Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19151 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

al-em wrote:https://www.youtube.com/watch?v=y9I0W1930FE

2.45

druga sezona cini mi se

da i tu je pokazivala tu ludu opsjednutost zeljeznim tronom... zato Drogon nije ubio Jona nego spalio prestolje jer je to njezin pravi ubica, opsjednutost tronom.Vidjelo se i njezino lice kolko ga ozareno i ushiceno gleda... Tiryon je rekao Jonu bio si na zmaju i zas tu moc dali bi postupio ko ona... isla je ko apsolutnoj moci i pokoravanju svega... postala je tiranin.
pici

#19152 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

tuzlak1212 wrote:https://www.klix.ba/magazin/film-tv/geo ... /190521109
"Nemojte zaboraviti da ja radim u potpuno drugačijoj sredini od Davida i Dana. Oni su imali šest sati za finalnu sezonu, a ja očekujem da će moje posljednje dvije knjige popunitii 3.000 stranica. Ukoliko bude potrebno još stranica, dijelova i scena, ja ću ih dodati. Postoje dijelovi koji nikada nisu dospjeli na ekran i likovi koji su umrli u seriji, ali i dalje žive u knjigama. Čitači će barem saznati šta se desilo sa Jeyne Poole, Lady Stoneheart, Penny i njenom svinjom, Skahhazom Shavepate, Arianne Martell, Darkstarom, Vistarion Greyjoyjom, Ser Garlanom, Aegonom VI i mnogim drugim likovima koje gledaoci nisu imali šansu upoznati. I da, bit će tu i jednoroga. Kako će završiti, pitaju se ljudi. Isto kao u seriji? Drugačije?", napisao je Martin.
:(
jooj debeli prdonja sere ko foka :mrgreen: normala da ce biti drugacije u knjizi kad su ovi popili pljuske od fanova... prpa aaa :mrgreen:
Juliuscezar

#19153 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

geralt wrote:
Coconut wrote:
BarbaDue wrote:Stvarno mi nije jasno otkud toliko nezadovoljstva krajem. Pa valjda je logično ako je završni serijal da se u njemu stvari polako smiruju kako bi se serija mogla privesti kraju.
Nezadovoljni smo krajem jer nismo dobili rasplet kakav je trebalo da bude.

- zasto se potezalo Jonovo porijeklo, zasto je Varys platio glavom zbog izdaje, ako je na kraju nebitno sto je Targaryen i poslat je u sumu kao Snow. Zasto mu je Sansa govorila u 4. epizodi da je on najbolji izbor za tron i rekla je Tyrionu za njegovo porijeklo, a kad su se pozdravljali na doku oslovljava ga kao Snowa?

-zasto niko na vijecanju nije spomenuo to njegovo porijeklo i predlozio njega kao vladara, pa da se Jon izjasni da li zeli ili ne zeli, pa da svojevoljno izabere Zid i sumu, a ne da ga prognaju kao najveceg zlikovca a on im spasio gu*ice?

-prebrzo je Deneris poludjela, tu transformaciju su trebali ranije da zapocnu. Ona u 7. sezoni ostavlja zivu Lanistersku vojsku a ubija Tarlije nakon sto su odbili da kleknu, a sada u posljednjoj sezoni Crv po njenom naredenju ubija vojnike iako su se predali?

-nisu objasnili kakav to utjecaj zvono ima na Deneris? Odakle to, kako, zasto? Nikada za 8. sezona nisu nicim uputili da Deneris ima neki problem sa zvonjavom. Trebali su dati neke naznake da bi ovo sve imalo smisla.

Ovo su samo neke sitnice zbog kojih sam ja nezadovoljna. Ovoga ima jos, mogu drugi put se nadovezati.
1. Zato sto Martin voli da ode u suprotnom pravcu od onog kojeg citaoci ocekuju :) Jonovo Targaryensko porijeklo je bilo bitno da bi mogao jahati zmaja, i da bi se pokazala njegova plemenitost karaktera tako sto ce odbiti kraljevstvo, te da ocekivanja citaoca/gledaoca navuce u pogresnom smjeru.

