Gas maseni spektar fotometar

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Gas maseni spektar fotometar

Post by PipiDugaDevetka »

Gas maseni spektar fotometar.

Kakav je to instrument i za šta služi? Postoji li u BiH i gdje je?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

BH DANI, 1998.g.,Barometar wrote:Bosanskoj gluposti stvarno nema kraja. Prvo su narode i narodnosti u BiH trovali nacionalnim otrovima, pa su ih onda kljukali mesom od kengura, potom su iste te narodne mase pojele ko zna koliko dioksina u piletini. Sada nam se smiješe i "lude krave"!? Biračko tijelo sve to stoički guta i na izborima pita: ima li još? Istina da je problem kravljeg ludila počeo u naprednoj Engleskoj, pa preko strogo kontrolirane Francuske zahvatio cijelu Evropu, no ta činjenica nikako ne smanjuje odgovornost vlada u BiH koje se naduravaju sa digestivnim traktovima svojih naroda. Dok su se građani trovali dioksinom, oni su vodili žustre rasprave gdje će biti instaliran gas maseni spektro fotometar, donirani aparat koji jedini može izmjeriti nivo dioksina u hrani. Svađali su se o mjestu prebivališta detektora za dioksin (zapadni Mostar ili Sarajevo), umjesto da usvoje Zakon o zaštiti potrošača. Za to vrijeme u Bosnu je nesmetano stizala govedina sumnjivog porijekla. Naravno, u Ministarstvu poljoprivrede Federacije BiH sada tvrde kako u BiH nije zabilježen niti jedan slučaj kravljeg ludila. No, imaju valjda toliko obraza da se ne smiju zakleti kako ga uskoro neće i biti. Jer niko ne zna koliki je period inkubacije?! Mirko Jung, slovenski stručnjak koji se od 1994. godine bavi "kravljim ludilom", ljubljanskom Delu kazuje ono što se u BiH niko ne usuđuje javno reći: "Nepoznat je učinak mesa koje je po damping cijenama izvoženo iz Engleske ili poklanjano kao humanitarna pomoć na jugoistok Evrope. Mnogo tog mesa završilo je i u Bosni. Da li je bilo zaraženo, to niko ne zna." Nastavak priče ovisi od količine kravljeg ludila kojeg su Bosanci i Hercegovci pojeli.
Gdje je i radi li gas maseni spektar fotometar?
Sinapsa

Post by Sinapsa »

Mislim da je to isto sto i Massenspektrometer na njemackom govornom podrucju....
radi se o napravi tj. analitickom postupku za odredjivanje (odredjenje??nisam siguran kako se na nasem tacno kaze...) hemijskih elemenata ili spojeva (substanci)...U analitickoj hemiji je sa ovom metodom moguce razjasnjenje molekularne strukture i time kvalitativno odredjivanje jedne substance...s druge strane je i kvantitativno odredjivanje moguce tj. koliko se odredjene substance nalazi u jednoj probi...tako da je u gornjem slucaju i odredba dioxina u jednoj probi sa ovom metodom moguca jer se radi osim svega navedenog i o jednoj veoma preciznoj metodi koja ne zahtijeva velike kolicine substance....dovoljni su tragovi dioxina da bi se ovaj identificirao i kvantitativno izmjerio...
U principu ovo kvalitativno i kvantitativno odredjivanje se izvrsava sa massenspektrometrom + gaschromatografijom (zajedno)

Sto se tice Dioxina....otrovan je zapravo poliklorirani(??) dibenzodioxin.

Da li taj aparat i gdje u BiH postoji....to ne znam.... :)
PipiDugaDevetka

Hvala Sinapsa. Moje mišljenje je da slučajno, ovaj donirani instrument radi u Uredu koji kontroliše hranu smanjili bi smo broj smrtnih slučajeva, broj bolesnih, a uvoz hrane(smeća) bi drastično opao...valjda su sa ovim instrumentom mogli prekontrolisati i polihlorirani bifenil-PCB/trafo-ulje iz Neretve. Dok ne proradi, mnogi će roditelj slati dijete na postupak izmjene koštane srži u Zg,...prema statistici, penzioneri najviše umiru u martu mjesecu.
Post Reply