gastroskopija
Moderator: anex
-
ribe
#1 gastroskopija
dali neko zna privatnu ordinaciju u kojoj rade gastroskopiju pod totalnom anestezijom
i koliko kosta molim da mi javi 
-
neki
#2 Re: gastroskopija
A sta ce ti totalna anestezija za nesto sto traje 2-3 minute i uopste nije strasno kako ga opisuju??
-
ribe
#3 Re: gastroskopija
prije 3 godine radila i nisu uspjeli da me pregledaju od tada imam strašan strah od toga a trebala bi uraditi zbog stalne mucnine
- Atrus
#4 Re: gastroskopija
Dobro, nije najprijatnije, ali osjetljivim osobama daju malo valijuma. To te smiri i onda se pregled obavi kako treba. Ja sam dva puta to radio, pod valijumom.
-
ribe
#5 Re: gastroskopija
a gdje tacno si to radio mislim u kojoj bolnici
- Atrus
#6 Re: gastroskopija
U inostranstvu. Ali, trebalo bi i kod nas da bude ista procedura. Na gastro (Kosevo) rade dr. Srdjan, dr. Bisera i Sanko, pa prije pregleda trazi VALIJUM. Mislim, ne mogu odbiti!
-
dinosaur
#7 Re: gastroskopija
Kod nas prije gastroskopije daju neke injekcije za smirenje i stvarno nije tako strašno kako se čini. Ništa ne boli,samo imaš nagon za povraćanje. A pretpostavljam da imaš slične tegobe čim radiš gastroskopiju.
Sretno...nije to ništa i vjeruj ne vrijedi se podvrgnuti općoj anesteziji zbog toga.
Sretno...nije to ništa i vjeruj ne vrijedi se podvrgnuti općoj anesteziji zbog toga.
- los merengues
- Location: Na obroncima brda Radogost sjeverozapadno od sela Radonići
#8 Re: gastroskopija
Ako imas zdravstveno idi na dip rade sjajni ass. dr.azra i dr.vanis i dr. srdjan gornjakovic
a privatno imas sanasu...
-
neki
#9 Re: gastroskopija
U Sanasi rade bez ikakvih sredstava za smirenje ili valijuma i to prilicno grubo i bezosjecajnolos merengues wrote:Ako imas zdravstveno idi na dip rade sjajni ass. dr.azra i dr.vanis i dr. srdjan gornjakovic
-
pipi7
#10 Re: gastroskopija
sa totalnom anestezijom pokušaj na klinici "alea" kod vijećnice.
ne bi da ti pametujem, al totalna je suvišna! radio sam dva puta! prvi put 2-3 minute, drugi put manje od minute! drugi put mi je radio prof. mesihović i bilo je iznenađujuće brzo i bezbolno!
znači, jeste neugodno, ali ne boli! lakše će ti biti sa jednim apaurinom prije pregleda!
ne bi da ti pametujem, al totalna je suvišna! radio sam dva puta! prvi put 2-3 minute, drugi put manje od minute! drugi put mi je radio prof. mesihović i bilo je iznenađujuće brzo i bezbolno!
znači, jeste neugodno, ali ne boli! lakše će ti biti sa jednim apaurinom prije pregleda!
- Atrus
#11 Re: gastroskopija
Totalna anastezija zahtijeva anastetologa, dakle doktora koji prati, monituje, pacijenta tokom anastezije. On je taj koji daje ispravnu dozu i koji budi iz anastezije. Anastezija nije bas maciji kasalj, pa se daje samo kada su u pitanju operativni zahvati koji to zahtijevaju. Takodjer, iz navedenog se vidi, da to radi specijalista, doktor kome je to uza struka. Gastroskopija je samo jedan neugodan pregled koji NE BOLI i ne radi se pod totalnom anastezijom. Michael Jackson se igrao sa slicnim supstancama.
