Gdje li su nestali ovi... "mixed" iz 1991. godine
- Fair Life
-
Bosna_E
Ti Mixovani su vecinom slati u mixere Manjaca i Omarska itd. Oni su vjerovali u bratstvo i jedinstvo velicali yugu i slicno i najvise je njih zateklo naspremne jer su bili naivni pa se sad mixaju sa kamanjem negdje po grleti manjace i slicnih "odmaralista" koje su im pripramile braca iz bratstva i jedinstva. Eto vidim bas moja carsija pise "mixed" na karti. Znam desetine nazovi muslimana koji su se pisali kao neopredjeljeni i kao jugosloveni a ni jednog pravoslavca koji se nije izjasnio kao srbin.
-
gavrilo
... 'ajde ne pretjerujBosna_E wrote:Znam desetine nazovi muslimana koji su se pisali kao neopredjeljeni i kao jugosloveni a ni jednog pravoslavca koji se nije izjasnio kao srbin.
eto ja se sjecam kako sam mamu krajem 91' pitao da li sam hrvat. ona mi je odgovorila da sam ja srbin, ali da sam prvenstveno jugosloven i da je vise nikada tako nesto ne pitam. tada mi nije vise nista bilo jasno...
- Fair Life
Ovi "Mixed" su bili Bosanci i njih nema vise na karti, bas kao sto ih nema ni na popisu stanovnistva.Bosna_E wrote:Ti Mixovani su vecinom slati u mixere Manjaca i Omarska itd. Oni su vjerovali u bratstvo i jedinstvo velicali yugu i slicno i najvise je njih zateklo naspremne jer su bili naivni pa se sad mixaju sa kamanjem negdje po grleti manjace i slicnih "odmaralista" koje su im pripramile braca iz bratstva i jedinstva. Eto vidim bas moja carsija pise "mixed" na karti. Znam desetine nazovi muslimana koji su se pisali kao neopredjeljeni i kao jugosloveni a ni jednog pravoslavca koji se nije izjasnio kao srbin.
Ostali... su ostali i mozes ih na karti iz 1997. godine lako razabrati.
-
redar
Pozz..
Ova karta je samo potvrda da su nacionalisti uspijeli da naprave homogene zone u BiH .
Ili zele da nas uvijere da je skoro svki grad etnicki cist?
Ova karta iz 97-e je ako mene pitate nereprezentativna zato stosvi znamo da nema grada u BiH ili cak jedne citave regije da je "cista" .
Ovo je samo pokusaj dramatizacije stanja ali ne znaci da nece ovako da bude za 5 - 10 god ako se nastavi sa ovakvom unutrasnjom politikom.
A oni sto su mixed su se razveli, rasprsili po svijetu i malo ih je preostalo u BiH. Mogu se najcesce primjetiti u vecim gradovima a inace je to ugrozena "vrsta" u danasnje vrijeme. Barem sam ja dobio takav utisak.
ozz..
Ova karta je samo potvrda da su nacionalisti uspijeli da naprave homogene zone u BiH .
Ili zele da nas uvijere da je skoro svki grad etnicki cist?
Ova karta iz 97-e je ako mene pitate nereprezentativna zato stosvi znamo da nema grada u BiH ili cak jedne citave regije da je "cista" .
Ovo je samo pokusaj dramatizacije stanja ali ne znaci da nece ovako da bude za 5 - 10 god ako se nastavi sa ovakvom unutrasnjom politikom.
A oni sto su mixed su se razveli, rasprsili po svijetu i malo ih je preostalo u BiH. Mogu se najcesce primjetiti u vecim gradovima a inace je to ugrozena "vrsta" u danasnje vrijeme. Barem sam ja dobio takav utisak.
ozz..
-
Stari
Mislim da vi svi skupa zajedno ili vecina od vas ...poprilicno pogresno tumacite one gore postavljene mape. A mape je opet pravio neko kome treba potkovati neke daske u glavi.
Da uzmem na primjer onu "mixed" teritoriju vidljivu na karti u zapadnom dijeli zemlje...dakle teritorija nekadasnjih opstina/opcina Sanski Most i Prijedor. O kakvim mixed ljudima ...toboznji kartograf a s' njim pomalo i Fair Life prica? Licno sam uzeo aktivnog ucesca u prpremama za popis stanovnistva na kojem se mapa "temelji" ....i slusajte dobro sta cu vam reci. To mixedje prdacina i to ona uzegla od mahmurluka..... Pseudo kartograf izgleda nije imao zgodan izraz za podrucje gdje pripadnici ni jedne od konstituivnih nacionalnih kategorija ne cine natpolovicnu vecinu, pa je tu teritoriju onda nazvao mixed (mjesovitom). U opstini Prijedor je recimo bilo cirka 40% Srba i cirka 40% Muslimana (taj se izraz tada koristio) dok je 20% islo na Hrvate i ostale (pod ostale su brojani svi oni koji su se izjasnili drugacije ...recimo jevrej, ukrajinac, rusin, cincarin,).
