Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by PipiDugaDevetka »

Ko su bile zaraćene strane?
Ko su garanti DMS?

Podrazumijeva se da sporazum potpisuju oni koji su ratovali.
Podrazumijeva se da garant mirovnog sporazuma mora imati toliku snagu da nadvlada sve zaraćene strane pojedinačno, a i skupno.

bijaSr i Hrvatska NISU GARANTI DMS!
HM 2011

#2 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by HM 2011 »

The Steering Board members are Canada, France, Germany, Italy, Japan, Russia, United Kingdom, United States, the Presidency of the European Union, the European Commission, and the Organisation of the Islamic Conference (OIC), which is represented by Turkey.

http://www.ohr.int/ohr-info/gen-info/#pic

DIrektno uključeni:

PIC Members and Participants: Albania, Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Canada, China (resigned in May 2000), Croatia, Czech Republic, Denmark, Egypt, Federal Republic of Yugoslavia, Finland, Former Yugoslav Republic of Macedonia, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Japan, Jordan, Luxembourg, Malaysia, Morocco, Netherlands, Norway, Oman, Pakistan, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Saudi Arabia, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom and United States of America; the High Representative, Brcko Arbitration Panel (dissolved in 1999 after the Final Award was issued), Council of Europe, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), European Commission, International Committee of the Red Cross (ICRC), International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), International Monetary Fund (IMF), North Atlantic Treaty Organisation (NATO), Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE), United Nations (UN), UN High Commissioner for Human Rights (UNHCHR), UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), UN Transitional Administration of Eastern Slavonia (UNTAES; disbanded in January 1998) and the World Bank.

- Jedan od najvećih garanta je želja za mirom i napredkom

- Vrlo je osjetljivo pitanje pod(t)pisnika Daytonskog mirovnog sporazuma:

For the Republic of Bosnia and Herzegovina - President
For the Federation of Bosnia and Herzegovina
For the Republika Srpska

Endorsed:
For the Republic of Croatia - President
Endorsed:
For the Federal Republic of Yugoslavia - President

A nema presude za agresiju ?
Last edited by HM 2011 on 06/07/2011 22:22, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

HM 2011 wrote:The Steering Board members are Canada, France, Germany, Italy, Japan, Russia, United Kingdom, United States, the Presidency of the European Union, the European Commission, and the Organisation of the Islamic Conference (OIC), which is represented by Turkey.

http://www.ohr.int/ohr-info/gen-info/#pic

DIrektno uključeni:

PIC Members and Participants: Albania, Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Canada, China (resigned in May 2000), Croatia, Czech Republic, Denmark, Egypt, Federal Republic of Yugoslavia, Finland, Former Yugoslav Republic of Macedonia, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Japan, Jordan, Luxembourg, Malaysia, Morocco, Netherlands, Norway, Oman, Pakistan, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Saudi Arabia, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom and United States of America; the High Representative, Brcko Arbitration Panel (dissolved in 1999 after the Final Award was issued), Council of Europe, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), European Commission, International Committee of the Red Cross (ICRC), International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), International Monetary Fund (IMF), North Atlantic Treaty Organisation (NATO), Organisation for Security and Co-operation in Europe (OSCE), United Nations (UN), UN High Commissioner for Human Rights (UNHCHR), UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), UN Transitional Administration of Eastern Slavonia (UNTAES; disbanded in January 1998) and the World Bank.

- Jedan od najvećih garanta je želja za mirom i napredkom
Neko se debelo zeznuo kada je ove dvije države koje sam boldirao ''drži'' za garante/žirante.
Ne može neko ko je potpisivao mir i time priznao da je učestvovao u ratu biti garant.
Garant mora toliko biti jak da je jači od strana koje potpisuju mir.
Skijaš

#4 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Skijaš »

PipiDugaDevetka wrote:Ko su bile zaraćene strane?
Ko su garanti DMS?

Podrazumijeva se da garant mirovnog sporazuma mora imati toliku snagu da nadvlada sve zaraćene strane pojedinačno, a i skupno.

Article XI
This Agreement shall enter into force upon signature.
DONE at Paris, this 14 day of December, 1995, in the Bosnian, Croatian, English and Serbian languages, each text being equally authentic.

