Gastroskopija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

lavinija

#1 Gastroskopija

Post by lavinija »

Moze li mi neko reci koliko se inace ceka na pregled na gastroskopiju (sonda je u pitanj) na Kosevu? Suprugu je preko krvi ustanovljena bakterija H pylory....ima li neko iskustva sa Koseva??? Pozzz svima
blesava

#2 Re: Gastroskopija

Post by blesava »

ja bih preporucila, ako ste u mogucnosti da odete kod privatnika na gastroskopiju, mislim da je cijena 100km. sonda je tanja a i osoblje je pazljivije i lijepo ti sve objasne. cula sam da se na kosevu ceka dugo, pa sam ja otisla privatno i bila sam prilicno zadovoljna, s tom jos razlikom sto je sonda kod privatnika dosta tanja nego na kosevu pa je i pregled za nijansu laksi.
lavinija

#3 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Muz je narucen u Vrazovoj za kredu 21.09. da pije kredu.Uputio ga specijalista sa gastroskopije sa koseva...medjutim kad je nalaz od h.pylori odnio dr porodicne medicine ona ga ponovo uputila na kosevo da mu specijalista propise neku trojnu terapju. Kada je jutros otisao tamo kosevo, dr specijalista mu je rekao dodji mi u petak tacnije prekosutra,,,na gastroskopiju. Pravo sam zabrinuta sto ga je bas tak odmah uzeo (hitno). Eto i vi kazete da se ceka...dal zato sto je pozitivan na tu bakteriju???? :( :( :( HVALAAA
talić

#4 Re: Gastroskopija

Post by talić »

U Zenici je gastroskopija bila 70 KM u privatnoj klinici Karabeg.
Ako tvoj suprug nema problema sa želucem ne vidim razlog da se radi gastroskopija.
Mnogo ljudi ima ili je imalo H-pylori a nema nikakvih problema.
lavinija

#5 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Ima, ima bas problem. Stomak se napuse od bilo cega...stvara nelagodu, u pocetku je bio bezbolno a sada su se pojavili bolovi. Controlok pije, dr je propisao ali niiista :(
talić

#6 Re: Gastroskopija

Post by talić »

lavinija wrote:Muz je narucen u Vrazovoj za kredu 21.09. da pije kredu.Uputio ga specijalista sa gastroskopije sa koseva...medjutim kad je nalaz od h.pylori odnio dr porodicne medicine ona ga ponovo uputila na kosevo da mu specijalista propise neku trojnu terapju. Kada je jutros otisao tamo kosevo, dr specijalista mu je rekao dodji mi u petak tacnije prekosutra,,,na gastroskopiju. Pravo sam zabrinuta sto ga je bas tak odmah uzeo (hitno). Eto i vi kazete da se ceka...dal zato sto je pozitivan na tu bakteriju???? :( :( :( HVALAAA
Nemoj paničiti, bakterija nije tako opasna. Imao sam je i ja i radio gastroskopiju i pio trojnu terapiju i sad je sve OK.
lavinija

#7 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Bit ce dobro! Nadam se! U petak cemo vidjeti. Njemu je dr porodicne medicine propisala trojnu terapju....al specijalista kaze da se radi gastroskopija...pa mozda onda terapija.
basicm

#8 Re: Gastroskopija

Post by basicm »

Sanasa radi sa anestezijom ako zelite, jeste skuplje ali gospodski :D
talić

#9 Re: Gastroskopija

Post by talić »

lavinija wrote:Ima, ima bas problem. Stomak se napuse od bilo cega...stvara nelagodu, u pocetku je bio bezbolno a sada su se pojavili bolovi. Controlok pije, dr je propisao ali niiista :(
Reći ću ti šta je meni najbolje pomoglo za probleme sa želucem i sa nadimanjem.
Nema boljeg lijeka od soka kupusa.
Uzmeš cijelu (osrednje veličine) glavicu kupusa opereš i očistiš i napraviš sok u sokovniku.
Podijeliš to u dvije porcije i popiješ po čašu ( 2 dl) između obroka ( na prazan stomak).
Kupus je bazičan i neutrališe kiselinu i ima velike količine K vitamina i obnavlja sluzokožu želuca.
Sok je gadan za popiti ali neka se strpi poslije trojne terapije neka proba bar 7 dana sa ovim sokom.
Ja sad mogu šakama lupati po stomaku i nema nikakvog bola a prije me bolio već na blagi dodir.
Još jedna napomena izbaciti mijeko iz prehrane ono nadima i pravi probleme.
Jesti što više alkalnu hranu, to je uglavnom skoro sve voće i povrće.
cicos

