Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moderator: _BataZiv_0809
-
Azrail
#12526 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Sansa Stark u starkama 

- AleksoMKD
#12527 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Mislim da je 250.000 sa vojskama Maked...ovaj Dornea i Reacha.
Dorne cca 50.000
Reach cca 80 - 100.000
Unsulied cca 7-8.000
Dotraki su ostatak valjda.
Ocekujem da ce neki umreti/poginuti na moru a kad stignu u Westeros videcemo kako ce se onako goli snaci u Zimi.
Isto tako me vrlo interesuje kako ce Dotraki tretirati obican narod Westerosa te kako ce Westerosani reagirati na njih. Nista cudno da se pobiju mali izmedjusebe.
Dorne cca 50.000
Reach cca 80 - 100.000
Unsulied cca 7-8.000
Ocekujem da ce neki umreti/poginuti na moru a kad stignu u Westeros videcemo kako ce se onako goli snaci u Zimi.
Isto tako me vrlo interesuje kako ce Dotraki tretirati obican narod Westerosa te kako ce Westerosani reagirati na njih. Nista cudno da se pobiju mali izmedjusebe.
-
sizifinho
#12528 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Kad pričamo o zimi moramo uzeti u obzir da Kings Landing, gdje će se vodit većina bitnih borbi u ljudskom carstvu, neće imati tu "oštru" zimu još koju godinu ili dok WW ne dođu dole.
Kad se priča o oštroj zimi, to važi za sjever, međutim Dorne i Highgarden uz KL će imati onu klasičnu normalnu zimu bar još godinu - dvije. Neće to biti oštre Ruske Zime.
Kad se priča o oštroj zimi, to važi za sjever, međutim Dorne i Highgarden uz KL će imati onu klasičnu normalnu zimu bar još godinu - dvije. Neće to biti oštre Ruske Zime.
- seln
#12529 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Koliko dugo traje jedna zima u Westerosu? Pogadja li i Essos i Sothoryos?sizifinho wrote:Kad pričamo o zimi moramo uzeti u obzir da Kings Landing, gdje će se vodit većina bitnih borbi u ljudskom carstvu, neće imati tu "oštru" zimu još koju godinu ili dok WW ne dođu dole.
- irac300
#12530 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nije plavka čula za Napoleona, Hitlera i rusku zimu.
Bit će tu svega.
- banjaluka078
- Moderator
-
Juliuscezar
#12532 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pricali smo vec o tome, mozda cak ja i ti da je glupost dovesti divlje Dotrakije u civilizovan svijet. Plus Dotrakiji mogu biti face na Riverlandu gdje je ravnice, a zamisli kako bi se proveli negdje u brdovitom podrucju kao sto je Vale. Jos jedan plus, vidjeli smo vec da onaj Dotrakijevski srp i nije toliko efikasan protiv oklopa.AleksoMKD wrote:Mislim da je 250.000 sa vojskama Maked...ovaj Dornea i Reacha.
Dorne cca 50.000
Reach cca 80 - 100.000
Unsulied cca 7-8.000
Danyeris da je povela Druge sinove, Neokaljane plus Martel i Tyreli snage plus mnoge manje kuce koje ce se priklonit to bi bilo sasvim dovoljno. Ovako je sebi navalila veliki belaj na ledja.
Sto se tice snaga Lanistera, nema apsolutne teorije da dignu 80.000 nakon svih ratova, i jos dodamo da ce se Riverland vjerovatno odcjepiti u velikoj mjeri od njih a i Kingslanding je koliko znam najvjerniji Targeryanskim snagama.
Sjever, je los skroz sto se tice brojeva.
Samo nisam uspio sebi skroz razjasniti ko ustvari cini vojsku u westeroskim kraljevstvima kako se mobilise ko su pjesaci ko konjanici
-
__Phoenix__
#12533 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pa svaka velika kuće pozove svoje banermane, a oni pozovu one ispod njih, pješadija su najniži sloj društva...
-
Juliuscezar
#12534 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Znaci radi se o "kmetovima", ali pogledaj npr Battle of Bastards zasto su se Umber i Karstark borili na nogama, a ne kao konjica.__Phoenix__ wrote:Pa svaka velika kuće pozove svoje banermane, a oni pozovu one ispod njih, pješadija su najniži sloj društva...
Kako ti rece vjerovatno se radi o seljacim koji imaju komad zemlje sa zadatkom da obradjuju i budu vojska ako zatreba, mozda zavisi od velicine imanja kako se trebas opremit
- banjaluka078
- Moderator
- AleksoMKD
#12536 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Tacno, ali mora malo da bude interesantnija prica, zamisli da se odmetne 10ak hiljada dotrakija.bhnapoleon1 wrote: Pricali smo vec o tome, mozda cak ja i ti da je glupost dovesti divlje Dotrakije u civilizovan svijet. Plus Dotrakiji mogu biti face na Riverlandu gdje je ravnice, a zamisli kako bi se proveli negdje u brdovitom podrucju kao sto je Vale. Jos jedan plus, vidjeli smo vec da onaj Dotrakijevski srp i nije toliko efikasan protiv oklopa.