For the Republic of Bosnia and Herzegovina
For the Republic of Croatia
For the Federal Republic of Yugoslavia

Witnessed by:
European Union Special Negotiator
For the French Republic
For the Federal Republic of Germany
For the Russian Federation
For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
For the United States of America

http://www.ohr.int/dpa/default.asp?content_id=379

Srbija i Hrvatska, kako kaže Boris Dežulović, "potpis na Daytonski sporazum nisu stavile kao znak svoje dobre doplomatske volje i međunarodnog ugleda, već zavrtanjem ruku, pod mrkim pogledom Richarda Hoolbrokea i Wesleyja Clarka. Kao što ni njemačkom kapitulantu admiralu Karlu Dönitzu, Hitlerovu nasljedniku na čelu Trećeg Reicha, nije padalo na pamet da se po dvorištu zatvora Spandau kurči kao garant mira u Europi."
HM 2011

#5 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by HM 2011 »

Endorsment of this treaty- važi ispred R. Hrvatske za suvereni teritorij R. Hrvatske a tokom prekida sukoba i za dio F BiH i
Endorsment - važi ispred R. Srbije za suvereni teritorij R. Srbije a tokom prekida sukoba za dio BiH - entitet RS.

Tj. Podrška sporazumu - promidžba istog među generalnom populacijom.

Recimo Granice i CIvilna implementacija sporazuma (humanitarna pomoć i raseljena lica) - vidi na dnu ko je
http://www.ohr.int/dpa/default.asp?content_id=370

Arbitraža, Uspostavljanje BH Javnih korporacija - dva entiteta,

Izbori, Ustav, Ljudska prava, Izbjeglice, Zaštita nacionalnih spomenika, Međunarodne policijske snage - Interno pitanje: BiH, FBiH i RS,
Last edited by HM 2011 on 06/07/2011 22:39, edited 1 time in total.
rogoz

#6 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by rogoz »

Trebalo bi Amere pitat',one Amere sto su BiH UZ PRIJETNJU BOMBARDOVANJEM PRISILILE NA TAJ sramni sporazum.To su oni Ameri sto i dalje pokusavaju(raznim kanalima)prisiliti BiH DA KAPITULIRA.
Klodovik

#7 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Klodovik »

Susjedi su ovo potpisali:

The Parties shall conduct their relations in accordance with the principles set forth in the United Nations Charter, as well as the Helsinki Final Act and other documents of the Organization for Security and Cooperation in Europe. In particular, the Parties shall fully respect the sovereign equality of one another, shall settle disputes by peaceful means, and shall refrain from any action, by threat or use of force or otherwise, against the territorial integrity or political independence of Bosnia and Herzegovina or any other State.

I još:

The Federal Republic of Yugoslavia and the Republic of Bosnia and Herzegovina recognize each other as sovereign independent States within their international borders.
PipiDugaDevetka

#8 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Skijaš wrote:
Ko su garanti DMS?

Article XI
This Agreement shall enter into force upon signature.
DONE at Paris, this 14 day of December, 1995, in the Bosnian, Croatian, English and Serbian languages, each text being equally authentic.

For the Republic of Bosnia and Herzegovina
For the Republic of Croatia
For the Federal Republic of Yugoslavia

Witnessed by:
European Union Special Negotiator
For the French Republic
For the Federal Republic of Germany
For the Russian Federation
For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
For the United States of America

http://www.ohr.int/dpa/default.asp?content_id=379

Srbija i Hrvatska, kako kaže Boris Dežulović, "potpis na Daytonski sporazum nisu stavile kao znak svoje dobre doplomatske volje i međunarodnog ugleda, već zavrtanjem ruku, pod mrkim pogledom Richarda Hoolbrokea i Wesleyja Clarka. Kao što ni njemačkom kapitulantu admiralu Karlu Dönitzu, Hitlerovu nasljedniku na čelu Trećeg Reicha, nije padalo na pamet da se po dvorištu zatvora Spandau kurči kao garant mira u Europi."

Koga BoTa farba u životu?
mO k3

#9 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by mO k3 »

ja sam napisao danas bolje da nije dosao... nego ovako hinjski prodaje maglu
PipiDugaDevetka

#10 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Ženski Dr.Med wrote:ja sam napisao danas bolje da nije dosao... nego ovako hinjski prodaje maglu
Nevoljko je i on dolazio..., ali o tome na drugoj temi.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=17328 wrote: Tadić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integriteti i suverenitet svake članice UN-a, svake države koja ima svoj legitimitet i međunarodni legalitet.

