Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rusmir.ba
#1 Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Vidim novi zakon se primjenjuje pa da ga ne "primjene" po mom novcaniku treba mi ta sjedalica ali je problem:
djete je par mjeseci mladje od 5god
ali ima cca 27kg
koju uzeti???
vidim da ima onih regulara, sto imaju svoje pojaseve ali ima i onih sto koriste pojas od auta, kao neka jednostavnija?
da li mogu ovu sjedalicu staviti na suvozacevo sjedist?
i - gdje kupiti ako je neko isao, preporuka i sl.
Eto hvala, nadam se da se ovo nece razvodniti kao i obicno nego ce neko argumentovano napisati sta raditi
djete je par mjeseci mladje od 5god
ali ima cca 27kg
koju uzeti???
vidim da ima onih regulara, sto imaju svoje pojaseve ali ima i onih sto koriste pojas od auta, kao neka jednostavnija?
da li mogu ovu sjedalicu staviti na suvozacevo sjedist?
i - gdje kupiti ako je neko isao, preporuka i sl.
Eto hvala, nadam se da se ovo nece razvodniti kao i obicno nego ce neko argumentovano napisati sta raditi
- South Blue Mama
#2 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
ja preporucujem K2 sjedalicu, za djecu do 12 godina, s obzirom da je ovo vec veliko djete drugu ti se ne isplati uzimati, mada je i ova skuplja.
Ja sam je vidjala u chicu, ali se cijene ne sjecam
Ja sam je vidjala u chicu, ali se cijene ne sjecam
-
Margita81
#3 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Treba ti sjedalica grupe 3 to je ona za djecu od 18-36kg. Imas Graco kvalitetnih a nisu skupe max cijena koju sam ja vidjela je 180 a neka prosjecna je 120km.
Vazno je da je postavis pravilno i nikako ne na suvozacevo mjesto to nema teorije!
I btw trebo si dosad vec dvije promijeniti, voziti dijete bez sjedalice je jako neodgovorno
Vazno je da je postavis pravilno i nikako ne na suvozacevo mjesto to nema teorije!
I btw trebo si dosad vec dvije promijeniti, voziti dijete bez sjedalice je jako neodgovorno
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#4 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Zaobiđi Chico ako ti je novčanik toliko drag.
Za dijete tog uzrasta uzmi sjedalicu koja koristi pojas iz auta. Prije nego je postaviš provjeri ispravnost pojaseva.
Po meni najbolji odnos plačenog i dobivenog su sjedalice GRACO.(lično skustvo)
Zakon, a experti su bili jasni. Dijete na suvozačevo mjesto sjeda samo kad donosi iz auta babi kutiju drine koju je zaboravio u kaseti.
Dijetetu je mjesto isključivo na zadnjim sjedištima/klupi.
Čak i kad djeca po zakonu mogu ići na prednje sjedište pozadi su sigurnija. Mislim da ti je na prvom mjestu sigurnost djeteta.
Za dijete tog uzrasta uzmi sjedalicu koja koristi pojas iz auta. Prije nego je postaviš provjeri ispravnost pojaseva.
Po meni najbolji odnos plačenog i dobivenog su sjedalice GRACO.(lično skustvo)
Zakon, a experti su bili jasni. Dijete na suvozačevo mjesto sjeda samo kad donosi iz auta babi kutiju drine koju je zaboravio u kaseti.
Dijetetu je mjesto isključivo na zadnjim sjedištima/klupi.
Čak i kad djeca po zakonu mogu ići na prednje sjedište pozadi su sigurnija. Mislim da ti je na prvom mjestu sigurnost djeteta.
- South Blue Mama
#5 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
uh, sad mi pade na pamet da taj uzrast koristi tzv booster sic, to je sjedalica bez naslona i kao sto neko rece koristi pojas iz auta a razlika u cijeni sa ovom prvom koju sam navela je neuporediva, vidjala sam boostere i sa cijenom od 80KM u Turbo Haracu
- Motokultivator
#6 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Mislim da bi ti za pocetak ovo trebala biti dobra referenca. Kad pogledas malo ovo, onda idemo na slijedeci korak 
Katalog djeciji autosjedalica, sa rezultatima 'crash' testova i komentarima korisnika.
http://www.djeca.org/site//index.php?op ... &Itemid=56
A za ono sto treba tvom djetu, mislim da je negdje oko 60 do 80KM
Katalog djeciji autosjedalica, sa rezultatima 'crash' testova i komentarima korisnika.
