G8 - bez odluke o Kosovu !

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

G8 - bez odluke o Kosovu !

#1

Post by suncokret13 » 09/06/2007 04:32

Samit G8 završen je danas u Nemačkoj bez saglasnosti lidera o određivanju statusa Kosova. Samit je završen francuskim predlogom da se sačeka još pola godine do donošenja konačne odluke. U tom periodu Beograd i Priština trebalo bi da nađu bolje rešenje statusa Kosova, a ako se ne dogovore, bila bi usvojena rezolucija bazirana na predlozima Martija Ahtisarija. Francuska traži da zauzvrat Rusija prizna neminovnu perspektivu nezavisnosti Kosova. Iako Kosovo nije bilo na dnevnom redu, predsednik Francuske Nikola Sarkozi nametnuo je i to pitanje. On je sinoć na zvaničnom sastanku predložio odlaganje konačne odluka, ali i ponovio to na odvojenim razgovorima s predsednikom SAD. Sarkozi je, međutim, danas priznao da države G8 nisu još postigle „neophodan napredak” o odlaganju rešavanja statusa Kosova za šest meseci, a da je Rusija odbacila taj predlog.

EU: Rešenje mora biti kompromisno
Predsedništvo Evropske unije ocenilo je da „statusno rešenje za Kosovo može da bude samo kompromisno, pri čemu nijedna strana neće moći u potpunosti da ostvari svoje zamisli”. U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Nemačke, kao predsedavajuće EU, navedeno je i da „rezolucija SB UN mora da stvori osnovu za rešenje statusa Kosova”.
Predsedništvo ukazuje da je „stav EU da je pitanje statusa Kosova i dalje najhitniji politički problem na Zapadnom Balkanu”. Taj problem „mora uskoro da bude rešen u interesu stabilnosti Kosova, Srbije i čitavog regiona”, navodi se u saopštenju i dodaje da je plan posrednika UN Martija Ahtisarija „dobra osnova za postizanje rešenja”.


Putin: Pridržavati se međunarodnog prava
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se prilikom određivanja statusa Kosova moraju poštovati osnovna načela međunarodnog prava i princip nepovredivosti granica. Putin je tvrd stav Rusije po pitanju Kosova objasnio rečima da se pozicija Moskve zasniva na međunarodnom pravu i na odlukama koje su donete u UN.
Ruski predsednik je naglasio da nije pravedno niti moralno oduzimati jednoj zemlji deo teritorije, ako ona nije saglasna s tim.

„Moramo da budemo strpljivi. Moramo zajednički da radimo i sa Albancima i sa Srbima. Neophodno je da se pridržavamo osnovnih principa međunarodnog prava i ne treba da namećemo našu volju drugim državama, jer ćemo tako da ih ponizimo”, kaže Putin.

Merkelova: Nemamo mnogo vremena
Da nema pomaka u približavanju stavova svetskih sila o Kosovu potvrdila je i kancelarka Nemačke Angela Merkel. Ona je po završetku samita rekla da će se sledeće nedelje politički direktori u Kontakt grupi sastati i utvrditi dalje korake.
„Nemamo mnogo vremena. Moramo, ako je ikako moguće, konsenzusom da dođemo do rešenja. Ne mogu da vam kažem koliko dana ili nedelja je potrebno za donošenje odluke o Kosovu”, izjavila je Merkelova.
„Želimo da ceo proces prolazi kroz Ujedinjene nacije. Situacija nije jednostavna. Nije suština u tome koliko nam vremena treba, da li je to jedna ili dve nedelje. Mi smo mogli da donesemo odluku i da pošaljemo još nekog na Kosovo, sem Ahtisarija, ali time se ništa ne bi promenilo. Moramo vrlo ozbiljno da radimo. Diskusija koju smo vodili na samitu bila je veoma konstruktivna”, kaže ona.


