Gadir Hum

Rasprave o vjerskim temama.
salik79

#326 Re: Gadir Hum

Post by salik79 »

brrrm wrote: Što se tiče ovog što promovira šiizam. Nisi mi u tom tekstu pomenuo Omera ibn Hattaba Aišu r.a i Ebu Bekra es-sidikka!?
Zar za vas Aiša nije kurva? Estagfirullah, estagfirullah, estagfirullah... Iako je Kur'an očistio od toga!

Sta imas pitati njega, mene, bilo koga s ovog foruma, ko moze biti bilo ko u stvarnom zivotu?! Evo ti odgovora istinske sijske uleme Sejha Hasana Nasrullaha (obrati paznju na "podebljano" i imaj, pri tome, na umu da je i on sejjid):

http://youtu.be/vqfpXDusUZs
Kroksica

#327 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

basar wrote:
Greška broj 1. Poslanik s.a.v.a. jeste Ehli Bejt a.s. :)

Kao argument broj 2. Riječi Poslanika s.a.v.a. "Men kuntu mevlahu fe hada Alijun mevlahu" :)
Kome sam ja "staratelj" pa i Ali mu je "staratelj".
Isto tako Poslanik jeste sunnet, ali mi opet ovdje raspravljamo. Posto nemam adekvatan citat na arapskom, mozda bih ga i mogla nabaviti da se malo potrudim ali necu, posluzicu se logikom i reci da je Ali sljedbenik sunneta tj. Ali je bio sunnija. Naravno, koristim se ovom vasom logikom koja je tako peglativna. Mozemo danima presipati iz supljeg u prazno, no moja poenta je da u vrijeme Poslanika nije bilo ni Sijja ni Sunnija nego jendostavno - Muslimani.
Bosanac sa dna kace

#328 Re: Gadir Hum

Post by Bosanac sa dna kace »

Ovog Gadir-i Huma nema u petstogodisnjoj tradiciji bosnjackog islama... :oops:
basar

#329 Re: Gadir Hum

Post by basar »

Kroksica wrote:
basar wrote:
Greška broj 1. Poslanik s.a.v.a. jeste Ehli Bejt a.s. :)

Kao argument broj 2. Riječi Poslanika s.a.v.a. "Men kuntu mevlahu fe hada Alijun mevlahu" :)
Kome sam ja "staratelj" pa i Ali mu je "staratelj".
Isto tako Poslanik jeste sunnet, ali mi opet ovdje raspravljamo. Posto nemam adekvatan citat na arapskom, mozda bih ga i mogla nabaviti da se malo potrudim ali necu, posluzicu se logikom i reci da je Ali sljedbenik sunneta tj. Ali je bio sunnija. Naravno, koristim se ovom vasom logikom koja je tako peglativna. Mozemo danima presipati iz supljeg u prazno, no moja poenta je da u vrijeme Poslanika nije bilo ni Sijja ni Sunnija nego jendostavno - Muslimani.
Mislim da nisi shvatila ono što sam napisao, ali nebitno. Uglavnom da dodam, Ehli Sunnet se prvi put pominje za vrijeme Muavije, dok se pojam Alijeve šiije pominje još za života Božijeg Poslanika s.a.v.a.
Kroksica

#330 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

basar wrote:
Mislim da nisi shvatila ono što sam napisao, ali nebitno. Uglavnom da dodam, Ehli Sunnet se prvi put pominje za vrijeme Muavije, dok se pojam Alijeve šiije pominje još za života Božijeg Poslanika s.a.v.a.
Objasni boldirano.
apsidejzi

#331 Re: Gadir Hum

Post by apsidejzi »

Mislim da je krajnje vrijeme da se prestanemo natezati oko necega sto je bilo prije 1350 godina. Ljudi moji, to je bilo prije cca 60 generacija. Jel treba proci jos 60 da shvatimo da je u pitanju politika Saudijske Arabije i Irana te da obe drzave vjesto zloupotrebljavaju vjernicke osjecaje za postizanje svojih ciljeva. Ko ovo nije shvatio na primjeru sirije taj ima problema sa razumijevanjem vremena u kojem zivi.
SmokingMan

#332 Re: Gadir Hum

Post by SmokingMan »

basar wrote:
Da ovo Rejs čuje... :lol:
salik79

#333 Re: Gadir Hum

Post by salik79 »

apsidejzi wrote:Mislim da je krajnje vrijeme da se prestanemo natezati oko necega sto je bilo prije 1350 godina. Ljudi moji, to je bilo prije cca 60 generacija. Jel treba proci jos 60 da shvatimo da je u pitanju politika Saudijske Arabije i Irana te da obe drzave vjesto zloupotrebljavaju vjernicke osjecaje za postizanje svojih ciljeva. Ko ovo nije shvatio na primjeru sirije taj ima problema sa razumijevanjem vremena u kojem zivi.
Slazem se, sve pet, ali ja Saudiju i Iran ne mogu cak ni u istu recenicu staviti. Ni u kontekstu. Kao noc i dan.
kerima1

