Gdje je bolje USA ili BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
DONY

Post by DONY »

HiBreeD wrote:Negdje sam procitao statistiku da prosjecnog americkog gradjanina samo dvije plate dijele od toga da postane beskucnik, ono, automatski, bez kuce, stana, hrane, zdravstvenog osiguranja, bilo kojih sredstava za prezivjet i sve sto ce dobiti kasnije je ulica... strasno jebo te :roll:

Nisam nikad bio u Americi, imam prijatelje tamo, pa znam otprilike kako zive.
Ako ovo nije istina, oni koji znaju bolje, volio ih da mi objasne.

Ali, kontam ja, sta bi se trebalo desiti jednom prosjecnom gradjaninu BiH da postane beskucnik.

Ovdje, ak ostanes bez posla, ostat ces bez kinte u dzepu, to je neminovno...ali sta ti se treba desiti(u Bosni)da postanes dekintiran, potpuni luzer, prokockat svu imovinu, sta li :?

Nemojte misliti da sve doslovno shvatam, znam ja da je razlicit nacin zivota tamo i ovdje, i ne kritiziram ja to tamo...ali realno koliko ljudi poznajete ovdje koji su ostali bez posla i time odjednom stekli epitet homeless??

Treba zahvaliti TITI,jer po danasnjoj vlasti vecina bi bila beskucnici..
ali ni to nece trajati vjecno...potrosi se sve pa i imovina koja je stecena za Titina vakta...,a sta onda.. :?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

danas wrote:
_BosanaC wrote:
danas wrote: nemam sta udarati do mile volje, a osvrcem se na tvoj komentar da je licemjerno pljuvati po drustvu (gradu, drzavi, porodici -- bilo cemu) ciji si dio odlucio da postanes. to zaista zvuci kao onako zajeban i hard core stav, i nemam ja problem sa njim. samo ukazujem na malu nelogicnost i nedosljednost izmedju onoga sto ti licno pricas i radis -- jer nekome sprocitavas nesto sto i sam praktikujes. jer i ja tebi isto tako mogu reci -- jeste da je u sarajevu sve u qurcu, ali malo mi je licemjerno da ti kritikujes sarajevo jer zaboga -- sam si dosao u njega da zivis. pa se poklopi usima i ne pricaj nista (cak i ako je tacno da u sarajevu ne valja x, y, i z)... a imas i posao -- nemoj da sjeces granu na kojoj sjedis... nemoj da si licemjeran...

i za kraj -- ponovicu opet -- kritika je bila jedna od zdravijih odlika americkog drustva.
Sve to stoji...

Medjutim, pricamo o Americi i Bosni. I u svu tu pricu uleti zamjerka Americi da nije uredjena po nekim Islamskim principima... a nije... A postoje drzave uredjene po islamskim principima, iz kojih mnogi isti opet bjeze u tu cafirsku Ameriku...

To su dva totalno razlicita koncepta... I o tome govorim... Ali nejse...
zasto, ali o zasto sam sebe ukopavas? zasto me primoravas da odgovaram na ovakve stvari?

