Gavrilo Princip

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Mecena

#476 Re: Gavrilo Princip

Post by Mecena »

nosara wrote:
U istoj knjizi Princip se deklarisao Jugoslovenskim nacionalistom koji se bori za ujedinjenje svih juznoslovenskih naroda u bilo kojoj drzavnoj formi... Stavise, Vaso Cubrilovic je na pitanje o nacionalnoj pripadnosti odgovorio da je Srbo-Hrvat...
Evo šta je on odgovorio na nekoliko ključnih pitanja koje mu je presedavajući suda postavio:
- Smatrate li se krivim?
- Ne.
- Kojeg ste političkog mišljenja?
- Ja sam nacionalista Jugosloven. Moja je težnja ujediniti sve Jugoslovene u kojoj bilo državnoj formi i osloboditi ih od Austrije.
- Kako ste to mislili oživotvoriti?
- Terorom.
- Gde, kako i kada ste došli na misao da izvršite atentat?
- Kad će doći pokojni prestolonaslednik u Sarajevo - u martu mesecu čitao sam u novinama, mislim nemačkim, u Beogradu.
- Jeste li tada došli na misao da izvršite atentat?
- Da.
A šta ako je to bilo samo lafo? Ono, na jeziku Jugosloven a iznutra velikosrbin, aaa? Šta'š sad?

Zezam se, :thumbup: :thumbup: na citat. Stavio bih i treći, ali će me rikikiki krivo protumačit' :mrgreen:
nosara

#477 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Nikad taj momak ne bi dobio spomenik i plocu u Titovoj Jugoslaviji da nije bio heroj, Jugosloven, pozitivac...

A ovi sa "historicari" sa naknadnom, NATO-pamecu mogu svirat kurcu... :D
Ateista

#478 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

Shredder wrote:@ateista

Ako pročitaš moje ranije postove vidjet ćeš da sam se ja ogradio od termina "terorista/heroj". Čak sam i rekao da je generalno čin ubistva okupatora herojski. Ali u ovom slučaju atentat nije izvršen u cilju oslobođenja države već dovođenja novog okupatora. Da li je bio "terorista" (zajeban pojam) i nije toliko bitno. Bitno je da ga bosanski narod (pod ovim podrazumjevam sve građane BiH bez obzira na etničku pripadnost) ne može smatrati herojem jer je radio protiv interesa BiH kao države.
Onda je to skroz druga prica.

Ni ja licno ga ne smatram herojem najvise zbog toga sto ne mislim da je to ubistvo bilo produktivno.
Isto tako mu zamjeram na ubistvu Sofije, da ne analiziram sad detalje da li je to uradio namjerno ili slucajno, da li je mogao izbjeci, da li je mogao naci drugu priliku i slicno. Sve u svemu, ne mogu imati neko posebno postovanje prema osobi koja radi nepromisljene stvari, makar imao i najbolje namjere, a taj atentat je ako nista bio nepromisljen i samoubilacki.

Isto tako, s obzirom na okupaciju, mislim da je terorista potpuno pogresan izraz.

Sto se tice njegovih motiva, vidio sam na ovoj temi dosta argumenata i za to da je bio zagovornik velikosrpske politike, ali i argumenata da je zagovarao jugoslovenstvo.

U slucaju druge opcije, ne mislim da je to protiv BiH i mislim da se ni jedna varijanta jugoslavije ne moze porediti sa AU jer nije prisilno nametnuta. Sto se tice samog statusa BiH u obje kraljevini i u SFRJ, to je druga i veoma duga prica.
Ateista

#479 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

nosara wrote:Nikad taj momak ne bi dobio spomenik i plocu u Titovoj Jugoslaviji da nije bio heroj, Jugosloven, pozitivac...