Vlada odbacila predlog Francuske
Vlada Srbije odbacila je predlog Francuske o šestomesečnom odlaganju rešenja za Kosovo. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je za Tanjug da je za Beograd neprihvatljiv taj predlog jer ima manjkavosti, pre svega zbog obaveze da Rusija odmah prihvati neminovnost nezavisnosti Kosova.
„To je nešto što se Rusiji daje kao obaveza, ali još je veći problem u tome što bi u tom slučaju albanska strana ponovo imala razloga da ometa te pregovore, kao što je to činila i tokom pregovora koje je vodio Ahtisari”, rekao je Samardžić.

„Ako je njima u izgledu da se u slučaju neuspeha ipak donese rezolucija o nezavisnosti Kosova, oni nemaju nikakav razlog da ozbiljno pregovaraju. Mi smo na to manje-više navikli i pod tom nelagodom smo pregovarali više od godinu dana, a da se ta ista stvar ponovi za šest meseci je besmislica. Prema tome, naša strana takav jedan predlog mora da odbije”, kaže on.

Posle predloga za dodatnih šest meseci razmatranja konačnog statusa, premijer Kosova Agim Čeku zatražio je danas u izjavi za AP od Zapada da ne „izda poverenje” kosovskih Albanaca o planu UN za nezavisnost Kosova.

„Želim da kažem međunarodnoj zajednici da smo joj verovali da će razjasniti situaciju na Kosovu. Mi smo privrženi putu UN i bili smo veoma strpljivi. Nemojte izneveriti naše poverenje”, rekao je Čeku. (B92, FoNet, Beta)


a neko rece-napisa :

..... moraju poštovati osnovna načela međunarodnog prava i princip nepovredivosti granica.......


Mr_M
Posts: 383
Joined: 16/07/2005 17:36

#2

Post by Mr_M » 09/06/2007 11:03

Pitanje Kosova je poprilicno komlikovano, veoma je tesko naci rjesenje, koje bi zadovoljilo sve strane.

Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

#3

Post by Leonid Breznjev » 09/06/2007 13:40

tugo moja, osam humanoida odlucuje o sudbinama miliona ljudi.... :-) :(

User avatar
zolloo85
Posts: 266
Joined: 21/04/2007 13:01
Contact:

#4

Post by zolloo85 » 09/06/2007 13:44

Mr_M wrote:Pitanje Kosova je poprilicno komlikovano, veoma je tesko naci rjesenje, koje bi zadovoljilo sve strane.


Arslan wrote:tugo moja, osam humanoida odlucuje o sudbinama miliona ljudi.... :-) :(


sve je komplikovano. one budale nebi trebale ni o cemu da odlucuju, a posebno ne za druge. nek pomutu svoj prag kako treba pa tek onda uz dozvolu neka pomazu drugima.

zzzzz
Posts: 2055
Joined: 27/05/2004 22:30

#5

Post by zzzzz » 09/06/2007 14:04

Da je Kosovo 1912 pripalo tamo gdje je trebalo pripasti, tj da se velike sile nisu igrale sa balkanskim narodima, mozda bi i Jugoslavija imala vece sanse za opstanak (nije da mi je zao sto se raspala, samo konstatujem da bi joj sanse za opstanak bile neuporedivo vece bez Kosova)

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

#6

Post by suncokret13 » 09/06/2007 19:40

mislim da kulminacija tek sada pocinje.
rusi se konfortiraju sa amerikancima,( zbog raketa ),mozda pocinje neki novi hldni rat.....kako si se uspostavila neka najnovija podjela svjeta ( vidi staru sssr vs sad ), e sad kosovo,
ako dobije nezavisnost ( mada mislim da nece,jer u tom slucaju ce se poceti buniti ostali u evropi...baski itd...) trenutno evropi nije potreban nikakav rat......moze se desiti da u nekom ,,prelaznom'' periodu od 99 goodina kosovo dobije polupatronat,malo ga je tesko izdvojiti iz sastava srbije..........ili imaju neko trece rjesenje,
da su htjeli ( ili smjeli ??? ) mogli su jucer proglasiti nezavisnost kosova....70-80% u srbiji ih je svjesno da su kosovo igubili.


medjutim najprobleaticnije je neko novo prekrajanje granica !
ako s e jednom napravi presedan i to sada.....ode sve u helac........

