Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#251 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

komi wrote:ja pobornik golotinje u svim segmentima sam protiv golotinje u ovoj seriji

zašto religija nije objašnjena? kakvi su to stari a kakvi novi bogovi

kakav je to svijet u kojemu ljeta traju godinama?
jel iko pokušao po zakonima fizike to objasniti
jel to objašnjeno ikada mimo knjiga :D

treba nam prologa a ne golotinje :roll:

a tek koliko supacki producenti štede vidjelo se na onom kraljevom turniru
događaj za čitavo kraljevstvo ono dvije drvene tribine s 5 plemića i plemkinja :roll:
a vezano za ta ljeta, to nikad nije objasnio dosada. nije ni te stare religije. ovu "oficijelnu" koja se odnosi na "Seven faced god" jeste, na mnogo mjesta. stare religije, nije (ono drvo kojem se Eddard klanja - Godswood).

mislim da bi mnogo toga moglo biti objašnjeno u ovoj nastupajućoj knjizi, jer bi valjda sa timi objasnio ko su ti "Bijeli šetači", šta ih pokreće i zašto se pojavljuju samo zimi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#252 Re: Game of thrones

Post by Truba »

premali mi je svijet za jednu planetu
mora tu još biti otočja
kakav je nagib planete i obilazak oko sunca ako ljeta traju godinama a i zime :lol: SF progovara iz mene
hana_montana

#253 Re: Game of thrones

Post by hana_montana »

Chmoljo wrote:
kraljica je glupa ko top. :mrgreen: fura se da je kul ultra giga mega spletkar... al' ispašće glupa samo tako :) Eddard, nije nikad bio glup, kao ni Stannis, samo ih je čast uvijek spriječavala da budu glavni u spletkama ili kako se cijela knjiga zove "igra tronova". dakle, Cersei, duduk. :mrgreen:

ta se foliras sto si procito knjigu :roll: ja cu na moru da je citam :P bar cu je ponijeti :D
elSaik

#254 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Stare bogove su Prvi Ljudi (First Men) pokupili od Djece Šume (Children of the Forest). Zapravo se radi o nekakvim prirodnim duhovima. Potom Andali osvajaju dobar dio Westerosa i uvode novu religije (Faith of the Seven/Vjeru sedmorice), a ovi duhovi su dobili novi naziv - Stari bogovi/Old God. Nakon toka dolazi Aegon i yebe kevu svima redom i Sedmorica postaju glavna vjera. Čak ni ovog drveća sa urezanim licima skoro da i nema južnije od Zid, a praktikuju je samo Sjevernjaci.

Što se vremena tiče, ukoliko se ne varam, pročitao sam da je sam Martin objavio da će taj prirodni fenomen biti objašnjen u (pred)zadnjoj knjizi i da je to, zapravo, od važnosti za čitavu priču. Mislim da će Others (prevedeno Bijeli šetači?) biti kompleksnije povezani sa tim nego što je to princip "dolaze kad je zima."
Chmoljo

#255 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Stare bogove su Prvi Ljudi (First Men) pokupili od Djece Šume (Children of the Forest). Zapravo se radi o nekakvim prirodnim duhovima. Potom Andali osvajaju dobar dio Westerosa i uvode novu religije (Faith of the Seven/Vjeru sedmorice), a ovi duhovi su dobili novi naziv - Stari bogovi/Old God. Nakon toka dolazi Aegon i yebe kevu svima redom i Sedmorica postaju glavna vjera. Čak ni ovog drveća sa urezanim licima skoro da i nema južnije od Zid, a praktikuju je samo Sjevernjaci.

Što se vremena tiče, ukoliko se ne varam, pročitao sam da je sam Martin objavio da će taj prirodni fenomen biti objašnjen u (pred)zadnjoj knjizi i da je to, zapravo, od važnosti za čitavu priču. Mislim da će Others (prevedeno Bijeli šetači?) biti kompleksnije povezani sa tim nego što je to princip "dolaze kad je zima."
Others zovu i White Walkers :-D sasvim je normalno da da neko komplicirano objašnjenje koje će zadovoljiti moje perverzne potrebe za fantasyjem :mrgreen: ili ću otići u USA i pucati mu kroz noge. barem mi Sarajlije to najbolje znamo. :mrgreen:

glede Sedmorice, nije to zalganje Aegona, nego se jasno kaže u Gozbi da se ni Aegon nije smio razračunati sa njima. za vrijeme, i poslije njega postojali su vitezovi koji su branili tu vjeru, nešto poput templara, život bi posvetili branjenju vjere i bili jako gadan politički faktor. tek kraljevi negove dinastije su na jedvite jade, uspjeli zabraniti ovaj red vitezova.
Truba

