Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu
-
Valter79
#1 Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu
Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu
odbora za pripremu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata odlučeno je da spomenik Gavrilu Principu bude postavljen u Istočnom Novom Sarajevu, izjavio je Srni načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić.
Ćosić je istakao da će u Istočnom Novom Sarajevu biti postavljen spomenik identičan onom koji će biti postavljen na Kalemegdanu u Beogradu.
"Od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije i mene očekuje se da obezbijedimo sve uslove i mjesto gdje će spomenik biti postavljen", rekao je Ćosić, dodajući da opština Istočno Novo Sarajevo već ima definisanu lokaciju.
Prema njegovim riječima, nema nikakvih prepreka da spomenik bude postavljen.
On je dodao da će predložiti da se organizuju još neke aktivnosti u Istočnom Sarajevu, jer je Sarajevo veoma bitno za dešavanja koja su prethodila Prvom svjetskom ratu.
Ćosić je naglasio da je Odborom predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u radu su učestvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministri RS, akademici, univerzitetski profesori...
On je naglasio da je sjednici Odbora iz Istočnog Sarajeva, osim njega, prisustvovao i gradonačelnik Nenad Samardžija.
Prema Ćosićevim riječima, Organizacioni odbor ima i svoj Izvršni sekretarijat u čijem sastavu su Samardžija i on.
"Organizacioni odbor i Izvršni sekretarijat imaju obavezu da u narednih dvadesetak dana pripreme prijedlog aktivnosti i program rada koji se odnose na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", rekao je Ćosić.
odbora za pripremu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata odlučeno je da spomenik Gavrilu Principu bude postavljen u Istočnom Novom Sarajevu, izjavio je Srni načelnik ove opštine Ljubiša Ćosić.
Ćosić je istakao da će u Istočnom Novom Sarajevu biti postavljen spomenik identičan onom koji će biti postavljen na Kalemegdanu u Beogradu.
"Od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije i mene očekuje se da obezbijedimo sve uslove i mjesto gdje će spomenik biti postavljen", rekao je Ćosić, dodajući da opština Istočno Novo Sarajevo već ima definisanu lokaciju.
Prema njegovim riječima, nema nikakvih prepreka da spomenik bude postavljen.
On je dodao da će predložiti da se organizuju još neke aktivnosti u Istočnom Sarajevu, jer je Sarajevo veoma bitno za dešavanja koja su prethodila Prvom svjetskom ratu.
Ćosić je naglasio da je Odborom predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u radu su učestvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministri RS, akademici, univerzitetski profesori...
On je naglasio da je sjednici Odbora iz Istočnog Sarajeva, osim njega, prisustvovao i gradonačelnik Nenad Samardžija.
Prema Ćosićevim riječima, Organizacioni odbor ima i svoj Izvršni sekretarijat u čijem sastavu su Samardžija i on.
"Organizacioni odbor i Izvršni sekretarijat imaju obavezu da u narednih dvadesetak dana pripreme prijedlog aktivnosti i program rada koji se odnose na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", rekao je Ćosić.
-
The 51st State
#2 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
cetnici podizu spomenik teroristi, prigodno.
-
Only1
- Paranoid
#4 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Jel to ostalo nešto para od krsta na Zlatištu...
- It_is_a_Leclerc
#5 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
-
Martinez_
#6 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Će i ovo Inzko da obustavi? Austrijanac je jebaji ga
- Danguba
#7 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
kad im ide od ruke to dizanje, mogli su i meni podici 
-
Martinez_
#8 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Tako je, lepše je pognuti glavu pred Švabom:)It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
- It_is_a_Leclerc
#9 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
"Ruke sebi Clintone, gospodine žuti, ne diraj u srpsku zemlju, bolje ti je ćuti"Valencia000 wrote:Bosanski muslimani,narod koji ne može da se pomiri da su poturice.It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".

-
Sarajevica
#10 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Gori su od Makedonaca jbt. Krst na Zlatistu, spomenik Drazi, Principu... dajte narodu hljeba, **** vas srpstvo i spomenici.