#334 Re: Gadir Hum

Post by kerima1 »

apsidejzi wrote:Mislim da je krajnje vrijeme da se prestanemo natezati oko necega sto je bilo prije 1350 godina. Ljudi moji, to je bilo prije cca 60 generacija. Jel treba proci jos 60 da shvatimo da je u pitanju politika Saudijske Arabije i Irana te da obe drzave vjesto zloupotrebljavaju vjernicke osjecaje za postizanje svojih ciljeva. Ko ovo nije shvatio na primjeru sirije taj ima problema sa razumijevanjem vremena u kojem zivi.
I to i sto su nam podijelili Kur'ane koje ne smijemo ni razumiit sta pise,nego kako su nam drugi protefsirili!! Allah u Svojoj Knjizi na dosta mjesta kaze da mi razmislimo ili razumijemo,po tom znam da nama nece Bog nista ako se mi oslobodimo i pocnemo razumijevati ajete.
kerima1

#335 Re: Gadir Hum

Post by kerima1 »

salik79 wrote:
Slazem se, sve pet, ali ja Saudiju i Iran ne mogu cak ni u istu recenicu staviti. Ni u kontekstu. Kao noc i dan.
Sve je to slicno u 5 deka,ista manipulacija ovcama.
Kroksica

#336 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

kerima1 wrote: I to i sto su nam podijelili Kur'ane koje ne smijemo ni razumiit sta pise,nego kako su nam drugi protefsirili!! Allah u Svojoj Knjizi na dosta mjesta kaze da mi razmislimo ili razumijemo,po tom znam da nama nece Bog nista ako se mi oslobodimo i pocnemo razumijevati ajete.
???

@apsi :thumbup:
kerima1

#337 Re: Gadir Hum

Post by kerima1 »

Kroksica wrote:
kerima1 wrote: I to i sto su nam podijelili Kur'ane koje ne smijemo ni razumiit sta pise,nego kako su nam drugi protefsirili!! Allah u Svojoj Knjizi na dosta mjesta kaze da mi razmislimo ili razumijemo,po tom znam da nama nece Bog nista ako se mi oslobodimo i pocnemo razumijevati ajete.
???
Sta nije jasno Kkroksice? Ja samo ukazujem da mi muslimani ne razmisljamo o ajetima svojom glavom,nego kako nam je protefsireno.Tu ja samo vidim drzanje ovaca na uzicama.
nemampojma0

#338 Re: Gadir Hum

Post by nemampojma0 »

Ja cirkusa moja majko!
Cuj nje,ne treba joj tefsir,pa da svako tumaci kako mu volja.
Duso draga tefsir je itekako potreban,ali pravi,a ne bukvalisticki i zatucani.
Prvo,potrebno je da se sagledaju historijske cinjenice i okolnosti,te desavanja za vrijeme Poslanika a.s. na tacan i istinit nacin,a ne muavijsko devijantan,da bi se mogle odredjene stvari iz Knjige shvatiti,a kao drugo to bi bila baza za pravilno tumacenje Knjige u danasnjem vremenu,pa da imamo napredak,jer se drzimo uzeta.
Kuran Casni je na snazi do Sudnjeg dana,a i nakon toga te se mora shvatiti u svakom vremenu i dati odgovore na aktuelna pitanja,a ne na neki rigidan nacin tumaciti ga i zloupotrebljavati za politicke potrebe neprijatelja Islama.
To sto ti govoris,oni su i ubacili u glave danasnjih muslimana,sta ce vam autoriteti,ti si dovoljno pametan da sam shvatis i protumacis poruku ili na drugi nacin,da se pravi autoriteti maknu na margine,da ih se optuzuje za kojekave gluposti,a da se instaliraju i promovisu kvaziucenjaci,priuceni cobani s laznim titulama.
Kroksica

#339 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

kerima1 wrote: Sta nije jasno Kkroksice? Ja samo ukazujem da mi muslimani ne razmisljamo o ajetima svojom glavom,nego kako nam je protefsireno.Tu ja samo vidim drzanje ovaca na uzicama.
O kakvim Kur'anima i tefsirima pricas?

@nemampojma, malo si kontradiktoran, kazes prvo je potrebno pogledati historijski kontekst zatim kazes da je Kur'an na snazi do Sudnjeg dana i da je prilagodljiv svakom vremenu, s cim se i slazem. Zbog cega je onda potreban historijski kontekst ako je poruka univerzalna?

Slazem se sa Kerimicom, nisu nam potrebni tefsiri koje su napisali ljudi.
nemampojma0

#340 Re: Gadir Hum

Post by nemampojma0 »

Nije to u kontradikciji,vec ti nisi razumila.
Mnogi ajeti su obajvljeni povodom nekih dogadjaja i osoba za vrijeme zivota Poslanika a.s. i tacno i istinito tumacenje tih ajeta je potrebno da bi se stvari unutar vjere postavile na pravo mjesto,a ne kao sto imamo slucajeva da se odredjeni dogadjaji i osobe najmerno krivo interpretiraju i na takvim krivim interpretacijama se zasnivaju neki koncepti i ucenja.
Pa zato neko spominje gore da se Gadir-i-Hum ne spominje u 500-godisnjoj tradiciji muslimana Bosne,jer su neke stvari namjerno skrivane ili izvrtane.
Uzmi primjer jewmi asure,nasi imami po dzamijama se satrase pricajuci o tome da je taj dan pristala Nuhova ladja,da je Junus izbacen iz ribe i sl.,a niko ne spominje da je na taj dan pocinjen najveci zlocin,ubistvo Poslanikovog a.s. unuka i drugih clanova Poslanikove porodice i to nakon sto su muceni gladju i zedju.A razlog je da se sakriju historijske cinjenice i sramota katila i zulumcara.
I zato treba prvo pravilno protumaciti te dogadjaje i na istini zasnovati svoju vjeru i vjerovanje,pa ces onda lakse moci shvatiti sadasnjost,a Boga mi i buducnost.
salik79

