Gledajući reprize drage emisije iz djetinjstva "Svakog petka iz početka", opazih ovog simpatičnog čičicu koji je imao u toj emisiju svoju rubriku u kojoj je klince učio kako od raznih skula, koje se mogu svuda naći, napraviti muzičke instrumente. Sjećam ga se pod pseudonimom Gari Garinča, a pravo ime mu je bilo Miodrag Necić.
Živio je u Sarajevu do rata, navodno znao svirati manje-više sve instrumente, kojima je podučavao mnoge, među ostalima i Milana Mladenovića, dok je kao mali dečko živio u Sarajevu. Čika Mišo je, prema svim podacima i vlastitom sjećanju, u Sarajevu nekada važio za legendu.
E, sad, vezano za Necića/Garinču, imam nekoliko pitanja:
-Na osnovu čega je stekao svoj legendarni status? Jedino što je objavljeno od njega, a čega se ja sjećam, i može se naći na netu, je ovo:
Radilo se o bendu Gari Garinča, a na ovoj pjesmi pjevaju Necić i njegova supruga.
-Nešto općenito o njegovoj biografiji, ako ko zna ili se sjeća?
-Da li je Necić nadimak Garinča dobio po nazivu benda ili je bend imenovan po njemu? Ko su bili ostali članovi benda?
-Gdje je u Sarajevu živio?
-Kada je napustio Sarajevo i da li je istina da je navodno prešao tada na Pale?
-Kada i gdje je umro?
Bilo šta o ovom interesantnom oldtimeru je dobro došlo, jer na netu nema gotovo ništa.
Gari Garinča-sjećate li se?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
-
sashamtl
#2 Re: Gari Garinča-sjećate li se?
Nije otisao na Pale nego u Beograd, negdje polovinom rata, mislim da je iz Sarajeva izasao medicinskim konvojem ali nisam 100% siguran.
Umro je u Beogradu, 2000 ili 2001 godine.
Umro je u Beogradu, 2000 ili 2001 godine.
-
dottorest
#3 Re: Gari Garinča-sjećate li se?
Miodrag Necic je bio moj ujak. Zivio je na Grbavici, a umro je u starackom domu u Srbiji.
Ima anegdota po kojoj je izbacio Zeljka Bebeka iz pjevackog zbora (hora) jer je Bebek stipao curice
Ucio je Milana Mladenovica svirati gitaru, sto je navedeno i u knjizi o Milanu.
Svirao je preko 20 instrumenata, a bio je izumitelj flaute sa vecim rupama, koja je imala jednu rupu manje, a proizvodila je sve tonove kao i normalna. Bila je izradjena od plastike i mogla se prati. Danas bi zbog toga bio bogat, ali je u to doba (sredinom 80-tih) morao o svom trosku obilaziti skole po ex YU i prodavati. Imam jednu jos uvijek kod kuce.
Inace, tijekom nastupa u Splitu je za vrijeme koncerta na ceslju i drombuljama odsvirao Marjane, Marjane; pjesmu koja je tada vazila kao nacionalisticka. On je to napravio iz fore, kao pravi zajebant
Za vrijeme rata se znao saliti da stalno seli, a nije se maknuo sa Grbavice, ali posto je bio blizu crte razgranicenja govorio je da nema pojma di se probudio, u RS ili u Federaciji
Pred kraj zivotnog puta, narusenog zdravlja, otisao je u staracki dom gdje je i umro.
Za zivota volio je mlade muzicare i rado je sa njima suradjivao i prenosio im svoje znanje kao ucitelj muzickog.
Ima anegdota po kojoj je izbacio Zeljka Bebeka iz pjevackog zbora (hora) jer je Bebek stipao curice
Ucio je Milana Mladenovica svirati gitaru, sto je navedeno i u knjizi o Milanu.
Svirao je preko 20 instrumenata, a bio je izumitelj flaute sa vecim rupama, koja je imala jednu rupu manje, a proizvodila je sve tonove kao i normalna. Bila je izradjena od plastike i mogla se prati. Danas bi zbog toga bio bogat, ali je u to doba (sredinom 80-tih) morao o svom trosku obilaziti skole po ex YU i prodavati. Imam jednu jos uvijek kod kuce.
Inace, tijekom nastupa u Splitu je za vrijeme koncerta na ceslju i drombuljama odsvirao Marjane, Marjane; pjesmu koja je tada vazila kao nacionalisticka. On je to napravio iz fore, kao pravi zajebant
Za vrijeme rata se znao saliti da stalno seli, a nije se maknuo sa Grbavice, ali posto je bio blizu crte razgranicenja govorio je da nema pojma di se probudio, u RS ili u Federaciji
Pred kraj zivotnog puta, narusenog zdravlja, otisao je u staracki dom gdje je i umro.
Za zivota volio je mlade muzicare i rado je sa njima suradjivao i prenosio im svoje znanje kao ucitelj muzickog.