Gdje je nestala Alijina mudrost?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Faust

#1 Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Faust »

Današnji Avaz objavljuje ovaj tekst... Predratni publicista i novinar objavljuje tekst... Toliko godina smo čekali da bismo dobili ovo:
Gdje je nestala Alijina mudrost?

Bošnjaci imaju dodatnu nesreću da Izetbegovićevi nasljednici ne umiju ili ne žele koristiti njegovo filozofsko, državničko i političko naslijeđe i praksu...
29.03.2008. 09:06

Koliko je Alija Izetbegović bio veliki državnik, koliko u ovim turbulentim vremenima nedostaje Bošnjacima i BiH u cjelini, pokazale su i riječi turskog premijera Erdoana izgovorene prije nekoliko dana.

Događa li se to da su strani državnici i diplomate svjesniji, odnosno da bolje od nas samih vide koliko Bošnjacima nedostaje Alija i koliko je duboka kriza liderstva u predstavljanju najbrojnijeg naroda u BiH?

Dodiku naruku

Odgovor na ovo pitanje vjerovatno je potvrdan iz više razloga. Iako utjeha može biti u tome da se "očevi nacija" jednom narodu rađaju možda jednom u stotinu godina te da nakon njih ne treba očekivati državnike takvih gabarita, Bošnjaci imaju dodatnu nesreću da Izetbegovićevi nasljednici ne umiju ili ne žele koristiti njegovo filozofsko, državničko i političko naslijeđe. A da se i ne govori o toliko potrebnom njihovom osjećaju za strateško ili taktičko promišljanje i ozbiljnije planiranje.

Uz to, današnji bošnjački političari ne žele pokazati da posjeduju nešto što je uistinu krasilo Izetbegovića - strpljivost kao osobinu!

On je u vremenima mnogo težim od današnjih - jer su rane od agresije, genocida i etničkog čišćenja bile svježije - pokazivao državničku, političku i ličnu toleranciju koja je išla do mudrosti i pozitivnog državničkog lukavstva da čak i ratne zločince kakav je jedan Krajišnik ili Plavšićeva, odnosno cijeli SDS, vješto dovede na kolosijek građenja i jačanja države BiH.

Ko se, uostalom, može sjetiti da je Izetbegović nasjedao na jeftine provokacije s Pala ili Banje Luke i vodio verbalne ratove s tamošnjim političkim elitama, odnosno zločincima?

Danas bošnjački političari upadaju baš u takve zamke Milorada Dodika i jedva čekaju svaku priliku, koju im on inače rado pruža, da polemišu s njim. To je ono što Dodik, a posebno velikosrpska politika iz Beograda upravo žele. Zbog toga u očima međunarodne zajednice ispada da su Sarajevo i bošnjački političari snažno radikalizirani. Odnosno, da oni političkim polemikama, svađama i petardama Dodika i RS navodno nesvjesno ojačavaju i pothranjuju i, posljedično, guraju ih od njima svakako nesimpatičnog Sarajeva. I to tamo gdje Dodik i Beograd upravo žele - ka Srbiji ili čak Rusiji.

Tersluk oduševljava samo glupane

Mudri Izetbegović gledao je dalje: javnom ili tajnom diplomatijom on je od Bošnjaka pravio pozitivne i dinamične inicijatore i medijatore (koliko je to u određenim okolnostima bilo moguće) između nacionalnih politika bh. Srba i Hrvata, te im je tako istovremeno oduzimao manevarski prostor da eventualno prave dvojne dogovore bez prisustva i na štetu Bošnjaka.

Sve to je suprotno onome što danas čini "prvi u Bošnjaka". Silajdžić ima loše i arogantne personalne odnose s maltene svim srpskim i hrvatskim političarima u BiH. Legalizacija tersluka možda može biti simpatična političkim idiotima i uskom krugu poltrona, ali to je nešto što moderna politika i diplomatija ne znaju i ne toleriraju, te najviše štete nanosi Silajdžiću i, nažalost, narodu koji on liderski želi predvoditi.