http://www.djeca.org/site//index.php?op ... &Itemid=56
A za ono sto treba tvom djetu, mislim da je negdje oko 60 do 80KM
-
Sarajevski
#7 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Nakon klasicne sjedalice, koju je malac prerastao, kupio sam jednu koja izgleda kao ibicna mala stolica, bez naslona. odlicna je prakticna i dijete vezes pojasem nazad. kupio je uchicu kod hotela evropa, kostala je 49 ili 59 maraka, ne znam tacno. i super sam zadovoljan. mali je siguran a ona se mice lievo desno kako ti treba, nije teska i mozes je skloniti kad god hoces.
moja preporuka svakako
moja preporuka svakako
-
maya83
#8 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
[email protected]
ili putem telefona koji možete pronaći na portalu http://www.djeca.org
Možeš konaktirati savjetnike udruženja djeca i dobiti sve potrebne informacije koje se tiču upotrebe autosjedalica.
ili putem telefona koji možete pronaći na portalu http://www.djeca.org
Možeš konaktirati savjetnike udruženja djeca i dobiti sve potrebne informacije koje se tiču upotrebe autosjedalica.
Last edited by maya83 on 05/11/2009 07:21, edited 1 time in total.
-
zgembo24
#9 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Samo jedna dopuna ove informacije; članovi Udruzenja DjeCa nikada ne preporucuju određenu autosjedalicu od određenog proizvođača niti u kojoj prodavnici tj kod kojeg distributera ce je kupiti, tako da oni koji zele ovu vrstu informacija tu je neće dobiti.maya83 wrote:[email protected]
U Udruzenju mogu dobiti informacije o vrsti sjedalice (0,0+,I,II ili III) ovisno o tezini i visini djeteta, nacinu montiranja, savjeti za pravilno vezivanje djeteta i sjedalice i informacije o sigurnosnim testovima, a to mozete naci i u on line katalogu autosjedalica na http://www.djeca.org
-
maya83
#10 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
27 kg dijete, za njega je potreban Buster, odnosno autosjedalica koja će ga podići na odgovarajuću visinu da može biti vezan automobilskim pojasom.
Autosjedalice grupe II/III imaju naslon, što je možda praktičnije djetetu jer se može nasloniti, a i naslon na sebi ima vodilice za gornji dio pojasa...
(http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=56)
Autosjedalice grupe II/III imaju naslon, što je možda praktičnije djetetu jer se može nasloniti, a i naslon na sebi ima vodilice za gornji dio pojasa...
(http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=56)
- simbabimba
#11 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Nakon bjesomucnog raspitivanja i informisanja mogu reci samo da se u SA kupovina autosjedalica svodi na 2 prodavnice: turbo limac i chicco.
Sve drugo je uzasno nekvalitetno i nesigurno (po robotima i sl prodavnicama).
A suma sumarum - u Sarajevu je izbor NIKAKAV a cijene PREVISOKE!
-
maya83
#12 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Ono što je još važno: ne kupovati autosjedalice koje na sebi nemaju naljepnicu koja dokazuje da su atestirane!
To je najčešće narandžasta naljepnica na kojoj stoje osnovni podaci o toj autosjedalici: kojoj grupi pripada, koja zemlja je radila atest, u skladu sa kojom regulacijom je proizvedena (važeća je ECE R 44/04) do koliko kilograma je namjenjena, i još neki podaci...
Ako kupujete polovnu, pogledajte datum proizvodnje, mora biti utisnut na plastici.

Ako proizvođač nije propisao drugačije, rok trajanja im je 6 godina. Sjedalica ne smije biti oštećena ni na koji način, uključujući i presvlaku. Ne mjenjajte presvlaku tako što ćete sašiti novu, jer platno koje je originalno na as je atestirano na viskoe temperature, i toksičnost.
Ukoliko na plastici ima bjelih linijica (čak i ako je nova, znalo se desiti da ljudi donesu as iz radnje sa "strijama" tražite drugu. Linijice ili "strije" izgledaju kao kad uzmete komad obojene plastike i savijete ga, pa on pobjeli na mjestu savijanja. Tu je plastika najtanja, i ta as neće preživjeti sudar , a ostati u komadu.
Strije uglavnom i nastaju kao posljedica sudara, pa o tome vodite računa ako kupujete ili uzimate korištenu.
To je najčešće narandžasta naljepnica na kojoj stoje osnovni podaci o toj autosjedalici: kojoj grupi pripada, koja zemlja je radila atest, u skladu sa kojom regulacijom je proizvedena (važeća je ECE R 44/04) do koliko kilograma je namjenjena, i još neki podaci...
Ako kupujete polovnu, pogledajte datum proizvodnje, mora biti utisnut na plastici.