dole je post za koji si ti bacio komentar o licemjerju... i da ne grizes ruku koja te hrani... i da ne pljujes na drzavu u koju si dosao da zivis... ja ne vidjeh nista, ama bas nista, glede islamskog uredjenja USA... ja se ne moram slagati sa ovim vidjenjem (koje je istovremeno komenar o balkanskom mentalitetu koliko i o americkom), ali tvoj komentar o licemjerju i dalje ne stoji... mislim, mozda bi i stajao da ga je neko -- manje 'licemjeran' od tebe -- rekao... buduci da i sam radis isto sto i ellah (ali glede sarajeva), nisam mogla da odolim a da ne prokomentarisem... that's all...
ljudski imalo normalan mozak balkanskom mentaliteta nemoze da svari neke obicne banalne sitnice koje su malte ne neprimjetne ali kad insan dublje razmisli nepreostaje ti nista drugo nego da se sazalis ili da se puknes smijati dok se neunesvijestis....
srednjoskolac prelazi cestu i blokira se kompletan saobracaj treniranje od malih nogu da budes debilcina ipo....
statistika je da muski roditelj u usa dnevno provede sa svojim djetetom 3min...
razvod braka daleko iznad 50% dok se vecina danas neuzimaju nego samo cimerski zive onako i usput radjaju djecu, drusvo im je totalno truhlo...
o kloniranoj divljaci kojom se ljudi hrane neznajuci sta jedu da i negovorim...
50+ miliona amerikanaca nema zdravstveno osiguranje...
sve u svemu nije tako lose ima se stvarno sta pojesti, popiti, vozaju se dobra auta i ovdje se turira i skripi gumama, srpski pjevaci su i te kako popularni nasoj bosanskoj dijaspori pogotovo (zalosno ali istinito) ljudima iz podrinja kojih ima masa gdje sam ja ma cirkus kolorado....

Ne branim Bosanca, ali mislim da si i ti profulala temu, jer tema je gdje je bolji zivot: u Bosni ili Americi.
Na to pitanje necu odgovarati, jer mislim da odgovor zavisi od mnogo faktora i licnog dozivljaja (sto sam vec spomenula).
Slazem se da je kritika jedna od odlicnih (i danas veoma rijetkih) osobina Americkog drustva, ali "fantom slobode" je kritikovao Ameriku u smisli: evo vidite da ni u US nije sve sjajno, kao da je neko tvrdio da jeste, ali ekonomski, finansijski, zakonodavno, materijalno, licno (slobode)....je sigurno svjetlosnim godinama daleko od BiH drustva.

A tema je upravo to....poredjenje.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

HiBreeD wrote:Negdje sam procitao statistiku da prosjecnog americkog gradjanina samo dvije plate dijele od toga da postane beskucnik, ono, automatski, bez kuce, stana, hrane, zdravstvenog osiguranja, bilo kojih sredstava za prezivjet i sve sto ce dobiti kasnije je ulica... strasno jebo te :roll:
Samo, posao se (barem neki osnovni) moze naci za dva dana, tako da je malo teze biti 2 mjeseca nezaposlen. Jos ako oboje radite, onda je situacija puno bolja...
fantom slobode

Post by fantom slobode »

DONY wrote:

Ali, kontam ja, sta bi se trebalo desiti jednom prosjecnom gradjaninu BiH da postane beskucnik.

Ovdje, ak ostanes bez posla, ostat ces bez kinte u dzepu, to je neminovno...ali sta ti se treba desiti(u Bosni)da postanes dekintiran, potpuni luzer, prokockat svu imovinu, sta li :?

Nemojte misliti da sve doslovno shvatam, znam ja da je razlicit nacin zivota tamo i ovdje, i ne kritiziram ja to tamo...ali realno koliko ljudi poznajete ovdje koji su ostali bez posla i time odjednom stekli epitet homeless??

Nista nego treba Titu spakovati, pa poslati da im pomogne.
Vrbaslija-BL

Post by Vrbaslija-BL »

Pazi vi analizirate sada New York City, a moram vam napomenuti da je to jedna od svijetlih tacaka USA (mada i NYC ima svojih situacija - ja sam jednom naletio negdje u Queensu na cesti ispod nekog podvoznjaka na neka zeljeza sto vire iz ceste, svi zaobilaze koji poznaju to mjesto, a ja papak se dovezo iz provincije, i nasadim se autom na ta zeljeza, podero sam Hondicu odozdo ko beba zvecku :D I nemas se kome zaliti samo vozi dalje :-)

Ali sta cemo recimo sa gradovima tipa Utica, NY gdje su rupe po cesti takve da moras kupiti dzipa ne zbog sminke nego zbog elementarne potrebe. Treba ti bukvalno terensko vozilo jer odvali tockove a racuna se da vozis po gradu.