Tihić je u mnogim stvarima u pravu

Predsjednik SDA apsolutno je u pravu i moralno i politički i činjenično da policija RS baš ništa nije uradila na zaštiti povratnika, otkrivanju ratnih zločina, pronalaženju krivaca za rušenje džamija i krivaca za masovne bošnjačke grobnice.

Kao dobar pravnik, Tihić je u pravu i za mnoge druge pravne suštine i finese u vezi s reformom policije.

Međutim, postavlja se pitanje da li je do ostvarenja Tihićevih opravdanih zahtjeva uopće moguće doći u BiH izvan Evrope u kojoj vlada Dodikovo siledžijstvo. Ili se opravdani zahtjevi Bošnjaka mnogo lakše mogu ostvariti sa BiH na evropskim tračnicama, gdje će vladati evropski standardi, pa i oni vezani uz policiju. I na ovom primjeru jasno je zašto je za vođenje države i političke strategije potrebno mnogo više znanja od solidnih pravnih tumačenja određenih situacija...
http://img444.imageshack.us/img444/5396 ... ostmf4.jpg
zimzelen

#2 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by zimzelen »

Ko je autor ovog priloga?
Faust

#3 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Faust »

zimzelen wrote:Ko je autor ovog priloga?
Pa zar ne vidiš kad klikneš na link...
Fahrudin Radončić
Liberalism

#4 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Liberalism »

E na sta je ova Bosna spala.

haj sto po selima ova prica pije vode, al ako u Sarajevu nema niko zbog koga ovakvi tekstovi se ne bi objavljivali nikad, onda je sve otislo u p.m.

Kad je bilo najgore najvise sam psovki cuo na racun ''oca nacije'' a danas izgleda postaje svetac prije Karadzica i Mladica
bravo ja

#5 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by bravo ja »

Slazem se da je rahmetli Alija Izetbegovic bio zaista mudar i kako kaze tekst strpljiv politicar.Nije bezgresan,naravno, ali u svakom slucaju ne zasluzije da se trpa U ISTU RECENICU sa mladicem i karadicem i mislim da je broj dobrih stvari koje je uradio za BiH, veci od broja losih stvari.
sixfingersatellite

#6 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by sixfingersatellite »

bravo ja wrote:Slazem se da je rahmetli Alija Izetbegovic bio zaista mudar i kako kaze tekst strpljiv politicar.Nije bezgresan,naravno, ali u svakom slucaju ne zasluzije da se trpa U ISTU RECENICU sa mladicem i karadicem i mislim da je broj dobrih stvari koje je uradio za BiH, veci od broja losih stvari.
Zamisli da je uradio još koju dobru, gdje bi ga onda sahranili? Fuj.
Faust

#7 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Faust »

Ode ovo u krivom smjeru; Postavljajući temu nisam imao namjeru problematizirati značaj Alije Izetbegovića u historiji i politici BiH. Zato se tema ne nalazi na razne diskusije ili politika. Cilj je bio ukazati da Radončić objavljuje tekst u svojim novinama naglašavajući ranije publicističko iskustvo.
Problem teksta je gradjenje kulta ličnosti i izmišljanje postavki kako bi se kritikovali predstavnici sadašnjih stranaka, a sve da bi on nekako mogao doci do vise para. Dakle, ljudi - je l inormalno da Radončić piše o "plavim očima" A. Izetbegovića? Ako može, volio bih da se razgovara o Radončićevom tekstu na ovoj temi, a ne o Izetbegoviću...
Hvala
sixfingersatellite

