Gašenje Republike Srpske - jedina pravda za srebreničke žrtv

dariosa

#1 Gašenje Republike Srpske - jedina pravda za srebreničke žrtv

Post by dariosa »

uhapsiti zlocince i ukinuti genocidnu tvorevinu koju su kreirali. jedina solucija.

---------------------------------------------------------------------------

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=30924

Gašenje Republike Srpske - jedina pravda za srebreničke žrtve

Ovlašteni agent Republike BiH na Međunarodnom sudu pravde u Hagu prof. Francis Boyle iznio izjavio je da jedina pravda za sve žrtve i preživjele srebreničkog, ali i ostalih zločina, može biti postignuta gašenjem Republike Srpske, kao tvorevine nastale na genocidu.

SARAJEVO – Više od 40 znanstvenih autoriteta iz oblasti istraživanja holokausta, genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, koji će sudjelovati na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica srpnja 1995. godine - pouke budućim generacijama", već je doputovalo u Sarajevo.

Podrška za ne dolazak u Srebrencu

Ovlašteni agent Republike BiH na Međunarodnom sudu pravde u Hagu prof. Francis Boyle, također sudionik konferencije, danas je medijima nakon dolaska u Sarajevo kazao kako podržava odluku glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte da u znak prosvjeda zbog ne hapšenja glavnih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića ne prisustvuje predstojećoj komemoraciji obilježavanja zločina u Srebrenici. Istaknuo je kako će obilježavanju prisustvovati predstavnici brojnih vlada koje nisu učinile ništa na njihovom hapšenju.

On je iznio jasan stav da jedina pravda za sve žrtve i preživjele srebreničkog, ali i ostalih zločina, može biti postignuta gašenjem Republike Srpske, kao tvorevine nastale na genocidu, masovnim ubijanjima i silovanjima te cijepanjem BiH. To je ono što, deset godina poslije, međunarodna zajednica duguje narodu BiH, kazao je Boyle.

"RS se treba ukinuti i da se stvori jedinstvena BiH za sve njene narode dobre volje - muslimane, katolike, jevreje i ostale, uz temelje pluralizma i demokracije", kazao je on ocjenjujući da je promjena Daytonskog sporazuma moguća ukoliko postoji politička volja.

Rad konferencije pratit će novinari iz cijelog svijeta

Direktor danskog Centra za holokaust i istraživanje genocida Eric Marcusen naveo je da će tijekom narednih dana sudionici konferencije svijetu detaljno pokazati šta se desilo u Srebrenici prije deset godina. Rad konferencije, kako je kazao, pratit će novinari iz cijelog svijeta i upoznati svjetsku javnost o zločinu koji se desio u BiH.

Jedan od učesnika konferencije Tomas Emerton istaknuo je veliki značaj znanstvene razine konferencije kako bi se vidjela znanstveno utvrđena istina o zločinima u Srebrenici i BiH.

Potvrđeno je da će se po završetku konferencije svi iznijeti referati priznatih stručnjaka objediniti u knjizi. Ona će biti proslijeđena svim sveučilištima u svijetu koji se bave problematikom genocida.

Konferencija u Tvornici akumulatora

Konferencija će 11. srpnja biti otvarena od 10.30 do 11.30 sati u Tvornici akumulatora u Potočarima, kao dio ceremonije obilježavanja 10. godišnjice srebreničke tragedije. Svoj rad konferencija će od 12. do 15. srpnja nastaviti u sarajevskom hotelu Holiday Inn. Predviđeno je da sudionici 15 srpnja posjete Mostar, Međugorje, manastir Žitomislić te Blagaj.