#10 Re: Gastroskopija

Post by cicos »

Ja sam gastroskopiju radila u Opcoj bolnici, i nije nista strasno. Ne vidim razloga da se radi kod privatnika. Mozda jesu tanje cjevcice, ali pregled traje neke 3min, tako da nije nista sto se ne moze izdrzati, cak naprotiv. Ako ima helikobakteriju i probleme sa zelucem, najbolje je i uraditi je, da se sve tacno utvrdi. A oporavak moze trajati i do nekoliko mjeseci, treba samo paziti na hranu i ne provocirati zeludac dodatno. :D
Dr.Mr.Fr.

#11 Re: Gastroskopija

Post by Dr.Mr.Fr. »

talić wrote:
lavinija wrote:Ima, ima bas problem. Stomak se napuse od bilo cega...stvara nelagodu, u pocetku je bio bezbolno a sada su se pojavili bolovi. Controlok pije, dr je propisao ali niiista :(
Reći ću ti šta je meni najbolje pomoglo za probleme sa želucem i sa nadimanjem.
Nema boljeg lijeka od soka kupusa.
Uzmeš cijelu (osrednje veličine) glavicu kupusa opereš i očistiš i napraviš sok u sokovniku.
Podijeliš to u dvije porcije i popiješ po čašu ( 2 dl) između obroka ( na prazan stomak).
Kupus je bazičan i neutrališe kiselinu i ima velike količine K vitamina i obnavlja sluzokožu želuca.
Sok je gadan za popiti ali neka se strpi poslije trojne terapije neka proba bar 7 dana sa ovim sokom.
Ja sad mogu šakama lupati po stomaku i nema nikakvog bola a prije me bolio već na blagi dodir.
Još jedna napomena izbaciti mijeko iz prehrane ono nadima i pravi probleme.
Jesti što više alkalnu hranu, to je uglavnom skoro sve voće i povrće.
:thumbup:
lavinija

#12 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Sta je najbolje jesti .... koja hrana dolazi u obzir kada imas tu h pilori
Hvala vam svima na podrsci...
Kupus cu danas odmah napraviti,,pit cu zajedno sa suprugom da mu budem maximalna podrska :)
cicos

#13 Re: Gastroskopija

Post by cicos »

Meni je doktor rekao da ishrana bude kao kod bebe, znaci nesto kuhano, na leso. Bez ikakve przotine, gaziranih pica, slatko takodjer svesti na minimum. I jesti crni hljeb, sa heljdom ili tako nesto. Uz to mi je odlican bio caj od verema.
cicos

#14 Re: Gastroskopija

Post by cicos »

I da, kupus mi recimo nikako nije prijao, jer mi je jos vise stvarao nadutost. Ali to moze biti individualno. Mora sam ocjeniti sta mu je lakse za zeludac.
talić

#15 Re: Gastroskopija

Post by talić »