#8 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

@Faust: Oprosti. Izvinjavam se. To je, jednostavno, jače od mene.
Ali, pošto je ova tema već bila otvorena na forumu, a i pošto sam lijen, samo ću, kao posljednji seljak, citirati šta sam tamo rekao. Možda te komentar ne zadovolji, ali je utješno da sam se i ja osvrnuo na plave oči. (Što bi Salko Obhođaš rekao "ko more u plićaku") :D
Znao sam da je Naš Dedo (B)Alija imao barem jedan kvalitet, ali mu se se petnaest godina nisam mogao dosjetiti. :run: Sve do danas, kad mi je Šćepo ekskluzivnom informacijom o boji (B)Alijinih očiju pomogao da progledam! :lol: Naravno, Abaz je već skoro mjesec i po dana u krizi, što se vidi po sve manjem broju relevantnih sagovornika. Plus, očigledno je da Šćepo gubi živce jer su greške u Abazu učestale, dok je pljuvanje bezobzirnije nego ikad. A bilo je, vala, i dosta terora mediokritetstva i bošnjačkog primitivizma. Šćepu još jedino reis nije napustio. Ta mi je ljubav malo sumnjiva - ili su u poslovnoj ili u homoseksualnoj vezi. :skoljka:
Tu je to negdje, u pet deka. Gubitak relevancije, živaca, posluje s Miloševićevim jaranima, jebiga, odrazi se to na sive ćelije, koje su onda u stanju iscijediti onakvu bljuvotinu.
Faust

#9 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Faust »

sixfingersatellite wrote:@Faust: Oprosti. Izvinjavam se. To je, jednostavno, jače od mene.
Ali, pošto je ova tema već bila otvorena na forumu, a i pošto sam lijen, samo ću, kao posljednji seljak, citirati šta sam tamo rekao. Možda te komentar ne zadovolji, ali je utješno da sam se i ja osvrnuo na plave oči. (Što bi Salko Obhođaš rekao "ko more u plićaku") :D
Znao sam da je Naš Dedo (B)Alija imao barem jedan kvalitet, ali mu se se petnaest godina nisam mogao dosjetiti. :run: Sve do danas, kad mi je Šćepo ekskluzivnom informacijom o boji (B)Alijinih očiju pomogao da progledam! :lol: Naravno, Abaz je već skoro mjesec i po dana u krizi, što se vidi po sve manjem broju relevantnih sagovornika. Plus, očigledno je da Šćepo gubi živce jer su greške u Abazu učestale, dok je pljuvanje bezobzirnije nego ikad. A bilo je, vala, i dosta terora mediokritetstva i bošnjačkog primitivizma. Šćepu još jedino reis nije napustio. Ta mi je ljubav malo sumnjiva - ili su u poslovnoj ili u homoseksualnoj vezi. :skoljka:
Tu je to negdje, u pet deka. Gubitak relevancije, živaca, posluje s Miloševićevim jaranima, jebiga, odrazi se to na sive ćelije, koje su onda u stanju iscijediti onakvu bljuvotinu.
:lol: :lol: :lol:
Better Man

#10 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Better Man »

Koliko je bio Mudar Alija da je poklonio dio teritorije srbima i priznao Republiku srpsku, a da ne govorimo njegovo pravljenje koalicije sa ratnim zločncima, koljačima i ubicama.
suncokret13

#11 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by suncokret13 »

Liberalism wrote:E na sta je ova Bosna spala.

haj sto po selima ova prica pije vode, al ako u Sarajevu nema niko zbog koga ovakvi tekstovi se ne bi objavljivali nikad, onda je sve otislo u p.m.

Kad je bilo najgore najvise sam psovki cuo na racun ''oca nacije'' a danas izgleda postaje svetac prije Karadzica i Mladica

Kad je bilo najgore najvise sam psovki cuo na racun ''oca nacije''

:-)
cohen

#12 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by cohen »

Radoncic jeste, zaista, bio kvalitetan novinar u predratno vrijeme, ali ova analiza je vrlo povrsna i osim sto nam hoce da kaze da je mjesto vodje Bosnjaka upraznjeno jer poslije "oca nacije" niti sin (Bakir) niti "pastorce" (Haris) niti nasljednik (Sulejman) nisu dorasli Alijinim plavim ocima. Nisam znao da je boja ociju vazna za bavljenje politikom. Nazalost o Alijinoj mudrosti se ne moze govoriti jer njegov pristanak da pregovara direktno sa "paljanskim državnicima" tokom rata oznacio je i definitivno prihvatanje onoga sto je najavljeno u Cutillerovom mirovnom planu (etnicka podjela BiH) a realizirano Daytonom.
Neelix