9.7.2005.
Pincom.info / Fena
Himera

Post by Himera »

Ko što nestade istinita čovjeka sa tim inicijalima tako če i rs
stidljiv

Post by stidljiv »

RS ce se ukinuti kad tad...samo je pitanje vremena...
gavrilo

Post by gavrilo »

sta je ovo? skup mladih fasista... :D :oops:
Saian

Post by Saian »

koliko vi godina imate pa vas odusevljenje psovkom obori s nogu :roll: jadno jako jadno
emmiirr

Post by emmiirr »

Evo imas odmene placene sve zamjene licnih dokumenata, to nek bude umjesto "slatke" jel posteno :)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

denaja wrote:nažalost nisam gledala od samog početka,več pred kraj...
neki Senad-Sarajlija bio gost i govorio o zločinima koje je kao počinila Armija Bih..
na pitanje voditelja dali je bilo "islamskih fundamentalista" u redovima Armije on kao priznaje da je bilo...
i kakvu Bosnu vidi za 10 godina,kaže da je pesimista i da je ne vidi kao cjelovitu...A TO OVOM VODITELJU VIDIM PLAHO ODGOVARALO KAD JE TO REKAO...I BILO GLASANJE DALI JE TUDMAN IMAO -VODIO DOBRU ILI LOŠU POLITIKU PREMA BIH...VEČINA IH ODGOVORILA DA DOBRU...-TI isti koji bi i herceg-Bosnu
pa je i rekao(taj" naš Senad") da ne vidi ništa loše u tome da Tadić sutra bude prisutan...
mah čovjek mi digao pritisak,da bih ga udavila da mogu:)
Nije to "neki" Senad, vec Senad Avdic, novinar, urednik Slobodne Bosne.

Gledao sam emisiju i fakat mi nije jasno sta zamjeras covjeku, valjda sto govori istinu i misli svojom glavom...
gavrilo

Post by gavrilo »

Alfons Kauders wrote:Nije to "neki" Senad, vec Senad Avdic, novinar, urednik Slobodne Bosne.
dzabe objasnjavas :roll: nije ona novine u zivotu procitala...

za senada moram reci svaka cast. jedino mi je polemika oko orica zasmetala ali se posle ispravio.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

denaja wrote:
Alfons Kauders wrote:
denaja wrote:nažalost nisam gledala od samog početka,več pred kraj...
neki Senad-Sarajlija bio gost i govorio o zločinima koje je kao počinila Armija Bih..
na pitanje voditelja dali je bilo "islamskih fundamentalista" u redovima Armije on kao priznaje da je bilo...
i kakvu Bosnu vidi za 10 godina,kaže da je pesimista i da je ne vidi kao cjelovitu...A TO OVOM VODITELJU VIDIM PLAHO ODGOVARALO KAD JE TO REKAO...I BILO GLASANJE DALI JE TUDMAN IMAO -VODIO DOBRU ILI LOŠU POLITIKU PREMA BIH...VEČINA IH ODGOVORILA DA DOBRU...-TI isti koji bi i herceg-Bosnu
pa je i rekao(taj" naš Senad") da ne vidi ništa loše u tome da Tadić sutra bude prisutan...
mah čovjek mi digao pritisak,da bih ga udavila da mogu:)
Nije to "neki" Senad, vec Senad Avdic, novinar, urednik Slobodne Bosne.

Gledao sam emisiju i fakat mi nije jasno sta zamjeras covjeku, valjda sto govori istinu i misli svojom glavom...
pa ne znam ko je...ustvari sad znam kad si rekao...
a zamjeram mu jer vjerujem da NE GOVORI BAŠ ISTINU...VEČ sam imala osječaj da je više blatio Bošnjake i izjednačavao ih sa onima koji su uistinu počinili zločin...
i kako može se slagati s tim da Tadić bude prisutan sutra...s tim mi je sve rekao...
Da mi je znati kako je to radio... :D Mozda bi bilo bolje da su doveli Latica ili Radoncica, oni ne bi blatilo Bosnjake... Oni su blato u Bosnjaka... :D
kojsino

Post by kojsino »

Za sve sto je, do sada,
rekao ili lobirao ili podnosio zahtjeve u korist BiH,
uvazeni profesor Francis Boyle,
je uvijek trazio i dobio masne pare,
koliko ovaj put,
to znaju samo oni iz nekakvog BH kongresa u Americi....
bosniaque

Post by bosniaque »

chetnitet i jest nasto na genocidu, sramota da u 21 stoljecu tako jedna tvorevina moze postojati, kad se na sve strane urla o demokratiji i ljudskim pravima! :x
to pravilo samo za bosnjake i palestince ne vazi izgleda, mi nemamo pravo na to! :? :-?
buddha