#341 Re: Gadir Hum

Post by salik79 »

nemampojma0 wrote:Nije to u kontradikciji,vec ti nisi razumila.
Mnogi ajeti su obajvljeni povodom nekih dogadjaja i osoba za vrijeme zivota Poslanika a.s. i tacno i istinito tumacenje tih ajeta je potrebno da bi se stvari unutar vjere postavile na pravo mjesto,a ne kao sto imamo slucajeva da se odredjeni dogadjaji i osobe najmerno krivo interpretiraju i na takvim krivim interpretacijama se zasnivaju neki koncepti i ucenja.
Pa zato neko spominje gore da se Gadir-i-Hum ne spominje u 500-godisnjoj tradiciji muslimana Bosne,jer su neke stvari namjerno skrivane ili izvrtane.
Uzmi primjer jewmi asure,nasi imami po dzamijama se satrase pricajuci o tome da je taj dan pristala Nuhova ladja,da je Junus izbacen iz ribe i sl.,a niko ne spominje da je na taj dan pocinjen najveci zlocin,ubistvo Poslanikovog a.s. unuka i drugih clanova Poslanikove porodice i to nakon sto su muceni gladju i zedju.A razlog je da se sakriju historijske cinjenice i sramota katila i zulumcara.
I zato treba prvo pravilno protumaciti te dogadjaje i na istini zasnovati svoju vjeru i vjerovanje,pa ces onda lakse moci shvatiti sadasnjost,a Boga mi i buducnost.

Potpisujem, od rijeci do rijeci. Upravo ovo i ja stalno isticem, sve ovo mi opetovano para i usi i srce i dusu. Emevijska ulema i metastaze koje je ostavila za sobom su istinski (pra)uzrok svih patnji, razdora i dekadence citavog umeta.
manolito1

#342 Re: Gadir Hum

Post by manolito1 »

''Reci: ‘O vi nevjernici, ja ne robujem onome čemu vi robujete, niti ste vi robovi onome Kome ja robujem, niti sam ja rob onome čemu vi robujete, niti ste vi robovi Onome Kome ja robuje, vam vaša vjera, a meni moja.''
Kroksica

#343 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

nemampojma0 wrote:Nije to u kontradikciji,vec ti nisi razumila.
Ne slazem se. Mi, muslimani, se volimo hvaliti kako je Kur'an jedina knjiga koja se lahko uci napamet, i volimo potegnuti onu "da se spale sve knjige na dunjaluku, muslimani bi imali kompletan Kur'an u roku od odmah" sto je tacno. Eh sad zamisli da se to stvarno desi, da sve knjige nestanu sa lica zemlje a da samo Kur'an ostane. Po ovim tvojim rijecima 50 godina nakon toga ljudi ne bi znali tumaciti Kur'an jer nemaju nikakav background, dok ja tvrdim suprotno. Znaci, ako Allah swt kaze da je to univerzalna knjiga, onda je to univerzalna knjiga sve ostalo je skoro pa irelevantno.

Naravno, nisam protiv toga da se izucava historija ali sam protiv toga da se historija mjesa sa vjerom.
basar

#344 Re: Gadir Hum

Post by basar »

Kroksica wrote:
basar wrote:
Objasni boldirano.

Nije problem nikakav.

NAPOMENA ! : Sljedeće predaje su iz Ehli Sunitskih izvora:

Da bismo odgovorili na ovo pitanje najbolje bi bilo da vidimo kada je prvi put upotrebljena riječ šija koja u prijevodu znači sljedbenik, drugim riječima malo ćemo potražiti u pouzdanim sunnitskim izvorima kako bismo pronašli odgovore na postavljeno pitanje.

Dakle kada je objavljen sedmi ajet sure Al-Bayyina (Dokaz jasni) koji kaže:
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ

A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja, (98/7)
Poslanik s.a.w.a se obratio Aliji a.s. i rekao mu: "O Ali, oni (najbolja stvorenja) su ti i tvoji šije (sljedbenici)"

Ovaj hadis se prenosi u sljedećim Sunitskim izvorima:

1. As-savaik Al-Muharake, str. 96, Ibn Hadžer Hejsami
2. Ševahed At-tenzil, tom II., str. 356 i 66, hadis br. 1125 i 1148, Hakim Al-Haskani
3. Kifajet At-Talib, str. 244, 245 i 246 Kendži Šafeji
4. Al-Minakib, str. 62 i 187 Al-Harezmi
5. Al-Fosul Al-Muhima, str. 107, Sabak Al-Maliki
6. Jenabila-l-Mavada, str. 62, Kunduzi Al-Hanefi
7. Ad-dor Al-mansur, tom VI., str. 379, Sujuti
8. Tefsir od Taberija, tom III., str. 146, Taberi
9. Tezkeretu-l-Havas, str. 18, Ibn Džozi
10. Fethu-l-Kadir, tom V, str. 477, Šokani

