Američki magazin Njuzvik prestaće posle 80 godina da izlazi u štampanoj formi i od početka 2013, postojaće samo u digitalnom formatu, što će podrazumevati i otpuštanje zaposlenih.
Poslednje štampano izdanje Njuzvika u SAD pojaviće se na kisocima 31. decembra ove godine.
Imajući u vidu da sve više čitalaca vesti čita na svojim mobilnim telefonima i tabletima, mediji se sve više okreću digitalnom formatu, odnosno internetu.
Pored Njuzvika, finansijski magazin Smartmani u junu je objavio da ukida štampani i prelazi na digitalni format. Tada je najavljeno da će 25 radnih mesta u tom magazinu biti ukinuto.
Vest o ukidanju štampanog izdanja saopštena je danas na sajtu Njuzvika. Glavna urednica magazina Tina Braun rekla je da se očekuje i smanjenje broja zaposlenih, ali nije iznela detalje.
Tina Braun je rekla i da će se magazin na internetu pojaviti pod nazivom Njuzvik global i da će vesti moći da se čitaju uz novčanu pretplatu.
Slična sudbina će, kako su najavili vlasnici, uskoro zadesiti i britanski Gardijan, kao i poslovni dnevnik Obzerver.
Iako je urednik ova dva ugledna britanska lista pokušao da utiče da se štampanje novina produži još nekoliko godina, a da se "digitalizuje" samo izdanje za SAD, na internet će se preseliti i Gardijan i Obzerver.
Glavni razlog ukidanja štampanog izdanja su višegodišnji gubici štampanih izdanja i sve veći prihodi od marketinga na internetu.
Gase se printani mediji
Moderator: anex
- Shahab
#1 Gase se printani mediji
Tehnološki napredak mijenja navike kupaca i tržišta. Smartphone-i i tableti postali su dostupni velikom broju ljudi, pogotovo mladih, koji više nemaju naviku čitanja novina u klasičnoj formi. Njihova čula podešena su na brži protok informacija i drugačije formatiziran dizajn informacije, na mogućnost paralelnog pregleda više opcija izvora informacije i komunikacijsku funkcionalnost. Ja već sada mislim da je slična situacija i na našem tržištu i da su klasični monopoli, da ih nazovemo dinosaurusima, poput Avaza, Oslobođenju da i ne govorim, izgubili svoje pozicije u korist internet portala, sa boljim dizajnom i brandom...Osim toga neumoljivi su ekonomski zakoni rentabilnosti, koji ubijaju nemilosrdno oduzimaju budućnost printanim medijima...visoki troškovi štampanja, distribucije, sve manji marketinški kolač, destruktivno djeluju na njihovu profitabilnost...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Gase se printani mediji
prije svega mislim da ljudi ne čitaju 
tako da pad prodaje novina i knjiga je zbog toga a ne zbog tableta i sokoćala
generalno se samo naslovi čitaju i ono podvučeno
te gledaju gole tete u vijestima
i tu je kraj
tako da pad prodaje novina i knjiga je zbog toga a ne zbog tableta i sokoćala
generalno se samo naslovi čitaju i ono podvučeno
te gledaju gole tete u vijestima
i tu je kraj
- XeuX
#3 Re: Gase se printani mediji
To je logično.Ja mislim da za 20 godina neće postojati printani mediji.To je odlično s obzirom da mnoga drveća neće biti posječena.Manje smeća i toksičnih kemikalija od boja za printanje.
Mislim da kod nas i dalje postoji ova generacija starijih ljudi koji su navikli na printane medije tako da će se kod nas još prodavati.
Mislim da kod nas i dalje postoji ova generacija starijih ljudi koji su navikli na printane medije tako da će se kod nas još prodavati.
-
dobitnik1
#4 Re: Gase se printani mediji
Jesi otkrio Ameriku
Gasi se upotreba kamena kao osnovnog materijala
Gasi se upotreba bronze kao osnovnog materijala
Gase se kocije
Gase se pisma i razglednice
Gase se crno-bijeli TV
.....
Sasvim noralan tok
Sha je problem
Gasi se upotreba kamena kao osnovnog materijala
Gasi se upotreba bronze kao osnovnog materijala
Gase se kocije
Gase se pisma i razglednice
Gase se crno-bijeli TV
.....