Post by buddha »

bosniaque wrote:chetnitet i jest nasto na genocidu, sramota da u 21 stoljecu tako jedna tvorevina moze postojati, kad se na sve strane urla o demokratiji i ljudskim pravima! :x
to pravilo samo za bosnjake i palestince ne vazi izgleda, mi nemamo pravo na to! :? :-?
ne samo za bosnjake i palestince...nego za sve narode koji ne drze do svoje kulture, tradicije, jezika, zastite covjeka kao individue, pravne drzave, uredjenja okolisa, brige o socijalno ugrozenim, starim, brige o buducim generacijama i njihovoj perspektivi....ima bruka takvih zemalja, vecina su poput nas banana drzavice po evro-aziji i latinskoj i srednjoj americi, africkom kontinentu, nismo mi tu nista posebno.

a diskusije sto se etickih principa tice je suvisno voditi, da je RS fasisticka tvorevina je valjda svakom normalnom jasno, samim tim sto je ideja postajanja zasnovana na covjekovoj priprodi stranom i imaginarnom etnickom principu, pitanje je samo kako tom narodu objasniti da su konsenzus napravili na krvi na koju se ne moze zmiriti
ammia

Post by ammia »

Procitaj ponovo naslov teme i razmisli da li je ovdje mjesto sali.

Moderator
digger

Post by digger »

buddha wrote:ne samo za bosnjake i palestince...nego za sve narode koji ne drze do svoje kulture, tradicije, jezika, zastite covjeka kao individue, pravne drzave, uredjenja okolisa, brige o socijalno ugrozenim, starim, brige o buducim generacijama i njihovoj perspektivi....ima bruka takvih zemalja, vecina su poput nas banana drzavice po evro-aziji i latinskoj i srednjoj americi, africkom kontinentu, nismo mi tu nista posebno.

a diskusije sto se etickih principa tice je suvisno voditi, da je RS fasisticka tvorevina je valjda svakom normalnom jasno, samim tim sto je ideja postajanja zasnovana na covjekovoj priprodi stranom i imaginarnom etnickom principu, pitanje je samo kako tom narodu objasniti da su konsenzus napravili na krvi na koju se ne moze zmiriti
Ma da tvoj prvi pasus kompletno stoji, ti na momenat zaboravljas da u RS zive stotine hiljada onih koji vjeruju da im je tradicija i ko zna sta bila u opasnosti. Tvoje...pitanje je samo kako tom narodu objasniti da su konsenzus napravili na krvi na koju se ne moze zmiriti ne daje podstreka cak ni najnevinijim BH patriotima iz RS da prihvate takve argumente ujedinjenja.

Problem je nastao politckim prihvatanjem RS kao solucije. Za isto ne mozemo kriviti "narod." Dakle, za sada je gdje smo--tu smo. Sve ostalo je bespredmetno jer sve dok Evropa ne cuje puskaranje u ovom dijelu, vapaji za "pravdu" se nece cuti dalje od Save i Drine.
Bex

Post by Bex »

Ne samo gasenje republike srpske :P koja postoji neznam od cega nikada nije niti ce biti priznata u svijetu i koja ce se ugasiti definitivno i ako postoji samo kod njih da se kao mogu ponositi na onu katastrofu sto su pocinili nad nevinim narodom. Samo se duboko nadam i molim boga ko je ucestovao u onom ma neznam ni kako da ga nazovem divljackim bolesnim i sve ono najgore sto se moze reci o ljudima koji su poubijali one nevine ljude u Srebrenici nadam se opet ponavljam iskreno da svi docekaju smrt u strahu i paklu kao oni Muslimani koje su pobili.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

da budem iskren meni se ne dopada da zivim u istom entitetu sa zlocincima. a to bi se desilo ako bi se ukinula RS

mislim za mene je ok ako RS postoji, da se na neki nacin razlikujemo od zlocinaca - jedino je problem teritorija istocne bosne koju su oni Cetnicki ocistili a gdje su oni bili manjina
gavrilo