- It_is_a_Leclerc
#11 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Knjige, braćo, knjge, a ne zvona i paporci.Martinez_ wrote:Tako je, lepše je pognuti glavu pred Švabom:)It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
Progooglaj Salih Vilajetović - Hadži Lojo.
- fakat
#12 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
It_is_a_Leclerc wrote: "Ruke sebi Clintone, gospodine žuti, ne diraj u srpsku zemlju, bolje ti je ćuti"![]()
-
neki
#13 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Cinjenica, ali je cinjenica i da se Srbi ne mogu pomiriti sa 500 godina prve bracne noci..Valencia000 wrote:Bosanski muslimani,narod koji ne može da se pomiri da su poturice.It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
- elma89_
#14 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Samo jedan mali detalj
prije 20 godina za vecinu je taj isti Princip bio narodni heroj,a sad posto su srbi za njega,mi moramo iz principa biti protiv Principa?
prije 20 godina za vecinu je taj isti Princip bio narodni heroj,a sad posto su srbi za njega,mi moramo iz principa biti protiv Principa?
-
Martinez_
#15 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Da i, robijao u istom zatvoru gde i Princip. Ali Princip nemere utebe zbog..?It_is_a_Leclerc wrote:Knjige, braćo, knjge, a ne zvona i paporci.Martinez_ wrote:Tako je, lepše je pognuti glavu pred Švabom:)It_is_a_Leclerc wrote:Narod čija većina živi u mitovima - od Cara Lazara i "pobede na Kosovu" do "pobede nad NATO-om i Clintonom".
Progooglaj Salih Vilajetović - Hadži Lojo.
- Edin H.
#16 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
A borili se zajedno sa Srbima protiv austrougarske okupacijeelma89_ wrote:Samo jedan mali detalj
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Gavrilo Princip - heroj, ili ubica?
Iz ugla običnog Vojvođana
Mnogo se u poslednje vreme govori i polemiše - da li je Gavrilo Princip (i uopšte pripadnici ''Mlade Bosne'') bio heroj - ili je, pak, bio ubica.
Ja ću Vam ovom prilikom ispričati deo lične priče - a vezane za ''učinak'' imenovanog:
Moja pokojna baka iz Bečeja je imala 4-5 godina, kada je umro otac; mlad čovek - od posledice Španske groznice, koja je harala za vreme Prvog Svetskog rata. Ne - nije bio na frontu; ranjen. Umro je od posledice samopovređivanja - da izbegne mobilizaciju; pa u koju god vojsku - a u njegovom slučaju je to bila austro-ugarska soldateska.
I može ga neko zvati dezerterom, kukavicom itd; moj pokojni pradeda Đura je bio samo čovek; od krvi i mesa.
Bio je bogat; imo je zemlje - voleo je konje - bio jedan od oni' što je i u Peštu odlazio na lumperaje i u provod.
Ali nije vol'o rat - i nije hteo da ubija - ni da gine.
A bio je oženjen - i imao je četvoro dece.
Kada je umro - najmlađa čerka je imala 2 godine, posle nje - moja baka, onda njen brat - i najstarija, teta Jena - imala je 14 godina.
S druge strane, moj deda je išao lično - u ured za mobilizaciju - molio i plakao da mu oca ne odvedu u rat; jer im je još jedino on ostao - majka im je pre toga umrla; vrlo mlada.
Deda je onda imao 12-13 godina.
I znao je da mi priča o tome - kako je išao - i kumio - plakao...
Na kraju je i uspeo - pradeda nije bio mobilisan.
Stričevi jesu - i odvukli su ih - u Galiciju; ali je pradeda bio pošteđen.
I sad - šta da ja kažem o tom Gavrilu Principu - ''Mladoj Bosni'' i svim tim ''sivim eminencijama'' koje su stajale iza njih?
Moja baba, zahvaljujući njima - i njihovim usijanim glavama - nikad nije upamtila oca; a nedostajao joj je - puno.
Moja prababa je ostala udovica - i nikad se više nije udavala.