#256 Re: Game of thrones

Post by Truba »

ajmo fizičari :D
dan je regulare dug a ljeta i zime predugačke

kakva treba biti putanja planete oko sunc(aca)a da bi tako bilo :mrgreen:
Chmoljo

#257 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

komi wrote:ajmo fizičari :D

tražiš faking fiziku u faking fantasy romanima :mrgreen:
Truba

#258 Re: Game of thrones

Post by Truba »

proradio sf manijak u meni :lol: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#259 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

:mrgreen:

jarane, ovdje se sve magijom objasni u tri rečenice :mrgreen: ništa fizika :mrgreen:
Phosphorus

#260 Re: Game of thrones

Post by Phosphorus »

komi wrote:ajmo fizičari :D

Možda žive u oku onog nekakvog čudovišta :D
Truba

#261 Re: Game of thrones

Post by Truba »

od fantastike najmanje volim fantasy ali neko elementarno objašnjenje mora postojati
a nešto nisam ni vidio magije u seriji i knjizi do sada :?
Chmoljo

#262 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

pa dobro, bila je pretpostavljam ona scena, na samom početku kad onaj Royce bude ubijen od "šetača". što se magije tiče, ona će se samo u par navrata pokazati...

ali, generalno, svi stanovnici Westerosa su skeptični kad im pričaš o magiji - ti šetači su glupost, ublehe su da onaj debeli svećenik oživljava mrtve, rođenje zmajeva isto glupost... itd. itd.

jednostavno, otkako su nestali zmajevi, ljudi su postali, hm, skeptici. valjda kada bude zima biće i te "magije", ali ne treba sad očekivati nešto a la Harry Potter :roll: ...

čak, i oni Maester (ne znam kako se zovu sa prevodom) ne vjeruju u sve te stvari, kao najučeniji ljudi u Westerosu... a zašto... e to će se začeprkati tek zadnjim poglavljem u Gozbi :mrgreen:
elSaik

#263 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Chmoljo wrote:
elSaik wrote:Stare bogove su Prvi Ljudi (First Men) pokupili od Djece Šume (Children of the Forest). Zapravo se radi o nekakvim prirodnim duhovima. Potom Andali osvajaju dobar dio Westerosa i uvode novu religije (Faith of the Seven/Vjeru sedmorice), a ovi duhovi su dobili novi naziv - Stari bogovi/Old God. Nakon toka dolazi Aegon i yebe kevu svima redom i Sedmorica postaju glavna vjera. Čak ni ovog drveća sa urezanim licima skoro da i nema južnije od Zid, a praktikuju je samo Sjevernjaci.

Others zovu i White Walkers :-D sasvim je normalno da da neko komplicirano objašnjenje koje će zadovoljiti moje perverzne potrebe za fantasyjem :mrgreen: ili ću otići u USA i pucati mu kroz noge. barem mi Sarajlije to najbolje znamo. :mrgreen:

glede Sedmorice, nije to zalganje Aegona, nego se jasno kaže u Gozbi da se ni Aegon nije smio razračunati sa njima. za vrijeme, i poslije njega postojali su vitezovi koji su branili tu vjeru, nešto poput templara, život bi posvetili branjenju vjere i bili jako gadan politički faktor. tek kraljevi negove dinastije su na jedvite jade, uspjeli zabraniti ovaj red vitezova.
Ne. Kažem nakon što je on sve osvojio, Faith of Seven je postala zvanična religija. Ne zbog njega. Doduše, nisam za te vitezove znao. Nisam došao do tog dijela (!?), jel' to u Gozbi ili sam nešto propustio?
Chmoljo

