Gdje baciti istrošene baterije?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Pitar s Kariba

#1 Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Pitar s Kariba »

Da li kod nas postoji mjesto za odlaganje istrošenih baterija i akumulatora?
Poznato je da baterije sadrže tvari koje mogu ozbiljno ugroziti životnu okolinu, odnosno podzemne vode koje pijemo i zrak koji dišemo, pa se u svim normalnim državama veoma vodi računa o njihovom odlaganju i recikliranju. Kod nas, kao i u mnogim drugim oblastima, izgleda, nikog za to nije briga.
Ja znam da je bila korpa odlaganje baterija u Merkuru na Stupu, ali sam nedavno bio tamo i rečeno mi je da već godinu dana toga više nema. Ima li još gdje išta slično tome?
karanana

#2 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by karanana »

dobro pitanje.
ovom bih pridodao i pitanje: gdje baciti lijekove sa isteklim rokom trajanja?
Henry Chinaski

#3 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Henry Chinaski »

Odmah pored azila za pse lutalice. :bih:
Riješeno odlično, kao i sve ostalo.
žulijan asanž

#4 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by žulijan asanž »

ma bacaj bolan gdje stigneš. ova zemlja je ko stara kvalitetna majica koju si negdje ufleko s hemijskom olovkom, pa je ostaviš za krečenja :D :lol:

:( :( :(
ranija

#5 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by ranija »

Unitic. Kada krenes u A toranj, u hodniku na prozoru ima kanta namjenjena za istrosene baterije
alcho

#6 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by alcho »

A oni onda tu kantu kad se napuni istresu u kontejner :-)
Henry Chinaski

#7 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Henry Chinaski »

Mislim da ima neko ko otkupljuje stare akumulatore. Otpadi ili sl. Ali ne znam tačno koji, raspitaj se...
žulijan asanž

#8 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by žulijan asanž »

alcho wrote:A oni onda tu kantu kad se napuni istresu u kontejner :-)

baš tako....da bi imao posebne kante za odlaganje starih baterija, prvo moraš imati postrojenje za reciklažu. onda moraš imati svijest građana. mi nemamo ni odlagalište organskog otpada kako spada....

zaboravite priču o odlaganju starih baterija...
Jara

#9 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Jara »

Dobro pitanje...a stari lijekovi se mogu predati u apoteke, tako bar piše na nekim pakovanjima lijekova.
RIZVA

#11 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by RIZVA »

Koliko se sjecam bila je plasticna providna kutija za odlaganje istrošenih baterija u Merkuru na stupu pored marketa Tuš,nisam siguran da li je još u opticaju.
muhanata

#12 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by muhanata »

Za baterije ne znam,ali akumulatore jedna firma uzima kada kupiš kod njh novi (mislim 10 KM ti smanji račun) .
E sad,šta oni rade sa njima ne znam, vjerovatno ih ponovo pune (pretpostavka)
žulijan asanž

#13 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by žulijan asanž »

muhanata wrote:
Za baterije ne znam,ali akumulatore jedna firma uzima kada kupiš kod njh novi (mislim 10 KM ti smanji račun) .
E sad,šta oni rade sa njima ne znam, vjerovatno ih ponovo pune (pretpostavka)
firma je slovenačka (ne bih da je reklamiram), oni tamo od našeg smeća prave pare :D
muhanata

#14 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by muhanata »

firma je slovenačka (ne bih da je reklamiram), oni tamo od našeg smeća prave pare :D
Nema reklame,ne želim da idem u Banoviće :oops:

Nego ako ga interesuje baš ima pp :mrgreen:

a mi smo gospoda,šta će nama smeće :cry:
Hajlac

#15 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Hajlac »

Ova tema je idealna za apel.

Koristite punjive baterije umjesto jednokratnih!

Najkvalitetnije tj. najdugotrajnije su Sanyo i Sony. Sony imate u vise trznih centara a Sanyo u podrumu BBI u foto radnji pored Imteca a nesto malo ima i u Comtrade shopu u Alti. I Duracell su kvalitetne. Generalno, ako su Made in Japan - vrhunske su.
Energizer, Panasonic i sl. su neznatno losije ali puno bolje od GP i ostalih jeftinjaka.

Osim samih baterija, vrlo je bitno imati kvalitetan tzv. pametni punjac jer losi punjaci brzo ubiju baterije ma kakve one bile. Najlakse cete razaznati punjace po tome koje vrijeme punjenja je navedeno - ako pise 12-15h, radi se o glupim punjacima koji rade iskljucivo na tajmer i prze baterije na laganoj vatri tih 15ak sati. Ali ako pise ispod 5-6h, radi se o pametnim punjacima koji uz pomoc senzora temperature i voltaze, pune ih tacno onoliko koliki je kapacitet baterija i ne dozvoljavaju tzv. overcharging kod kojeg se baterije pregrijavaju.