Crvena linija

- BiH to svakako jeste. Srbija je istovremeno potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. To ne znači da Srbija polaže bilo kakvo pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH. Srbija, naravno, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom. Srbija iste takve veze želi imati i sa Federacijom BiH. Srbija, dakle, želi sa Bosnom i Hercegovinom imati najbliže moguće odnose i da ti odnosi budu na najviše kvalitativnom nivou. Srbija prihvata sve konsekvence demokratskog dijaloga koji vode legitimne institucije BiH i predstavnici naroda i entiteta i ona se u takvo rešenje nikada neće mešati. Srbija nikada neće preći crvenu liniju definisanu međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i dobrosusedskom saradnjom. Mi BiH poštujemo ne samo deklarativno već i u političkoj praksi svakim svojim gestom, rekao je Tadić.
Wittness=svjedok, kum, garant,...Nije u stanju garantovati ni mnogo toga u Srbiji.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#11 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by prljavi Hare »

Pokrećete teme bez veze,lijepo sam vam u sto postova napisao (i nisam usamljen u tom mišljenju) da je
jedini garant opstanka BiH njena pariotska baza,njeni ljudi!Mi nemamo gdje otići odavde,drugi koji imaju
neka idu,i pri tome ne mislim samo na Bošnjake,mislim na sve koji je vole! :thumbup:
Pa pogledajte samo naše stare nadgrobne spomenike....stećke!Jesu li onoliku silu kamena pravili ljudi koji
su mislili seliti negdje sa ovih prostora?
NIKADA!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

MI SMO GARANTI SVEGA,ŠTO PODRAZUMJEVA DA SMO SPREMNI I NAORUŽANI DO ZUBA!!!!!NIKADA NAM VIŠE NE ZATREBALO,ALI NEKA JE UZ NAS!!! ;-)
rogoz

#12 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by rogoz »

Turci dobro dosli ponovo na Balkan.
Razlog;
Francuzi
Englezi
Ameri i jos podosta zemalja iz EU dokazali i pokazali svu ljigavost kad je zivot BiH u pitanju bio.Jedan i jedini razlog bio je i jeste sto u zemlji Bosni ima i bice muslimana-Bosnjaka.
napomena koja ovoj tezi daje ozbiljnost;
1991,Mitterrand izjavljuje,''nama u Evropi ne treba islamska drzava".
Kad su Kraiski Srbi bomardovali Zagreb NATO je zaprijetio Srbima ako jos jedna granata padne na Zagreb bice sravljeni sa zemljom.Sto to NATO ne rece za Sarajevo i ostale gradove?Odgovor je jednostavan.
Nama UN nije dozvolio posle genocida u Srebrenici(jedan period)da otkopavamo masovne grobnice,cak je to bila naredba,postoje dokazi i za to,itd...
BiH ce sa svojim pariotskim snagam i uz pomoc Turske, uz pomoc arapske love u skoroj buducnosti staviti tacku na ovo stanje.
Onaj smrad Matija Beckovic mozda u medjuvremenu bude jos koju bljuvotinu napisao(zadnje smece koje je napisao jeste ono-Ceracemo se jos)i to ce biti sav domet cetnicke ideologije.
Dakle garant OPSTANKA I BUDUCNOSTI BiH su patriotske snage BiH UZ POMOC GORE POMENUTIH... :)
PipiDugaDevetka

#13 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

prljavi Hare wrote:Pokrećete teme bez veze,lijepo sam vam u sto postova napisao (i nisam usamljen u tom mišljenju) da je
jedini garant opstanka BiH njena pariotska baza,njeni ljudi!Mi nemamo gdje otići odavde,drugi koji imaju
neka idu,i pri tome ne mislim samo na Bošnjake,mislim na sve koji je vole! :thumbup:
Pa pogledajte samo naše stare nadgrobne spomenike....stećke!Jesu li onoliku silu kamena pravili ljudi koji
su mislili seliti negdje sa ovih prostora?
NIKADA!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

MI SMO GARANTI SVEGA,ŠTO PODRAZUMJEVA DA SMO SPREMNI I NAORUŽANI DO ZUBA!!!!!NIKADA NAM VIŠE NE ZATREBALO,ALI NEKA JE UZ NAS!!! ;-)
Nije tema bezveze! Bezveze bi bila da Željko Komšić i dalje bleji dok BoTa po 100 puta ponavlja istu laž kako je bijaSr garant.

Bumo videli hoće li BoTa jošte govoriti o garancijama dejtonskim?
seln

#14 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by seln »

Supak je dobro odabrao momenat. Nije bilo po diplomatskim uzusima da neko ustane i kaz emu da Srbija nije garant, vec supotpisnik i strana u mirovnom ugovoru. Da je to neko ucinio, on bi se izvadio da je upotrijebio pogresnu rijec, a onaj ko mu je to rekao bi ispao nediplomatski seljak.
Kazem, zna uhljup sta radi...i radi to podmuklo kao i Milosevic.
PipiDugaDevetka