Hocu da kazem da je predstava o USA kao nekoj vodecoj tehnoloskoj velesili cista laz i prevara iz Hollywoodskih filmova. Japan mozda jeste, Njemacka jeste, ali USA je nekih 20 godina iza njih u tehnoloskom i civilizacijskom smislu (zivio sam u Njemackoj prije USA pa znam)

A poznavajuci konkretno Sarajevo mogu vam reci da je konkretno taj grad metropola za mnoge vukojebine ovdje u USA
Last edited by Vrbaslija-BL on 29/03/2007 16:06, edited 1 time in total.
DONY

Post by DONY »

fantom slobode wrote:
DONY wrote:

Nista nego treba Titu spakovati, pa poslati da im pomogne.

Sreca,na Miljacki ima dosta mostova,pa kako vlast radi ,bice i otimanja za mjesto pod mostom....da se prespava... :? :(
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Zato ja i spomenuh 80-te.
kustah

Post by kustah »

Samo, posao se (barem neki osnovni) moze naci za dva dana, tako da je malo teze biti 2 mjeseca nezaposlen. Jos ako oboje radite, onda je situacija puno bolja...

Samo sto ti to obezbijedjuje da kupis hljeb i mlijeko a za vece kupovine koristis CC. To je lifestyle kojega mozes imati i u Bosni.
nineac

Post by nineac »

danas wrote:
_BosanaC wrote:
danas wrote:
zasto, ali o zasto sam sebe ukopavas? zasto me primoravas da odgovaram na ovakve stvari?

dole je post za koji si ti bacio komentar o licemjerju... i da ne grizes ruku koja te hrani... i da ne pljujes na drzavu u koju si dosao da zivis... ja ne vidjeh nista, ama bas nista, glede islamskog uredjenja USA... ja se ne moram slagati sa ovim vidjenjem (koje je istovremeno komenar o balkanskom mentalitetu koliko i o americkom), ali tvoj komentar o licemjerju i dalje ne stoji... mislim, mozda bi i stajao da ga je neko -- manje 'licemjeran' od tebe -- rekao... buduci da i sam radis isto sto i ellah (ali glede sarajeva), nisam mogla da odolim a da ne prokomentarisem... that's all...
Da si pratila danas konverzaciju izmedju mene i ellah vjerovatno bi znala... Ali kao sto rekoh, nejse... Jeste, licemjeran sam. Vjerovatno najvise zato jer zivim gdje zivim.
ma nisi bolan ti licemjeran. licemjerna je dijaspora... jer je otisla nekuda, i samo zato sto 'tu' radi i zivi ne konta da je 'tu' sve lijepo i bajno. jer u americi je sve savrseno -- ma cak nikad nije ni ruzno vrijeme... i nijedne vise mi iz dijaspore... kako se samo usudjujemo reci ista protiv...

let's all be clones of space fucker... klimajmo glavom... jer smo inace licemjeri koji pljuju ruku koja ih hrani... :roll:
Ejh ja neznam kad je kod mene kisa pala :lol:
Inace ja sam u Detroitu nedavno "pao"u rupu sa autom odma sam stabilizator pokido. Takvu rupu ni u BiH nisam nikad vidio, a kamoli "upo" u nju :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Vrbaslija-BL wrote:Pazi vi analizirate sada New York City, a moram vam napomenuti da je to jedna od svijetlih tacaka USA (mada i NYC ima svojih situacija - ja sam jednom naletio negdje u Queensu na cesti ispod nekog podvoznjaka na neka zeljeza sto vire iz ceste, svi zaobilaze koji poznaju to mjesto, a ja papak se dovezo iz provincije, i nasadim se autom na ta zeljeza, podero sam Hondicu odozdo ko beba zvecku :D I nemas se kome zaliti samo vozi dalje :-)

Ali sta cemo recimo sa gradovima tipa Utica, NY gdje su rupe po cesti takve da moras kupiti dzipa ne zbog sminke nego zbog elementarne potrebe. Treba ti bukvalno terensko vozilo jer odvali tockove a racuna se da vozis po gradu.