A ovi sa "historicari" sa naknadnom, NATO-pamecu mogu svirat kurcu... :D
Ovo stoji, tesko da bi ga u SFRJ proglasavali herojem da je zagovarao velikosrpsku politiku koja je u stvari protiv same jugoslavije, bar onakve kakvu je Tito zamislio.
Mecena

#480 Re: Gavrilo Princip

Post by Mecena »

Jes vala, dobro veliš, Nosara.

Nego, jedan muzički offtopic. Grupa "Cod" i u njoj klavijaturista Darko Arkus, moj nastavnik klavira iz - "strašne" SFRJ. Da ne bi bilo da nema veze sa temom, hoću javno da KAEM, da je Darko, takođe gotivio Gavrila Principa :D :D :D

(jes da sam sad slag'o, al' nema veze. ide...)

Mecena

#481 Re: Gavrilo Princip

Post by Mecena »

* Veza između "Cod"-a i Principa...

Da nije bilo Principa i principa, ne bi bilo prve Jugoslavije. Da nije bilo prve Jugoslavije, ne bi bilo Valtera i ekipe. Da nije bilo Valtera i ekipe, svi bi mi, pa i "Cod" - svirali ku*cu.

Eto, nije offtopic :D
nosara

#482 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Mecena wrote:* Veza između "Cod"-a i Principa...

Da nije bilo Principa i principa, ne bi bilo prve Jugoslavije. Da nije bilo prve Jugoslavije, ne bi bilo Valtera i ekipe. Da nije bilo Valtera i ekipe, svi bi mi, pa i "Cod" - svirali ku*cu.

Eto, nije offtopic :D
Arkusi su mi bili komsije u starom komsiluku u Novom Sarajevu... Gdje ga nadje... :D Darko i njegov stariji brat cije sam ime, na zalost, zaboravio... Simfonijski orkestar nekadasnje TVSa... 8-)
Shredder

#483 Re: Gavrilo Princip

Post by Shredder »

janko_007 wrote:Schredder,
puno je toga ovdje nadrobljeno. U prethodnom postu je nepoznato dali nekog citiras ili je tvoje misljenje. Nego hajde da se ne igramo istorije. Puno, ma zaista puno olako i pausalno izrecenih besmislica preovladava u prethodnim postovima. Uporedjuje se neuporedivo, Hadzilojina borba protiv Austrougarske se uporedjuje sa Sarajevskim atentatom. Kao i da se Gavrilo Princip borio za istu stvar kao i ucesnici Zasjedanja ZAVNOBIH.a. Hajd da krenemo redom. Hadzilojo i Abdulah Efendija Kaukcija kao i ostali ustanici su se borili protiv AU okupacije i jer su bili (odlukom Berlinskog Kongresa) odvojeni od matice Turske. Oni nisu borci za nekakvu Jugoslaviju. Za juznoslovensku drzavu su se recimo borili i zalagali Franjo Racki, Juraj Strosmajer, Ljudevit Gaj, Jernej Kopitar, zatim clanovi "Jugoslovenskog odbora"(medju njima Frano Supilo, Ante Trumbic, Ivan Mestrovic, Nikola Stojanovic, Hinko Hinkovic) koji su Krfskom deklaracijom iz 1917 se izjasnili zajedno sa srpskom vladom (sa Nikolom Pasicem na celu) da zele dobrovoljno da zive u Jugoslovenskoj federaciji. Pazi dobro, zele da zive u Jugoslovenskoj federaciji, ne u nekoj diktaturi kralja Aleksandra. Oni su bili prevareni, jedno potpisali a u stvarnosti dozivjeli da zive u autokratskoj monarhiji kraljevini SHS.
Gavrilo Princip nije bio na toj liniji jugoslovenstva. Gavrilo Princip je bio clan srpske ilegalne organizacije "Mlada Bosna",. Ova organizacija je bila produzena ruka, jedne druge ilegalne ili poluilegalne, konspirativne organizacije "Crna Ruka" kojom su tajno rukovodili ekstrenmodesnio orjentisano krilo sacinjeno od oficira srpske vojske a na celu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevicem Apisom. Kad procitas cime se bavila "Crna Ruka" i koji su joj ciljevi bili , bit ce ti jasno o kakvom se tu "jugoslovenstvu" radi. A to ko kaze da je na istoj liniji bio Gavrilo Princip i ZAVNOBiH i Vladimir Peric Walter, je nesto najsmjesnije sto sam procitao u zadnje vrijeme. Smjesnije je samo, objava da je Dobrisa Cosic Gedza dobio Nobelovu nagradu za zivotno djelo
@janko_007, pogrešno si shvatio. Ja sam u svom zadnjem komentaru citirao nečiji post (mrsko mi sad tražit koji je nick) i odgovorio na to. Moj komentar u zadnjem mom postu su ova zadnja dva pasusa, od "ovo boldirano". Dakle, slažem se s tobom u vezi svega što si napisao i za Hadži Loju i ekipu, "Mladu Bosnu" i "Crnu ruku"... Slabo mi ide ova tehnologija :D , loše sam citirao, pa sad to malo zbunjuje, ja se izvinjavam. Ali ima ovo "quote" pa se može skontati. U ostalim mojim postovima si shvatio valjda šta citiram, a šta je moj komentar.