#13 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Neelix »

po milioniti put ista tema

i po milioniti put niko nema odgovor na pitanje

sta je to alija trebao uraditi u daytonu?
sixfingersatellite

#14 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Neelix wrote:sta je to alija trebao uraditi u daytonu?
Isto što je uradio i Krešo Zubak - reći im MRŠ U PITCHKU MAJCHINU, Peti korpus je u Banjoj Luci!
Neelix

#15 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Neelix »

sixfingersatellite wrote:
Isto što je uradio i Krešo Zubak - reći im MRŠ U PITCHKU MAJCHINU, Peti korpus je u Banjoj Luci!

:lol: sta ima lideru svjetske sile.
sixfingersatellite

#16 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Neelix wrote:
sixfingersatellite wrote:
:lol: sta ima lideru svjetske sile.
:lol: :lol: Nish, zezanje, malo sređujem geopolitiku jutros. Sha mai ko' bete? Karadžić je svoje žrtvovao da dobije državu, Alija je svoje samo žrtvovao.

A opet mi o Aliji.

Da je poživio, mogao je reklamirati Police naočale, ima plave oči k'o Batistuta. :lol: :lol:
Lesli Eldridž

#17 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Lesli Eldridž »

Mudrost????
didierdase

#18 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by didierdase »

FAHRUDIN RADONČIĆ GOSPODIN. NIJE VAM ON POTPISO DAYTON NIJE VAM ON ZAPOCEO RAT NITI ZAVRSIO. COVJEK JE BIZNISMEN ZAPOSLJVA VELIKI BROJ GRADANA I DAJE IM PLATE. I U CEMU JE PROBLEM STO JE COVJEK PREVISE BOGAT. MOZDA BI VOLJELI DA JE FUKARA. SVE MOZETE OPROSTITI ALI USPJEH NE. ALIJA JEFTINI LIK IZ AMERICKIH STRIPOVA. G. RADONČIĆU AKO IMA ZA MENE KAKVO RADNO MJESTO HVALA I SAMO NAPRIJED. NERADNICI I LIJENCINE CRKNITE
Lesli Eldridž

#19 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Lesli Eldridž »

didierdase wrote:FAHRUDIN RADONČIĆ GOSPODIN. NIJE VAM ON POTPISO DAYTON NIJE VAM ON ZAPOCEO RAT NITI ZAVRSIO. COVJEK JE BIZNISMEN ZAPOSLJVA VELIKI BROJ GRADANA I DAJE IM PLATE. I U CEMU JE PROBLEM STO JE COVJEK PREVISE BOGAT. MOZDA BI VOLJELI DA JE FUKARA. SVE MOZETE OPROSTITI ALI USPJEH NE. ALIJA JEFTINI LIK IZ AMERICKIH STRIPOVA. G. RADONČIĆU AKO IMA ZA MENE KAKVO RADNO MJESTO HVALA I SAMO NAPRIJED. NERADNICI I LIJENCINE CRKNITE
On je posljedica onoga što se dešavalo pred Dayton i poslije toga. On je Alijina posljedica.
Hodidjed

#20 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Hodidjed »