Hocu da kazem da je predstava o USA kao nekoj vodecoj tehnoloskoj velesili cista laz i prevara iz Hollywoodskih filmova. Japan mozda jeste, Njemacka jeste, ali USA je nekih 20 godina iza njih u tehnoloskom i civilizacijskom smislu (zivio sam u Njemackoj prije USA pa znam)
Od 50 Americkih drzava, i nekoliko milionskih gradova, hiljade kvadratnih milja teritorije koja se proteze od jednog do drugog okeana, i na kojoj se nalaze hiljade kilometara najboljih highway-a na svijetu, prirodnih ljepota od kojih ti dah zastaje....vi se ufatili za NYC....najnaseljeniji, najprljaviji i najposjeceniji grad u US i na osnovu posjete tom gradu (ili eventualno jos 2-3 velika grada) donosite misljenje o cijeloj jednoj drzavi, ciju sam velicinu vec spomenula :? :? :? :? :? :? :? :?
DONY

Post by DONY »

Vrbaslija-BL wrote:Pazi vi analizirate sada New York City, a moram vam napomenuti da je to jedna od svijetlih tacaka USA (mada i NYC ima svojih situacija - ja sam jednom naletio negdje u Queensu na cesti ispod nekog podvoznjaka na neka zeljeza sto vire iz ceste, svi zaobilaze koji poznaju to mjesto, a ja papak se dovezo iz provincije, i nasadim se autom na ta zeljeza, podero sam Hondicu odozdo ko beba zvecku :D I nemas se kome zaliti samo vozi dalje :-)

ako je i od"intelektualca" sto je zavrsio"prestizni" fakultet u USA ..brate previshe je .. :lol:...los taj "prestizni' fakultet ili je los bivshi student.. :-)
kustah

Post by kustah »

Od cijele USA jedino sto valja su obije obale i to od Maina do New Yorka kao i od Seattle pa dole to San Diega, kao i Chicago. Sve ostalo je "third world country"
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

kustah wrote:Od cijele USA jedino sto valja su obije obale i to od Maina do New Yorka kao i od Seattle pa dole to San Diega, kao i Chicago. Sve ostalo je "third world country"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

DONY wrote:

ako je i od"intelektualca" sto je zavrsio"prestizni" fakultet u USA ..brate previshe je .. :lol:...los taj "prestizni' fakultet ili je los bivshi student.. :-)
sekira te , sta ces!Zipa se mostova :-D
nineac

Post by nineac »

Lucy01 wrote:

Od 50 Americkih drzava, i nekoliko milionskih gradova, hiljade kvadratnih milja teritorije koja se proteze od jednog do drugog okeana, i na kojoj se nalaze hiljade kilometara najboljih highway-a na svijetu, prirodnih ljepota od kojih ti dah zastaje....vi se ufatili za NYC....najnaseljeniji, najprljaviji i najposjeceniji grad u US i na osnovu posjete tom gradu (ili eventualno jos 2-3 velika grada) donosite misljenje o cijeloj jednoj drzavi, ciju sam velicinu vec spomenula :? :? :? :? :? :? :? :?
Slazem se Lucy01 sa svime sto si rekla, osim ovog! To nemogu precutiti. Americki Interstate sistem se bazira na njemackim auto-putevima iz 50-tih godina kada je Eisenhower krenuo u masovnu izgradnju (prvenstveno radi vojnih potreba) jer je bio impresioniran auto-putevima u njemackoj.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

kustah wrote:Od cijele USA jedino sto valja su obije obale i to od Maina do New Yorka kao i od Seattle pa dole to San Diega, kao i Chicago. Sve ostalo je "third world country"
Pa to ti haman k'o pola Evrope, sta ce ti vise?