Sasvim noralan tok
Sha je problem
- Kemal Malovčić
#5 Re: Gase se printani mediji
preprintali svašta printali
-
Sarah54
#6 Re: Gase se printani mediji
Huh,ja se isto slazem s tim.
Sve se vise koristi internet.
Knjige se citaju preko interneta,filmovi isto preko interneta.
Mladi danas gotovo i da necitaju novine i knjige.
Kao mrzim citati knjige,citaju ih samo kad im treba,a ovako nista.
Evo ja sam isto mlada generacija,pa obozavam citati knjige,novine jer je meni nekako nepodosljivo citati na internetu.
Ali sta je tu je.
Sve se vise koristi internet.
Knjige se citaju preko interneta,filmovi isto preko interneta.
Mladi danas gotovo i da necitaju novine i knjige.
Kao mrzim citati knjige,citaju ih samo kad im treba,a ovako nista.
Evo ja sam isto mlada generacija,pa obozavam citati knjige,novine jer je meni nekako nepodosljivo citati na internetu.
Ali sta je tu je.
- bude
#7 Re: Gase se printani mediji
Ako to znaci kraj havaza 
- Pitar s Kariba
#8 Re: Gase se printani mediji
Nasikirah se šta će Fahro sad 
- Shahab
#9 Re: Gase se printani mediji
kupit će klix.ba... 
-
sarajevo999999
#10 Re: Gase se printani mediji
Slazem se,a u isto vrijeme sam i duboko potisten s obzirom koliko ce se povecati potrosnja struje sto za sobom vuce enormnu potrosnju uglja,nafte a naravno tu je i zagađenje zivotne okoline.Naravno,povecanjem potrosnje uglja i nafte iscrpljujemo neobnovljive resurse nase planete pa se postavlja pitanje da li ce se,posmatrajuci globalno, ubrzati propast covjecanstva zbog sve vece zastupljenosti elektronskih medija???XeuX wrote:To je logično.Ja mislim da za 20 godina neće postojati printani mediji.To je odlično s obzirom da mnoga drveća neće biti posječena.Manje smeća i toksičnih kemikalija od boja za printanje.
pouka: sta ti uopste znas o drvecu?
- XeuX
#11 Re: Gase se printani mediji
Hahahaha.Pa koliko jedan smartphone potroši energije za čitanje knjige je zaista zanemarivo.Mnogo više se potroši za rezanje drveća,proizvodnju papira i tinte,štampanje kniga itd.Ovako se ustvari štedi energija.Energije ima u izobilju,energija sunca,vjetra,vode geotermalni izvori itd. su praktički beskonačni.Samo ih trebamo početi koristiti i zaboraviti na stare načine proizvodnje struje kao što su termoelektrane ili nuklearne elektrane.
-
sarajevo999999
#12 Re: Gase se printani mediji
Drvece je neogranicen resurs jer je obnovljiv.
-
kojeime
#13 Re: Gase se printani mediji
"Hahahaha.Pa koliko jedan smartphone potroši energije za čitanje knjige je zaista zanemarivo.Mnogo više se potroši za rezanje drveća,proizvodnju papira i tinte,štampanje kniga itd.Ovako se ustvari štedi energija.Energije ima u izobilju,energija sunca,vjetra,vode geotermalni izvori itd. su praktički beskonačni.Samo ih trebamo početi koristiti i zaboraviti na stare načine proizvodnje struje kao što su termoelektrane ili nuklearne elektrane."
Prvo, drvo je obnovljiv izvor. Drugo, proizvodnja elektronskih uradjaja je otrovnija od proizvodnje papira. Papir mozes proizvesti i kuci sam, imas na internetu kako se to radi, proizvodnja elektronskih komponeneti zahtijva otrovne hemikalije.