- Čudna sorta
#12 Re: gastroskopija
Ja sam radila gastroskopiju prije 5-6 godina i tada mi je djagnosticiran gastritis... Tada su mi rekli da će biti malo neugodno ali kao ništa strašno, tako da nisam ni znala šta me čeka, što je bilo super jer sam otišla skroz rasterećena bez imalo straha, dok se sad kanim već dvije godine opet da je uradim jer imam problema sa želucem ali stalno odlažem, iako znam da ću na kraju morati.
U principu zaista nije toliko strašno, vjeruj, samo ružan osjećaj i nagon na povraćanje, i sve skupa traje kratko (tebe hrabrim a i sama sam kukavica
).
A nisam ni znala da postoji opcija da se radi pod anestezijom, prvi put čujem.
U principu zaista nije toliko strašno, vjeruj, samo ružan osjećaj i nagon na povraćanje, i sve skupa traje kratko (tebe hrabrim a i sama sam kukavica
A nisam ni znala da postoji opcija da se radi pod anestezijom, prvi put čujem.
Last edited by Čudna sorta on 06/07/2009 15:01, edited 1 time in total.
-
patrius
#13 Re: gastroskopija
Ma kak'i apaurini i ostalo.Malo naspricaju grlo da "zaledi" i gotovo.Kljucni trenutak je kad moras "progutat" sondu,onda dalje ide "sama"
Ja sa, se zezn'o samo zato sto sam pokusao udahnut,i to na nagovor sestre(zajebala me i to pravo
).Ne traje dugo,(mislim da kod mene nije trajalo vise od 40-ak sekundi) tako da je najbolje zadrzati dah,ako je moguce,naravno...Onda sam dobio "controloc" tablete i jos neke dvoje antibiotike...i uhh,desilo se cudo.Nisam mog'o da vjerujem da je tako ucinkovito,zaista
To mi je bilo jedno od najljepsih iznenadjenja u zivotu 
- Atrus
#14 Re: gastroskopija
Ne postoji opcija da se radi pod totalnom anastezijom, samo se dadne sredstvo za umirenje. Totalna anastezija zahtijeva minimum dva doktora (jedan za anasteziju, jedan za gastro pregled), plus medicinska sestra, plus operativna sala. To se JEDNOSTAVNO ne radi, zbog tako banalnog pregleda kao sto je gastroskopija!!! Tokom pregleda se dise na nos. Nema potrebe da se zaustavlja dah.Čudna sorta wrote:
A nisam ni znala da postoji opcija da se radi pod anastezijom, prvi put čujem.
- Čudna sorta
#15 Re: gastroskopija
A ha. Ok.Atrus wrote:Ne postoji opcija da se radi pod totalnom anastezijom, samo se dadne sredstvo za umirenje. Totalna anastezija zahtijeva minimum dva doktora (jedan za anasteziju, jedan za gastro pregled), plus medicinska sestra, plus operativna sala. To se JEDNOSTAVNO ne radi, zbog tako banalnog pregleda kao sto je gastroskopija!!! Tokom pregleda se dise na nos. Nema potrebe da se zaustavlja dah.Čudna sorta wrote:
Pa dobro, nije baš banalan pregled, sve zavisi... znam dosta ljudi koji jednostavno to ne mogu podnijeti, odnosno bolje rečeno mislim da ih blokira strah.
A i ja sam pila Controloc i antibiotike, ustvari trojnu terapiju i vratila me u život bukvalno, jer sam isto imala mučnine, mršala grozno, ništa nisam mogla jesti...
- Atrus
#16 Re: gastroskopija
Pa valijum se i daje (intravenozno, dakle injekcija) da opusti misice, ukloni strah i smiri pacijenta. Onda stave sondu i za pola minute gotovo.Čudna sorta wrote:
A ha. Ok.
Pa dobro, nije baš banalan pregled, sve zavisi... znam dosta ljudi koji jednostavno to ne mogu podnijeti, odnosno bolje rečeno mislim da ih blokira strah.
A i ja sam pila Controloc i antibiotike, ustvari trojnu terapiju i vratila me u život bukvalno, jer sam isto imala mučnine, mršala grozno, ništa nisam mogla jesti...