P.S. Juzno od New Yorka je i DC, sta tome fali?
Vrbaslija-BL

Post by Vrbaslija-BL »

DONY wrote:

Izvini ali ti mora da zivis u nekom filmu onda. Pa ovdje postoje GETA kakva ni u trecim zemljama svijeta nemozes vidjeti. Ti mora da gledas previse onu seriju Malibu :D
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Vrbaslija-BL wrote:
DONY wrote:

Izvini ali ti mora da zivis u nekom filmu onda. Pa ovdje postoje GETA kakva ni u trecim zemljama svijeta nemozes vidjeti. Ti mora da gledas previse onu seriju Malibu :D
Ne mogu od sege :-D
nineac

Post by nineac »

Jao rasprave, odo se ubit pa uzet pistolj :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

nineac wrote: Slazem se Lucy01 sa svime sto si rekla, osim ovog! To nemogu precutiti. Americki Interstate sistem se bazira na njemackim auto-putevima iz 50-tih godina kada je Eisenhower krenuo u masovnu izgradnju (prvenstveno radi vojnih potreba) jer je bio impresioniran auto-putevima u njemackoj.
Zavisi i gdje si i koliko vozio.
Ako si samo po Sjeveru Amerike vozao, ne cudi me sto tako mislis, jer su gore putevi uzasni upravo zato sto je naseljenost gusca, vise automobila i industrijski jaca.
Cim krenes prema Jugu, putevi su fenomenalni. Muz je skoro bio u Evropi i vozio je iz Amestardama prema Hrvatskoj, a i ovdje je puno vozio....njemu je neuporedivo....da ne spominjem pay-toll koji Austrija i Slovenija naplacuju na svakom cosku (trebali bi da su im putevi od stakla, yebo te), a ovdje u rest-area imas i WC, stolove i klupe, mjesto za rostiljanje sa uzidanim rostiljima...ma sve zivo...a sve dzaba...sve iz drzavnog i federalnog budzeta za transport :D...toll ne postoji od Ohaja prema Jugu, samo jos Sjevernjaci (Chicago i NYC) naplacuju da se vozas po autoputu i mostu.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Neki bi i tita prenijeli :-D
Hantraga

Post by Hantraga »

Ne znam sta da napisem...

Danas cu da pitam kolegu jevreja, sta on misli, jel bolji Izrael ili USA?

Cak du napraviti korak vise pa cu ispitati sve ove imigrante oko sebe, sta je bolje, njihova maticna zemlja (Irak, Somalija, Vijetnam, Korea, Filipini, Ukrajina, Azerbejdzan, Uzbekistan, Rusija...) ili USA...Da bas vidim sta ce oni reci...

Eno vidi Kineza i Japanaca, pa sta ce oni ovde, tamo nema rata...Odlicno sad cu i njih pitati sta je bolje...
Kinez mi kaze da je cuo za Bosnu, rodjak mu je tamo biznismen kaze... :lol:

Cek cek, ko da cujem naglasak italijana i Njemca, da vidimo sta oni imajiu da kazu...gdje je njima bolje...

Shit, Irac je pjan ko zemlja, nema pojma sta je bolje...Mozda je on ovde radi alkohola...

Nigdje bolan nije bolje...Covjeku uvjek nesto fali, jel je covjek nezadovoljno bice..Da mu neznam sta das, uvjek ce mu nesto falit...
nineac

Post by nineac »