Trece, vec danas djeca ne znaju pisati "pisana" slova, pisu samo "stampana", to jeste samo velikim slovima pisu jer ne znaju pravilno pisati. Imas i psiholoske razloge, kada citas knjigu ili pises na papiru imas vrlo jednostavnu, primitivnu vezu izmedju mozga, misica i rezultata. Sto je psiholoski vazno, ta veza. U elektronskoj formi ti uvijek treba neki prevodilac. Dakle kada pises olovkom na papiru sta mozak zamisli ruke urade i imas rezultat na papiru. U elektronskoj formi moras imati posrednika, neki program, softver, koji ce tvoje kuckanje po tastaturi prevesti u teksat. Na primjer, kada pritiscas taster X i koristis Word, ti pises slovo X. Kada pritisces taster X u nekoj igrici lik kojim upravljas se na primjer krece desno, ne pises slovo X. Znaci neko drugi odlucuje sta tvoje pritiskanje tastera X znaci, ti ne odlucujes o svojim postupcima.
Zatim kada imas knjigu mozes je nositi uvijek sa sobom i ako je cuvas niko ti je ne moze uzeti. U elektronskoj formi ako se nekome ne svidja sadrzaj teksta koji ti je u readeru ili kompjuteru postoje nacini da ti ga izbrise a da ti i ne pridje. A u buducnosti ce se ti nacini jos i vise razvijati. Drugi ce mnogo lakse upravljati time sta ces citati. A da ne kazem kako je lakse izgubiti jedan reader sa 100 knjiga u njemu i sotati bez tog sadrzaja nego sto je izgubiti hiljadu papirnih knjiga. Ako neku i izgubis, uvijek ti ostanu druge.
Nadalje, tacno je, primamo sve vise inforamcija. Ali zato te informacije sve manje obradjujemo, manje smo kriticni prema njima, ne razmisljamo o njima koliko treba jer nemamo vremena a informacija je puno. Pa je tako lakse sa nama manipulisati.
I na kraju, ako stvarno dodje doba u kojem ce energije biti malo i da ce biti skupa, zamisli citanje takstova u elektronskoj formi bez struje. Sa papirom uvijek mozes citati, ili po danu, ili upalis svijecu ili kakvu vatricu, pa i po noci
Tehnoloski napredak nije uvijek donio dobro covjecanstvu, ne radujte se previse.
Pogledajte kanadski dokmentarac "Prezivjeti napredak".
Prvo, drvo je obnovljiv izvor. Drugo, proizvodnja elektronskih uradjaja je otrovnija od proizvodnje papira. Papir mozes proizvesti i kuci sam, imas na internetu kako se to radi, proizvodnja elektronskih komponeneti zahtijva otrovne hemikalije.
Trece, vec danas djeca ne znaju pisati "pisana" slova, pisu samo "stampana", to jeste samo velikim slovima pisu jer ne znaju pravilno pisati. Imas i psiholoske razloge, kada citas knjigu ili pises na papiru imas vrlo jednostavnu, primitivnu vezu izmedju mozga, misica i rezultata. Sto je psiholoski vazno, ta veza. U elektronskoj formi ti uvijek treba neki prevodilac. Dakle kada pises olovkom na papiru sta mozak zamisli ruke urade i imas rezultat na papiru. U elektronskoj formi moras imati posrednika, neki program, softver, koji ce tvoje kuckanje po tastaturi prevesti u teksat. Na primjer, kada pritiscas taster X i koristis Word, ti pises slovo X. Kada pritisces taster X u nekoj igrici lik kojim upravljas se na primjer krece desno, ne pises slovo X. Znaci neko drugi odlucuje sta tvoje pritiskanje tastera X znaci, ti ne odlucujes o svojim postupcima.
Zatim kada imas knjigu mozes je nositi uvijek sa sobom i ako je cuvas niko ti je ne moze uzeti. U elektronskoj formi ako se nekome ne svidja sadrzaj teksta koji ti je u readeru ili kompjuteru postoje nacini da ti ga izbrise a da ti i ne pridje. A u buducnosti ce se ti nacini jos i vise razvijati. Drugi ce mnogo lakse upravljati time sta ces citati. A da ne kazem kako je lakse izgubiti jedan reader sa 100 knjiga u njemu i sotati bez tog sadrzaja nego sto je izgubiti hiljadu papirnih knjiga. Ako neku i izgubis, uvijek ti ostanu druge.