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#7

Post by Šandor » 09/06/2007 23:00

zzzz, Albanci su se bunili jer su obespravljeni. Protestovali su oni još dok je Tito bio živ. Da su Albanci (kao i bosanski muslimani) bili konstitutivan narod od samog početka i da se u Kosovo ulagalo ravnomjerno Albanci ne bi bili remetilački faktor u Jugoslaviji. Razumjet će oni koji znaju o čemu pričam. Kosovo nije slučajno bilo najnerazvijeniji region u bivšoj SFRJ. A Kosovski Srbi bili su u povlaštenom položaju. Otprilike, nešto slično kao u Južnoj Africi. Barem kad je u pitanju zapošljavanje gdje su Srbi imali veliku prednost iako ih je bilo negdje između 20-25% na teritoriji Kosova.

Albanci su bili u neuporedivo gorem položaju u poređenju s bosanskim muslimanima.

S druge strane, Srbi nisu mogli otrpiti gubitak dominacije i neophodnost saradnje sa drugim narodima jer je vremenom uspostavljena ravnopravnost u značajnoj mjeri. Sigurno da Albanci nisu nevini ali oni su bili ugnjetavani i potpuno obespravljeni. Da je bilo drukčije, da je Srbija investirala u Kosovo i pomagala Albance...našlo bi se neko rješenje. Srbi su kao najbrojniji narod uništili Jugoslaviju. Od njih je ovisio opstanak države.

Srbi su nebrojeno puta dokazali da nisu sposobni za saradnju. To vidimo i na primjeru naše zemlje.

oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#8

Post by oslobad » 09/06/2007 23:48


oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#9

Post by oslobad » 09/06/2007 23:57

Šandor wrote:zzzz, Albanci su se bunili jer su obespravljeni. Protestovali su oni još dok je Tito bio živ. Da su Albanci (kao i bosanski muslimani) bili konstitutivan narod od samog početka i da se u Kosovo ulagalo ravnomjerno Albanci ne bi bili remetilački faktor u Jugoslaviji. Razumjet će oni koji znaju o čemu pričam. Kosovo nije slučajno bilo najnerazvijeniji region u bivšoj SFRJ. A Kosovski Srbi bili su u povlaštenom položaju. Otprilike, nešto slično kao u Južnoj Africi. Barem kad je u pitanju zapošljavanje gdje su Srbi imali veliku prednost iako ih je bilo negdje između 20-25% na teritoriji Kosova.

Albanci su bili u neuporedivo gorem položaju u poređenju s bosanskim muslimanima.

S druge strane, Srbi nisu mogli otrpiti gubitak dominacije i neophodnost saradnje sa drugim narodima jer je vremenom uspostavljena ravnopravnost u značajnoj mjeri. Sigurno da Albanci nisu nevini ali oni su bili ugnjetavani i potpuno obespravljeni. Da je bilo drukčije, da je Srbija investirala u Kosovo i pomagala Albance...našlo bi se neko rješenje. Srbi su kao najbrojniji narod uništili Jugoslaviju. Od njih je ovisio opstanak države.

Srbi su nebrojeno puta dokazali da nisu sposobni za saradnju. To vidimo i na primjeru naše zemlje.

čemu pričam. Kosovo nije slučajno bilo najnerazvijeniji region u bivšoj SFRJ. A Kosovski Srbi bili su u povlaštenom položaju. Otprilike, nešto slično kao u Južnoj Africi. Barem kad je u pitanju zapošljavanje gdje su Srbi imali veliku prednost iako ih je bilo negdje između 20-25% na teritoriji Kosova.