lavinija wrote:Sta je najbolje jesti .... koja hrana dolazi u obzir kada imas tu h pilori
Kupus cu danas odmah napraviti,,pit cu zajedno sa suprugom da mu budem maximalna podrska :)
Ovako, savremeni ljudi jedu mnogo ( previše) mesa, mlijeka i miječnih proizvoda, proizvoda od pšenice ( hljeba i tjestenine) a to je sve hrana koja zakiseljuje organizam pa imamo problema i sa probavom i sa bolovima u mišićima jer smo kiseli a trebali bi biti blago bazični.
Pravilo je da treba unositi 6 puta više bazične hrane nego kisele.
Nađi na google-u PH vrijednost pojedinih namirnica pa se prema tome orijentiši.
Slatko mlijeko bi trebao izbaciti u potpunosti, kiselo koje je fermentirano nije problem, može konzumirati i manje količine sira.
Krompir je bazičan, sve što je žuto,( dinja, banana,breskva), badem, grožđice, lubenica, ...
Ja sam uglavnom forsirao krompir i bananu a izbjegavao mlijeko.
Treba izbjegavati i alkohol, gazirane sokove i slatko jer pojačava kiselinu.
Maslinovo ulje ( extra djevičansko) je bazično a suncokretovo ulje je blago kiselo.
Ako pogledaš jezik i vidiš da je bijel to je dokaz slabe probave i kiselosti organizma.
Kod mene je sad jezik čist, ..
Treba voditi računa o kiselosti hrane, ja sam imao i problema sa bolovima u nogama od te kiselosti a sada više nemam.
Strpljivo i bit će sve OK.
lavinija

#16 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Talic hvala najljepsa :) Ohrabrili ste nas skroz. Idemo u petak na gastro opusteno i bez imalo bojaznosti.

Zabrinuti smo samo zbog toga,,,sto je jutros muz isao na kosevo sa nalazom h pilori i rekao mu specijalista da dodje odmah u petak. A inace se ceka na gastroskopiju.....
lavinija

#17 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

Jel kome na gastroskopiji otkriveno,,,tacnije da na nalazu pise da na zelcu ima neke izrasline velicine zrna rize???? Sta to treba da znaci???
frameni

#18 Re: Gastroskopija

Post by frameni »

Ja sam 2x radila gastroskopiju...Poliklinika Eurofarm na Ilidzi prvi put i drugi put na Kosevu...Sam pregled nije prijatan ali nista sto se ne moze izdrzati jer relativno kratko traje...Neki konstantni tupi bol sam osjetila u zeludcu,i stalno sam imala osjecaj mucnine i malaksalosti...Koristila sam tablete Controloc i sad je sve ok...Pila sam dosta caja od kamilice i zutog kantariona..
lavinija

#19 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

talić wrote:
lavinija wrote:Sta je najbolje jesti .... koja hrana dolazi u obzir kada imas tu h pilori
Ovako, savremeni ljudi jedu mnogo ( previše) mesa, mlijeka i miječnih proizvoda, proizvoda od pšenice ( hljeba i tjestenine) a to je sve hrana koja zakiseljuje organizam pa imamo problema i sa probavom i sa bolovima u mišićima jer smo kiseli a trebali bi biti blago bazični.
Pravilo je da treba unositi 6 puta više bazične hrane nego kisele.
Nađi na google-u PH vrijednost pojedinih namirnica pa se prema tome orijentiši.
Slatko mlijeko bi trebao izbaciti u potpunosti, kiselo koje je fermentirano nije problem, može konzumirati i manje količine sira.
Krompir je bazičan, sve što je žuto,( dinja, banana,breskva), badem, grožđice, lubenica, ...
Ja sam uglavnom forsirao krompir i bananu a izbjegavao mlijeko.
Treba izbjegavati i alkohol, gazirane sokove i slatko jer pojačava kiselinu.
Maslinovo ulje ( extra djevičansko) je bazično a suncokretovo ulje je blago kiselo.
Ako pogledaš jezik i vidiš da je bijel to je dokaz slabe probave i kiselosti organizma.
Kod mene je sad jezik čist, ..

Ovo je nalaz poslije uradjene gastroskopije:
Ezofagoskopski nalaz uredan.
Gastroskopski hiatus hernia, po sluznici male krivine, prepiloricno,bradavicaste formacije velicine zrna rize, na kontakt sa instrumentom fragilne.
Duodenoskopski takodjer opisane formacije na sluznici bulbusa, pstbulbarno nalaz uredan.