Vecina vas koji sad tumacite gornju mapu na taj nacin da su najbrojniji bili ljudi u mjesovitim zajednicama ...se ili grdno varate....ili namjerno pokusavate (iz razloga koji su vama valjda poznati) manipulativno tumaciti gornje mape. Da ne bi bilo zabune.... oni koji su nestali sa te teritorije (bilo da su protjerani ili ubijeni ili na neki drugi nacin uklonjeni) nisu dominantno nikakvi ...mjesanci (mixed)....nego vecinom ljudi iz grupe koja se na tom nesretnom popisu stanovnistva knjizena kao Muslimani.
Jos jednom ....u Prijedoru (a slicno je bilo i u S. Mostu)...mixed - znaci osobe u mjesovitim zajednicama- nisu cinili vecinu u ukupnom udijelu stanovnistva. Nadpolovicnu vecinu u nacionalnom smislu na tim (tamno zelenim) podrucjima nije imao niko. To sto je onaj ko je crtao kartu to stanje definisao (sto je , ako vas interesuje moje licno misljenje, malcice maloumno) kao mixed je mozda slucajno a mozda namjerno....u svakom slucaju neispravno.
Ovim ne zelim ni najmanje poricati faktum da je medju onima koji su nestali sa tog podrucja bio i nemali broj ljudi u mjesovitim brakovima kao i naravno dijece iz tih brakova. Medjutim vecina je nasto sasvim drugo. Jos uvijek mi je poprilicno nejasno .... zasto se to ovim postom htjelo preobraziti u nesto drugo?
Da uzmem na primjer onu "mixed" teritoriju vidljivu na karti u zapadnom dijeli zemlje...dakle teritorija nekadasnjih opstina/opcina Sanski Most i Prijedor. O kakvim mixed ljudima ...toboznji kartograf a s' njim pomalo i Fair Life prica? Licno sam uzeo aktivnog ucesca u prpremama za popis stanovnistva na kojem se mapa "temelji" ....i slusajte dobro sta cu vam reci. To mixedje prdacina i to ona uzegla od mahmurluka..... Pseudo kartograf izgleda nije imao zgodan izraz za podrucje gdje pripadnici ni jedne od konstituivnih nacionalnih kategorija ne cine natpolovicnu vecinu, pa je tu teritoriju onda nazvao mixed (mjesovitom). U opstini Prijedor je recimo bilo cirka 40% Srba i cirka 40% Muslimana (taj se izraz tada koristio) dok je 20% islo na Hrvate i ostale (pod ostale su brojani svi oni koji su se izjasnili drugacije ...recimo jevrej, ukrajinac, rusin, cincarin,).
Vecina vas koji sad tumacite gornju mapu na taj nacin da su najbrojniji bili ljudi u mjesovitim zajednicama ...se ili grdno varate....ili namjerno pokusavate (iz razloga koji su vama valjda poznati) manipulativno tumaciti gornje mape. Da ne bi bilo zabune.... oni koji su nestali sa te teritorije (bilo da su protjerani ili ubijeni ili na neki drugi nacin uklonjeni) nisu dominantno nikakvi ...mjesanci (mixed)....nego vecinom ljudi iz grupe koja se na tom nesretnom popisu stanovnistva knjizena kao Muslimani.
Jos jednom ....u Prijedoru (a slicno je bilo i u S. Mostu)...mixed - znaci osobe u mjesovitim zajednicama- nisu cinili vecinu u ukupnom udijelu stanovnistva. Nadpolovicnu vecinu u nacionalnom smislu na tim (tamno zelenim) podrucjima nije imao niko. To sto je onaj ko je crtao kartu to stanje definisao (sto je , ako vas interesuje moje licno misljenje, malcice maloumno) kao mixed je mozda slucajno a mozda namjerno....u svakom slucaju neispravno.