Nadalje, tacno je, primamo sve vise inforamcija. Ali zato te informacije sve manje obradjujemo, manje smo kriticni prema njima, ne razmisljamo o njima koliko treba jer nemamo vremena a informacija je puno. Pa je tako lakse sa nama manipulisati.
I na kraju, ako stvarno dodje doba u kojem ce energije biti malo i da ce biti skupa, zamisli citanje takstova u elektronskoj formi bez struje. Sa papirom uvijek mozes citati, ili po danu, ili upalis svijecu ili kakvu vatricu, pa i po noci
Tehnoloski napredak nije uvijek donio dobro covjecanstvu, ne radujte se previse.
Pogledajte kanadski dokmentarac "Prezivjeti napredak".
- XeuX
#14 Re: Gase se printani mediji
Drvo jeste obnovljiv izvor ali brzina kojom se exploatiše je mnogo veća od brzine kojom se obnavlja.Drvo se ne koristi smo za proizvodnju papira nego služi još mnogim svrhama tako da je jako oskudno i treba ga štediti što je više moguće.Printanje knjiga bi značilo beskonačnu exploataciju drveta i ostalih materijala,tj dok god se pišu knjige morali bi rezat drveće i proizvodit tintu i sl.,što je nemoguće jer resursi su ograničeni.
Prebacivanje knjiga u digitalni format bi značilo da nam samo treba svakoj osobi obezbjediti po jedan uređaj tipa smartphonea,a već ih sad ima 90% stanovništa,što znači da će proizvodnja elektronskih uređaja eventualno stati kada svi dobiju po jedan takav uređaj.
Što se tiče čitanja nema apsolutno nikakve razlike između čitanja papirne knjige i elektronske.Što se tiče pisanja postoje softveri koji prepoznaju rukopis i pretvaraju ga u elektronsku formu tako da dođe isto.
Knjigu možeš uvijek sa sobom nositi?to je tvoj argument?Elektronsku knjigu možeš skinuti sa interneta na sred ulice čak i ako je zaboraviš ili izgubiš.Možeš ponijeniti mnoštvo knjiga ako ideš na duži odmor,dok bi papirne bile teške i zauzimalebi previše prostora. A to da ti neko može izbrisat ili izmijeniti-nemam komentara-gledaš previše sci-fi filmova.
Prebacivanje knjiga u digitalni format bi značilo da nam samo treba svakoj osobi obezbjediti po jedan uređaj tipa smartphonea,a već ih sad ima 90% stanovništa,što znači da će proizvodnja elektronskih uređaja eventualno stati kada svi dobiju po jedan takav uređaj.
Što se tiče čitanja nema apsolutno nikakve razlike između čitanja papirne knjige i elektronske.Što se tiče pisanja postoje softveri koji prepoznaju rukopis i pretvaraju ga u elektronsku formu tako da dođe isto.
Knjigu možeš uvijek sa sobom nositi?to je tvoj argument?Elektronsku knjigu možeš skinuti sa interneta na sred ulice čak i ako je zaboraviš ili izgubiš.Možeš ponijeniti mnoštvo knjiga ako ideš na duži odmor,dok bi papirne bile teške i zauzimalebi previše prostora. A to da ti neko može izbrisat ili izmijeniti-nemam komentara-gledaš previše sci-fi filmova.
-
kojeime
#15 Re: Gase se printani mediji
Ovako, potpuno si me pograsno razumio ali neka ti bude. Da banalizujem stvari:XeuX wrote:Drvo jeste obnovljiv izvor ali brzina kojom se exploatiše je mnogo veća od brzine kojom se obnavlja.Drvo se ne koristi smo za proizvodnju papira nego služi još mnogim svrhama tako da je jako oskudno i treba ga štediti što je više moguće.Printanje knjiga bi značilo beskonačnu exploataciju drveta i ostalih materijala,tj dok god se pišu knjige morali bi rezat drveće i proizvodit tintu i sl.,što je nemoguće jer resursi su ograničeni.
Drvo za papir moze narasti za nekoliko godina do nekoliko desetina godina. Nafta za plastiku od koje se pravi kuciste za taj smartphone se formirala u zemlji milionima godina. Kada nestane nafte, ne moze se dobiti nova za nekolko godina. Sta ce onda, praviti drvena kucista za smartphone
Sta kada nestane silicijuma, od cega ce se praviti elektronske komponenete. Drvo uvijek mozes posaditi, silicijum ne mozes napraviti novi kada ga nestane u zemlji.