Evo sad sam skonto, pa sam uredio malo ove prethodne postove. :)
Last edited by Shredder on 11/10/2011 10:21, edited 1 time in total.
Shredder

#484 Re: Gavrilo Princip

Post by Shredder »

@Mecena,
jel' sad ok što se tiče onih "materijalnih grešaka" sa prethodne stranice?
ovo_malo_duse

#485 Re: Gavrilo Princip

Post by ovo_malo_duse »

Ma najbolje reko Tosa. Prijatelj moga oca stariji covjek obrazovan pravi gospodin (Srbin). A mucao je i bilo je pravo zanimljivo kako je pricao..
Helem kaze cika Tosa:...Kaaakav Gaaavrilooo. DDosao cooovjek da im pppravi PPPrugee i MMMostove i ZZgradee i PPPuteve a staaa baagra uradi,, OOOni ga UUUbishe( misli na Ferdninanda). :skoljka:

I niko pravije nije rekao... Gavru treba iskoristiti ko Turisticku atrakciju, dio istorije i to je to. Zgrnut pare na njemu, da nam isplati sve ono sto smo mogli imati a nemamo...Ostalo treba zaboraviti..
Ateista

#486 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

ovo_malo_duse wrote:Ma najbolje reko Tosa. Prijatelj moga oca stariji covjek obrazovan pravi gospodin (Srbin). A mucao je i bilo je pravo zanimljivo kako je pricao..
Helem kaze cika Tosa:...Kaaakav Gaaavrilooo. DDosao cooovjek da im pppravi PPPrugee i MMMostove i ZZgradee i PPPuteve a staaa baagra uradi,, OOOni ga UUUbishe( misli na Ferdninanda). :skoljka:

I niko pravije nije rekao... Gavru treba iskoristiti ko Turisticku atrakciju, dio istorije i to je to. Zgrnut pare na njemu, da nam isplati sve ono sto smo mogli imati a nemamo...Ostalo treba zaboraviti..
Ja ne znam ko moze za AU reci da su dosli da prave pruge, zgrade i mostove, mozda i jesu, ali da ih prave sebi a ne nama. :-)
ovo_malo_duse

#487 Re: Gavrilo Princip

Post by ovo_malo_duse »

Ateista wrote:
ovo_malo_duse wrote:Ma najbolje reko Tosa. Prijatelj moga oca stariji covjek obrazovan pravi gospodin (Srbin). A mucao je i bilo je pravo zanimljivo kako je pricao..