Lesli Eldridž wrote:
didierdase wrote:FAHRUDIN RADONČIĆ GOSPODIN. NIJE VAM ON POTPISO DAYTON NIJE VAM ON ZAPOCEO RAT NITI ZAVRSIO. COVJEK JE BIZNISMEN ZAPOSLJVA VELIKI BROJ GRADANA I DAJE IM PLATE. I U CEMU JE PROBLEM STO JE COVJEK PREVISE BOGAT. MOZDA BI VOLJELI DA JE FUKARA. SVE MOZETE OPROSTITI ALI USPJEH NE. ALIJA JEFTINI LIK IZ AMERICKIH STRIPOVA. G. RADONČIĆU AKO IMA ZA MENE KAKVO RADNO MJESTO HVALA I SAMO NAPRIJED. NERADNICI I LIJENCINE CRKNITE
On je posljedica onoga što se dešavalo pred Dayton i poslije toga. On je Alijina posljedica.
Ne znam ja....Radoncic je dobio zgradu Oslobodjenja za marku od SDA....Ne znam ja.
A to sto mu nedostaje Alija, to je zato sto nema gdje da se zavuce kad ga zena istuce :lol:
A Alija je meni HIT. Jos jedan takav, i nema Bosne :razz:
Lesli Eldridž

#21 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Lesli Eldridž »

A zar ima danas Bosne bogati?
pita

#22 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by pita »

Alija je bio sve samo ne mudar politicar....
bio je veliki humanista, pravnik, covjek....ali ultra nesposoban politicar...to sto danas je bosna je zahvaljuci silajdzicu i aliji...
dok je recimo njofra bio smrad veci od pavelica ali sposoban politicar i zato je hrvatska danas to sto je...
saraydjecko

#23 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by saraydjecko »

Alija je pogrijesio sto se zalagao za nezavisnu.Trebali smo ostati u nasoj lijepoj Jugi,zamisli koja bi to drzava bila covjece...Srbija,Crna Gora i mi.Hrvati u Bosni bi bili manji od makovog zrna a,mislim da bi i njima cinjenica da zive u drzavi gdje srbi imaju ogromnu vecinu onako svidjela.Mislim da bi oni objavili rat Tudjmanu koji hoce da dira ono sto je ostalo od jedine nam Jugoslavije.Kad je vec "izmislio"taj referendum trebao je od proglasenja nezavisnosti za pet dana protjerati cetnike jer je imao vojsku naruzanu do zuba koju je pripremao dvadesetak godina a,borio se protiv golorukih cetnika i jadne JNA.Nije trebao biti dosljedan u svom zivotu jer su tad svi skontali sta je on,zasto nije kao ostali mjenjao boje dresa kako koji tim bude jak.Kakav Dayton ba,trebao je tamo otici i reci ko nije na nasoj strani on je protiv nas jer smo bili velesila,imali hrane u izobilju,cetnici i ustase nisu uspijeli srusiti ni 10% onog sto pripada gradjanima BiH,SAD i ostale zemlje bi shvatile ovu nasu prijetnju i povukli bi se u misiju rupu a od tog dana BiH bi bila zemlja koja bi upravljala svijetom.Trebao je reci da ce biti rata pa da mi gradska raja i jugosloveni napustimo Bosnu jer kako se boriti protiv nase JNA i dici ruku na bratske narode koji su samo izvodili vjezbe 1991 u okolini Sarajeva.Alija nas je mrzio i sigurno je bacio granatu u Vase Miskina,Dobrinji,Markalama dok su ga posteni ratnici Mladic i Karadzic molili da to ne cini jer zasto mjesati civile u sukob.
Vozdra raja :-)

#24 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Vozdra raja :-) »

pita wrote:Alija je bio sve samo ne mudar politicar....
bio je veliki humanista, pravnik, covjek....ali ultra nesposoban politicar...
Mozda cu i povjerovati u ovo sto si napisao, ali samo onda kada nam objasnis da goloruko braniti i odbraniti drzavu i narod od dvostruke agresije daleko jacih, od domacih izdajnika, i svijetske bezbriznosti nije velika stvar!!

To je isto kao kada bi optuzio golorukog covijeka da je slabic zato sto se uspio odbraniti od petorice sa kalasnjikovima.
Umjetnik a

#25 Re: Gdje je nestala Alijina mudrost?

Post by Umjetnik a »

šta god govorili o radončiću, a ni aj nemam enko posebno mišljenje o njemu
dosta u ovom tekstu ima istine
Post Reply