Nije posenta u tome da li postoje softveri poenta je u necemu drugome, direktnoj vez izmedju covjeka i njegovog djela.
Probaj citati smartphone na plazi pod jakim suncem pa ces brzo ostaviti tu igracku i uzeti knjigu
Ako napunis smartphone ili reader knjigama i ostanes bez njega, ostao si i bez knjiga. Dovoljno je da ti jedan predmet ukradu pada ostanes bez 1000 knjiga. A nije lako ukrasti 1000 stampanih knjiga, tako da ti je sa smartphoneom veca sansa da ostanes bez sve literature koju imas.
I, molim te, kakav je merak citati sa malog ekrana, treba ti povecalo da vidis slova
I da, za elektronsku knjigu se uvijek moras pitati ima li struje. Za papirnu ne moras
Probaj koristiti danas stare flopi diskove. Ne mozes jer nemas uredjaj koji ih cita. Sta kada sutra proizvodjaci, da bi zaradili, naprave novi format. Svi danasnji uredjaji ce postati nepotrebni jer nece moci citati novi format, pa ces morati kupiti novi uredjaj.A knjigu staru 500 godina idanas mozes citati. Stari uredjaj koji je napravljen od plastike kada ga bacis ce hiljadama godina zagadjivati zemlju. I tako milioni tih uredjaja.
Novine i magazine ce mozda prestati da se stampaju. Ali to nije vazno jer su novine i magazini prolazni, danasnje novine sutra vec ne znace nista i postaju predmet za baciti. Ali knjige nece tako lako prestati da se stampaju. Da ce se stampati manje, hoce, ali ce se uvijek stampati.
Ljudi koji su pokusali naprafiti paper free okruzenje, mnoge firme i organzizacije u svijetu koje su pokusale sve dokumente raditi u elektronskom obliku su se vratile na stampanje dokumenata na papiru. Postoji razlog zasto.
I vjeruj mi svaki uredjaj koji se konektuje na internet ili GSM ili bilo koju drugu mrezu koju kontrolise davalac usluge je moguce daljinski kontrolisati od tog davaoca usluge. To nije naucna fantastika, to se desava sada.
Da me ne bi pogresno shvatio i ja razmisljam o kupovini jednog Kindlea, ali necu prestati kupovati knjige i neke novine i citati ih sa papira. Kao sto necu prestati pisati na papiru svoje stvari, pisma i ostalo. Sve ima svoje dobre i lose strane, nista nije savrseno, samo je nesto bolje za jednu a nesto drugo za drugu primjenu.
-
sarajevo999999
#16 Re: Gase se printani mediji
Ko ti je to slagao? Ti,kao i mnogi drugi,imate pogresno vidjenje sumarstva.U sustini nije bitan broj stabala vec kubikaza (m3) Ako imas 100 stabala i posijeces 10 ne ceka se desetine godina da ona ponovo narastu za sjecu itd... jer ostalih 90 konstantno prirascuje.Ilustracija,ove godine imas 500m3 u sumi.Posijeces tri drveta od 10m3.Ne ostane ti 490 m3 vec 550m3 jer je ostalo drvece priraslo mnogo vise od 10 koliko si posijekla.XeuX wrote:Drvo jeste obnovljiv izvor ali brzina kojom se exploatiše je mnogo veća od brzine kojom se obnavlja.Drvo se ne koristi smo za proizvodnju papira nego služi još mnogim svrhama tako da je jako oskudno i treba ga štediti što je više moguće.Printanje knjiga bi značilo beskonačnu exploataciju drveta i ostalih materijala,tj dok god se pišu knjige morali bi rezat drveće i proizvodit tintu i sl.,što je nemoguće jer resursi su ograničeni.
sumama se nikad nije bolje gazdovalo samo sto ti vidis ono sto zelis da vidis.Uzmi smartphone boli me cosak,ja cu ipak biti primitivan i uzeti novine dok pijem kafu.
