Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gorštak

#1 Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by Gorštak »

Vozim Astru G i trebaju mi ljetne gume. Dimenzije su 195/60/15.
Ne bih baš preskupe, a ne bih ni neki fuš. Nešto mi se ne sviđaju ljetne Save, ne hvali se raja koja ih je kupila.
Molio bih ako neko ima konkretan prijedlog, koje gume odabrati, i gdje bi ih bilo najljepše nabaviti.
Hvala svima unaprijed.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#2 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Postavi sebi pitanje kakav ti je stil vožnje? Ako je sportski onda naprimjer Pirreli, ali ako nisi trkač i ne dovodiš se u riziko situacije i Sava je dovoljna.
karanana

#3 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by karanana »

Vredestein, uzeo dole u Bacicima u Savi, cine mi se sasvim solidne, ali ne razumijem se nesto u to, kazu poprilicno dobra kvaliteta u usporedbi na Savu, a nesto ispod GY i slicnih. Ta velicina ti je oko 120-130
kakaljin

#4 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by kakaljin »

I meni trebaju ljetne 195/50/15 ali sportska verzija, gdje u SA ima uzeti gume posto sam trazio i slab izbor dobrih sportskih guma ima, ako nema u SA gdje u BiH ima uzeti
d2

#5 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by d2 »

imao sam prije savine ljetne (exact), kad padne kisa to je bilo klizaliste
sada imam neke michelin (dosle na autu pa ne znam tacno) ali nemam jos previse iskustva sa njima, presao sam svega mozda 1000 km
fantom slobode

#6 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by fantom slobode »

mozes u Savi na Stupu, ima jedna prodavnica u krugu "Zice" i jedna nakon nadvoznjaka kada prodjes fabriku duhana, prema Buca Potoku.A po RS-u nema nista, makar u ovom istocnom dijelu, sve je Tigar, do besmisla.U Bijeljini ima Michelinki.
zaphodia

#7 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by zaphodia »

Sava Trgovina d.o.o.
Briješćanska bb
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel +387 33 46 18 33 +387 33 46 02 26
Fax +387 33 46 11 22
E-mail [email protected]
madner

#8 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by madner »

Imas Fuldine, od zeljinog stadiona ulica prema tranzitu ljevo.
ledeny

#9 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ledeny »

Gorštak wrote:Vozim Astru G i trebaju mi ljetne gume. Dimenzije su 195/60/15.
Ne bih baš preskupe, a ne bih ni neki fuš. Nešto mi se ne sviđaju ljetne Save, ne hvali se raja koja ih je kupila.
Molio bih ako neko ima konkretan prijedlog, koje gume odabrati, i gdje bi ih bilo najljepše nabaviti.
Hvala svima unaprijed.
Imaš ADAC-ov test za skoro iste te dimenzije guma. Idi na http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772# pa onda klikni kod crvenog slova i na Infos Alle Reifenergebnisse im Überblick: Tabelle i dobit ćeš listu guma, od najbolje na vrhu (koja je vazda Pirelli), pa dole do lošijih.

Najveći izbor i najbolje cijene guma imaš u firmi Makbel Trade http://www.4gume.com/prodaja/vulkanizeri/634/ a ljudi su baš ljubazni i brzi. Kad kupiš nove gume montaža ti je džaba.
ado-šampion

#10 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ado-šampion »

ledeny wrote:
Gorštak wrote:Vozim Astru G i trebaju mi ljetne gume. Dimenzije su 195/60/15.
Hvala svima unaprijed.
Imaš ADAC-ov test za skoro iste te dimenzije guma. Idi na http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772# pa onda klikni kod crvenog slova i na Infos Alle Reifenergebnisse im Überblick: Tabelle i dobit ćeš listu guma, od najbolje na vrhu (koja je vazda Pirelli), pa dole do lošijih.

Najveći izbor i najbolje cijene guma imaš u firmi Makbel Trade http://www.4gume.com/prodaja/vulkanizeri/634/ a ljudi su baš ljubazni i brzi. Kad kupiš nove gume montaža ti je džaba.
Ti si mu dao link za gume brzinskog indeksa V, do 240 km/h, što njegova Astra svakako ne može postići. Bolji orijentir je ovaj:

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/So ... ageID=8772#

Jest da je za 1 cm manja širina ali je (važnije) brzinski indeks koji njemu treba.
Nisi rekao koji je motor u pitanju u toj Astri, ako je slabiji, do 90 KS, mogu proći i gume brzinskog indeksa T (195/65 R15 T, pošto je 195/60 teže naći). Tada bi mogao ići i na Pirelli P3000 i u tom slučaju bi imao odlične gume a dosta bi uštedio.
Kakav god da si vozač trebaju ti kvalitetne gume. Koliko god sporo da voziš nekad možeš doći u situaciju da trebaš naglo prikočit, ili slično, i u takvim sitacijama, posebno na mokrom (gdje se tek vidi razlika između dobrih i jeftinih guma) trebaju ti dobre gume.
starii

#11 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by starii »

znal neko koliko kosta da se zamjene zimske gume za ljetne na autu plus balansiranje...i gdje je najbolje u sarajevu...hvala
sabanss

#12 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by sabanss »

Semperit
and

#13 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by and »

ado-šampion
Jest da je za 1 cm manja širina ali je (važnije) brzinski indeks koji njemu treba.
Nisi rekao koji je motor u pitanju u toj Astri, ako je slabiji, do 90 KS, mogu proći i gume brzinskog indeksa T (195/65 R15 T, pošto je 195/60 teže naći). Tada bi mogao ići i na Pirelli P3000 i u tom slučaju bi imao odlične gume a dosta bi uštedio.
Kakav god da si vozač trebaju ti kvalitetne gume. Koliko god sporo da voziš nekad možeš doći u situaciju da trebaš naglo prikočit, ili slično, i u takvim sitacijama, posebno na mokrom (gdje se tek vidi razlika između dobrih i jeftinih guma) trebaju ti dobre gume.
Ti si mu dao link za gume brzinskog indeksa V, do 240 km/h, što njegova Astra svakako ne može postići.
ne bih uzimao gume manje širine,a što je brzinski index veći i gume su kvalitetnije.
snowman_sa

#14 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by snowman_sa »

Za premium gumu, moj savjet je DUNLOP. Na svim testovima je u vrhu (uglavnom ''veoma preporučljiva'' guma), veoma zastupljena u prvoj ugradnji (veliki broj homologacija OEM ) i nije precjenjena kao npr. BRIDGESTONE, MICHELIN (kvalitet im je drastično pao, žive od stare slave) ili GOODYEAR. Osim toga, mislim da je trenutno najinovativnija marka po pitanju smjese i dezena i ako voziš DUNLOP znaš da voziš zadnju tehnologiju.

http://www.dunlop-tires.com/dunlop_sihr/

ASA je uvoznik za BiH i mogu se naći u njihovoj mreži servisa.
ado-šampion

#15 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ado-šampion »

and wrote:
ado-šampion
Ti si mu dao link za gume brzinskog indeksa V, do 240 km/h, što njegova Astra svakako ne može postići.
ne bih uzimao gume manje širine,a što je brzinski index veći i gume su kvalitetnije.
Nisam ja to ni mislio, nisi me shvatio. Dao sam mu link za gume manje širine, zato što na ADAC-ovoj stranici nema testa za gume 195/65 R15 H. Bez obzira što su gume sa linka 1 cm uže, zbog istog indeksa brzine on te rezultate testa gotovo bukvalno može prenijeti u svoju dimenziju (195/65 R15 H), dok ove rezultate za 195... V ne može. Što je veći indeks brzine gumama treba više da se zagriju, skuplje su ... Ja lično ne bih ni u ludilu stavio gume brzinskog indeksa V na Astru sa recimo 90 KS, iz prostog razloga što će se one na njoj pokazati slabije nego gume brzinskog indeksa T a daću više para. Dakle Astra do 90 KS gume brz. ind. T, 100 koja i više brz.ind. H, V nikako.
and

#16 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by and »

ado-šampion
Nisam ja to ni mislio, nisi me shvatio. Dao sam mu link za gume manje širine, zato što na ADAC-ovoj stranici nema testa za gume 195/65 R15 H. Bez obzira što su gume sa linka 1 cm uže, zbog istog indeksa brzine on te rezultate testa gotovo bukvalno može prenijeti u svoju dimenziju (195/65 R15 H), dok ove rezultate za 195... V ne može. Što je veći indeks brzine gumama treba više da se zagriju, skuplje su ... Ja lično ne bih ni u ludilu stavio gume brzinskog indeksa V na Astru sa recimo 90 KS, iz prostog razloga što će se one na njoj pokazati slabije nego gume brzinskog indeksa T a daću više para. Dakle Astra do 90 KS gume brz. ind. T, 100 koja i više brz.ind. H, V nikako.
na autu od 100 ks sam dobio fabričke gume sa indexom brzine w i mogu ti reći da nikad nisam vozio na boljim gumama,iako je max. brzina auta bila 190 km/h
Judge_Dread

