Sa zenickog fouma i rasprave o zenickom univerzitetu se prabacujem ovamo jer je tamo, mislim u zenici, zavladala opca bolest. Svi pokusaji da im se objasni apsurd ove pomame otvaranja univerziteta, biva odmah osudjen kao nasrtaj na jedan grad i jedan kanton...
Da skratim, evo par izvoda iz moje argumentacije i volio bih da cujem misljenja drugih o ovoj ozbiljnoj "negativnoj pojavi u nasem drustvu"
"Ljudi, shvatite da uzasno grijesite kada kazete "buducnost je u obrazovanju - treba nam univerzitet !!!"
To je notorna glupost i pogreska koja samo pokazuje koliko smo iracionalni. Vezati potrebu za obrazovanim kadrovima sa potrebom posjedovanja univerziteta je, izvinite ali moram tako reci - simptom ozbiljne bolesti.
Uostalom da se ponovo ugledamo na "viteski slucaj" - je li to njima hvali inzenjera ?! Ili ce taj problem rijesiti otvaranjem Univerziteta u Vitezu (kako je krenulo - gotovo je izvjesno da ce se to desiti - u Travniku !)
Dragi moji sugradjani shvatite da zenicki univerzitet treba samo onima koji na njemu rade, za ovaj grad i njegove studente ima stotinu boljih načina rješenja ovog pitanja na kvalitetniji, jeftiniji i primjereniji način."
....
"Ali dozvolite mi da ukazem i na nesto sto smo svi predvidjeli - studij buducnosti koji je vec poceo - interaktivni online i ofline studij - studij iz kuce.
Evo neka ovo bude moj drugi prijedlog za "jeftiniji, efikasniji i primjerenij studij".
Sada ocekujem reakcije tipa - to je budalastina, nema nista bez table, krede i skripte i tople zenicke profesorske rijeci !"
...
" juce prodjoh pored pedagske akademije u Zenici (na ulazu je nekava tabla nalik tabli na piljari). Na tom je mjestu nekad bila neka srednja skola.
I onda primjetih interesantnu koincidenciju - vecina zenickih fakulteta pa i sam rekotorat su smjesteni u zgradama bivsih srednjih skola.
I onda sam se "bas zamislo" i zakljucio kako su nam ovi fakulteti bukvalno zamjenili srednje skole: po lokaciji, po nivou znanja i konacno po sansama za posao i samom poslu kojeg obavljamo nakon diplomiranja.
Ovo moram dodatno objasniti zbog onih koji na moje postove uzvracaju sa "???". Dakle, nekad smo sa 12 godina obrazovanja i sa diplomom srednje tehnicke skole obavljali poslove koji u svemu jesu ekvivalent onome sto danas rade inzenjeri koji izlaze iz zgrade bivse tehnicke skole, nakon 16 godina skolovanja! (zamolio bih compaqa da napravi ekonomsku analizu kolko kosta 4 godine vise skolovanja za istu stvar)
To je sustina ovog obrazovnog "napretka".
Upitajte se konacno radi cega postoji cio sistem obrazovanja. Valjda radi osposobljavanja za neke poslove. Svi sistemi koji se baziraju na toj logici polaze od principa kako najbrze i najkvalitetije obrazovati kadrove za određena zanimanja. Obrazovanje je dakle SREDSTVO do ovog CILJA.
Kod nas je obrazovnje, ocito, CILJ a ne SREDSTVO."
Gdje god nadjes zgodno mjesto tu univerzitet posadi
Moderator: Chloe
-
bengazi