Game developeri u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
sarajlija120

#1 Game developeri u BiH

Post by sarajlija120 »

Pokušao sam naći temu koja govori o ovome, ali nisam uspio. :-)

Dakle, šta mislite, ima li naša zemlja dobrih game developera? Mislim prvenstveno na PC igre. :mrgreen:
Vipsilon

#2 Re: Game developeri u BiH

Post by Vipsilon »

Šta podrazumijevaš pod dobrim game developerom? Pojam game developera se znatno promijenio. Nekada je dobar game developer morao da u malom prstu drži C/C++, matematiku (ne nužno teško), AI algoritme, mreže. Danas, zahvaljujući alatima kao što je Unity, to uopšte više nije potrebno. Programiranje se svelo na ubacivanje gotovih modela, pisanje skriptica, manipulacija objektima i mijenjanje određenih parametara. Dakle, bitno je da imaš dobru ideju, a prevođenje te ideje u igru je dosta lakše nego što je nekada bilo.
sarajlija120

#3 Re: Game developeri u BiH

Post by sarajlija120 »

Vipsilon wrote:Šta podrazumijevaš pod dobrim game developerom? Pojam game developera se znatno promijenio. Nekada je dobar game developer morao da u malom prstu drži C/C++, matematiku (ne nužno teško), AI algoritme, mreže. Danas, zahvaljujući alatima kao što je Unity, to uopšte više nije potrebno. Programiranje se svelo na ubacivanje gotovih modela, pisanje skriptica, manipulacija objektima i mijenjanje određenih parametara. Dakle, bitno je da imaš dobru ideju, a prevođenje te ideje u igru je dosta lakše nego što je nekada bilo.
Mislim na to da li postoji kod nas neka ekipa koja bi mogla napraviti nešto poput Conuter Strike GO ili igrice Ghost Warrior (ona snajperska), pitam s ciljem. Naumpalo mi je da se organizuju developeri i dizajneri koji imaju vremena, pa da se nešto napravi na svjetskom nivou. Ja sam grafički dizajner i radim sa multimedijom općenito. Čisto mi je kao ideja došlo da bi nas to dosta "podiglo" u svijetu. Fale nam samo ambicije i da nas neko "pogura". :-) :-) :izet:
mousstapha

#4 Re: Game developeri u BiH

Post by mousstapha »

Ma Gamedevelopment je zeznuta disciplina. Da bi se napravila dobra igra potrebno je dosta novca za organizaciju tima, marketing i pored tehnickog znanja, treba razviti kvalitetnu pricu. I opet kad sve ovo ulozis, nema garancije za uspjeh. To je trziste jako zahtijevno, gdje su veliki igraci opredjeljeni da godisnje osvjezavaju svoje uspjesne naslove, a neki nezavisni studio nema kapacitete da brzo odgovara na promjene na trzistu.

Vjerovatno je moguce uraditi nesto na polju mobile developmenta, ali i tu je pitanje kako plasirati proizvod na trziste. Postoje ljudi koji su ovo sve pokusavali, vjerovatno i danas pokusavaju, ali tesko je napraviti odjek.
mirsek

#5 Re: Game developeri u BiH

Post by mirsek »

mousstapha wrote:Ma Gamedevelopment je zeznuta disciplina. Da bi se napravila dobra igra potrebno je dosta novca za organizaciju tima, marketing i pored tehnickog znanja, treba razviti kvalitetnu pricu. I opet kad sve ovo ulozis, nema garancije za uspjeh. To je trziste jako zahtijevno, gdje su veliki igraci opredjeljeni da godisnje osvjezavaju svoje uspjesne naslove, a neki nezavisni studio nema kapacitete da brzo odgovara na promjene na trzistu.

