Federacija "garantuje" za štedne uloge do 35.000 KM-protuvrednost u Eurima!
Hajdemo razmišljati kako bi praktično izgledala ta garancija (npr.propast banke,devalvacija,nemiri i sl...)
Šta u slučaju da se depoziti imaju u više banaka i sl'
Garancija na štednju???
Moderator: anex
- drndalo
#2 Re: Garancija na štednju???
Potrazi OD (osiguranje depozita) na web-u, pa ces znati vise... Ne garantuje nista FBiH, ni BiH, ni RS... Fond u koji svaka banka mora da uplacuje odredjen % ucesca... Jedna musterija u jednoj banci (bez obziran na broj racuna te osobe u toj banci) je 100% pokrivena do 35.000 KM iz tog fonda... Ako ima preko, zavisilo bi od npr. stecajne mase banke koja se npr. likvidira...
I ne zagovaraj nemire ovdje, neka ih u SveCkoj...
I ne zagovaraj nemire ovdje, neka ih u SveCkoj...
- Ricken
#3 Re: Garancija na štednju???
Agencija za osiguranje depozita BiH garantuje fizičkom licu 35.000 KM za svaki štedni ulog u 1 banci. Ratna dešavanja su viša sila i tu niko ništa negarantuje. Propast 1 slabije banke je nešto šti bi agencija izdržala, da li bi neke jače veliko je pitanje.KAMENKO12 wrote:Federacija "garantuje" za štedne uloge do 35.000 KM-protuvrednost u Eurima!
Hajdemo razmišljati kako bi praktično izgledala ta garancija (npr.propast banke,devalvacija,nemiri i sl...)
Šta u slučaju da se depoziti imaju u više banaka i sl'
-
KAMENKO12
#4 Re: Garancija na štednju???
[quote="drndalo"]Potrazi OD (osiguranje depozita) na web-u, pa ces znati vise... Ne garantuje nista FBiH, ni BiH, ni RS... Fond u koji svaka banka mora da uplacuje odredjen % ucesca... Jedna musterija u jednoj banci (bez obziran na broj racuna te osobe u toj banci) je 100% pokrivena do 35.000 KM iz tog fonda... Ako ima preko, zavisilo bi od npr. stecajne mase banke koja se npr. likvidira...
I ne zagovaraj nemire ovdje, neka ih u SveCkoj...[/quote]
E tek sada sam se uplašio!!!
Nije valda da se prate ovdje teme i neko ima zadatak da odmah "gasi vatru".
Pitam jer namjeravam nešto novca razdijeliti u više banaka,jer Švecka i sl su obečane zemlje,ali ih podobro kvarimo.
Znam ja da svaka banka daje svoj dio za osiguranje depozita,ali ne znam za ovo u više banaka.
I ne zagovaraj nemire ovdje, neka ih u SveCkoj...[/quote]
E tek sada sam se uplašio!!!
Nije valda da se prate ovdje teme i neko ima zadatak da odmah "gasi vatru".
Pitam jer namjeravam nešto novca razdijeliti u više banaka,jer Švecka i sl su obečane zemlje,ali ih podobro kvarimo.
Znam ja da svaka banka daje svoj dio za osiguranje depozita,ali ne znam za ovo u više banaka.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Garancija na štednju???
vako se panika 2008 širila kad ljudi nisu ni znali šta je OD
tad je limit bio 5000
tad je limit bio 5000