Lucy01 wrote:
nineac wrote: Slazem se Lucy01 sa svime sto si rekla, osim ovog! To nemogu precutiti. Americki Interstate sistem se bazira na njemackim auto-putevima iz 50-tih godina kada je Eisenhower krenuo u masovnu izgradnju (prvenstveno radi vojnih potreba) jer je bio impresioniran auto-putevima u njemackoj.
Zavisi i gdje si i koliko vozio.
Ako si samo po Sjeveru Amerike vozao, ne cudi me sto tako mislis, jer su gore putevi uzasni upravo zato sto je naseljenost gusca, vise automobila i industrijski jaca.
Cim krenes prema Jugu, putevi su fenomenalni. Muz je skoro bio u Evropi i vozio je iz Amestardama prema Hrvatskoj, a i ovdje je puno vozio....njemu je neuporedivo....da ne spominjem pay-toll koji Austrija i Slovenija naplacuju na svakom cosku (trebali bi da su im putevi od stakla, yebo te), a ovdje u rest-area imas i WC, stolove i klupe, mjesto za rostiljanje sa uzidanim rostiljima...ma sve zivo...a sve dzaba...sve iz drzavnog i federalnog budzeta za transport :D...toll ne postoji od Ohaja prema Jugu, samo jos Sjevernjaci (Chicago i NYC) naplacuju da se vozas po autoputu i mostu.
Vozim, i to previse! A jeboga Lucy pa vidis gdje zivim :D Znaci da sam upoznat sa cestama i na sjeveru i na jugu!
E sad, stoji to sto ti kazes za placanje, medjutim, njemacka po milji auto puta godisnje trosi 700.000 dolara na odrzavanje (ukljucujuci opravke cesta, elektronski nadzor, saobracajnu policiju i avijaciju). Neuporedivo veca sigurnost na evropskim cestama (njemacka nema ogranicenja na auto putu, osim ako je izricito odredjeno drugacije, ali smrtnost je 0.79 na svakih milion km, dok je u americi 0.92 na svakih milion km).
danas

Post by danas »

Lucy01 wrote:
Ne branim Bosanca, ali mislim da si i ti profulala temu, jer tema je gdje je bolji zivot: u Bosni ili Americi.
Na to pitanje necu odgovarati, jer mislim da odgovor zavisi od mnogo faktora i licnog dozivljaja (sto sam vec spomenula).
Slazem se da je kritika jedna od odlicnih (i danas veoma rijetkih) osobina Americkog drustva, ali "fantom slobode" je kritikovao Ameriku u smisli: evo vidite da ni u US nije sve sjajno, kao da je neko tvrdio da jeste, ali ekonomski, finansijski, zakonodavno, materijalno, licno (slobode)....je sigurno svjetlosnim godinama daleko od BiH drustva.

A tema je upravo to....poredjenje.
OK.
ako je tema poredjenje onda hajmo porediti, a ne bacati teze kako je neko licemjer?!?! jer mu se zaboga ne dopada sve u drustvu u kojem je dosao da zivi -- a ako je vec dosao, ima da suti i ima da mu se sve svidja... reko bosanac tako... pa jos kad mi takva teza padne od nekoga ko je u sustini isti takav, ne mogu a da ne prokomentarisem... pa makar se i ne doticalo teme...

a sto se mene licno tice, mislim da je poredjenje nemoguce, te da je citava tema nebulozna (kao sto nineac i rece).... sta znaci to "bolje" u USA ili BH? kome je sta bolje? kome je sta bitno u zivotu? ovdje se ocigledno radi o subjektivnim dozivljajima oba drustva, a raspravljati o tome je isto kao raspravljati o tome da li je bolja sirnica ili zeljanica...
Vrbaslija-BL

Post by Vrbaslija-BL »

Nemogu ni ja od shege materemi :D

Ali evo sto se tice zaostalosti iza Njemacke, ja sam se jos 1998. (a to je prije 10 godina) u Njemackoj vozio u gradskim autobusima koji su na elektricni pogon tada bili (ekologija), a ovdje oni zuti school bus-ovi dime iza sebe ko lokomotiva i dan danas. Jos dizajn da ne spominjem. Zuti autobusi i sarafi po njima ono se vide. Uvijek me podsjete na onaj film 'Ko to tamo peva' samo fali Pavle Vujisic da nalozi vatru unutra :D
Post Reply