Nije Sever toliko los sa brojevima nego je velik i treba puno vremena da se sakupe, zato je Rob krenuo sa 20ak hiljada. Plus racunaj da Severni klanovi imaju hiljade ako ne i desetine hiljada muskaraca voje uzrasti ali oni idu samo ako ih Stark pozove, ne slusaju druge lordove. Ti su ko oni divljaci iz Vale-a ali su verni Starkovima.bhnapoleon1 wrote: Sjever, je los skroz sto se tice brojeva.
Baram po knjigama, malo su serije uprostile.
Lordovi imaju svoje "houshold" vojnike medju kojima ima i konjanika i pesaka i oni su dobro opremljeni i trenirani, kada se pozovu vazali onda svaki lord pozove nize lordove i vitezove koji svaki dodje sa svojim ljudima i svakako seljacima koji su duzni da dodju na poziv lorda ali je svako duzan da opremi svoje seljake kako moze.bhnapoleon1 wrote: Samo nisam uspio sebi skroz razjasniti ko ustvari cini vojsku u westeroskim kraljevstvima kako se mobilise ko su pjesaci ko konjanici
- AleksoMKD
#12537 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Bitka je (mislim) tako snimljena da bude sto dramaticnije, a Smaljon Umber se borio kao pesak da bi prikazalji njegovu zestinu i kako je opasan frajer.bhnapoleon1 wrote: Znaci radi se o "kmetovima", ali pogledaj npr Battle of Bastards zasto su se Umber i Karstark borili na nogama, a ne kao konjica.
Kako ti rece vjerovatno se radi o seljacim koji imaju komad zemlje sa zadatkom da obradjuju i budu vojska ako zatreba, mozda zavisi od velicine imanja kako se trebas opremit
U knjizi Smaljon gine na Crvenoj Svadbi pokusavajuci svojim telom da zastiti Roba.
Mala digresija, za vreme 100 godisnjeg Englesko-Francuskog rata se nekoliko knezova naslo u situaciji da imaju deo svojih poseda jer su ih dobili od Francuske krune a deo od Engleske. Jedan je svoje vitezove podelio pola-pola i poslao ih na suprotne strane a jedan je od 1000 ljudi poslao 20 vitezaova da se bore za Frencusku a ostatak za Engleze jer je veci deo poseda dobio od Engleske krune
-
Juliuscezar
#12538 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nisam znao da Sjeverni klanovi (mislis na Wull i tu ekipu) mogu podici tako veliki broj. Mislio sam na sjever poslije ovih sukoba sada da su prilicno oslabili svoju "biolosku" bazu-AleksoMKD wrote:
Nije Sever toliko los sa brojevima nego je velik i treba puno vremena da se sakupe, zato je Rob krenuo sa 20ak hiljada. Plus racunaj da Severni klanovi imaju hiljade ako ne i desetine hiljada muskaraca voje uzrasti ali oni idu samo ako ih Stark pozove, ne slusaju druge lordove. Ti su ko oni divljaci iz Vale-a ali su verni Starkovima.
Baram po knjigama, malo su serije uprostile.
Lordovi imaju svoje "houshold" vojnike medju kojima ima i konjanika i pesaka i oni su dobro opremljeni i trenirani, kada se pozovu vazali onda svaki lord pozove nize lordove i vitezove koji svaki dodje sa svojim ljudima i svakako seljacima koji su duzni da dodju na poziv lorda ali je svako duzan da opremi svoje seljake kako moze.[/quote]bhnapoleon1 wrote: Samo nisam uspio sebi skroz razjasniti ko ustvari cini vojsku u westeroskim kraljevstvima kako se mobilise ko su pjesaci ko konjanici
Znaci npr na teritoriji Winterfella ona koja je direktno po Starkovim postoji niz sela sa nekim manjim kucama cija se imena ne spominju i koji imaju pod svojom kontrolom par desetina seljaka-kmetova.
Zamkovi tipa Karhold, Last Heart, Hornwood imaju "profesionalnu" vojsku koju cini par desetia direktno odgovornih glavi tog zamka i onda se jos dodaju jos ove manje "bezimene" kuce .