Sam Imam Ali ibn Ebu Talib o tome govori:
أمير المؤمنين علي بن أبي طالب قال قال رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) يا علي إذا كان يوم القيامة يخرج قوم من قبورهم لباسهم النور على نجائب من نور أزمتها يواقيت حمر تزفهم الملائكة إلى المحشر فقال علي تبارك الله ما أكرم هؤلاء على الله قال رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) يا علي هم أهل ولايتك وشيعتك ومحبوك يحبونك بحبي ويحبوني بحب الله هم الفائزون يوم القيامة .
Poslanik s.a.w.a rekao mi je: "O Ali, kada nastupi Sudnji dan, izaći će grupa ljudi iz kabura čija su odjeća svjetlječa, oni sjedaju na kamilima od svjetla te drže konopce koji su od rubina a njih će meleci ispratiti do Mehšera." Pitao sam Poslanika s.a.w.a: Tebareka-Allah, koliki su oni cijenjeni kod Allaha! Tom prilikom Poslanik s.a.w.a odgovorio je: "Oni su ljudi koji su prihvatili tvoj Vilajet (vodžstvo), oni su tvoji zaljubljeni i sljedbenici (šije). Oni te vole zbog ljubavi prema meni, a vole mene jer vole Allaha. Oni su uspješni ljudi na Sudnjem danu".
Hadis prenosi Ibn Asaker u knjizi Historija grada Damaska (Tarih Medina Damask), tom 42., str, 332.

Ibn Asaker svojim senedom od velikog ashaba Džabir ibn Abdullaha prenosi sljedeće:
روى ابن عساكر بإسناده عن جابر بن عبد اللّه، قال: كنّا عند النبي صلى اللّه عليه وسلّم، فأقبل علي بن أبي طالب، فقال رسول اللّه: «قد أتاكم أخي، ثمّ التفت الي‏الكعبة فضربها بيده. ثمّ قال: والذي نفسي بيده، إنّ هذا وشيعته لهم الفائزون يوم القيامة. ثمّ قال: إنّه أوّلكم إيماناً معي، وأوفاكم بعهد اللّه، وأقومكم بأمر اللّه، وأعدلكم في الرعيّة، وأقسمكم بالسويّة، وأعظمكم عند اللّه مزية». قال: وفي ذلك الوقت نزلت فيه: (إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّلِحَتِ أُولَئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ). البيّنة:7/98.
كان أصحاب محمد صلى اللّه عليه وسلّم إذا أقبل علي قالوا: قد جاء خير البرية.
Rekao je Džabir ibn Abdullah da smo bili kod Poslanika s.a.w.a, zatim došao je Ali ibn Ebu Talib. Poslanik je rekao: "Došao vam je brat" zatim se okrenuo prema Kjabi, svojim je rukama dotakao Kjaba i rekao mu: "Tako mi Allaha u čijoj je ruci moj život, on i njegovi šije (sljedbenici) će postići sreću na Sudnjem danu."
Onda je Poslanik s.a.w.a rekao: "Ali je prva osoba koji je vjerovao u mene, on je najvjernji od vas što se tiče prisege Allahu, on je najčvršči od vas u izvršenju Allahovih naredbi, on je najpravednji od vas u djelovanju prema drugima te kod Allaha ima najviši stepen u odnosu prema vama."
Džabir navodi da je tada objavljen ajet: "A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja," (Sura Dokaz jasni, sedmi ajet). Od tada kada god je Alija dolazio kod ashaba oni bi govorili da je došao 'najbolje stvorenje'.
Hadis prenosi Ibn Asaker u knjizi Historija grada Damaska (Tarih Medina Damask), tom 42., str, 371.

Sljedeći hadis je od Ibn Abbasa koji se prenosi u knjizi Nezm Doraro-l-Samtin. Hadis glasi sljedeće:
وعن ابن عباس ( رض ) قال : لما نزلت هذه الآية : ان الذين امنوا وعملوا الصالحات أولئك هم خير البرية قال : لعلي هو أنت وشيعتك تأتي يوم القيامة أنت وشيعتك راضين مرضيين ويأتي عدوك غضبانا مقحمين
Ibn Abbas kaže kada je objavljen ajet: "A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja," Božiji Poslanik s.a.w.a rekao je Aliji: "Ovaj ajet se odnosi na tebe i tvoje šije (slijedbenike). Na Sudnjem danu doći ćete ti i tvoji sljedbenici jer ste zadovoljni Allahom i Allah je zadovoljan s vama, a dolazit če i tvoji ljuti neprijatelji osuđeni na propast."
Nezm Doraro-l-samtin, str. 92, Zerendi Hanefi

Hatib Bakdadi isto prenosi hadis od Ša'bija od Alije ibn Ebu Taliba pa piše:
... عن الشعبي عن علي قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : " أنت وشيعتك في الجنة ".
Božiji poslanik s.a.w.a rekao je Aliji: "Ti i tvoji šije (sljedbenici) su u džennetu."
Historija Badada (Tarih Bakdad), tom 12., str 284, Hatib Bakdadi.