- XeuX
#17 Re: Gase se printani mediji
sarajevo999999 wrote:Znači sa vas dvojicom se uopšte ne vrijedi raspravljat koliko su vam argumenti glupi i primitivni.Po tvojoj logici drvo brže raste nego što se siječe.Zašto onda ljudi protestvuju "spasite drveće"?Vjerovatno im je dosadno.XeuX wrote:Drvo jeste obnovljiv izvor ali brzina kojom se exploatiše je mnogo veća od brzine kojom se obnavlja.Drvo se ne koristi smo za proizvodnju papira nego služi još mnogim svrhama tako da je jako oskudno i treba ga štediti što je više moguće.Printanje knjiga bi značilo beskonačnu exploataciju drveta i ostalih materijala,tj dok god se pišu knjige morali bi rezat drveće i proizvodit tintu i sl.,što je nemoguće jer resursi su ograničeni.
http://capitolcommentary.com/2010/01/14 ... e-so-poor/
Pogledaj sliku pejzaža na granici između Haitija i Dominikanske republike.Haiti je država koja je zbog ljudi koji razmišljaju kao ti ostala bez drveća.
Vama su najbolji argumenti "ekran je mali neću ništa vidjeti".Pa imaš tablete koji imaju ekran epo 15 incha i na kojima možeš zumirati svako slovo ponaosob.
Sam si prizno da si primitivan i konzervativan.Onda radije reci "pritivan sam i zaostao u tolikoj mjeri da se bojim svega novoga i ne prihvatam nove tehnologije".Bolje tako nego da se predstavljate ko eksperti za šumarstvo,i izmišljate neke trivijalne razloga za zadržavanje printanih izdanja.Znači nema nijedan razlog zašto bi se knjige nastavile printati osim nekog romanticizma i kraj rasprave.A vrijeme će pokazati ko je bio u pravu.
Ko ti je to slagao? Ti,kao i mnogi drugi,imate pogresno vidjenje sumarstva.U sustini nije bitan broj stabala vec kubikaza (m3) Ako imas 100 stabala i posijeces 10 ne ceka se desetine godina da ona ponovo narastu za sjecu itd... jer ostalih 90 konstantno prirascuje.Ilustracija,ove godine imas 500m3 u sumi.Posijeces tri drveta od 10m3.Ne ostane ti 490 m3 vec 550m3 jer je ostalo drvece priraslo mnogo vise od 10 koliko si posijekla.
sumama se nikad nije bolje gazdovalo samo sto ti vidis ono sto zelis da vidis.Uzmi smartphone boli me cosak,ja cu ipak biti primitivan i uzeti novine dok pijem kafu.
-
sarajevo999999
#18 Re: Gase se printani mediji
Prvo ja jesam ekspert u oblasti sumarstva,te su moji argumenti i zasnovani na nauci.
"Po tvojoj logici drvo brže raste nego što se siječe"-po mojoj logici,koju ti nisi shvatio suma prirascuje brze nego sto se drvo sijece.Uzecu ti primjer Bosne i Hercegovine a ne jebenog Haitija i Dominikanske Republike.Kod nas drvece prirascuje 2 000 000 m3 vise nego li se sijece(naglasavam sijece,ne uzimajuci prirodne katastrofe koje su nas nazalost zadesile).Takodje,globalno a narocito u BiH se povecava povrsina pod sumom zbog napustanja ruralnih sredina tj.sela gdje se suma prirodno siri,a kod nas se desio i rat.Sve vise je strucnjaka u oblasti sumarstva koji razumiju sumu,te savjesno rade na poboljsanju situacije a u isto vrijeme se ne obaziru na ljude koji laprdaju o konzervaciji drveca a debelu guzicu stavljaju na drvenu stolicu.
Znas li koliko bi ljudi ostalo bez posla da nije sjece drveta?
Znas li kakve bi posljedice bile da nije sjece drveta?
Znas li kakve bi posljedice bile da eksperti sumarstva se ne bore sa insektima i bolestima koje napadaju drvece?
Znas li sta je prasuma?
p.s."Sam si prizno da si primitivan i konzervativan"-pise se priznao , a ako je citanje knjiga i novina primitivno onda sam ja primitivna osoba.
p.p.s. Sad je kraj rasprave.
