Pa bih razmotrio cijeli niz generalizacija koje su pri takvom klasificiranju javljaju. Prvo, niti su svi arapski muslimani religiozni, nit su svi bosanski nereligiozni. Samim time ta "podjela" otpada. Jasno je da procenat nije isti, ali svejedno neodrživa pretpostavka.
Dalje, vrlo često se iznosi pretpostavka o nekom "bosanskom islamu" koji je kao "europski", naspram tamo nekog "azijskog" islama. Recimo, primijetio sam da su pisanja Predraga Matvejevića o nama često u tom smjeru da smo mi kao neki posebni muslimani europske sorte, sve to s nekim laganim animozitetom prema islamskom svijetu generalno (a nas spašava to što se od njega izdvajamo). Ako promotrimo pažljivije kroz historiju, vidimo da ideja o nekom autohtonoj bosanskoj verziji islama nema uporišta - kad su Osmanlije donijele islam ovdje, on se praktikovao i tumačio jednako kao i bilo gdje u ostatku Imperije, neovisno na kojem kontinentu i s koje strane Bosfora. Tad su Gornji Vakuf i Jeruzalem zajedno sa Mekom i Medinom bili jedna država. Jasno da Osmanlije nisu imali obzira prema nekakvim ranijim tradicijama (religijskim i kulturološkim), a i po našem folkloru to se jasno vidi, od predosmanske Bosne ostala je više-manje samo arheologija. Dakle, taj bi "bosanski islam" nastao zapravo tek sa dolaskom Austrije, kad su se Bošnjaci morali ili prilagoditi da im je vladar kršćanin i da pripadaju većinski kršćanskoj državi ili se iseliti prema Turskoj, a tako je bilo i u daljim režimima (prva Jugoslavija, NDH, komunizam). Dakle, sekularnost bosanskih muslimana ili polu-folkloran odnos prema vjeri nisu zapravo nikakav historijski specifikum Bosne niti kakav "domaći uzgoj", nego jednostavno rezultat disciplinacije od strane neislamskih režima.
Jasno da su ti režimi u posljednih 100 i nešto godina evropeizirali Bosnu i da su te Evrope primili i naši preci, što nas može komotno svrstavati u evropski kulturni krug, ali opet nas naš religijski identitet veže i uz islamski svijet (da me neko ne bi krivo shvatio, ne brkam pojmove religije i kulture, ali religija uvjetuje kulturu u mnogim aspektima i to je evidentna činjenica). Recimo, može nam crkva biti preko puta i može nam biti sasvim normalno da je vidimo, ali opet, mi ne idemo u crkvu, ne znamo pojedinosti oko tih obreda itd., a upravo je to ono što prožima većinu evropske historije, kulture, tradicije itd. Iako živimo nekim lifestyleom nalik na evropski (eurobalkanski, bolje rečeno), dosta toga nam ostaje "neotključano" (recimo u literaturi, umjetnosti, muzici itd.) jer nismo generalno informirani o tim paradigmama. S druge strane, ako odemo u arapski svijet, možemo se možda nadimat nad njima jer se drugačije oblačimo, ponašamo i sl., ali opet, većina toga kako oni funkcioniraju nam je poznato preko vjere. Recimo, nekom Englezu ili Francuzu bi začut ezan u toj sredini bio znak nege egzotike, nečeg drugačijeg, nepoznatog, a mi bi na to samo odmahnuli rukom, "ma to uči akšam".
U svakom slučaju, jasno da će oni nereligiozni naginjat jednomu, religiozni drugomu, ali ja mislim da, pošteno prema sebi, naš identitet ne možemo jednosmjerno pripisati ni jednoj strani, jer na ovaj ili onaj način skrnavimo dio našeg identiteta.