Slični hadis se prenosi u oko 40 sunnitskih knjiga. Prema tome vidimo da riječ 'Šija' po prvi put je upotrebljena od strane hazreti Pejgambera s.a.w.a. te da je Božiji Poslanik sam sljedbenike imama Alije a.s. nazvao šijama i njima je nagovijestio da će ući u džennet ukoliko budu slijedili Aliju a.s.

Još jednom napominjem da ne bi bilo zabune, postavljam Sunijske izvore, jer znam da Šiijske većina neće ni pogledati. Kako znam? Znam zato što sam ja isti takav bio.

Još jedna napomena, ne želim nikakve svađe, samo argumente. Selam
nemampojma0

#345 Re: Gadir Hum

Post by nemampojma0 »

Kroksice,naravno da je univerzalna Knjiga,ali to ne znaci da ce nam sama od sebe sve reci niti da je mozemo shvatati kako ko zeli.
Tumacenje iliti tefsir je apsolutno neophodno,to ja zastupam,a ti si tvrdila u nkeom svom postu da ne treba nikakav tumac,doduse ja sam se usput osvrnuo i na to da stvari treba da se postave na istini i da se u tom svijetlu interpretiraju i objasnjavaju.
Da je ovako kako ja kazem,dokaz ti je sama objava Kur'ana preko zivog covjeka i to u trajanju od 23 godine.Znaci da je potrebno da neko protumaci sadrzinu i norme Kur'ana,da ih poblize objasni i priblizi covjeku,jer da bi nesto analizirao i dao kvalitetno objasnjenje moras imati neka znanja o tome,a suprotno od toga su pretpostavke,koje su uvijek subjektivne,i nagadjanja.
Otkud sunet,ako je dovoljan Kur'an?
Kako cemo ti i ja znati sta Kur'an misli o doniranju organa,ako znamo da se to nigdje ne spominje,znaci neko mora izvuci zakljucak iz Svetog teksta,protumaciti ga i dati odgovor na to pitanje ili mnostvo drugih koja se javljaju u danasnje vrijeme.Ko je taj neko?Svakako neko ko ima znanje o vjerskim propisima,ali i u drugim disciplinama nauke,u ovom slucaju,medicini.
Problem danasnjeg covjeka je sto bi sve da prilagodi sebi,a sebe da ne mijenja,lakse je neko pravilo tumaciti po svom nahodjenju i modificirati ga po svojim potrebama,nego promijeniti svoje navike,prihvatiti svoje nedostatke i mijenjati se nabolje.
Zagrebemo po povrsini vjere i mislimo da smo sposobni sve shvatiti i o svemu raspravljati.Dakako da moze i to,kod sarlatana i onih koji ne shvataju ozbiljnost vjere i odgovornost.
U pozitivnom pravu,za one koji se bave pravom,a nemaju adekvatne strucne kvalifikacije i reference se kaze da se bave nadripisarstvom i za to se krivicno odgovara.
A vjerskim pitanjima se tako olako pristupa i iznose teze,stavovi i sudovi,jer ne postoji trenutna sankcija,a zaboravljaju da ce se svakako odgovarati.
Ako ovo ne razumijes,suvisno je da dalje diskutujemo.
antikrme

#346 Re: Gadir Hum

Post by antikrme »

Koliko vas plaćaju da vršite "tumačenje" vjere po forumu? Na koji vas način isplaćuju? Po satnici? Po učinku? Obuhvata li vaš posao i fejzbuk? Koliko portala obilazite? Smijete li o ovome pričati otvoreno ili javno? Je li vi smišljate postove ili dobijete gotov materijal za postanje? Jeste li u istoj zgradi ili prostoriji? Je li forum samo jedna od stepenica obavještajaca za smutnju? Kako napredujete na šejtanskoj skali na poslu?
Kroksica

#347 Re: Gadir Hum

Post by Kroksica »

basar wrote:
Nije problem nikakav.

Da bismo odgovorili na ovo pitanje najbolje bi bilo da vidimo kada je prvi put upotrebljena riječ šija koja u prijevodu znači sljedbenik, drugim riječima malo ćemo potražiti u pouzdanim sunnitskim izvorima kako bismo pronašli odgovore na postavljeno pitanje.

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ

A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja, (98/7)
Poslanik s.a.w.a se obratio Aliji a.s. i rekao mu: "O Ali, oni (najbolja stvorenja) su ti i tvoji šije (sljedbenici)"

2. Ševahed At-tenzil, tom II., str. 356 i 66, hadis br. 1125 i 1148, Hakim Al-Haskani

أمير المؤمنين علي بن أبي طالب قال قال رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) يا علي إذا كان يوم القيامة يخرج قوم من قبورهم لباسهم النور على نجائب من نور أزمتها يواقيت حمر تزفهم الملائكة إلى المحشر فقال علي تبارك الله ما أكرم هؤلاء على الله قال رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) يا علي هم أهل ولايتك وشيعتك ومحبوك يحبونك بحبي ويحبوني بحب الله هم الفائزون يوم القيامة .
Poslanik s.a.w.a rekao mi je: "O Ali, kada nastupi Sudnji dan, izaći će grupa ljudi iz kabura čija su odjeća svjetlječa, oni sjedaju na kamilima od svjetla te drže konopce koji su od rubina a njih će meleci ispratiti do Mehšera." Pitao sam Poslanika s.a.w.a: Tebareka-Allah, koliki su oni cijenjeni kod Allaha! Tom prilikom Poslanik s.a.w.a odgovorio je: "Oni su ljudi koji su prihvatili tvoj Vilajet (vodžstvo), oni su tvoji zaljubljeni i sljedbenici (šije). Oni te vole zbog ljubavi prema meni, a vole mene jer vole Allaha. Oni su uspješni ljudi na Sudnjem danu".
Hadis prenosi Ibn Asaker u knjizi Historija grada Damaska (Tarih Medina Damask), tom 42., str, 332.