4 punjive baterije koje se naizmjenicno koriste mogu trajati barem 1-2 godine.
Samo se presaberite i zapitajte koliko jednokratnih baterija bacite za godinu dana ;-)

Kako nije ekoloski bacati uredjaje kad se pokvare umjesto ih popraviti tj. produziti im zivotni vijek(sto okolinu puno manje 'kosta' od mijenjanja citavih uredjaja), tako je zlo po prirodu koristiti klix baterije .

Neki od uredjaja u kojima godinama traju punjive baterije:
fotoaparati, razne lampe(ceone, biciklisticke, rucne), daljinski, uredjaji za navigaciju itd.
shin

#16 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by shin »

Ja bacam u Miljacku :lol:
Henry Chinaski

#17 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Henry Chinaski »

shin wrote:Ja bacam u Miljacku :lol:
Evo sad je nadošla i sve je to otišlo. Svi sretni i zadovoljni. :mrgreen:
Pitar s Kariba

#18 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Pitar s Kariba »

dobro pitanje.
ovom bih pridodao i pitanje: gdje baciti lijekove sa isteklim rokom trajanja?
Dobro pitanje...a stari lijekovi se mogu predati u apoteke, tako bar piše na nekim pakovanjima lijekova.
Lijekovi se mogu predati u apoteku, provjereno!
Pitar s Kariba

#19 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Pitar s Kariba »

RIZVA wrote:Koliko se sjecam bila je plasticna providna kutija za odlaganje istrošenih baterija u Merkuru na stupu pored marketa Tuš,nisam siguran da li je još u opticaju.
Bila je kutija, ali je nema više. :(
Unitic. Kada krenes u A toranj, u hodniku na prozoru ima kanta namjenjena za istrosene baterije
A oni onda tu kantu kad se napuni istresu u kontejner
Taman se obradovah da ima negdje .. :D
Je li sigurno ovo za istresanje u kontejner?
segi

#20 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by segi »

Akumulatore odnesi na otpad,jos ces i zaraditi :D
Pitar s Kariba

#21 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Pitar s Kariba »

Hajlac wrote:Ova tema je idealna za apel.

Koristite punjive baterije umjesto jednokratnih!

Najkvalitetnije tj. najdugotrajnije su Sanyo i Sony. Sony imate u vise trznih centara a Sanyo u podrumu BBI u foto radnji pored Imteca a nesto malo ima i u Comtrade shopu u Alti. I Duracell su kvalitetne. Generalno, ako su Made in Japan - vrhunske su.
Energizer, Panasonic i sl. su neznatno losije ali puno bolje od GP i ostalih jeftinjaka.

Osim samih baterija, vrlo je bitno imati kvalitetan tzv. pametni punjac jer losi punjaci brzo ubiju baterije ma kakve one bile. Najlakse cete razaznati punjace po tome koje vrijeme punjenja je navedeno - ako pise 12-15h, radi se o glupim punjacima koji rade iskljucivo na tajmer i prze baterije na laganoj vatri tih 15ak sati. Ali ako pise ispod 5-6h, radi se o pametnim punjacima koji uz pomoc senzora temperature i voltaze, pune ih tacno onoliko koliki je kapacitet baterija i ne dozvoljavaju tzv. overcharging kod kojeg se baterije pregrijavaju.

4 punjive baterije koje se naizmjenicno koriste mogu trajati barem 1-2 godine.
Samo se presaberite i zapitajte koliko jednokratnih baterija bacite za godinu dana ;-)

Kako nije ekoloski bacati uredjaje kad se pokvare umjesto ih popraviti tj. produziti im zivotni vijek(sto okolinu puno manje 'kosta' od mijenjanja citavih uredjaja), tako je zlo po prirodu koristiti klix baterije .

Neki od uredjaja u kojima godinama traju punjive baterije:
fotoaparati, razne lampe(ceone, biciklisticke, rucne), daljinski, uredjaji za navigaciju itd.
Ok je apel, samo negdje pročitah da su ove dopunjive još opasnije od običnih. Kažu čak da su obične po novim standardima u USA bezopasne i mogu se bacati sa ostalim smećem. Nešto sumnjam da su ove što se kod nas prodaju po tim standardima :-)
Evo link:
http://www.urbancult.hr/zbrinjavanje-ba ... -3514.aspx
Last edited by Pitar s Kariba on 21/03/2012 16:03, edited 1 time in total.
quasar

#22 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by quasar »

Religious Fantastic wrote:
Jara wrote:Dobro pitanje...a stari lijekovi se mogu predati u apoteke, tako bar piše na nekim pakovanjima lijekova.

Tako je. A oni ih onda vrate na police :D
Dobro, bilo bi lijepo kad se ne bi davali ovakvi komentari kad ne poznajete materiju.
Unistavanje lijekova nije problem i svako moze vratiti u apoteku lijekove isteklog roka. Unistavanje kile takvog otpada kosta nesto preko jednog eura i mnogo je jeftinije to uraditi kako treba nego rizikovati kazne.