2. Jona nije bio opcija za vladara jer na to ne bi pristali Neukaljani, koji su ga drzali kao zatvorenika. I ovako je pomalo nerealno sto su ga uopste ostavili na zivotu.
Targerijani su razbastinjeni, oni nemaju pravo na tron osim ako ga ne osvoje mačem. Tako ni Jon nema pravo da bude kralj samim time sto je Targerijan. Jon je ubio Daniris i uocima ostalim , a konkretno smo vidjeli na primjeru Iron Island on je Kingslayer, izdajnik. Imenovanje njega za kralja ne bi prihvatilo minimalno 1 kraljevstvo, a moguce i jos neka.
pici

#19154 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by pici »

geralt wrote:Ja sam Daenerys otprilike shvatio kao fantasy verziju Robespierra ili Lenjina - ekstremni idealista za kojeg visi cilj opravdava bilo kakva sredstva, pa ako nevini usput stradaju, jbg. Nema to veze sa nikakvim ludilom vec sa licnom perspektivom i pogledom na svijet.
:thumbup: slazem se mada to neki spocitavaju i ideoloskim ludilom al hajd sad da ne cjepidlacimo... u seriji ona mene podsjeca na zenskog Stanisa.
Coconut

#19155 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Coconut »

Ja nisam rekla da je on trebao da bude vladar ali trebao je dobiti mjesto neko u vijecu, ili bar da NJEGA pitaju sta zeli dalje, pa ako on sam zeli da ide u Nocnu strazu- ok, njegov izbor. Vidjelo mu se na faci ba da nije sretan.

I jamie je bio kingslayer pa ga nisu prognali u sumu.

Nema mi nikako smisla da je Varys izgubio glavu, da je poslato nekoliko pisama (u 5. epizodi), da je Sansa izdala Jona i rekla tajnu Tyrionu, samo da bi on jel mogao da jase zmaja. Inace to njegovo jahanje zmaja je bas dalo neki doprinos. Ne znam jel ukupno 2 wighta ubio sa zmajem u bitci za Vinterfel.
Coconut

#19156 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Coconut »

Sto neko napisa na internetu:

Finale pisala i rezirala Catelyn Stark. Sansa postala kraljica na Sjeveru, Arya nezavisna i u avanturi, Bran vladar a Jon kopile prognan i zaboravljen.
defender46

#19157 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by defender46 »

pici wrote:
tuzlak1212 wrote:https://www.klix.ba/magazin/film-tv/geo ... /190521109
"Nemojte zaboraviti da ja radim u potpuno drugačijoj sredini od Davida i Dana. Oni su imali šest sati za finalnu sezonu, a ja očekujem da će moje posljednje dvije knjige popunitii 3.000 stranica. Ukoliko bude potrebno još stranica, dijelova i scena, ja ću ih dodati. Postoje dijelovi koji nikada nisu dospjeli na ekran i likovi koji su umrli u seriji, ali i dalje žive u knjigama. Čitači će barem saznati šta se desilo sa Jeyne Poole, Lady Stoneheart, Penny i njenom svinjom, Skahhazom Shavepate, Arianne Martell, Darkstarom, Vistarion Greyjoyjom, Ser Garlanom, Aegonom VI i mnogim drugim likovima koje gledaoci nisu imali šansu upoznati. I da, bit će tu i jednoroga. Kako će završiti, pitaju se ljudi. Isto kao u seriji? Drugačije?", napisao je Martin.
:(
jooj debeli prdonja sere ko foka :mrgreen: normala da ce biti drugacije u knjizi kad su ovi popili pljuske od fanova... prpa aaa :mrgreen:
Ne znam zašto svi sad pišu da će kraj u knjizi biti drugačiji kad je Martin već rekao da će kraj u biti biti isti samo što on u svojim knjigama ima puno više likova i da ima mogućnost detaljnije objasniti neke stvari a ove glavne stvari će biti kao i u seriji. Mislim da se djabe ljudi nadaju da će sada on okrenuti sve pa će sve biti drugačije.
swanfilter

#19158 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by swanfilter »

Dio gdje Debeli spominje likove kojih nije bilo u seriji, ko je Egon VI? Hvala ...
swanfilter

#19159 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by swanfilter »

Kupicu zadnje knjige samo da vidim sta je sa zmajem. Valjda i kod njega ne bude da je samo odletio. Ako uopste uspije zavrsiti ....
geralt

#19160 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by geralt »

Inace, nasao sam neke analize na netu koje tumace spaljivanje Kraljeve Luke kao pragmaticnu i racionalnu vojnu taktiku. Ako ti se grad A odupire kad ga napadnes, sravnis ga do temelja i masakriras stanovnistvo, te prosiris vijesti o tome. Kad dodjes sa vojskom do grada B, dobre su sanse da ce se odmah predati i otvoriti kapije, jer su culi sta se desilo sa gradom A. Tu su taktiku koristili Mongoli u srednjem vijeku.