Post by gavrilo »

rainbow_sex wrote:da budem iskren meni se ne dopada da zivim u istom entitetu sa zlocincima. a to bi se desilo ako bi se ukinula RS

mislim za mene je ok ako RS postoji, da se na neki nacin razlikujemo od zlocinaca - jedino je problem teritorija istocne bosne koju su oni Cetnicki ocistili a gdje su oni bili manjina
a sta je sa bosnjackih i hrvatski zlocinaca? s njima je ok ziviti... :?
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Šta reče i osta živ. Ako se ukine RS nećeš živjeti sa zločincima. Pa ako ukinu RS misliš da će svi zločinci automatski nestati s lica zemlje. Ne, oni će se i dalje šetati pojedinim dijelovima tada bivšeg entiteta. Ne znam po koji put u usta stavljam dio FBiH u kojem živim ali ovdje je za vrijeme rata bila uspostavljena HR-HB i kada je nestala sa njom ne da nisu nestali svi zločinci nego su postali tajkuni kojima niko ništa ne može. Naklepali se love i polako postaju "džet set". Ma fuj. E tako će ti biti u RS-u ako već nije tako.

Do istinskog ukidanja RS-a bez posljedica može doći samo ako dođe do istinskog pomirenja na sve tri strane u BiH a dotad neće sigurno.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

gavrilo:
a sta je sa bosnjackih i hrvatski zlocinaca? s njima je ok ziviti...
za tvoju informaciju nije, no ti si slobodan gradjanin da pokazes ko su i da prilozis svoje svjedocenje i ovi idu u zatvor
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

Ako se ukine RS nećeš živjeti sa zločincima
nisam to rekao vec mislim na neki nacin da nije losa ideja da se kulturno razdvoje sredine koje kolektivno podrzavaju ratni zlocin i genocid od ostatka.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

Samo nam ove ser*** ameri to ne daju.Al ničija nije do zore gorila
da ali zapamtite da vise ne drzite ni jedan grad u okruzenju osim gorazda.

banjaluka je u okruzenju

ako bi bilo kad doslo da rata, on ide ne zbog osvete vec zbog konacnog rasciscavanja situacije.
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

Mogao si reći još kraće" Svi Srbi u RS-u su genocidni i s njima nema priče.
nebih se tebi pravdao

ipak evo za tvoju informaciju razlikujem srbe od pravoslavaca. imam dobrih prijatelja pravoslavaca za koje bih sve ucinio kao i losih muslimana koji me ne zanimaju uopce.

a i srba ima muslimana.
Barbarez

Post by Barbarez »

Produži dalje! wrote: Do istinskog ukidanja RS-a bez posljedica može doći samo ako dođe do istinskog pomirenja na sve tri strane u BiH a dotad neće sigurno.
A kako doci do toga pomirenja po tebi?
Panasonic

Post by Panasonic »

Van_Helsing wrote:...Svak ima svoju državu vi svoju mi svoju...

Ljepota prava, koja je tvoja drzava? Pazi, mislim na pravu drzavu, medjunarodno prizantu drzavu.

Intuicija mi kaze da je Srbija(mozda grijesim), pa idi tamo. Kao sto si i rekao, 'Svak ima svoju državu vi svoju mi svoju'.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Barbarez wrote:
Produži dalje! wrote: Do istinskog ukidanja RS-a bez posljedica može doći samo ako dođe do istinskog pomirenja na sve tri strane u BiH a dotad neće sigurno.
A kako doci do toga pomirenja po tebi?
Sastat će se naš Sveti trio i otpjevat će onu pjesmicu MIR MIR MIR NIKO NIJE KRIV, AVA AVA AVA HAG JE KRAVA!!!!!!!!111
Eto pomirenja, zaboravit ćemo sve naše žrtve na sve tri (čitaj na jednoj strani - bošnjačkoj) strane i ljudi će ponovo živjeti hi hi hi hi kao nekada.

NEMA UKIDANJA RS-a ali treba ga toliko decentralizovati prenošenjem nadležnosti na BiH, da ostane samo slovo na papiru. Pa eto rješenja, imat ćemo funkcionalnu državu, ostat će RS, koja neće biti ništa drugo do neki ponos i dika BH srba.
To bi nam bilo i najbolje i mirna Bosna.
Post Reply