#264 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:
Ne. Kažem nakon što je on sve osvojio, Faith of Seven je postala zvanična religija. Ne zbog njega. Doduše, nisam za te vitezove znao. Nisam došao do tog dijela (!?), jel' to u Gozbi ili sam nešto propustio?
jeste u Gozbi će se govoriti nešto više o tome.

btw, ta vjera nije ni mogla postati zvanična jer je Westeros dotada bio pun zasebnih kraljevstava :wink: tek će ga Aegon pokoriti, i napraviti jedno kraljevstvo od sedam. kako je Sjever zadnji "pao", tako nije ni čudo što je npr. u Eddardu ostala jaka veza sa Starim bogovima :)

majku mu... ovaj Martin se fakat naradio... i živo me interesuje da li je negdje nekad uspio napraviti neki kiks, ili neku kontradiktornost :-) :-) :-)
elSaik

#265 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Ma yok, podjela sjever-jug po vjeri je nastala daleko prije Aegona. Tad su ratovali First men protiv doseljenih Andala.

Što se Sjevera tiče, nisam nigdje naišao na redosljed padanja kraljevstava!? Znam samo da Dorne nikada nije osvojen i zbog toga ih full poštujem. :mrgreen:

PS Mi smo opet ovdje prešli sa pričom o knjigama. -.-'
Chmoljo

#266 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

o istoriji :mrgreen: ovi što prate seriju ionako ne idu u te detalje :mrgreen: samo im nemoj spominjati da će ih pola biti pobijeno i sve ok :mrgreen: :lol:
elSaik

#267 Re: Game of thrones

Post by elSaik »

Evo, nisam jedini kojem je serija prebrza. :-D
So after watching the two most recent episodes, here is the short version of my perspective: I'm still convinced that (a) the fight scenes are weak, and (b) it all moves way too quickly. While I am well-known for complaining about George's massive amounts of time and page space wasted on describing food and clothing, the one thing that always helped his characters was the time spent in developing their relationships. Hence, Tyrion gets Bronn to help him after days of traveling, manipulating, wordplay, etc. Which is why in the books, when Bronn steps up as Tyrion's champion during the trial at the Eyrie, it seems like Tyrion's work has paid off, and that Bronn sees him as a good investment. In the show, it seems like Bronn steps up just because he's bored and doesn't have anything else to do. So that scene really encapsulated a lot of what I see going on. Maybe we, the book-readers, are biased--and we probably are--but it's hard to shake the feeling that the character and plot development is racing towards a finish line in the TV series.
lupp

#268 Re: Game of thrones

Post by lupp »

Vec sam pitao u knjigama el eto i ovdje :-D

Dokle je sada stigla serija? Je li ovo sada vec negdje pri kraju prve knjige ili je pak druga knjiga vec pocela?
kokuz_sa

#269 Re: Game of thrones

Post by kokuz_sa »

lupp wrote:Vec sam pitao u knjigama el eto i ovdje :-D

Dokle je sada stigla serija? Je li ovo sada vec negdje pri kraju prve knjige ili je pak druga knjiga vec pocela?
neko je napisao 1 sezona=1 knjiga
Truba

#270 Re: Game of thrones

Post by Truba »

budala sve pobi :D :lol: :lol: :lol:
Chmoljo

#271 Re: Game of thrones

Post by Chmoljo »

komi wrote:budala sve pobi :D :lol: :lol: :lol:
:mrgreen:

ja ti kažem :lol: a ti mi ne vjeruješ :lol: lik nije normalan :D i sad skontaj... to je tek prva knjiga. a treba ih biti još šest :lol: :lol: :lol: niko živ neće ostati :lol:
sarajev_o

#272 Re: Game of thrones

Post by sarajev_o »

jel izasla 8?
Vernes_AMG

#273 Re: Game of thrones

Post by Vernes_AMG »

5. juna izlazi osma epizoda :thumbup:

Da se pretplatim i ja na temu , odlicna serija , danas skidam 4. epizodu , zakuhava se :-D
Nirka

#274 Re: Game of thrones

Post by Nirka »

aaa veceras 8. epizoda :) 8-)... nju je Martin sam napisao pa se nadam da ce biti najbolja do sad...
Tranquilizer

#275 Re: Game of thrones

Post by Tranquilizer »

Dobra 8-sma, sada se zakuhalo na sve strane... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :mrgreen:
Post Reply