Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Amar_Chulle_Custic

#12101 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Amar_Chulle_Custic »

harisoni wrote:Eno, uvrijeđena mlada odmah. :lol:

Pročitao oba serijala, ali ne mogu reći da je ijedan za koplje bolji, pretjeruješ fkt.
Da, sigurno nije bolji.
Idemo analizirati, ok?

Reći ćemo da svaku fantaziju odlikuju sljedeći faktori:
1. svijet
2. likovi
3. dijalog
4. događaji koji se dešavaju
5. motor koji pokreće svijet (politika, religija, magija)

Ok? Ovo su aspetki koje svaka fantazija ima tako da ih sad možemo poredit.
Tolkien ima stvoren svijet sa jeziicima, ogromno je sve to, ali ima i Martin. Iako meni lično odgovara više Martinov svijet, reći ćemo da je Tolkien u tom aspektu nadmašio Martina.
2. Likovi? Likovi su kod tolkiena jednodimenzionalni. Tu imaš ili Aragorna, sveca poštenog ili Saurona - iskonsko zlo. Nema sredine. Nema onog realnog faktora u kojem svi ljudi imaju dobrog o lošeg. Također, jedni likovi koji su prošli transformaciju u tri knjige su Frodo i Gandalf. Svi ostali su isti, od početka do kraja. HIstoriju likova ne poznajemo, Tolkien nam priča samo o Bagginsima, o vilenjacima dobiješ na kašiku, o ljudima još manje a o Gandalfu daleko najmanje. Gandalfova uloga je toliko puta viđena premisa u kojoj imamo entitet veće sile koji vodi dobre ljude ka pobjedi protiv loših.
3. Dijalog? Iskreno, osim što Tolkien obiluje masovnim opisivanjem pejzaža, minimalnim opisivanjem unutrašnjih dijaloga likova, njihovih motiva i slično - Tolkienovi dijalozi u knjizi su sasvim prosječni. Očito je da je čovjek više posvetio energije opisujući svijet oko sebe naspram likova i razrade, i to je okej za neke, ali za mene nije. Smatram da knjiga treba imati dobro razrađene likove kao što ASOIAF ima, možda i previše, ali da ti likovi budu vođeni realnim motivima, iskrenim željama i slično... Ja se ne sjećam da je Tolkien i jednom dijalogu pristupio u smislu stvarnosti. Svaki je skoro kao iz biblije da je izvučen, dok je to kod martina drugačije. Čitao sam i Stevena Ericcsona, Robert Jordana, Ann Mccafrey, i nekolicinu još njih - i niko nije imao to što je Martin uspio sa svojim likovima i dijalozima.
4. Događaji su kod Tolkiena postavljeni isključivo s svrhom da se nešto dogodi. Rijetko kad će biti faktor iznenađenja, tj nema ga, a da ne pričam o možebitnim porazima. Kod Martina najveći ratnik jedne nacije umre zbog posjekotine, kralja ubije vepar, a budućeg kralja sjevera zakolju na vjenčanju... need i say more?
5. Kod tolkiena imamo magiju i to je sve. Politika nije spomenuta, religija jeste ali u kontekstu čitanja - opet kažem, biblije. Tolkien je bio kršćanin i očito je svoje zasnivao na svojim religijskim fundacijama ali kod Martina je skroz stvar drugačija. Počneš s politikom, ubaci se malo magije a religija je opšteprisutna, baš kao i u stvarnom svijetu.

Da ne duljim dalje, stvar je u sljedećem. Fantazija kao žanr je evoluirala od Tolkiena. Naravno, on je bio pionir i njegov posao je bio teži jer nije imao od koga učit, ali martin je uzeo Tolkienove cake i nadmašio ga. To treba da čini fanove Tolkiena ponosnim a ne kivnim jer neko smatra drugačije. AKo misliš da nisam upravu, slobodno mi napiši argument a ne ko onaj neotesani i nekultuni čovjek govorit mi da pišem gluposti. Jedina glupost ovdje je vaš stav prema tuđem mišljenju.
esmasaric

#12102 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by esmasaric »

Ja ovdje došla da komentarišem i čitam o seriji a vi se raspisali o Martin vs Tolkien.
Otvorite temu pa pišite.
I da svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ali pobogu, ovo nije ni mjesto ni vrijeme za to.
Neću da do aprila čitam o patuljcima, divovima, onim lavovima iz ormara, vulkanu, my precious...nego o HBO seriji.
Capajebo

#12103 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

Mi kao da jos nismo u potpunosti shvatili da sad moramo cekati do aprila, iduce godine.... 2017.... iduce proljece.... :mrgreen:
Pandakonda

#12104 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

Ovo bi bio perfektan prikaz samo da Rhaegar nema ovo na glavi :-)

Image

Evo kako je to Martin zamislio :-)

Image
Capajebo

#12105 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

1080p i 70p :mrgreen: :lol:
annoy

#12106 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by annoy »

Mladi Robert :eh:
Amar_Chulle_Custic

#12107 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Amar_Chulle_Custic »

esmasaric wrote:Ja ovdje došla da komentarišem i čitam o seriji a vi se raspisali o Martin vs Tolkien.
Otvorite temu pa pišite.
I da svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ali pobogu, ovo nije ni mjesto ni vrijeme za to.
Neću da do aprila čitam o patuljcima, divovima, onim lavovima iz ormara, vulkanu, my precious...nego o HBO seriji.
pa ti preskoči raspravu, stavi na ignore ljudi koji pišu - bujrum imaš opcije. Nije kao da sam ti upravo pet stranica teme zakrčio, već tri posta na stranici na kojoj cca 10 može stati.