Ibn Asaker svojim senedom od velikog ashaba Džabir ibn Abdullaha prenosi sljedeće:
روى ابن عساكر بإسناده عن جابر بن عبد اللّه، قال: كنّا عند النبي صلى اللّه عليه وسلّم، فأقبل علي بن أبي طالب، فقال رسول اللّه: «قد أتاكم أخي، ثمّ التفت الي‏الكعبة فضربها بيده. ثمّ قال: والذي نفسي بيده، إنّ هذا وشيعته لهم الفائزون يوم القيامة. ثمّ قال: إنّه أوّلكم إيماناً معي، وأوفاكم بعهد اللّه، وأقومكم بأمر اللّه، وأعدلكم في الرعيّة، وأقسمكم بالسويّة، وأعظمكم عند اللّه مزية». قال: وفي ذلك الوقت نزلت فيه: (إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّلِحَتِ أُولَئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ). البيّنة:7/98.
Rekao je Džabir ibn Abdullah da smo bili kod Poslanika s.a.w.a, zatim došao je Ali ibn Ebu Talib. Poslanik je rekao: "Došao vam je brat" zatim se okrenuo prema Kjabi, svojim je rukama dotakao Kjaba i rekao mu: "Tako mi Allaha u čijoj je ruci moj život, on i njegovi šije (sljedbenici) će postići sreću na Sudnjem danu."
Onda je Poslanik s.a.w.a rekao: "Ali je prva osoba koji je vjerovao u mene, on je najvjernji od vas što se tiče prisege Allahu, on je najčvršči od vas u izvršenju Allahovih naredbi, on je najpravednji od vas u djelovanju prema drugima te kod Allaha ima najviši stepen u odnosu prema vama."
Džabir navodi da je tada objavljen ajet: "A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja," (Sura Dokaz jasni, sedmi ajet). Od tada kada god je Alija dolazio kod ashaba oni bi govorili da je došao 'najbolje stvorenje'.
Hadis prenosi Ibn Asaker u knjizi Historija grada Damaska (Tarih Medina Damask), tom 42., str, 371.

Sljedeći hadis je od Ibn Abbasa koji se prenosi u knjizi Nezm Doraro-l-Samtin. Hadis glasi sljedeće:
وعن ابن عباس ( رض ) قال : لما نزلت هذه الآية : ان الذين امنوا وعملوا الصالحات أولئك هم خير البرية قال : لعلي هو أنت وشيعتك تأتي يوم القيامة أنت وشيعتك راضين مرضيين ويأتي عدوك غضبانا مقحمين
Ibn Abbas kaže kada je objavljen ajet: "A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja," Božiji Poslanik s.a.w.a rekao je Aliji: "Ovaj ajet se odnosi na tebe i tvoje šije (slijedbenike). Na Sudnjem danu doći ćete ti i tvoji sljedbenici jer ste zadovoljni Allahom i Allah je zadovoljan s vama, a dolazit če i tvoji ljuti neprijatelji osuđeni na propast."

... عن الشعبي عن علي قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : " أنت وشيعتك في الجنة ".
Božiji poslanik s.a.w.a rekao je Aliji: "Ti i tvoji šije (sljedbenici) su u džennetu."

Slični hadis se prenosi u oko 40 sunnitskih knjiga. Prema tome vidimo da riječ 'Šija' po prvi put je upotrebljena od strane hazreti Pejgambera s.a.w.a. te da je Božiji Poslanik sam sljedbenike imama Alije a.s. nazvao šijama i njima je nagovijestio da će ući u džennet ukoliko budu slijedili Aliju a.s.

Još jednom napominjem da ne bi bilo zabune, postavljam Sunijske izvore, jer znam da Šiijske većina neće ni pogledati. Kako znam? Znam zato što sam ja isti takav bio.

AlejkumuSelam

Bas ti hvala na detaljnom odgovoru :D , mada nije bilo potrebe da se ovoliko trudis. Sijski, sunnijski izvori, sve je to meni isto. Svako pis'o sta mu je odgovaralo a meni samo jos jedan pokazatelj manipulacije kur'anskih ajeta. Druga stvar, zasto je Poslanik imenovao nasljednika i zasto se to imenovanje ne spominje nigdje u Kur'anu? Zbog cega je taj nasljednik bitan? Zbog cega ti slijedis nasljednika a ne Poslanika?