-
patrius
#17 Re: gastroskopija
Ma ja,ja se zahebo,udahn'o prvo na usta,i onda krenu "rigoletto",ono nesto "svemirski zeleno"Atrus wrote:Ne postoji opcija da se radi pod totalnom anastezijom, samo se dadne sredstvo za umirenje. Totalna anastezija zahtijeva minimum dva doktora (jedan za anasteziju, jedan za gastro pregled), plus medicinska sestra, plus operativna sala. To se JEDNOSTAVNO ne radi, zbog tako banalnog pregleda kao sto je gastroskopija!!! Tokom pregleda se dise na nos. Nema potrebe da se zaustavlja dah.Čudna sorta wrote:
-
patrius
#18 Re: gastroskopija
Ma ja,ja se zahebo,udahn'o prvo na usta,i onda krenu "rigoletto",ono nesto "svemirski zeleno"Atrus wrote:Ne postoji opcija da se radi pod totalnom anastezijom, samo se dadne sredstvo za umirenje. Totalna anastezija zahtijeva minimum dva doktora (jedan za anasteziju, jedan za gastro pregled), plus medicinska sestra, plus operativna sala. To se JEDNOSTAVNO ne radi, zbog tako banalnog pregleda kao sto je gastroskopija!!! Tokom pregleda se dise na nos. Nema potrebe da se zaustavlja dah.Čudna sorta wrote:
- vjesticanametli
#19 Re: gastroskopija
ja sam radila pod totalnom anestezijom ..............doduse u DE
- nivla
#20 Re: gastroskopija
ma dajte kakva anestezija i to totalna, smijesno, svako se moze smiriti te nepune dvije minute, druga je stvar umisljenost i psihicka nepripremljenost, kad sam imao 17 godina radio sam gastroskopiju 6 puta u 8 mjeseci, i to je bilo bezveze, ako te vec toliko strah, u eurofarmu radi doktor gribajcevic subotom koji je dosta "njezniji " kod obavljanja pregleda sto bi rekli ima "lahku ruku", isti doktor radi i na KCU kosevo, medjutim pored strucnjaka kao sto su doktor gornjakovic i vanis, nema potrebe da isti pregled obavljas van dipa, osim ako ti se bas ne zuri
-
dinosaur
#21 Re: gastroskopija
Puno su teži simptomi budjenja i dan nakon totalne nego onih par minuta gastroskopije i ...mislim,hajd malo treba bit i hrabar... sve je to u svrhu zdravlja . Zar se treba bojati nečega sto ti pomaže u dijagnosticiranju i konačnom izlječenju?
NHF,ali imam iskustva -radio sam i operaciju sa totalnom anestezijom i običnu gastroskopiju . Ne može se porediti...
NHF,ali imam iskustva -radio sam i operaciju sa totalnom anestezijom i običnu gastroskopiju . Ne može se porediti...
- Atrus
#22 Re: gastroskopija
I ja sam radio oboje i totalna anastezija je shit. Treba ti dan da se povratis. Prije bih radio 50 gastroskopija, nego jednu anasteziju.
-
El_comadante
#23 Re: gastroskopija
i ja sam radio gastroskopiju u Sunce osiguranje da li su anesteziju u obliku nekog spreja u usta su ga našpricali i ništa nisam osjetio. i mislim da je bio dr. Srdjan što ga ovde spominju. i ja nisam smio otići dugo vremena međutim nije toliko strašno. trajalo možda oko 2 min.
-
janajankov
#24 Re: gastroskopija
Moja mama je išla u kliniku na Ilidžu kod profesora Gribajčevića i kaže pregled traje traje 1 minutu.ribe wrote:dali neko zna privatnu ordinaciju u kojoj rade gastroskopiju pod totalnom anestezijomi koliko kosta molim da mi javi
Kaže da ubaci sondu samo slika i izvuče i onda gleda nalaz. A doktor joj je rekao da je najnovija ''mašina''
za gastroskopiju.
Probaj pa vidi!!!!
-
ribe
#25 Re: gastroskopija
hvala svima na savjetima ali mene od same pomisli na gastroskopiju uhvati velika panika inace bolujem od panicnog poremecaja
tako da moram dobro razmisliti hvala vam jos jednom svima