Plus sto se nakon toga vise nijedan lord iz Vesterosa ne bi usudio pobuniti
tuzlak1212

#19161 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tuzlak1212 »

geralt wrote:Inace, nasao sam neke analize na netu koje tumace spaljivanje Kraljeve Luke kao pragmaticnu i racionalnu vojnu taktiku. Ako ti se grad A odupire kad ga napadnes, sravnis ga do temelja i masakriras stanovnistvo, te prosiris vijesti o tome. Kad dodjes sa vojskom do grada B, dobre su sanse da ce se odmah predati i otvoriti kapije, jer su culi sta se desilo sa gradom A. Tu su taktiku koristili Mongoli u srednjem vijeku.

Ma ja, samo što je Dany strašan taktičar inače... To je ona iskalkulisala dvaput za svaki slučaj :D
90minut

#19162 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by 90minut »

Ajde admine katanac!
Pandakonda

#19163 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

Martin je ovdje najbolje odigrao, rekao je DnD-u okvirno svoju verziju kraja i samo je čekao da vidi reakcije ljudi. Vjerujem da je namjerno odlagao izdavanje knjiga jer on sad komotno može da koriguje sve što se fanovima nije svidjelo. Na kraju svako dobije svoje, raja će kupovati knjige jer nisu zadovoljni TV završetkom, a ovi drugi su već nabrali bruku para od serije. Ne vjerujem da će kraj u knjigama biti toliko razlicit jer bi to bilo licemjerno od njih jer čitavo vrijeme tvrde da rade zajedno
banjaluka078
Moderator

#19164 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by banjaluka078 »

geralt wrote:
2. Jona nije bio opcija za vladara jer na to ne bi pristali Neukaljani, koji su ga drzali kao zatvorenika. I ovako je pomalo nerealno sto su ga uopste ostavili na zivotu.
Bran je tad izabran za kralja i postao autoritet Neukaljanima, mogao je zahtijevati da puste Jona. Ili narediti trupama van zidina da krenu naprijed. Mogla je Arya "odraditi" crva i narediti puštanje Jona i ukrcavanje za Naath...ko bi znao.

I ovo:

Image
banjaluka078
Moderator

#19165 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by banjaluka078 »