To su granice Allahove. A ko posluša Allaha i Poslanika Njegovog, uvešće ga u bašče ispod kojih teku rijeke, vječno će biti u njima; a to je uspjeh veličanstven. [4:13]

I Muhammed je samo poslanik; već su prošli prije njega poslanici. Pa zar ćete se, ako umre ili bude ubijen, okrenuti na petama vašim? A ko se okrene na petama svojim, pa neće štetiti Allahu nimalo; a nagradiće Allah zahvalne. [3:144]

Reci: "Ne vladam za dušu svoju korišću, niti štetom, osim šta hoće Allah; a da znam nevidljivo, sigurno bih umnožio od dobrog i ne bi me dotaklo zlo. Ja sam samo opominjač i donosilac radosnih vijesti za narod koji vjeruje. [7:188]

Toliko je ajeta o Poslaniku, a niti jedan ne govori o njegovom nasljedniku, pogotovo nema nijednog da veli da vjernici slijede nasljednika nakon Poslanikove smrti, pa i nakon smrti vec spomenutog nasljednika.

Evo vidis @nemampojma, protefsiris tako jednostavan ajet, stavis ga u neki vremenski okvir i dobijes totalno nebulozno znacenje istog - samo Alijevi sljedbenici su najbolji ljudi. Smijesno. To kakvi ajeti prethode ovome kao da nije ni bitno. Sta je poenta isith ajeta, nije ni to bitno jer imamo tefsir, zasto da mislimo glavama?
nasa

#348 Re: Gadir Hum

Post by nasa »

@nemampojma
Ti si sugerisao da nasa ulema namjerno istice neke dogadjaje u odnosu na druge, namjerno!
eto ja sam ti gore odgovorila namjerno opcenito iz zelje da ne ulazimo u dalje tumacenje ovih tvojih optuzbi.
Ovo sto si ti napisao nije potreba za tefsirom vec zahtjev da se u dzamijama bavimo historijom i to ne nacin pouke iz iste vec opredjeljenja ka istoj i jos dalje to postavljas kao nuzno za vjernika.

Nigdje u Kur' anu niti hadisima nemas osim vrlo jasne osude podjela u islamu takav zahtjev za vjernika pogotovo ne da on izucavanjem historije sebe svrsta na pravu stranu.
Pogubno i jeste bavljenje istom unutar vjere tj.uvodjenje dodatnih kriterija koje nije odredio ni Bog ni Poslanik kao kljucnih pri selekciji i ocjeni izmedju razlicitih kategorija vjernika.
Dalje....
Vjernik moze biti doctor, fizicar, historicar....ne mora biti uz to i hodza i svoj rad izlozitio u dzamiji, njegov rad sam po sebi vec jeste doprinos islamskoj zajednici, drustvu...
Ta potreba da se vjerski djelatnici ocituju po svakom mogucem pitanju je mozda razumljiva potreba vjernika ali to nikad i nikako ne moze doci u rang Bozijih rijeci jer ostaje itekako promjenjivo.

Npr.pitas ti hodzu mogu li popiti aspirin, on kaze na osnovu dosadasnjih saznanja mozes, sutra to ne mora biti tako...
Pa isto je i s historijom, kako bilo ko od uleme moze da razluci koja od silnih hisorijskih interpretacija desavanja nakon smrti Poslanika je tacna?Nikako.I zbog cega bi uopce trebali to da to uzimaju kao extra vazno pitanje vjere.

Zato pitanje stava prema takvim pitanjima ostaje odgovornost pojedinca i njegov licni stav.Posezanje za Kur'anom pri akrobacijama u historiji je podlo, podmetanje i sirenje smutnje ko god da se bavi istim i na koji god nacin.
basar

#349 Re: Gadir Hum

Post by basar »

Kroksica wrote:
basar wrote:
Nije problem nikakav.

AlejkumuSelam

Bas ti hvala na detaljnom odgovoru :D , mada nije bilo potrebe da se ovoliko trudis. Sijski, sunnijski izvori, sve je to meni isto. Svako pis'o sta mu je odgovaralo a meni samo jos jedan pokazatelj manipulacije kur'anskih ajeta. Druga stvar, zasto je Poslanik imenovao nasljednika i zasto se to imenovanje ne spominje nigdje u Kur'anu? Zbog cega je taj nasljednik bitan? Zbog cega ti slijedis nasljednika a ne Poslanika?

To su granice Allahove. A ko posluša Allaha i Poslanika Njegovog, uvešće ga u bašče ispod kojih teku rijeke, vječno će biti u njima; a to je uspjeh veličanstven. [4:13]

I Muhammed je samo poslanik; već su prošli prije njega poslanici. Pa zar ćete se, ako umre ili bude ubijen, okrenuti na petama vašim? A ko se okrene na petama svojim, pa neće štetiti Allahu nimalo; a nagradiće Allah zahvalne. [3:144]

Reci: "Ne vladam za dušu svoju korišću, niti štetom, osim šta hoće Allah; a da znam nevidljivo, sigurno bih umnožio od dobrog i ne bi me dotaklo zlo. Ja sam samo opominjač i donosilac radosnih vijesti za narod koji vjeruje. [7:188]

Toliko je ajeta o Poslaniku, a niti jedan ne govori o njegovom nasljedniku, pogotovo nema nijednog da veli da vjernici slijede nasljednika nakon Poslanikove smrti, pa i nakon smrti vec spomenutog nasljednika.