"Po tvojoj logici drvo brže raste nego što se siječe"-po mojoj logici,koju ti nisi shvatio suma prirascuje brze nego sto se drvo sijece.Uzecu ti primjer Bosne i Hercegovine a ne jebenog Haitija i Dominikanske Republike.Kod nas drvece prirascuje 2 000 000 m3 vise nego li se sijece(naglasavam sijece,ne uzimajuci prirodne katastrofe koje su nas nazalost zadesile).Takodje,globalno a narocito u BiH se povecava povrsina pod sumom zbog napustanja ruralnih sredina tj.sela gdje se suma prirodno siri,a kod nas se desio i rat.Sve vise je strucnjaka u oblasti sumarstva koji razumiju sumu,te savjesno rade na poboljsanju situacije a u isto vrijeme se ne obaziru na ljude koji laprdaju o konzervaciji drveca a debelu guzicu stavljaju na drvenu stolicu.
Znas li kakve bi posljedice bile da eksperti sumarstva se ne bore sa insektima i bolestima koje napadaju drvece?
Znas li sta je prasuma?
p.s."Sam si prizno da si primitivan i konzervativan"-pise se priznao , a ako je citanje knjiga i novina primitivno onda sam ja primitivna osoba.
- XeuX
#19 Re: Gase se printani mediji
Naravno da u Bosni drveste raste brže nego što se sjeće jer nam je industrija nikakve.Pitaj kakvo je stanje sa drvećem u industrijski razvijenim zemljama.A što kažeš da te ne interesije Haiti?Oni nisu ljudi jel?Njima drveće ne treba?sarajevo999999 wrote:Prvo ja jesam ekspert u oblasti sumarstva,te su moji argumenti i zasnovani na nauci.
Znas li sta je prasuma?
Što se tiče naših šuma požar nas je zadesio a da nismo eksploatisali šume za bespotrebne stvari kao što je papir možda bi katastrofa bila drastično umanjena.
Da,ljudi odlaze iz ruralnih područja,ali odlaze u gradove koji se šire i uništavaju drvene površine.Tako da dođe na isto
Za ovo se ti zalažeš,a ne za knjige.Za radna mjesta zar ne?
Znaš li ti koliko bi ljudi ostalo bez posla da nema ratova?
Znaš li ti koliko bi ljudi ostalo bez posla da nema kriminala?
Znaš li ti koliko bi ljudi ostalo bez posla da nema saobraćajnih nesreća?
Znaš li koliko bi ljudi ostalo bez posla da nema bolesti?
Radna mjesta potiču iz problema,i dok je tako problemi kao što su ratovi,kriminal i u našem slučaju uništavanje prirode nikad neće nestati.ALi osobe kao što si ti su previše ograničene da shvate o čemu pričam tako da ću te pustit da uživaš u svojim nebuloznim razmišljanjima.
-
kojeime
#20 Re: Gase se printani mediji
XeuX
Ljudi su desetinama hiljada godina, sve do prije oko 100 - 150 godina zivjeli bez plastike i bez struje i bez nafte. Ali bez drveta nisu mogli. Kako to da za svo to vrijeme koliko su koristili drvo, a i danas ga koriste, drveta i suma jos uvijek na ovoj planeti ima? Zar nije trebalo davno nestati s obzirom na to koliko dugo i u kojim sve kolicinama smo ga iskoristavali?
Medjutim, misli sta hoces. Tvoje pravo.
Ljudi su desetinama hiljada godina, sve do prije oko 100 - 150 godina zivjeli bez plastike i bez struje i bez nafte. Ali bez drveta nisu mogli. Kako to da za svo to vrijeme koliko su koristili drvo, a i danas ga koriste, drveta i suma jos uvijek na ovoj planeti ima? Zar nije trebalo davno nestati s obzirom na to koliko dugo i u kojim sve kolicinama smo ga iskoristavali?
- XeuX
#21 Re: Gase se printani mediji
kojeime wrote:XeuX
Ti ili nisi pročito ono što sm piso ili nisi shvatio.Ja se baš zalažem za život sa drvetom.Ako smo već dostigli taj nivo tehnologije da se drvo više ne mora exploatisati za papir zašto to ne iskoristiti?