Baterije se mogu ostaviti u OBI i u Merkur na stupu. Akumulatore mozes ostaviti pred ulazom, nestace u roku dok si rekao keks :mrgreen: . A najpametnije je kupovati nove smo u radnjama koje ti pod racun uzimaju stare. Olovo, bakar, cink i ostali metali su vrijedni cijeli se akumulator reciklira.

Pitanje koje ja imam je: gdje se moze odloziti stari CRT monitor, televizor i slicne sprave? Nekad sam cuo da neko skuplja tu vrstu otpada ali se sad ne mogu sjetiti cak ni lokacije.
Hajlac

#23 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Hajlac »

Pitar s Kariba wrote:
Ok je apel, samo negdje pročitah da su ove dopunjive još opasnije od običnih. Kažu čak da su obične po novim standardima u USA bezopasne i mogu se bacati sa ostalim smećem. Nešto sumnjam da su ove što se kod nas prodaju po tim standardima :-)
Evo link:
http://www.urbancult.hr/zbrinjavanje-ba ... -3514.aspx
Kao i obicno, balkanci kaskaju brem desetak godina za svijetom.

Tu se pod toksicnim punjivim baterijama misli primarno na NiCd baterije.
Takodje, baterije proizvodjaca koje sam nabrojao a koje se prodaju kod nas, strozije su pravljene i od americkih standarda(koji uvijek kaskaju za svijetom zbog korporacijskih lobija).
Naravno da se lopatom nelegalno uvozi kinesko smece koje zavrsava na trafikama i pijacama.
Znamo kako je tesko stare mitove i generalizaciju iskorijeniti iz ljudi.
NiMH su 'ciste' od toxicnih materijala kao i klix alkalne ;-)

"Rechargeable batteries power everything from portable phones and cordless phones to laptops and PDAs to cordless tools and grooming products. These batteries are usually nickel-cadmium (nicad), lithium ion, or nickel-metal-hydride (NiMH). Nicads are good batteries, but the cadmium in them is toxic. Cadmium in the environment is already a big problem, so it's clear that we want to recycle all nicad batteries. Nickel-metal-hydride (NiMH) and lithium-ion rechargeable batteries are less toxic, but it is still recommended that they be recycled."
http://www.grinningplanet.com/2004/12-2 ... rticle.htm

"Ni-Cad batteries, or nickel cadium, are one of the better types of batteries, but they can still be hazardous to the environment. This is because of the toxic metals contained inside them. As such, the best rechargeable batteries are NiMH or nickel metal hydride. These types of rechargeable batteries perform very well in tests and are much less toxic for the environment. Rechargeable NiMH batteries are better than the alkaline disposable batteries for demanding electronics such as digital cameras, as they are able to last much longer on just one charge. They can also be used over and over again, instead of being thrown away.

The benefits of rechargeable batteries are numerous. Firstly, they will save you money over the long term. Real Goods claims that disposalbe batteries cost consumers $0.10 / hour to use. Yet rechargeable batteries only cost consumers approximately $0.001 / hr. The cost savings is obvious when the figures are read side by side.

This source also recommends the NiMH rechargeable batteries, which don’t contain and toxic metals, unlike the rechargeable alkalines. Besides this, they also offer nearly two times the capacity per cell compared to NiCad rechargables."
http://www.energyhack.com/best-recharge ... vironment/

NiCd niko normalan vise ne koristi jer su em toxicne em inferiorne prema NiMH i LiIon/LiPolymer.
Pitar s Kariba

#24 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by Pitar s Kariba »

Ok drug, hvala na objašnjenju! :thumbup:

Nisam neki stručnjak na tom polju, samo mi smeta što kod nas nema reda ni u čemu, pa ni u ovome, i što ljudi nisu svjesni da truju sami sebe, svoju djecu i unučad. A uz malo dobre volje i truda sve bi se to moglo dovesi u red. Par mjesta u gradu gdje bi se prikupljale ovakve stvari, marketinška kampanja, plakati, apeli i to je to. Ako već ne postoje sistemi za reciklažu kod nas, moglo bi se prodavati vani pa nešto i zaraditi. Koliko god, uhar je. Ionako sve to bacamo džaba a još se i trujemo. :(
quasar

#25 Re: Gdje baciti istrošene baterije?

Post by quasar »

Scavengeri su potencijal koji se da jeftino iskoristiti u svrhu ocuvanja okoline. Da se iz budzeta odvoji recimo 5-10 miliona maraka godisnje i da se za kilo plastike placa na primjer pola marke, vidjeli bi kako bi zacas korita, livade i sume bili ocisceni od tog otpada. Istovremeno zakonom propisati kauciju i obavezan otkup PET ambalaze npr. 10 feninga po boci, a kese umjesto besplatno, u samoposlugama, prodavati za 20 feninga po komadu.
Post Reply