Evo vidis @nemampojma, protefsiris tako jednostavan ajet, stavis ga u neki vremenski okvir i dobijes totalno nebulozno znacenje istog - samo Alijevi sljedbenici su najbolji ljudi. Smijesno. To kakvi ajeti prethode ovome kao da nije ni bitno. Sta je poenta isith ajeta, nije ni to bitno jer imamo tefsir, zasto da mislimo glavama?
Vaši zaštitnici su samo Allah i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno molitvu obavljaju i zekat daju. (Sura Al-Maida/55)

Velikani ehli sunneta se slažu da je ovaj ajet objavljen o Imamu Aliji a.s.
Gazi Azed-Addin Idži (umro 756. G. po hidžri ) o tome piše da se najveći mufesiri (tumači Kur'ana) slažu da je Alija ibn Ebu Talib tema ovog ajeta.
وأجمع أئمّة التفسير أنّ المراد علي .
Al-Mevagif fi Ilm Al-Kelam, str. 405.

Sa'ad-Ad-din Taftazani takođe u svom djelu Šerh Al-Makasid fi Ilm Al-Kelam piše: Mufesiri se slažu da je ovaj ajet objavljen kada je Ali ibn Ebu Talib klanjao, pa je svoj prsten poklonio siromahu dok je bio na ruku'u.
نزلت باتّفاق المفسّرين في علي بن أبي طالب ، رضي اللّه عنه ، حين أعطى خاتمه وهو راكع في صلاته .
Šerh Al-Makasid fi Ilm Al-Kelam, peti tom, str. 270.

Ala'-e-din Ali ibn Muhamed Hanefi, poznat kao Gušči o tome piše:
Ovaj ajet, prema svim mufesirima, objavljen je o Aliji ibn Ebu Talibu kada je na namazu i na ruku'u, svoj prsten poklonio jednom siromahu.
إنّها نزلت باتفاق المفسّرين في حق علي بن أبي طالب حين أعطى السائل خاتمه وهو راكع في صلاته .
Šerh Tedžrid Al-I'tikad, str. 368.

A Alusi, istaknuti ehli sunnitski mufesir kaže:
غالب الأخباريّين على أنّ هذه الآية نزلت في علي كرّم اللّه وجهه .
Većina predaja nam govori kako je ovaj ajet objavljen o Aliji.
Kaže se: „Pametnom je i išaret dovoljan.“ Da li sad, pored ovih jasnih ajeta, Uzvišeni Allah treba direktno objaviti ime Imama Alije a.s. kao halife nakon Božijeg Poslanika s.a.v.a. ?

Sem toga zar Poslanik s.a.v.a. nije autoritet? Ili je samo Kur´an autoritet, pa ćemo i Poslanika s.a.v.a. odbaciti kada ne govori po našoj volji?

A možda bi i Kur´an bio odbačen, pa je Allah zaštitio od toga. Ono što se izdešavalo poslije, ukazuje na to da bi i Kur´an bio odbačen.
nemampojma0

#350 Re: Gadir Hum

Post by nemampojma0 »

Bez ljutnje,al da znate malo vise ne biste ovako pisali.
Ne govore hodze iz zelje namjerno,vec sto je postavljen sistem u kojem se ne izucavaju te historijske cinjenice i sto te hodze znaju veoma malo o tome i sto je zauzet stav da se ne govori o tim dogadjajima,koje sam ja samo kao primjer naveo,a ima ih jos,vec da se "cuva mir u kuci",a zapravo da se pokriju zlocini.
Islam se temelji na istini.
Hipoteticki,neka osoba prihvati Islam i pocne da uci Kur'an i sve ce znati sama od sebe jel il joj treba tefsir,objasnjenje,a svakako joj treba i znanje iz historije Islama da bi razumila neke stvari.
Toliko ste svi skocili da "branite" vjeru,a zapravo branite svoje stavove po pitanju vjere i vase mastanje da ste dovoljni sami sebi da protumacite vjeru i Knjigu.Vi samo zapravo hocete da kazete da ste pametne i da znate vjeru.
Niste mi odgovorili sto ce Sunet,kad vec imamo Kur'an,sto je Objava isla toliko dugo?
Uopste ne razumijem cemu pokusaj da se diskredituje tefsir kad je ta disciplina neophodna i postoji vec 1300 godina.
Vadite iz mojih tekstova po recenicu ili nekoliko njih,a ostalo zaobilazite,pojednostavljujete stvari,valjda kako bi ih mogli shvatiti.
Ja garantujem da niste ni u mekteb isle,a sad bi da tumacite Kur'an.Sto ne probate bez adekvatnog obrazovanja da se bavite tehnologijom,masinstvom,medicinom,sto ne vozite avion?
Naso,kakvi te aspirini spopali,sto banalizujes nisam ja rekao da treba imam da zna sve nauke,vec da se sve u zivotu mora raditi u skladu s vjerom i otuda je potrebno da se Knjiga tumaci u skladu s zahtjevima zivota.I kad govorim o potrebi da vjera da odgovor na ta i slicna pitanja,ne mislim da to treba znati svaki hodza u mahali.
Helem nejse,nemam ja vremena da se objasnjavam po forumu,svako nek radi onako kako misli da treba.
Ako se kad odlucite da stvorite zbirku vasih tumacenja i objavite,javite da mogu kupit i sta naucit :D
Post Reply