Drvo treba da proizvodi oksigen,da pruža utočište životinjskim i biljnim vrstama,da proizvodi hranu itd.A ne da bude posječeno,pretočeno u knjigu ili časopis koja će biti aktuelna jedno vrijeme i onda bačena i zaboravljena.
-
kojeime
#22 Re: Gase se printani mediji
"A ne da bude posječeno,pretočeno u knjigu ili časopis koja će biti aktuelna jedno vrijeme i onda bačena i zaboravljena."
Prvo, knjige se bas i ne bacaju. Casopisi i novine da, ali knjige bas i ne. Drugo, vise se bacilo starih elektronskih uredjaja nego knjiga. Trece, kada se knjiga i baci, papir brzo istrune pa manje zagadjuje okolinu nego bacena plasticna kutija sa bakelitnom plocom i raznim elekronskim komponentama koje ce tako stajati hiljadama godina. Neces za 5 ili 10 godina raditi na istom racunaru, tabletu ili smartphoneu koji koristis danas, kupices nove a te stare ces baciti. A knjiga i papir se reziklira 100%, elektronski uredjaj ima veliki broj dijelova koji se ne mogu reciklirati pa ce zagadjivati zemlju hiljadama godina.
I vise otrovnih materijala treba da se napravi elektronski uredjaj nego sto treba da se napravi kjniga, boja i slicno.
I na kraju na mjestu posjecenog drveta se posadi novo pa ponovo naraste. Sa plastikom pa i metalom ne ide bas tako.
Mozes ti pisati sta hoces, ali nisi u pravu.
I zavrsavam, otisli smo od teme vec odavno.
Prvo, knjige se bas i ne bacaju. Casopisi i novine da, ali knjige bas i ne. Drugo, vise se bacilo starih elektronskih uredjaja nego knjiga. Trece, kada se knjiga i baci, papir brzo istrune pa manje zagadjuje okolinu nego bacena plasticna kutija sa bakelitnom plocom i raznim elekronskim komponentama koje ce tako stajati hiljadama godina. Neces za 5 ili 10 godina raditi na istom racunaru, tabletu ili smartphoneu koji koristis danas, kupices nove a te stare ces baciti. A knjiga i papir se reziklira 100%, elektronski uredjaj ima veliki broj dijelova koji se ne mogu reciklirati pa ce zagadjivati zemlju hiljadama godina.
I vise otrovnih materijala treba da se napravi elektronski uredjaj nego sto treba da se napravi kjniga, boja i slicno.
I na kraju na mjestu posjecenog drveta se posadi novo pa ponovo naraste. Sa plastikom pa i metalom ne ide bas tako.
- XeuX
#23 Re: Gase se printani mediji
Zato napraviš uređaj koji se ne kvari svakih pola godine,uređaj koji će trajati vječno.Tako kad svako dobije po jedan smartphone,proizvodnja staje.Uređaje treba projektovati tako da se lako mogu nadograditi i reciklirati.kojeime wrote:"A ne da bude posječeno,pretočeno u knjigu ili časopis koja će biti aktuelna jedno vrijeme i onda bačena i zaboravljena."
Uostalom štampale se knjige ili ne,elektronski uređaji će se proizvoditi htjeli to mi ili ne,a prebacivanje štampe u digitalni format ne možemo ništa izgubiti a možemo puno dobiti.
-
kojeime
#24 Re: Gase se printani mediji
"Zato napraviš uređaj koji se ne kvari svakih pola godine,uređaj koji će trajati vječno.Tako kad svako dobije po jedan smartphone,proizvodnja staje."

-
sarajevo999999
#25 Re: Gase se printani mediji
"Zato napraviš uređaj koji se ne kvari svakih pola godine,uređaj koji će trajati vječno.Tako kad svako dobije po jedan smartphone,proizvodnja staje."
I ti mislis da ce neko to uraditi? pa firma bi propala automatski kao sto kazes i sam "proizvodnja staje"? jel fakat ti citas svoje gluposti prije nego li ih postas?
I ti mislis da ce neko to uraditi? pa firma bi propala automatski kao sto kazes i sam "proizvodnja staje"? jel fakat ti citas svoje gluposti prije nego li ih postas?