Ima li iko od vas iskustva sa kupovinom zlata na veliko ?

Moderator: anex

Bosnian_Passenger wrote:Šorvan komada jedan, za početak.
Pa ću onda da zovnem Goluma da to procijeni, jer on ima iskustva sa shiny things.
suzi, suzi, to je tako kad se priča o rezervama zlata SAD-a, o svjetskim kretanjima, pa ne misliš valjda da će se obični ljudi u krizi snalaziti tako što će kupovati zlato i pratiti njegovu cijenu na svjetskom tržištu,Suzie Q wrote:mislim da je suprotno, čak i da zlato padne u nekom momentu, to će biti privremeno i cijena će opet skočiti. mislim da do sada zlato nikad nije bila loša investicija, a npr. jačina države se između ostalog i mjeri u zlatu koje posjeduje.
najnovije prognoze predviđaju veliku inflaciju u SAD radi ubrizgavanja velikih količina novog novca za oporavak sistema, zlato kao i sve ostalo u svjetskoj trgovini se veže za dolar. inflacijom bi cijena zlata porasla a vrijednost dolara pala.inflacija u SAD bi se odrazila na cijeli svijet vjerojatno.
dakle, investicija u zlato ne može biti blentava. samo treba tražiti najpogodniji trenutak za kupovinu. možeš razmisliti i o drugim kovinama koje su također isplative.
živi bili pa vidjeli, zlato nema svoju primjenu i ako trebaš birati između hrane, vode i zlata za što ćeš se odlučiti. To što kažeš za druge metale to je OK. Rjetki metali koji se koriste kod proizvodnje visoke tehnologije, solarnih ćelija to bi bila dobra investicija ali nismo mi igrači koji bi mogli ući u takve utakmice. Što se dolara tiče on nije imao svoju realnu vrijednost ni prije dvadeset godina pa je ipak kotirao čak i preko 2,2 KM. Sve su to igre.Suzie Q wrote:mislim da je suprotno, čak i da zlato padne u nekom momentu, to će biti privremeno i cijena će opet skočiti. mislim da do sada zlato nikad nije bila loša investicija, a npr. jačina države se između ostalog i mjeri u zlatu koje posjeduje.
najnovije prognoze predviđaju veliku inflaciju u SAD radi ubrizgavanja velikih količina novog novca za oporavak sistema, zlato kao i sve ostalo u svjetskoj trgovini se veže za dolar. inflacijom bi cijena zlata porasla a vrijednost dolara pala.inflacija u SAD bi se odrazila na cijeli svijet vjerojatno.
dakle, investicija u zlato ne može biti blentava. samo treba tražiti najpogodniji trenutak za kupovinu. možeš razmisliti i o drugim kovinama koje su također isplative.
Ja licno nemam ali osoba za koju sam radio je bila od ovog posla.Sve ovisi sta zelis sa zlatom?Bosnian_Passenger wrote:Nešto mi je sve ovo šuhveli, oko svjetske ekonomije i eura, marke i dolara.
Prstenje da jedes,lancici i narukvice da unovcis i onda sa tim parama platis izlazak iz blokade.Znam prilican broj ljudi sto su se spasili na osnovu prodaje licnog zlata i sacuvali glave.vozač wrote: pa u ratu si mogao kupiti kilu brašna za zlatni prsten, dalje da ne idemo
Kupit ce ga onaj koji skonta da bi se nekad moglo i izaci iz te krize i da ce to zlato onda sigurno vise vrijediti nego sto vrijedi u toj istoj krizi.chengaba wrote:Ma i da se desi kriza, ko će ti kupiti kilu zlOta kod nas... :\
Zar je Celje bliže od Majdanpeka?slobodni armirach wrote:interesantna tema, kupovina zlata
mozete kupovati zlatne poluge od 1, 2, 5, 10 kilograma itd. Najbliza stanica za kupovanje zlata je Slovenija.
u svajcarskoj su nedavno instalirali automate za prodaju gold bars.poznanik wrote:Zar je Celje bliže od Majdanpeka?slobodni armirach wrote:interesantna tema, kupovina zlata
mozete kupovati zlatne poluge od 1, 2, 5, 10 kilograma itd. Najbliza stanica za kupovanje zlata je Slovenija.
Zlato je berzovna roba...kupuje li se zlato kao krompir na pijaci - odeš, kupiš ga i doneseš kući, ili se transakcija obavlja posredstvom berze...
slobodni armirach wrote:@poznanik
Celje nema veza sa polugama, o Majdanpeku nemam info,
da popravim Grame zlatnih poluga
1 g, 2 g, 10 g, 20 g, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1000 g
trenutna cijena je 33,0233 Eura za 1 gram.
kupovinu zlatnih poluga si dobro objasnio, oba slucaja su ispravna

nemam nikakvog iskustva,al u zadnje vrijeme se dosta informisem oko krize ,berze ...Bosnian_Passenger wrote:Nešto mi je sve ovo šuhveli, oko svjetske ekonomije i eura, marke i dolara.
Posto sam odlucio da budem krupni svjetski igrac odoh sebi da kupim kanister loziketalić wrote:šta ćeš sa zlatom ? Ne jede se, i to je još jedna navlakuša. Sad je 1360 $ unca a ima da rokne u narednih godinu dana na 800 $ a tad će krupni svjetski igrači ponovo držati lovu u nafti a naivci u zlatu.