Pobogu, ako ova tema bude ovisila samo o tom da pričamo šta je aktuelno u seriji - onda će biti grobna tišina do iduće godine.
Pandakonda

#12108 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

Zanimljiva je teorija da Varys ustvari hoće da uništi zmajeve i svu magiju zato što je izgubio "malog" zbog magije :-) Valjda računa na to da Euron ima onaj rog za zmajeve.
esmasaric

#12109 Re: RE: Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by esmasaric »

Pandakonda wrote:Zanimljiva je teorija da Varys ustvari hoće da uništi zmajeve i svu magiju zato što je izgubio "malog" zbog magije :-) Valjda računa na to da Euron ima onaj rog za zmajeve.
Taj rog nigdje nije prikazan. Ne znam zašto. Mada vidjet ćemo možda jednostavno bane u nekoj epizodi. I valjda će napraviti ljudi 100 000 brodova.
Juliuscezar

#12110 Re: RE: Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

esmasaric wrote:
Pandakonda wrote:Zanimljiva je teorija da Varys ustvari hoće da uništi zmajeve i svu magiju zato što je izgubio "malog" zbog magije :-) Valjda računa na to da Euron ima onaj rog za zmajeve.
Taj rog nigdje nije prikazan. Ne znam zašto. Mada vidjet ćemo možda jednostavno bane u nekoj epizodi. I valjda će napraviti ljudi 100 000 brodova.
Varys se trudio predstavit cesto kao humanista, ako je to tacno onda bi imalo smisla da hoce unistit Zmajeve jer su oni prilicno nehumano oruzje. To je ako hocemo da pojacamo ovu teoriju sto nam Pandakonda rece.
Capajebo

#12112 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

Varys... humanista :mrgreen:
To je kao da se kaze da je Littlefinger humanista :mrgreen:
Yahweh
Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.

#12113 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Yahweh »

Ja i moje pamcenje. Jel ono Jamie trehno malog Brana sa balkona i ovaj ostao invalid & da li je Bran nekom rekao šta se zapravo desilo?
Juliuscezar

#12114 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Juliuscezar »

Capajebo wrote:Varys... humanista :mrgreen:
To je kao da se kaze da je Littlefinger humanista :mrgreen:
Ima onaj razgovor sa Nedom kad je Ned zatvoren gdje mu govori nesto tipa da se bori za mir. E sad ne znam kakav je u knjigama. Ima određenu dozu saosjećanje za ratliku od Littlfingera.

Nego zna li neko jesu li Neokaljani crni ili bijeli evunusi. To jest je li otisla samo kajgana ili i kobasica.
kakavdanakneiskustvu

#12115 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by kakavdanakneiskustvu »

Yahweh wrote:Ja i moje pamcenje. Jel ono Jamie trehno malog Brana sa balkona i ovaj ostao invalid & da li je Bran nekom rekao šta se zapravo desilo?

da,jamue ga je gurnuo,mislim da mali nikome nije rekao sta se desilo,valjda se ni ne sjeca?
Pandakonda

#12116 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Yahweh wrote:Ja i moje pamcenje. Jel ono Jamie trehno malog Brana sa balkona i ovaj ostao invalid & da li je Bran nekom rekao šta se zapravo desilo?

da,jamue ga je gurnuo,mislim da mali nikome nije rekao sta se desilo,valjda se ni ne sjeca?
Sjetio se u ovoj sezoni kad je imao onaj flashback. Bezveze je teoretisat kako se Jon pravo trebao zvat jer znamo da nema šanse da on prihvati to ime.
Capajebo

#12117 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

Kad bude, Dracarys Targaryen :mrgreen: :mrgreen:
drogon2

#12118 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by drogon2 »

Pandakonda wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Sjetio se u ovoj sezoni kad je imao onaj flashback. Bezveze je teoretisat kako se Jon pravo trebao zvat jer znamo da nema šanse da on prihvati to ime.
Nije da ne postoji sansa.Nek mu Bran pokaze jednu viziju toga kako mu je babo bio fin i kako mu je majka dala to ime i mislim da ce ga Jon prihvatiti :-D
Mali_Vuk

#12119 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Mali_Vuk »

Puno (pravo) ime i prezime ove malene Mormontke glasi Bella RAMSEY Zamalo pa Ramsay :lol:

Image
Pandakonda

#12120 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

Nećemo sad maloljetnice ljepit po temi :D
Mali_Vuk

#12121 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Mali_Vuk »

Pokvarena mašta i prljave strasti :skoljka:
Mali_Vuk

#12122 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Mali_Vuk »

Glede (bespotrebne) rasprave gore :D Moj glas ide za Tolkiena
Capajebo

#12123 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Capajebo »

De ba hocel' ko banovati ovog malog vuka? Mislim, stvarno nema smisla ovakve bezobrazluke i prostakluke ovako javno postavljati... zgadi mi temu :-) :mrgreen:
Pandakonda

#12124 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Pandakonda »

Davos počeo sa MMA treningom, valjda će i on imat neke fight scene iduće sezone :-)

Image
Mali_Vuk

#12125 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Post by Mali_Vuk »

Capajebo wrote:De ba hocel' ko banovati ovog malog vuka? Mislim, stvarno nema smisla ovakve bezobrazluke i prostakluke ovako javno postavljati... zgadi mi temu :-) :mrgreen:
Niko se ne kači sa vukom. Vukovi pamte :D
Post Reply