Prepoznavši to i shvativši da je Veris ipak bio u pravu, Tirion je odbacio svoju poziciju Krajičine desnice, dok je Džon, doduše nevoljko, odlučio da svemu stane u kraj tokom scene koja evocira vizije iz Kuće Neumirućih. Ukoliko je bilo sumnje, a bilo je, prah koji je u njenim vizijama prekrivao razrušeni tron nije pepeo nego snijeg, kako smo originalno i mislili. Uzevši u obzir da je Kralj Noći poražen, zima koja je došla i koja je toliko dugo najavljivana bila je ipak zima koju je sa sobom iz Esosa donijela Deneris. Drugog objašnjenja nema. Ili, ako ima, nategnuto je. U svakom slučaju, Džon je ubio Deneris, zarviši joj bodež u srce (šteta što nije bio Arjin Catspaw), stvarajući na taj način prizor koji neodoljivo podsjeća na onaj vezan uz lik Azora Ahaija i njegovu ženu Nisu Nisu, čime je potvrđena teorija da je Džon Obećani princ. Ne da je to sada uopšte važno, jer sva proročanstva, osim ove vizije iz Kuće Neumirućih, su sa osmom sezonom poništena. Ovakav kraj – da će Džon ubiti Deneris – bio je očekivan upravo iz gore navedenih razloga, jer ko drugi bi uradio ispravnu stvar, ko drugi bi stao u kraj tiraninu, pa po cijenu sopstvenog života i kroz ličnu žrtvu, ko drugi bi ubio Deneris Targarjen ako ne Džon Snježni, njena suprotnost, sve ono što Deneris nikada nije mogla biti. Vodeći se ličnim moralnim kompasom, svojom čašću i prvom lekcijom koju ga je naučio Ned Stark, imajući u vidu živote svih ljudi Vesterosa, ali i svoje porodice, te sopstveni život, Džon je počinio isti “zločin” koji je svojevremeno počinio Džejmi Lanister – prekršio je zakletvu datu svom vladaru i ubio ga koristeći se prevarom (Džejmi je to uradio s leđa, a Džon, licem u lice, zaklinjući se na lojalnost po ko zna koji put). I jedan i drugi, svaki na svoj način, su za svoj čin hrabrosti doživjeli određenu vrstu stigme, prokazanja i kazne, s tim što je Džonova daleko rigoroznija. Za ubistvo kraljice i spas Vesterosa, Džon je zauzvrat ponovo dobio službu u Noćnoj straži. Ovaj besmisao, jer zašto kazniti zakonitog kralja (zakonitijeg od Deneris, to jest) i zašto ga poslati u Noćnu stražu čija svrha više nije poznata (Kralj Noći je mrtav, Bijelih šetača više nema, a Divljani su sada prijatelji), dodatno je podebljan činjenicom da je Sivi Crv, potpuno sporedni, da ne kažem, nebitni lik priče, dobio glavnu riječ u definisanju Džonove sudbine. Džona, glavnog junaka i jedinog iskonskog heroja “Pjesme leda i vatre”, pa i “Igre prestola”. Lik koji je na svojim plećima iznio život Vesterosa, počevši još od prve sezone, koji je uvijek bio na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi uradio pravu stvar, doživio je da mu sudbinu kroji činjenica da je Sivi Crv ljut i ogorčen. Ko je uopšte Sivi Crv i odakle mu, što bi rekao Tirion, pravo na riječ po ovom pitanju? Jasno je da bi u suprotnom izbio još jedan rat, ali ono što nije jasno je sljedeće – zar Džon nije, kao svojevremeno Ned, Tirion ili Oberin, zaslužio da se zarad njega ode u još jedan rat? Nakon svega što je uradio za Vesteros i za svoju porodicu? Zar ga novoizabrani kralj nije mogao pomilovati? Zar nije moglo nešto? Bilo šta? Jasno je da je za potrebe priče bilo neophodno na neki način riješiti pitanje Sivog Crva i prisustva njegove vojske u Kraljevoj Luci, te pomjeriti Džona iz tačke A (Kraljeva Luka) u tačku B (Sjever, odnosno Noćna Straža), ali sigurna sam, sigurna, da je za ovu situaciju, te za lika kakav je Džon, postojalo mnogo bolje rješenje. I ovdje nije problem u tome što je Džon poslat na Sjever, naprotiv, jer Džon je oduvijek pripadao Sjeveru, i to, što bi rekao Tormund, pravom Sjeveru, sjeverno od Zida. To je Džonov identitet. To je uvijek bio Džonov identitet. Onaj koji je važan i koji je konstantno bio dominatan. On je Stark i Sjevernjak, bez obzira na oca Targarjena. Svi koji su čitali knjigu znaju da je to tako i znaju da je Džon najsrećniji na Sjeveru. Međutim, ponovo se javlja isto pitanje puta, pitanje toga kako je Džon na kraju do tog Sjevera došao. Kao izdajnik, kraljeubica, nečasno i izgnano. To nije kraj kakav je Džon zaslužio. Ni blizu

http://srpskacafe.com/2019/05/monika-po ... me-vukova/
Capajebo

#19166 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

swanfilter wrote:Dio gdje Debeli spominje likove kojih nije bilo u seriji, ko je Egon VI? Hvala ...
Rhaegarrov sin, sto ga je ubio Planina. Bar se prestavlja tako, iako je 99% Blackfyre :D
To je taj veliki dio price koji fali u seriji, Stormlands i Dorna :oops:

Ne bih da ti previse kazem, ako se odlucis da citas knjige :|
tibetanac

#19167 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tibetanac »

Kad snime nastavak, 1000 godina poslije kralj s one strane Zida Jon Snow stodvadestiosmi fata gavrana u letu i saznaje pravu istinu o svom porijeklu i pravu na tron. Okuplja vojsku divljaka i krece na jug. Tada ce se vec stvoriti neke nove price, novi dusmani sa sjevera itd i nocna straza ce imati opet neki smisao.
Sta se zna o spin off seriji? Bloodmoon? Naomi Watts? Zna li se koju vremensku epohu ce obuhvatiti?
geralt