#15 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

seln wrote:Supak je dobro odabrao momenat. Nije bilo po diplomatskim uzusima da neko ustane i kaz emu da Srbija nije garant, vec supotpisnik i strana u mirovnom ugovoru. Da je to neko ucinio, on bi se izvadio da je upotrijebio pogresnu rijec, a onaj ko mu je to rekao bi ispao nediplomatski seljak.
Kazem, zna uhljup sta radi...i radi to podmuklo kao i Milosevic.
Ja se samo nadam da će mu savjetnici savjetovati da više ne spominje dejtonli kumstvo/garancije jerbo Željko kakav je napraviće dipl. incident...
Nadam se da će se sve tiho odigrati bez incidenata.
rogoz

#16 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by rogoz »

Svi oni misle sledece;
"Jedan horoz a milion spavaca".
...e pa nece moci.
PipiDugaDevetka

#17 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Komrad

#18 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Komrad »

Hajd neko dobro i od reisa
Skijaš

#19 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Skijaš »

Srbija se obavezala da neće kršiti mirovni sporazum, Miloševićev potpis koji je Tadiću tako drag samo znači da Srbija mora ispoštovati svoj dio, a ne da ima pravo vršiti monitoring implementacije dogovorenog. Kada OHR, koji je tumač mirovnog sporazuma, donese neko tumačenje koje se Srbiji ne sviđa, Beograd to treba da poštuje.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novo ... u-BiH.html

:-D
PipiDugaDevetka

#20 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Image
Srbija mora da se usprotivi nametanju rješenja u BiH

Datum: 28.04.2011 22:00
Autor: Sandra Miletić

BEOGRAD - Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, trebalo bi da se umiješa ako dođe do eskalacije problema sa visokim predstavnikom i jasno stavi do znanja da je protiv nametanja rješenja u BiH.

Poručio je to juče u Beogradu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da ne postoji niko ko bi mogao da ga odvrati od referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- U procesu odlučivanja Srbija i ne treba da se miješa, ali ako dođe do neke eskalacije, odnosno problema u vezi sa visokim predstavnikom, Srbija kao garant Dejtona treba da se umiješa i kaže da je protiv nametanja rješenja u BiH mimo volje konstitutivnih naroda i dva entiteta i da bonska ovlašćenja ne podrazumijevaju da mogu da se nameću zakoni - rekao je Dodik za B92.

#21 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Pošto se opet neki busaju da su garanti DMS, samo da podignem ovu temu.
popajic

#22 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by popajic »

Ko su garanti DMS?

Ova formulacija nas je u mnogo cemu unazadila i obespravila.
Alija je sjedanjem za isti hastal i pregovaranjem sa bandom doveo do promjene stvarnog termina- agresija na zaracene strane. Svake godine mu se u sebi osobno zahvalim na tome :x

NISU komsije ama bas nikakvi garanti ovog nakaznog sporazuma.Oni samo imaju obavezu da ga ispostuju.
Glavni garant opstanka BIH , sa ili bez Dejtonskog sporazuma su niko i nista vise nego gradjnai koji vole ovu BIH .Sve ostalo je cisti supljak !
Nekako s proljeća

#23 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Nekako s proljeća »

Riječ je o MIROVNOM sporazumu, sa fokusom na pojam MIR.
Nekako s proljeća

#24 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by Nekako s proljeća »

Ko su garanti DMS?

Na današnji dan 21.11.1995. godine je u ( Rajt Peterson) blizini grada Daytona u SAD, pod pokroviteljstvom SAD i učešće predstavnika Kontakt-grupe, parafiran dogovor o uslovima Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Potpisan je 14 decembra 1995 u Parizu. Ima 11 Aneksa.

.....
....
.....

Potpisnici Mirovnog sporazuma su bili predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegović za Republiku Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Franjo Tuđman za Republiku Hrvatsku i predsjednik Srbije Slobodan Milošević za Saveznu Republiku Jugoslaviju. Milošević je bio potpisnik i u ime Republike Srpske na osnovu Sporazuma od 29.08.1995 godine, kojim je dato ovlaštenje delegaciji SRJ da u ime Republike Srpske potpiše dijelove mirovnog sporazuma koji se tiče Republike Srpske. Jadranko Prlić je potpisnik za Federaciju Bosne i Hercegovine.Svjedoci su bili Evropska unija (specijalni pregovarač), Francuska Republika, SR Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjene Američke države.
hercegovac_pravi

#25 Re: Garanti Okvirnog mirovnog sporazuma Dejton/Pariz

Post by hercegovac_pravi »

Kakav bola garant DM-a? Srbija? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa zar nakon skoro 20 godina ima više iko živ ko vjeruje u ove floskule....

Srbija je potpisnik DM, nikakav garant. Baš kao i Hrvatska...kakvi garanti i ostale gluposti...

To bi bilo isto ko da Japan nakon drugog svjetskog rata postane "garant" svoje kapitulacije...nigdje veze sa vezom..
Post Reply