Moj suprug,pored dermatitisa u vidu alergija koja mu se javlja na kozi,takođe ima i seboreicni dermatitis,koji je najizrazeniji na kosi,on ima suho perutanje,i na licu mu se pojavilo zadnji put.
evo strucna dijagnoza;
Epidermotitis coccica dis
Dermatitis seborrhoica capill
Alergija mu se javlja na usima,na skoljci i tamo oko zulufa,na prstima,na laktovima i na jednom dijelu ispod rebara.Do sad mu je uvijek prolazilo,ali ovaj put traje vremenski dosta dugo.Od lijecenja na klinici nije bilo neke vajde,tako da smo sad zadnji put posjetili dermatologa privatno i dobio je da koristi uljnu kupku od A derme i to da se kupa 2 dnevno,te dijelove na kojima se javljaju promjene
3 % Ac.Borici sol 2 x dnevno da premaze sve promjene
Kuterid G ung + Borogal crem a-a ,2 x dnevno 5 dana,1x dnevno po 5 dana
5 % salicil u Ung Glyceroli 3 h prije pranja kose utrljat na glavu
i prati kosu sa A derma samponom
E na klinici je radio sve moguce alergo testove,i izaslo mu je da alergican od sampona H&Shouldersa,do paste za zube,Old Spicea mah....do deterdzenta,a i ako smo sve to bili izbacili njemu nisu nestale promjene na tijelu,cak se sve pogorsavlo.Eto dok nismo otisli privatno.
Od kad utrljava u kosu ovu kremu,vise ga ne svrbi,i nema perutnja kao prije...znatno se smanjilo...
A i sve promjene su se smanjile i na tijelu....
Ne znam,ja sa kozom ne bih eksperminetisala na svoju ruku,ionako su svi preparati skupi pa i nije valjda neki problem otici na pregled da neko da strucno misljnje i da objasni kako i sta.
Mom suprugu najbolje odgovara sapun od Avene,a i ova uljana kupka se pokazala bas dobrom.Preparati jesu skupi,a i maze su skupe,ali kako on sam kaze ,nista se ne moze mjeriti sa tim kad ti neko pogleda u lice i jasno mu se vidi da ti zagleda u sve promjene,sve tackice,crvenila pa il hoce pitat sta je to ili nece...
Znaci,moja preporuka je pregled,pa neka dotorica preporuci sta tacno da se koristi,
jer npr i ja imam seboreicni dermatitis koji se ispoljava u vidu masnog perutnja i promjenama na tjemenu ,ali ni slucajno ne bih smjela namazat glavu sa ovom kremom sto je on dobio da maze 3 h prije pranja kose...Uz moju masnocu i ovu kremu

.... ne smijem se ni pitat sta bi bilo
mada u sustini nema straha za koristenje u isto vrijeme sapuna i kreme,pogotovo ovih preparata koji su namijenjenji za osjetljivu kozu
@damirov jesi li slucajno plav?svjeltije puti?