Brinula je o četvero dece.
A sama - na onolikoj zemlji.
Dedin otac - moj pradeda - nije išao u rat - ali su ga, dakako, osetili.
Glad, nemaština, boleštine...
I sad meni neko kaže: ''Znaš, Gavrilo Princip je heroj''.
A ja uzmem knjige - istoriju; pa čitam, čitam...
Kažu ti neki - ne znam - ''Ferdinand je bio ovakav i onakav...''
A u knjigama ima i drugačije.
Pa ispada, da je Gavrilo - od svih - ubio najbenignijeg.
Jer smo i sami ovde objavljivali - Ferdinand je bio i za decentralizaciju, i da Vojvodina postane država...
A da ne kažemo - da su Vojvođani - generalno - uživali standard - kakav NIKAD VIŠE.
I radilo se - ali se i imalo.
Sticalo.
A nije bilo - kao danas - ovolikog lopovluka i svega drugog.
Bio je RED.
Zemljišne knjige - Gruntovnice - koji su se pravili u toj i takvoj Austro-ugarskoj - i dan-danas su primer urednosti i preciznosti ondašnjih činovnika.
Pitajte advokate.
I Srpstvo je cvetalo - u toj i takvoj Austro-ugarskoj; Vojvodina je bila i zaista Srpska Atina - prestonica Kulture i Obrazovanja.
Imali ste - i Srpsko Narodno Pozorište - i Maticu Srpsku.
I sve one pisce, filozofe, političare,
o kojima i danas mnogi govore - pišu; a sa poštovanjem i pijetetom.
A da znate - većina - ta šta ja govorim - SVI - su bili školovani po toj ''omraženoj'' Austrougarskoj.
Mnogi i na račun iste - od stipendije ''cara Franje''.
Evo, hoćete istinu?
jedan od moji pradedova je bio bečki stipendista.
I dobro iškolovan - jedan od onih, koji su i danas čuveni i prepoznati u Vojvodini (neću kazti koja branša; ima razloga...).
I bio je za to vrlo zahvalan caru Franji.
Jer mu je dao diplomu - zanat - od kojeg je imao leba; živeo dobro.
Stekao imanje.
A opet kad pogledam danas, mnogo je onih koji o toj Austro-ugarskoj govore sa najvećim prezirom.
No, kad ih malo bolje ispitaš - vidiš, koliko su imali - i kako, veze sa istom.
Jer je i Svetozar Miletić stradao za borbu za Srpstvo - ali ne sa ciljem da ga stavi ''u opanak''; već POGOSPODI - kako je i sam školovan i živeo - po EVROPSKOM standardu i pravilima.
Nije se ni on borio za Turban - Turbofolk ili Dragačevačku trubu; uz svu prateću žderanciju i oždrkeljavanje.
Već da Srbija - kakvu je zamišljao - bude jedna od tih zapadno-evropskih zemalja.
Ili što je i Dositej pre njega govorio: Manje guslanja i zvonjave - više knjiga i obrazovanja.
Šta je meni, lično, doneo Gavrilo Princip?
Neko će reći - Slobodu.
Pa inicijalno su se i Srbi diljem Vojvodine radovali - onda plakali - pa se opet radovali oslobođenju i prisajedinjenju.
Pa su opet nakon toga zaplakali.
Gorko.
Uvidevši da nisu dobili nikakve Slobode - tek zamenili jednog gospodara - drugim.
A, evo - mi možemo da posvedočimo; 100 godina nakon svega - I JOŠ GORIM!
Jer - sve što su moji UNELI u zajedničku državu - danas više nema.
I ne njihovom krivicom - već zato - što su im UZIMALI.
Zemlju - imovinu - mom dedi privatnu praksu posle II sv. rata.
Da ja danas mogu samo da kukam.
I koji nam očin sve to trebalo...
Pucnji Gavrila Principa su delom odneli, i mog pradedu Đuru, i njegovu imovinu - naškodili i drugima.
Stvorio se i Hitler - da napravi onaj drugi belaj...