Ovim ne zelim ni najmanje poricati faktum da je medju onima koji su nestali sa tog podrucja bio i nemali broj ljudi u mjesovitim brakovima kao i naravno dijece iz tih brakova. Medjutim vecina je nasto sasvim drugo. Jos uvijek mi je poprilicno nejasno .... zasto se to ovim postom htjelo preobraziti u nesto drugo?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
eto sad ti je jasno pa i dalje se baviš ćoravim poslomgavrilo wrote:... 'ajde ne pretjerujBosna_E wrote:Znam desetine nazovi muslimana koji su se pisali kao neopredjeljeni i kao jugosloveni a ni jednog pravoslavca koji se nije izjasnio kao srbin.![]()
eto ja se sjecam kako sam mamu krajem 91' pitao da li sam hrvat. ona mi je odgovorila da sam ja srbin, ali da sam prvenstveno jugosloven i da je vise nikada tako nesto ne pitam. tada mi nije vise nista bilo jasno...
-
beharrr
Ova ti valja dukata.Bosna_E wrote:Ti Mixovani su vecinom slati u mixere Manjaca i Omarska itd. Oni su vjerovali u bratstvo i jedinstvo velicali yugu i slicno i najvise je njih zateklo naspremne jer su bili naivni pa se sad mixaju sa kamanjem negdje po grleti manjace i slicnih "odmaralista" koje su im pripramile braca iz bratstva i jedinstva. Eto vidim bas moja carsija pise "mixed" na karti. Znam desetine nazovi muslimana koji su se pisali kao neopredjeljeni i kao jugosloveni a ni jednog pravoslavca koji se nije izjasnio kao srbin.
Aferim.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Constantine
Ima još miješanih ali mnogo manje i bit će ih još manje i manje.
-
mr-x
#12 Re: Gdje li su nestali ovi... "mixed" iz 1991. god
Po ovoj karti iz91' ispade da nije bilo nijednog Hrvata u POsavini iako su bili tamo vecina.Fair Life wrote:
-
Constantine
Pa kako nema pa vidiš oker boju gore u Orašju i Odžaku i maslinasto zelenu gdje su na miješanom području.
-
Constantine
mr-x wrote:A evo i karte iz 2004:
Ovo je neka greška jer Hrvata više ima u Mostaru nego u Stocu.
-
Panta Rei
Ma sve je ovo proizvoljno. U vecim gradovima je stanovnistvo mijesano, samo je stvar u tome ko je vecina. Zato karte izgledaju tako kako izgledaju.
A da je situacija drugacija sada nego '91. to je jasno i maloj djeci. Zato su valjda i htjeli rat, da nas podijele.
Ja spadam u te "mixed" i ima nas jos dosta u npr. Zenici ili Sarajevu. Nismo bas skroz izumrla vrsta, mada smo u laganom nestajanju.

A da je situacija drugacija sada nego '91. to je jasno i maloj djeci. Zato su valjda i htjeli rat, da nas podijele.
Ja spadam u te "mixed" i ima nas jos dosta u npr. Zenici ili Sarajevu. Nismo bas skroz izumrla vrsta, mada smo u laganom nestajanju.
-
Lojo_Hasanovic
Ima jos gresaka;
recimo Zvornik, trebala bi bit crvena boja makar za nijansu svjetlija jer su se svi Bosnjaci vratili tamo, Teslic, Kotor Varos, Bosanski Novi, Vlasenica, Doboj, Bosanska Gradiska! sve su to mjesta dje se vratilo gotov 90% predratnog stanovnistva...
recimo Zvornik, trebala bi bit crvena boja makar za nijansu svjetlija jer su se svi Bosnjaci vratili tamo, Teslic, Kotor Varos, Bosanski Novi, Vlasenica, Doboj, Bosanska Gradiska! sve su to mjesta dje se vratilo gotov 90% predratnog stanovnistva...
-
Panta Rei
Lojo_Hasanovic wrote:Ima jos gresaka;
Za Bos. Gradisku te moram ispraviti. Sva moja familija je odatle i nisu se vratili, ni oni niti mnogi njihovi prijatelji. Neki su vratili kuce, ali ne zive u njima. U Gradisci je jos uvijek previse Srba. To sigurno znam jer idem tamo svakog ljeta. Ostalih ima samo preko odmora, ali malo ih se vratilo da stvarno tamo zive. Nazalost!
-
Lojo_Hasanovic
Tako je panticu!!! Reci mu!!! Protjerivanja u Istocnoj Hercegovini su pocela prije referenduma! 
-
Lojo_Hasanovic
Ja et narod u hercegovackim selima krsio ustav! 
-
Lojo_Hasanovic
U tadasnjem Ustavu nije pisalo da jedna strana imao pravo rusiti,pljackati, ubijati,silovati,protjerivati....sve sto god pripada drugim dvjema stranama!!!
Sto ta strana nije pokzala sama kak se postuje Ustav!