Ne zamjerite laicki prizvuk ovom pitanju, veze nemam o teleskopima.
Gdje kupiti teleskop
-
konyan
#1 Gdje kupiti teleskop
Zna li iko gdje se moze u Sarajevu kupiti teleskop. Ovdje naravno ne govorim o teleskopu kojim se moze vidjeti van nase galaksije, nego nesto onako...koja stoja najvise.

-
konyan
Dzaba mi, mahalski komsiluk. Jedino da zakupim stan negdje na alipasinom gdje su mogucnosti malo jace.alek wrote:mislim da nemakonyan wrote:Hvala alek, ima li nesto od par stoja pa da dobaci do ilidze (kad je dobra vidljivost, naravno)?ali i ovaj je sjajan, sasvim dovoljan za voajerstva
- flora.sa
uh jedvakonyan wrote:Pa jesi li se ubacila..flora.sa wrote:pojma nemam...ali je ovo jedini način da se ponovo ubačim na forum...![]()
sorry...![]()
![]()
![]()
![]()
uđoh na mala vrata
na normalan način...no way...
sve mi nešto piše "vako:
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
- Alfons Kauders
moze se vjerovatno naci i jeftinije... u tz se moglo nabaviti nekoliko modela u zastupnistvu iskre, od 100 i kusur km pa nadalje...bach wrote:Imas u radnji na platou Skendetije. prodaju mobitele fotaparate i slicni. Nedavno sam bio kod njih. Jedan teleskop kosta oko 270 maraka.
- Alfons Kauders
imas li kakvu sliku, pogled s balkona ?zmijaIzmaj wrote:ja da prijavim da imam dobar pogled i stativ za teleskopza novo sarajevo
![]()
- Alfons Kauders
de joj ti sta reci... najsigoriodmaleraje...pitt wrote:voajerkozmijaIzmaj wrote:ja da prijavim da imam dobar pogled i stativ za teleskopza novo sarajevo
![]()
a inace, sad mi pada na pamet i jedna alternativa,
onako fakat je ofirno stati iza teleskopa i gledat, a takodje vise ljudi ne moze ucestvovati u voajerskim seansama...
stoga, nabavis neki ultrazoom aparat ili kameru, makar 10x opticki zum i hicme puta digitalni zum, pa sve perverzije gledas na tv-u... ako imas dobru konekciju pustis i na net... sto da ne...
- Alfons Kauders
heh, ja sam u sa na potkrovlju, al zgrada preko puta je udaljena tek 10tak metara... roletne su zaboravili ugradit... i svi sve vide... fakat crno...zmijaIzmaj wrote:ne zloupotrebljavam svoj visoki polozaj![]()
-
Drugarica
Alfons Kauders wrote:moze se vjerovatno naci i jeftinije... u tz se moglo nabaviti nekoliko modela u zastupnistvu iskre, od 100 i kusur km pa nadalje...bach wrote:Imas u radnji na platou Skendetije. prodaju mobitele fotaparate i slicni. Nedavno sam bio kod njih. Jedan teleskop kosta oko 270 maraka.
Ja sam ga kupila kao poklon u Iskri prije dvije godine. Kostao je 300KM
Ne znama tacno koje je bio marke ali sam ga i ja koristila i odlican je za amatere. Povećava sliku nebeskih objekata, uglavnog slabijeg sjaja tako da se s njim mogu vidjeti sitniji detalji. Objektiv je bio malo slabijeg kvaliteta ali koliko para - toliko muzike
Inace objektiv je najbitniji jer sakuplja svjetlo zvijezda i stvara njihovu sliku u svojem žaristu. Ovaj teleskop se mogao koristiti i za fotografisanje. Slike su se mogle pohraniti na memorijsku karticu na koju se tada moglo snimiti do 10 slika. Sto se tice okulara, sjecam se da smo ga morali dodatno naruciti ali nikada nije stigao
Ja ti savjetujem kada kupujes teleskop da se ne zalijeces nego da prvo pitas za karakteristike objektiva. Pitaj za promjer objektiva i za njegovu zarisnu daljinu.
-
Taurus