Vjerovatno je moguce uraditi nesto na polju mobile developmenta, ali i tu je pitanje kako plasirati proizvod na trziste. Postoje ljudi koji su ovo sve pokusavali, vjerovatno i danas pokusavaju, ali tesko je napraviti odjek.
Slazem se ovo za pc igre gdje stvarno treba velika i dobra ekipa da se ima koliko toliko realna sansa za uspjeh.
Sto se tice igrica za mobilne uredjaje ima mnogo vise pokusaja mada su to vecinom pojedinacne igrice mimo standardnog portfolija kompanije i relativno jednostavne. Ja jedino znam za firmu Triple Claim a koja se vecinski bavi pravljenjem igrica.
U svakom slucaju trziste igrica pa i mobilnih je extra profitabilno makar radio i za druge samo treba imati dobru ekipu za rad i nalazenje projekata. Cijena izrade mobilnih igrica su uglavnom petocifrene a nerijetko i sestocifrene tako da svaki clan tima fino zaradi za svoj angazman.
soul_eclipse

#6 Re: Game developeri u BiH

Post by soul_eclipse »

Fulio sam temu brisite post :D
AmirBaa

#7 Re: Game developeri u BiH

Post by AmirBaa »

licno pokusao pribliziti VR Bosni, njegove mogucnosti, prednosti, mane, kako da se iskoristi potencijal i predstavi drzava-grad u VR-u sto bi bilo veoma napredno i neobicno u to vrijeme (prije 2 godine sam to pokusavao, kada je Oculus imao samo DK, pa kad je tek samsung gear izasao prosle godine...) ali rijetko ko je zainteresovan bio, a i oni koji su zainteresovani bili nisu htjeli uloziti nikakav novac. A ja kao student tada sam potrosio svu lovu na opremu :) preciznije, nudio sam SCC-u i Poljine Hills VR aplikacije-igre ali nisu bili zainteresovani. Pa su onda kupili ona kineska smeca na trecem spratu i naplacivali ljudima koristenje. A prije koji mjesec su kupili dva HTC-a vive, 2-3 igrice i naplacuju ljudima koristenje te opreme... Toliko o podrsci domacim firmama i domacim ljudima :thumbup: nije ni cudo sto svi bjeze :D
l33t

#8 Re: Game developeri u BiH

Post by l33t »

problem je sto trazite podrsku ovdje, ima fino kickstarter, skupi se ozbiljan tim sa planom i sve se transparentno pokaze na kickstarteru i donacije ce doci.. nekoliko igara je uspjesno u izradi pomocu kickstartera :D
hekaton

#9 Re: Game developeri u BiH

Post by hekaton »

Imas Game dev meetupe u sarajevu pa bujrum
https://www.meetup.com/Sarajevo-Game-De ... nt-Meetup/
aditon

#10 Re: Game developeri u BiH

Post by aditon »

šta je s ekipom koja radi na igri Fantasiam (čini mi se da se tako zove).
Svojevremeno je i klix pisao o toj ekipi, a igra je već trebala biti dostupna, međutim još uvijek nije izišla na tržište.
gamemaker

#11 Re: Game developeri u BiH

Post by gamemaker »

Volio bih da se ova tema valo više oživi, pa evo ja ću probati.

Objavio sam prije nekoliko dana mobilnu igru na play store.

Potražite na playstoreu "Shuffle it Right" ili je skinite sa sljedećeg linka:

https://play.google.com/store/apps/deta ... fleItRight

Zanimljiva puzle igra mozda se nekom svidi.
Ostavite recenzije i slobodno pišite prijedloge, primjedbe i tome slične stvari. Uživajte :D

Ja sam do sad razvijao igre u Unity game engineu. Pa ako neko ima nekih pitanja, sugestija, ideja neka slobodno pita. Ja ću probadti odgovoriti na ona koja budem znao.

I zanima me ima li još game developera koji su postavljali svoje igre na neku platformu i volio bih da se više uključe u ovu temu.

Game industrija ima mnogo potencijala, ogroman je novac u igri samo treba pogoditi sa pravom igrom. Danas nam je dostupno mnogo alata za razvoj igara i razviti igru je nikad lakše pa ako ima neko ko nije nikad razvijao igre neka proba.
Post Reply