Ako proizvođač nije propisao drugačije, rok trajanja im je 6 godina. Sjedalica ne smije biti oštećena ni na koji način, uključujući i presvlaku. Ne mjenjajte presvlaku tako što ćete sašiti novu, jer platno koje je originalno na as je atestirano na viskoe temperature, i toksičnost.
Ukoliko na plastici ima bjelih linijica (čak i ako je nova, znalo se desiti da ljudi donesu as iz radnje sa "strijama" tražite drugu. Linijice ili "strije" izgledaju kao kad uzmete komad obojene plastike i savijete ga, pa on pobjeli na mjestu savijanja. Tu je plastika najtanja, i ta as neće preživjeti sudar , a ostati u komadu.
Strije uglavnom i nastaju kao posljedica sudara, pa o tome vodite računa ako kupujete ili uzimate korištenu.
Last edited by maya83 on 05/11/2009 08:19, edited 1 time in total.
-
maya83
#13 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Simbabimba, ni u Hr cijene nisu značajno niže, ali imaš i mimo Sarajeva gradova u BiH gdje možeš naći širok asortiman as...zenica je 72 km od Sarajeva:)simbabimba wrote:Nakon bjesomucnog raspitivanja i informisanja mogu reci samo da se u SA kupovina autosjedalica svodi na 2 prodavnice: turbo limac i chicco.
Najvažnije je as probati kada je kupujete, jedna te ista as u dva različita automobila ne može se jednako dobro montirati. A dobro montirana as znači da kada je vežete prema uputsvu proizvođača, ne može da se pomakne više od 2 cm.
Slobodno je pritisnite u automobilsko sjedište dok zatežete pojas...
-
rusmir.ba
#14 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Kupio sam Brevi, 149KM.
Koristi pojas iz vozila, moze se rastavljati pa poslije ostane onaj booster (samo sjedalica sa ruckama).
Hvala svima.
Koristi pojas iz vozila, moze se rastavljati pa poslije ostane onaj booster (samo sjedalica sa ruckama).
Hvala svima.
- chuchumbamayumbe
#15 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Mi smo kupili u BIngu u Hadžićima, imaju pravo dobrih sjedalica na odjelu za djecu, ja mislim da smo mi uzeli Graco, odlična.
-
maya83
#16 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
Zaista apelujem na sve da kada kupuju autosjedalicu povedu računa o onom što sam gore napisala...Kasnije kada ljudi dođu na pregled autosjedalica, već je kasno... Kada kupujete as morate se informisati na pravi način, jer je u pitanju sigurnost djeteta.
90% autosjedalica je nepravilno postavljeno, od onih koji dođu na pregled autosjedalica, a nesmijem ni pomisliti kakvo je stanje kod onih roditelja koji su sigurni da su je dobro postaviili i da im ne treba pregled.
Prije nego sam zavrsila oduku za savjetnicu za autosjedalice, bila sam ubjeđena da je naša autosjedalica montirana da bolje ne može...
Kad smo se vratili iz Zagreba, sam tek shvatila koliko sam napravila pogreški i propusta.
Ne da nije bila dobro montirana nego je bila katastrofa:)
Svakih malo se organizuju besplatni pregledi autosjedalica za sve roditelje, sad je 14.11 u Tuzli i u Banja Luci.
Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati, to je moj životni moto.

90% autosjedalica je nepravilno postavljeno, od onih koji dođu na pregled autosjedalica, a nesmijem ni pomisliti kakvo je stanje kod onih roditelja koji su sigurni da su je dobro postaviili i da im ne treba pregled.
Prije nego sam zavrsila oduku za savjetnicu za autosjedalice, bila sam ubjeđena da je naša autosjedalica montirana da bolje ne može...
Kad smo se vratili iz Zagreba, sam tek shvatila koliko sam napravila pogreški i propusta.
Ne da nije bila dobro montirana nego je bila katastrofa:)
Svakih malo se organizuju besplatni pregledi autosjedalica za sve roditelje, sad je 14.11 u Tuzli i u Banja Luci.
Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati, to je moj životni moto.
-
maya83
#17 Re: Gdje kupiti autosjedalicu i koju :)
13.12.2009 biće pregled autosjedalica u Zenici, na parkingu ispred Arene, od 13:00 do 14:00.
Svi roditelji koji imaju pitanja u vezi sa upotrebom autosjedalica,a nemaju autosjedalicu, također su pozvani.
Savjetnici-volonteri će rado dati sve potrebne informacije i smjernice.
Svi roditelji koji imaju pitanja u vezi sa upotrebom autosjedalica,a nemaju autosjedalicu, također su pozvani.
Savjetnici-volonteri će rado dati sve potrebne informacije i smjernice.