Uradi se biopsija sluznica bulbusa duodenuma 3x, uzorak uputi na PHD

Dijagnoza: Hiatus hernia
Gastropathia erosiva

Terapija je izdata prije PHD nalaza i glasi:
Amoxibos caps 500mg 2x2 10 dana, uz Monoclar tbl a 500mg 2x1 10 dana, uz Nexium tbl a 40mg 2x1 10 dana, potom Nexium tbl a 40mg 1x1 3 sedime.

to je nalaz pa ako neko zna da napise sta znace te proklete bradavice :( za 10 dana, dok PHD nebude gotov, rogovi ce da mi narastu :(
limunada25

#20 Re: Gastroskopija

Post by limunada25 »

Ovo je sve kod mene slucaj, volim najvise slatko mlijeko, hljeb jedem uz sve, slatkise bi jela dan i noc i primjetila sam bijel jezik :sad:
Mene inace cesto zaboli zeludac od sekirancije, u zadnja 4 dana me boli svaku noc pred spavanje, popijem kamilicu-al nista. Stomak mi je kao u 4 mjesecu trudnoce, a poprilicno sam vitke konstrukcije. Sad se sjetih, dedo mi je umro od cira na zeludcu-otac se isto stalno zali na stomak-znaci gentski :sad: :sad: Sad sam se zabrinula
The Realist

#21 Re: Gastroskopija

Post by The Realist »

limunada25 wrote:Ovo je sve kod mene slucaj, volim najvise slatko mlijeko, hljeb jedem uz sve, slatkise bi jela dan i noc i primjetila sam bijel jezik :sad:
Mene inace cesto zaboli zeludac od sekirancije, u zadnja 4 dana me boli svaku noc pred spavanje, popijem kamilicu-al nista. Stomak mi je kao u 4 mjesecu trudnoce, a poprilicno sam vitke konstrukcije. Sad se sjetih, dedo mi je umro od cira na zeludcu-otac se isto stalno zali na stomak-znaci gentski :sad: :sad: Sad sam se zabrinula
Ljekaru idi, može biti puno toga.

Što se čira tiče, to nije toliki problem (pod uslovom da se tretira kako treba, a da se ti pridržavaš uputa). Ponavljam, moraš se pridržavati uputa, UVIJEK.

Idi, vjerovatno da nije ništa "strašno", ali treba sanirati "odmah".
neretvanac

#22 Re: Gastroskopija

Post by neretvanac »

limunada25 wrote:Ovo je sve kod mene slucaj, volim najvise slatko mlijeko, hljeb jedem uz sve, slatkise bi jela dan i noc i primjetila sam bijel jezik :sad:
Otidji kod gastroenterologa.
Kani se agresivne hrane za zeludac, sekirancije, jer su to faktori koji znatno doprinose ostecenju zelucane stijenke, pogotovo genetski predisponiranim osobama.
Upotreba cajeva sa etericnim uljima, npr. nana i kamilica je medicinski upitna kod cireva i ostecene stijenke jer etericna ulja mogu jos vise iritirati nacet zeludac.
Al prvo kod doktora koji ce ti odrediti stanje.
limunada25

#23 Re: Gastroskopija

Post by limunada25 »

Hjojjjjjjjjjjjjjjj morat cu :( :(
švrljo

#24 Re: Gastroskopija

Post by švrljo »

Bila na gastroskopiji jutros.
Ne znam sta da kazem, mucno je bas, al ne boli, ta minuta traje ko vjecnost..
Mene sada grlo uzasno boli, bice bolje.
Na pregledu mi je otkrivena ogromna kiselina u zelucu koja je izgrizla sluznicu. Zna li neko neki prirodan lijek za to?
Hvala unaprijed :)
lavinija

#25 Re: Gastroskopija

Post by lavinija »

švrljo wrote:Bila na gastroskopiji jutros.
Ne znam sta da kazem, mucno je bas, al ne boli, ta minuta traje ko vjecnost..
Mene sada grlo uzasno boli, bice bolje.
Na pregledu mi je otkrivena ogromna kiselina u zelucu koja je izgrizla sluznicu. Zna li neko neki prirodan lijek za to?
Hvala unaprijed :)
Ma nama su rekli da cijedimo kupus,,,dva deca dnevno cijedjenog soka od kupusa,,,al nismo jos pokusali,,,
Na koji nacin da iscijedimo kupus...blender,,,sokovnik????
To kao obnavlja sluznicu ,,,,
Post Reply