#17 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 00:39, edited 1 time in total.
ado-šampion

#18 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ado-šampion »

Judge_Dread wrote:Pirelli P7
Hehe, dobar, dobar ... :-) a ovaj ne bi skupe gume ... :-)

Nego, hoće li postavljač teme konačno reći o kojem se motoru u Astri radi pa da mu dam(o) iskoristiv savjet a ne da se prepucavamo.
amrica

#19 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by amrica »

Izvinjavam se sto upadam u temu, ali interesira me ima li kakvo ljetnje snizenje za zimske gume???? :D
dastonja

#20 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by dastonja »

starii wrote:znal neko koliko kosta da se zamjene zimske gume za ljetne na autu plus balansiranje...i gdje je najbolje u sarajevu...hvala
Pa ko god da ti zamjeni isto ti je, nije u pitanju kupovina guma pa da pitas gdje je najbolje i najjeftinije!
ranger

#21 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ranger »

Ja imam astru i na njoj su vredestein, imam ih vec 2 godine i ponasaju se sasvim solidno....
sad ako ganjas ime, izgleda sara ili nesto trece, to je vec druga stvar..... inace mislim da su na njoj dodju Continenal.
Po mom nekom sudu GY i Michelin su najbolje, s tim da sam cuo da su miselinke nesto mekse pa se brze potrose!
zaphodia

#22 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by zaphodia »

amrica wrote:Izvinjavam se sto upadam u temu, ali interesira me ima li kakvo ljetnje snizenje za zimske gume???? :D

Provjeri u Savi na Stupu.
Gorštak

#23 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by Gorštak »

ado-šampion wrote:

Nego, hoće li postavljač teme konačno reći o kojem se motoru u Astri radi pa da mu dam(o) iskoristiv savjet a ne da se prepucavamo.
Evo mene. :D
Samo, nit' sam ja znao da su gume takva nauka, nit' da ima ljudi koji toliko znaju o njima i još hoće pomoći.
Što se mene i mog znanja tiče, mogu vam se samo zahvaliti na pomoći, i riješiti enigmu oko astrine snage. Motor je 66 KW, valjda je to 90 ks. Porodičan sam i uglavnom ne vozim brzo, i ne može brže od 190 astra ni slučajno.
I pravo ste me zaintrigirali sa ovim informacijama, molim vas da sad razjasnimo konačno koja bi slovna oznaka trebala biti na mojim gumama?
Jedan komšija mi je isto hvalio te Vredstein gume, kaže da su holandske i da dosta daju za svoju cijenu.
sabanss

#24 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by sabanss »

Gorštak wrote:
ado-šampion wrote:

Samo, nit' sam ja znao da su gume takva nauka, nit' da ima ljudi koji toliko znaju o njima i još hoće pomoći.
Što se mene i mog znanja tiče, mogu vam se samo zahvaliti na pomoći, i riješiti enigmu oko astrine snage. Motor je 66 KW, valjda je to 90 ks. Porodičan sam i uglavnom ne vozim brzo, i ne može brže od 190 astra ni slučajno.
I pravo ste me zaintrigirali sa ovim informacijama, molim vas da sad razjasnimo konačno koja bi slovna oznaka trebala biti na mojim gumama?
Jedan komšija mi je isto hvalio te Vredstein gume, kaže da su holandske i da dosta daju za svoju cijenu.
Ako ces voziti 80 km/h i penzionerski ulaziti u krivine sasvim ti je svejedno koju ces gumu :) Samo nek' je nova.
ado-šampion

#25 Re: Gdje kupiti ljetne gume i za koje se odlučiti

Post by ado-šampion »

Gorštak wrote:
ado-šampion wrote:

195/65 R 15 T. Ako mene pitaš Pirelli P3000, u ovoj dimenziji. Imaju u Savi na Stupu i povoljne su cijene. Ja bih se uvijek odlučio za nekog od poznati(ji)h proizvođača guma (GoodYear, Dunlop, Pirelli, Bridgestone). Te gume manje poznatih proizvođača (Vredstein, Nokian ...) mogu biti dobre u startu ali hoće li biti dobre kad s njima pređeš 20000 km, to je pitanje. Najbolje da nazoveš Savu (http://www.sava.ba) i pitaš šta ti nude u ovoj dimenziji koju sam ti naveo i po kojim cijenama.
Bilo kako bilo nek ti je daleka kuća od Save i Tigra.
Post Reply