Nisam znao za tu situaciju u stogodisnjem ratu, zanimljivo svakako i prilicno dobro za razbijanje mitova kada se moderne nacionalne formule pokusaju primjeniti na srednji vijek. U bici kod Crecya je izmedju ostalih poginuo i ceski (bohemski) kralj, mislim zanimljivo je kako u dinastickom sukobu engleske i francuske krune pogine ceski kralj
- AleksoMKD
#12539 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Da, Wull i ostali klanovi su skoro netaknuti. Plus veliki broj Severnjaka zivi po zabacenim selima, farmama i sumama i tek se u zimu sakupe u blizini vecih gradova/zamkova da prezime. Na primer Wintertown pokraj Winterfell-a je u svim knjigama skoro prazan, jedva cetvrtina kuca je u upotrebi a ostale su prazne i cekaju da se narod sakupi kada zahladi da prezime.bhnapoleon1 wrote:[
Nisam znao da Sjeverni klanovi (mislis na Wull i tu ekipu) mogu podici tako veliki broj. Mislio sam na sjever poslije ovih sukoba sada da su prilicno oslabili svoju "biolosku" bazu-
Racunaj da ta sela nemaju "postanski broj" te ih gavranovi ne posecuju sa porukama kako bi pozvali vojsku.
EDIT: ovo je sve po knjizi, nista cudno da promene u serijama.
Otprilike tako, svaka kuca ima manje kuce pod sobom a te manje kuce imaju vitezove, poneke imaju i takozvane "landed knights" gde jedan vitez ima kulu iz koje upravlja nekim selom i ima nekoliko "man at arms" te moze pozvat seljake ako treba.bhnapoleon1 wrote: Znaci npr na teritoriji Winterfella ona koja je direktno po Starkovim postoji niz sela sa nekim manjim kucama cija se imena ne spominju i koji imaju pod svojom kontrolom par desetina seljaka-kmetova.
Zamkovi tipa Karhold, Last Heart, Hornwood imaju "profesionalnu" vojsku koju cini par desetia direktno odgovornih glavi tog zamka i onda se jos dodaju jos ove manje "bezimene" kuce .
Jako mi je interesantno da je dobar dio srednjevekovnih ratova u Evropi bio na neki nacin porodicna kavga.bhnapoleon1 wrote: Nisam znao za tu situaciju u stogodisnjem ratu, zanimljivo svakako i prilicno dobro za razbijanje mitova kada se moderne nacionalne formule pokusaju primjeniti na srednji vijek. U bici kod Crecya je izmedju ostalih poginuo i ceski (bohemski) kralj, mislim zanimljivo je kako u dinastickom sukobu engleske i francuske krune pogine ceski kralj
U istom stogodisnjem ratu su se cesto potpisivala primirja jer bi jedan ili drugi knez/baron/lord organizirao turnir povodom nekog praznika ili rodjenja sina i slicno te bi plemici i vitezovi obje strane ucestvovali a sve uz medjusobno postovanje i ples sa damama, ipak je veliki deo plemstva na obe strane bio u rodbinskim vezama.
Posle bi normalno svako otisao na svoju stranu a rat produzio.
Seljake normalno ko jebe.
Ne znam gde sam procitao (neki forum) hipoteticki neko uzme vremensku masinu i ode 700-800 godina unazad, dodje do zamka i pita gospodara "sta si ti, Srbin, Bosnjak ili Hrvat?"
Odgovor bi bio "Ja sam knez stoko, kako smes da se obratis plemstvu seljace, straza, isibajte ovu stoku i bacite ga u tamnicu"
-
Juliuscezar
#12540 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pa upravo to nekom recimo bosanskom plemicu puno je vazniji bio plemic iz komsijske drzave ili cak i dalje nego seljak koji mu po citav dan rmbaci na ledini.
Zato u vecini slucajeva kad zarobis drugog plemica odnosis prema njemu gospodski (iako naravno znalo se desavat i drugacije, npr jedan hrvatsko-madjarski plemic Pavao Čupor na nekom turniru zajebavao Hrvoja Vukcica oponasajuci medvjeda zeleci da sugerira da je ovaj ko medvjed. E sad nakon jedne bitke 1415. ovaj ga zarobi i zašije u medvjedju kožu i baci u rijeku, kao ko se ponasa ko medvjed treba i da zavrsi kao medvjed).
Nego treba otvorit jednu temu ovako o srednjem vijeku na historija podforumu , da malo protabirimo-
Zato u vecini slucajeva kad zarobis drugog plemica odnosis prema njemu gospodski (iako naravno znalo se desavat i drugacije, npr jedan hrvatsko-madjarski plemic Pavao Čupor na nekom turniru zajebavao Hrvoja Vukcica oponasajuci medvjeda zeleci da sugerira da je ovaj ko medvjed. E sad nakon jedne bitke 1415. ovaj ga zarobi i zašije u medvjedju kožu i baci u rijeku, kao ko se ponasa ko medvjed treba i da zavrsi kao medvjed).