Ja ne znam ko moze za AU reci da su dosli da prave pruge, zgrade i mostove, mozda i jesu, ali da ih prave sebi a ne nama. :-)
Koga boli uho za koga su ih pravili..Jeli to ih oni koriste danas? Da su nam bogo jos ponesto napravili za svoju korist...
Ateista

#488 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

ovo_malo_duse wrote:
Ateista wrote:

Koga boli uho za koga su ih pravili..Jeli to ih oni koriste danas? Da su nam bogo jos ponesto napravili za svoju korist...
Mi ih koristima danas zahvaljujuci ljudima kao sto su Gavrilo Princip.
On licno nije nista konkretno uradio, ali jesu oni koji su razmisljali kao on.

Da nije bilo tako, sad ne bi zivio u BiH nego u Austriji.
sinuhe

#489 Re: Gavrilo Princip

Post by sinuhe »

Zal za A-U se javlja tek kasnije. Ljudi koji su je zivjeli nisu je voljeli.
nosara

#490 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

ovo_malo_duse wrote:
Ateista wrote:

A, pa tu su vec par godina... Cizma je dosla prva, za njom perspektivni zelatinci u liku visokih i niskih politickih predstavnika, pokrili su nas finansijski sektor, a ceznja za sveobuhvatnom nato (otac) - eu (majka) okupacijom prosto kipi iz naseg radnog covjeka... :D

Ali, nije tema ni eu, a ni au...
nosara

#491 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Na povijest.net u dijelu sadrzaj/lenta/20-st ima interesantan tekst iz sest dijelova prof. Stipice Grgica... Sve sto je dostupno o Principu i Sarajevskom atentatu kondenzovano i ispricano na vrlo jednostavan i lako citljiv nacin...
Banksy

#492 Re: Gavrilo Princip

Post by Banksy »

Atticus Finch wrote: Ma da, ne ''mrzimo'' ga što je ubio čovjeka, suprugu mu i nerođeno dijete, nego zato što je Srbin. :shock:
Nije bilo ''nerođenog djeteta'' ...

dr.Gonzo wrote:
Historijska cinjenica je da je Gavro ubio Franca.
Sve ostalo je u domenu interpretacije, a interpretacija je zavisna od konteksta u kom se situacija posmatra.
... i oka posmatrača,
i još važnije, vremena u kojem posmatramo.
nosara

#493 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Banksy wrote:
dr.Gonzo wrote:
Sve ostalo je u domenu interpretacije, a interpretacija je zavisna od konteksta u kom se situacija posmatra.
... i oka posmatrača,
Pa trebalo bi se drzat nekakvih principa, bez obzira na okolnosti i oko posmatraca i vremenski kontekst... Samo se na ovim prostorima istorija prekraja onako kako to odgovara trenutnoj vecini...
Banksy

#494 Re: Gavrilo Princip

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
dr.Gonzo wrote:
... i oka posmatrača,
Pa trebalo bi se drzat nekakvih principa,
bez obzira na okolnosti i oko posmatraca i vremenski kontekst...
Samo se na ovim prostorima istorija prekraja onako kako to odgovara trenutnoj vecini...
Trebalo bi ...
Treba utvrditi bar osnovne činjenice oko kojih se svi slažu, ono što se ne može pobiti, pa onda krenuti dalje,
Za početak, AU je bila okupator, tu bar nema sumnje ...
Ateista

#495 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

Banksy wrote:
nosara wrote:
Banksy wrote:
... i oka posmatrača,
Pa trebalo bi se drzat nekakvih principa,
bez obzira na okolnosti i oko posmatraca i vremenski kontekst...
Samo se na ovim prostorima istorija prekraja onako kako to odgovara trenutnoj vecini...
Trebalo bi ...
Treba utvrditi bar osnovne činjenice oko kojih se svi slažu, ono što se ne može pobiti, pa onda krenuti dalje,
Za početak, AU je bila okupator, tu bar nema sumnje ...
Da, a atentat na vodju okupatora nikako ne moze biti terorizam.
Ateista

#496 Re: Gavrilo Princip

Post by Ateista »

nosara wrote:Na povijest.net u dijelu sadrzaj/lenta/20-st ima interesantan tekst iz sest dijelova prof. Stipice Grgica... Sve sto je dostupno o Principu i Sarajevskom atentatu kondenzovano i ispricano na vrlo jednostavan i lako citljiv nacin...
Znimljiv tekst. :thumbup:

Nisam procitao bas sve, nemam vremena, ali jesam bitnije informacije.