#19168 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by geralt »

Pandakonda wrote:Martin je ovdje najbolje odigrao, rekao je DnD-u okvirno svoju verziju kraja i samo je čekao da vidi reakcije ljudi. Vjerujem da je namjerno odlagao izdavanje knjiga jer on sad komotno može da koriguje sve što se fanovima nije svidjelo. Na kraju svako dobije svoje, raja će kupovati knjige jer nisu zadovoljni TV završetkom, a ovi drugi su već nabrali bruku para od serije. Ne vjerujem da će kraj u knjigama biti toliko razlicit jer bi to bilo licemjerno od njih jer čitavo vrijeme tvrde da rade zajedno
Ne vjerujem u teorije zavjere, iz prostog razloga sto bi Martin prodao triput vise primjeraka zadnje dvije knjige da ih je izdao tokom prikazivanja serije, dok je hype bio na vrhuncu.

Ovako imas dio raje kojima je zadnjih par sezona ogadilo i knjige, dio koji ce pitati "sto cu kupovati knjige kad znam kako ce se zavrsiti", i dio koji ce pitati "sta je ono bilo, je li to ono nesto sa zmajevima". Ostace samo fanovi koji bi kupili knjige i bez serije.

Uostalom vjerujem da bi i Martin volio da se rijesi knjiga i da ga fanovi vise ne smaraju na ulici :)
AleksoMKD

#19169 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Videcete vi kada za 15 - 20 godina urade reboot serije sa Ned Starkom crncem i LGBT wildlings.......
Cragen

#19170 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Cragen »

Kao razlog sto je Daenerys tiranin se navodi zelja za moci i apsolutnom vladavinom, sa druge strane svi ostali likovi osim Jona i Arye imaju tu istu zelju. Tyrion je uvijek htio Caserly Rock i da bude Hand of the King, Sansa da bude kraljica Sjevera, vidimo da je i Bran citavo vrijeme isao na to da bude kralj, Yara kraljica itd., sve porodice u Westerosu stalno rade na tom da povecaju moc. Svi oni kao opravdanje imaju porodicu i zelju da pomognu ljudima, da ih spase od ostalih, da donesu blagostanje. Razlika sa Daenerys je sto je daleko mocnija vojno od svih njih, tako da ostale porodice nebi imale prostora da manevrisu. Razlika je također, sto je ona pomogla milionima ljudi, oslobodivsi ih od robstva, dok ostali samo demagogisu i salju te ljude koje kao zele zastiti u pokolj zbog svog ponosa i zelje za moci. Kako je Westerosu bolje sa ovim vjecem idiota, nego sto im je bilo prije?
AleksoMKD

#19171 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Cragen wrote:Kao razlog sto je Daenerys tiranin se navodi zelja za moci i apsolutnom vladavinom, sa druge strane svi ostali likovi osim Jona i Arye imaju tu istu zelju. Tyrion je uvijek htio Caserly Rock i da bude Hand of the King, Sansa da bude kraljica Sjevera, vidimo da je i Bran citavo vrijeme isao na to da bude kralj, Yara kraljica itd., sve porodice u Westerosu stalno rade na tom da povecaju moc. Svi oni kao opravdanje imaju porodicu i zelju da pomognu ljudima, da ih spase od ostalih, da donesu blagostanje. Razlika sa Daenerys je sto je daleko mocnija vojno od svih njih, tako da ostale porodice nebi imale prostora da manevrisu. Razlika je također, sto je ona pomogla milionima ljudi, oslobodivsi ih od robstva, dok ostali samo demagogisu i salju te ljude koje kao zele zastiti u pokolj zbog svog ponosa i zelje za moci. Kako je Westerosu bolje sa ovim vjecem idiota, nego sto im je bilo prije?
Premijer Stark vidi sve i zna sve. Ne mozes ga zeznut, varguje ti u magarca do tebe i izgazi te nasmrt. Nije zeljen moci, njegovi dobise Sever i posto je sada elektorat valjda ce biti manje ratova.