Nego treba otvorit jednu temu ovako o srednjem vijeku na historija podforumu , da malo protabirimo-
- AleksoMKD
#12541 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja bih voleo ali mislim da ce se tema zakljucati za 6-7 strana oko prepiranja ko je bio "ciji" plemic.bhnapoleon1 wrote:
Kad bi mogli da te likova da posaljemo vremenskom masinom unazad da licno pitaju plemstvo.....
-
Juliuscezar
#12542 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nisam procitao knjige, ali po ovom sto sam procitao na wikipedijama ne bih iskljucio da se serije i knjige upravo razidju u sukobu Boltona i Stannisa, tj. da Stannis ne dozivi onako katastrofalan i glup poraz kao u seriji.
-
Juliuscezar
#12543 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Najtuznije je sto bi vecina "nas" koja toliko gine da uzdigne plemice, bila sirotinja koja jede neku psenicnu (zamalo da napisem kukurznuAleksoMKD wrote:Ja bih voleo ali mislim da ce se tema zakljucati za 6-7 strana oko prepiranja ko je bio "ciji" plemic.bhnapoleon1 wrote:
Kad bi mogli da te likova da posaljemo vremenskom masinom unazad da licno pitaju plemstvo.....
- AleksoMKD
#12544 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
I ja mislim da ce u knjizi Stanis uzeti Winterfell ali ce poginuti odma posle toga. Ko sto su promenili sudbinu Shireen, u knjizi je Stanis ostavlja na zidu (sa Melisandre i svojom zenom) sa naredjenjem da ako on pogine ona je naslednik, mada je debeli rekao da ce je zapaliti u knjizi to nece biti Stanisova naredba.
Meni je najgluplje, t.j. najvise krivo sto su Severnjaci u zadnjoj sezoni ispali pizde.
Nije frka sto su u knjizi opisani kao odani i verni Starkovima, nego sto je jebeni Remzi ispao pametniji i od Roose Boltona i od Tiriona. Od prve sezone je "North remembers" te ovo te ono, te duguju Starkovima sve, te jedva cekaju da osvete Starkove kad Remzi najpametniji znao da je sve to gluma.
Jebote Greatjon koji je Rickona dao Remziju u knjizi gine pokusavajuci da spasi Robba na crvenoj svadbi
.
Ali dobro, ipak volim serije.
Meni je najgluplje, t.j. najvise krivo sto su Severnjaci u zadnjoj sezoni ispali pizde.
Nije frka sto su u knjizi opisani kao odani i verni Starkovima, nego sto je jebeni Remzi ispao pametniji i od Roose Boltona i od Tiriona. Od prve sezone je "North remembers" te ovo te ono, te duguju Starkovima sve, te jedva cekaju da osvete Starkove kad Remzi najpametniji znao da je sve to gluma.
Jebote Greatjon koji je Rickona dao Remziju u knjizi gine pokusavajuci da spasi Robba na crvenoj svadbi
Ali dobro, ipak volim serije.
- AleksoMKD
#12545 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nemoj tako, istini za volju posle svake gozbe bi se ostatci podelili sirotinji, mozda bi ja i ti glodali neku kosku, ili napravili supu od papkova srnebhnapoleon1 wrote:
Najtuznije je sto bi vecina "nas" koja toliko gine da uzdigne plemice, bila sirotinja koja jede neku psenicnu (zamalo da napisem kukurznu) kašu dok plemic od 120 kila jede samo krhtinu od srnetine
- AleksoMKD
#12546 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
https://www.youtube.com/watch?v=BtBdAUrR3rk
https://www.youtube.com/watch?v=kLuy8jEz0r4
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... -Ig7NRqplo
https://www.youtube.com/watch?v=RE0Rf3oUqnM
Posto je kampanja u Americi puna sa "attack add" evo kako bi izgledalo u GoT svetu
EDIT: opet ne mogu da postavim yt klipove, neka ih neko postavi castim pivo.
Posto je kampanja u Americi puna sa "attack add" evo kako bi izgledalo u GoT svetu
- vicious
#12547 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Kad postavljaš youtube klip samo izbriši slovo "s" u "htpps" i trebalo bi da funkcionišeAleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=BtBdAUrR3rk
EDIT: evo radi
Last edited by vicious on 31/08/2016 14:28, edited 1 time in total.
-
benjen
- Tito_i_Partija
#12549 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ova zadnja bi trebala bit' Snow-Seaworth, ako cemo realno. 
- Capajebo
#12550 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ko hoce da malo bolje upozna to oko regrutovanja vojske kod nizih lordova, Vitez 7 kraljevstava.