Da izvinete - možda neki i mogu da slave Gavrila Principa; oni - koji su od toga imali koristi. Kao onaj, nadobudni Borko Ilić u Novom Sadu - kome je rodbina iz iste nedođije, odakle i Gavrilo (Donji Obljaj u Bosni..., selo - tri kuće, i to, boguizanogu... mislim...).
E, njemu je on heroj.
Jer ga je konsekventno - i izbacio na površinu.
Da nam kroji kapu i sudbinu.
I još troši - pa između ostalog I MOJE (NAŠE!) NOVCE - da obnavlja rodnu kuću Gavrila Principa (* kao klinac sam tamo išao na ekskurziju - rodna kuća tog Gavrila Principa vam je bio malo bolji indijanski vigvam; čobanski katun sa zemljanim podom - onim kazanom što je visio usred sobe; di su svi spavali, jeli, prali se...tu nema soba, zidova; privacije...onda samo možete da zamislite, KAKAV lik može iz tako nečeg da bude...).
U isto vreme - sa kuće Mileve Marić Ajnštajn, u Novom Sadu (premda su oni iz Titela) - otpada fasada; ta sva je izkezečena - samo što se ne sruši...Čini se da to NEKIMA (kao pomenuti Borko), i odgovara - jer - božemoj, Mileva nije bila RANKA; da piše poeziju Ratku Mladiću.
Gavrilo Princip je za mene. lično, jedan izmanipulisani i indoktrinirani rudimentarac - koji je, s jedne strane - i znao šta radi; kad sirotinja hoće pošto-poto pažnju i slavu.
Samo je to mnogo ljudi - žena i dece stajalo glave.
Ta njegova ''slava''.
Zbog čega on za mene nije ništa drugo - već jedan u nizu istorijskih atentatora; a bogami - i terorista.
Jer se danas tako ti činovi i objašnjavaju.
Jer - ako ćemo iskreno - koja je razlika između Gavrila - i onog što je ubio Linkolna, pa kralja Aleksandra u Marselju, Lee Harvey Oswalda...
Još je, za razliku od drugih - njegov atentat bio direktan povod za početak Prvog Svetskog rata. Milione izgubljenih života.
Zato - neka ga slavi ko hoće; za mene on daleko od heroja.
Moji heroji ne ubijaju i ne ruše; oni stvaraju i razvijaju Svet. Čine ga boljim - i plemenitijim.
- Paranoid
#18 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
..prije 20 godina su neki mislili i da je Darwin bio u pravu...doduše neki se i danas trude da to i dokažu..elma89_ wrote:Samo jedan mali detalj
-
Martinez_
#19 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Čuj ovog hašišara, njegovi heroji ne ubijaju. Pa bravo mladiću vojvođanski, ti na naciste i okupatore cvećke bacaj 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#20 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
elma89_ wrote:Samo jedan mali detalj
pa desi elma imal leda u šveCkoj...et me tamo u aprilu i maju mjesec dana de mi nadji kaku udavaČu, da Hajrujemo...
- Klavikula
#21 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
ma jok, bolje dici spomenik Francu Ferdinandu. jebes drzavu koja nije digla spomenik okupatoru.
e moj narode budalasti
e moj narode budalasti
-
The 51st State
#22 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
ma kralju petru treba na po carsije dici....Klavikula wrote:ma jok, bolje dici spomenik Francu Ferdinandu. jebes drzavu koja nije digla spomenik okupatoru.
e moj narode budalasti
- ljevoruki
#23 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
A sto u Istocnom Sarajevu?
Pa nije Franc Ferdinand obilazio Lukavicu i Kotorac.

Pa nije Franc Ferdinand obilazio Lukavicu i Kotorac.
-
Valter79
#24 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
[youtube]=U5sJoeNWXBo[/youtube]
Last edited by Valter79 on 30/01/2014 19:30, edited 5 times in total.
- Ridjobrki
#25 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje
Sniježi slika, pomjeri malo antenu.Valter79 wrote:[youtube]U5sJoeNWXBo [/youtube]