Ako sam dobro zakljucio iz teksta, Princip jeste dobio pomoc iz Beograda od strane "crne ruke" ali nije bio clan iste i nije se zalgao za iste ideje. Njegovi ciljevi su bili oslobadjanje Bosne i ujedinjenje svih juznoslavenskih naroda, daleko od ideje velike srbije.

S obzirom da je ovo hrvatska stranica i hrvatski profesor, vjerovatno bi i sam jedva docekao da Principa proglasi zagovornikom velikosrpske ideje da ima nekog osnova, ocigledno je da ga nema.
BiH-x

#497 Re: Gavrilo Princip

Post by BiH-x »

Uglavnom se cijeli svijet slaze da je smrad bio terorista, sem Srba i srbofila sa ovih prostora
Shredder

#498 Re: Gavrilo Princip

Post by Shredder »

Ateista wrote:
nosara wrote:Na povijest.net u dijelu sadrzaj/lenta/20-st ima interesantan tekst iz sest dijelova prof. Stipice Grgica... Sve sto je dostupno o Principu i Sarajevskom atentatu kondenzovano i ispricano na vrlo jednostavan i lako citljiv nacin...
Znimljiv tekst. :thumbup:

Nisam procitao bas sve, nemam vremena, ali jesam bitnije informacije.

Ako sam dobro zakljucio iz teksta, Princip jeste dobio pomoc iz Beograda od strane "crne ruke" ali nije bio clan iste i nije se zalgao za iste ideje. Njegovi ciljevi su bili oslobadjanje Bosne i ujedinjenje svih juznoslavenskih naroda, daleko od ideje velike srbije.

S obzirom da je ovo hrvatska stranica i hrvatski profesor, vjerovatno bi i sam jedva docekao da Principa proglasi zagovornikom velikosrpske ideje da ima nekog osnova, ocigledno je da ga nema.
Ne znam kako si uspio iz ovog teksta shvatiti to što si shvatio. Pročitao sam prvi dio. Dakle, atentat je finansirala "Crna ruka" ("Ujedinjenje ili smrt" - u ovom tekstu se navodi da im je to bilo službeno ime) koja se otvoreno zalagala za "ujedinjenje Srpstva". Dakle, Veliku Srbiju. To je činjenica. Sad mi možemo naglabati za šta je bio Princip kao pojedinac, ali finansirao se od te organizacije. Isto da ja kažem sad da sam za jedinstvenu BiH, a finansira me organizacija koja se bori za njenu podjelu na tri dijela :-) . Kao što vidiš iz teksta i sam osnivač "Mlade Bosne", Vladimir Gaćinović, blisko je sarađivao sa "Crnom rukom". Teško da su im ciljevi bili toliko različiti.

I još nešto, stavljati Principa i Valtera u isti kontekst je u najmanju ruku smiješno.
Mecena

#499 Re: Gavrilo Princip

Post by Mecena »

Shredder wrote:@Mecena,
jel' sad ok što se tiče onih "materijalnih grešaka" sa prethodne stranice?
Jeste, OK.
Mecena

#500 Re: Gavrilo Princip

Post by Mecena »

BiH-x wrote:Uglavnom se cijeli svijet slaze da je smrad bio terorista, sem Srba i srbofila sa ovih prostora
To ne misle ni u Bošnjačkom institutu, a kamoli u "cijelom svijetu". Nisi ti sa istomišljenicima "cijeli svijet". Tvoja patetična mržnja, tvoja patetična stvar.
Locked