Ako nemo zeli rat, Stark vec zna i varguje ti u sokola i iskopa oci.
tuzlak1212

#19172 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by tuzlak1212 »

Cragen wrote:Kao razlog sto je Daenerys tiranin se navodi zelja za moci i apsolutnom vladavinom, sa druge strane svi ostali likovi osim Jona i Arye imaju tu istu zelju. Tyrion je uvijek htio Caserly Rock i da bude Hand of the King, Sansa da bude kraljica Sjevera, vidimo da je i Bran citavo vrijeme isao na to da bude kralj, Yara kraljica itd., sve porodice u Westerosu stalno rade na tom da povecaju moc. Svi oni kao opravdanje imaju porodicu i zelju da pomognu ljudima, da ih spase od ostalih, da donesu blagostanje. Razlika sa Daenerys je sto je daleko mocnija vojno od svih njih, tako da ostale porodice nebi imale prostora da manevrisu. Razlika je također, sto je ona pomogla milionima ljudi, oslobodivsi ih od robstva, dok ostali samo demagogisu i salju te ljude koje kao zele zastiti u pokolj zbog svog ponosa i zelje za moci. Kako je Westerosu bolje sa ovim vjecem idiota, nego sto im je bilo prije?
Pa upravo je to neka moja poenta serije... Sta god radili krug ce se zatvorit na isto :D
Ljudi su ljudi samo s razlicitim ulogama imaju razlicite osobine...
AleksoMKD

#19173 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by AleksoMKD »

Razlika je sto su pre toga osvojeni, ovaj put knezovi samio biraju kralja i pokusavaju elektoratski sistem.

Ako nista smanjce se broj ratova za osvajanje vlasti. Plus im je sada kralj maltene carobnjak, ako odrzi stabilnost 30 - 50 godina mozda nesto krene na bolje.
karanana

#19174 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by karanana »

ako bude koristio svoju magiju i ako bude aktivan u politikama i desavanjima u kraljevstvu kao sto je bio aktivan u politikama i desavanjima na sjeveru, tesko ti ga se tome kraljevstvu. bolje da su ono drvo donijeli i posadili da im bude kralj.
a za savjetnike postavio klaune.
mada je vesteros cist sada, ne vidim ko bi pravio probleme kao sto su radili lanisteri, boltoni, frejovi i ostali. ovi sto su ostali su pitomiji i pod kontrolom.
SanskiBiser

#19175 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by SanskiBiser »

geralt wrote:Inace, nasao sam neke analize na netu koje tumace spaljivanje Kraljeve Luke kao pragmaticnu i racionalnu vojnu taktiku. Ako ti se grad A odupire kad ga napadnes, sravnis ga do temelja i masakriras stanovnistvo, te prosiris vijesti o tome. Kad dodjes sa vojskom do grada B, dobre su sanse da ce se odmah predati i otvoriti kapije, jer su culi sta se desilo sa gradom A. Tu su taktiku koristili Mongoli u srednjem vijeku.

Mongoli nisu tako ratovali tj. nije im to bila taktika, to je onako bas malo pojednostavljeno, naivno i pogresno shvatanje ko god je to pisao gdje si nasao. Kao narod oni su se smatrali superiornim u odnosu na druge ljude u svakom pogledu, strategija je bila da se citavi narodi/plemena sa kojima su dolazili u kontakt pretvore u vazale a ako bi narodi odbili pa onda pruzili otpor isao bi genocid nije bilo oprastanja ili svi ili niko. To sto ce se jedan grad dobrovoljno predati u nekoj regiji nakon sto su vec jedan grad unistili u toj regiji nece spasiti taj grad samo ce im olaksati posao klanja u tom gradu, u istoriji mozda da su jedino jos Asirci bili tako brutalni, a ko bi postao vazal na vrijeme zivio bi u miru s njima bez problema.

U Kini su napravili stravicne masakre, gdje su pobili citave gradove i regije, bukvalno su sume i pecine pretresali da nadju civile koji su se tu sakrili i ubijali bi ih a prije toga iz tih regija su im se pridruzili oni koji su zeljeli da im budu vazali i upravo su ti i pravili najvece pokolje nad onima koje su prakticno izdali. Znaci kod Mongola je bio kljucan momenat kad ti posalju emisara koji ti nudi da budes vazal, ako odbijes to ti je odmah smrtna presuda za tebe i narod koji predstavljas nije bilo povratka postao bi im smrtni neprijatelj i nikakva predaja nakon toga te ne bi spasila...i to je tacno kod njih ona ZVONA u KL ne bi nista pomogla narodu svi bi bili ubijeni.
Post Reply