Albanci su bili u neuporedivo gorem položaju u poređenju s bosanskim muslimanima.
----------------------------------------------------------------
da,potpuno se slazem.Albanci su se borili za nacionalnu afirmaciju dok su bosanski muslimani se borili za musliansku afirmaciju.muslimantvo u Bosni nije smetalo Srbima sve dotle dok muslimani forsiraju muslimanstvo kao nacionalnu odrednicu.sad je stvar drugacija i sad im smetamo.ne bi Srbima ni albanci smetali da su se nacionalno izjasnjavali kao muslimani,sa velikim ili malim "m".

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#10

Post by Šandor » 10/06/2007 00:09

oslobad wrote:da,potpuno se slazem.Albanci su se borili za nacionalnu afirmaciju dok su bosanski muslimani se borili za musliansku afirmaciju.muslimantvo u Bosni nije smetalo Srbima sve dotle dok muslimani forsiraju muslimanstvo kao nacionalnu odrednicu.sad je stvar drugacija i sad im smetamo.ne bi Srbima ni albanci smetali da su se nacionalno izjasnjavali kao muslimani,sa velikim ili malim "m".


Odrednicu Musliman odredila je ondašnja SFRJ i namijenila je svim muslimanima koji nisu bili Albanci. Mi više nismo ni imali nekog posebnog razloga da se bunimo jer smo u velikoj mjeri bili ravnopravni od 1974. godine.

Problem je nastao prilikom nastanka Jugoslavije. Tada mnogima nije priznato pravo na izjašnjavanje i konstitutivnost pa je to rješavano kasnije.

zzzzz
Posts: 2055
Joined: 27/05/2004 22:30

#11

Post by zzzzz » 10/06/2007 00:09

Šandor wrote: zzzz, Albanci su se bunili jer su obespravljeni. Protestovali su oni još dok je Tito bio živ. Da su Albanci (kao i bosanski muslimani) bili konstitutivan narod od samog početka i da se u Kosovo ulagalo ravnomjerno Albanci ne bi bili remetilački faktor u Jugoslaviji. Razumjet će oni koji znaju o čemu pričam. Kosovo nije slučajno bilo najnerazvijeniji region u bivšoj SFRJ. A Kosovski Srbi bili su u povlaštenom položaju. Otprilike, nešto slično kao u Južnoj Africi. Barem kad je u pitanju zapošljavanje gdje su Srbi imali veliku prednost iako ih je bilo negdje između 20-25% na teritoriji Kosova.

Albanci su bili u neuporedivo gorem položaju u poređenju s bosanskim muslimanima.

S druge strane, Srbi nisu mogli otrpiti gubitak dominacije i neophodnost saradnje sa drugim narodima jer je vremenom uspostavljena ravnopravnost u značajnoj mjeri. Sigurno da Albanci nisu nevini ali oni su bili ugnjetavani i potpuno obespravljeni. Da je bilo drukčije, da je Srbija investirala u Kosovo i pomagala Albance...našlo bi se neko rješenje. Srbi su kao najbrojniji narod uništili Jugoslaviju. Od njih je ovisio opstanak države.

Srbi su nebrojeno puta dokazali da nisu sposobni za saradnju. To vidimo i na primjeru naše zemlje.

Nisi ti mene razumio Sandore, Kosovo nije ni trebalo pripasti srbiji 1912. To je ono o cemu ja govorim. Pozivanje na to da je Kosovo prije Kosovske bitke bilo srpsko je trebalo da bude bitno koliko i cinjenica da je Vojvodina prije 1918 bila Madjarska. Nidje veze, pripajanjem Kosova Srbiji 1912, samo se destabilizovao Balkan


Da je bilo kako treba i da je ostalo izvan Srbije mozda bi i Jugoslavija opstala

oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#12

Post by oslobad » 10/06/2007 00:25

zzzzz wrote:
Šandor wrote: zzzz, Albanci su se bunili jer su obespravljeni. Protestovali su oni još dok je Tito bio živ. Da su Albanci (kao i bosanski muslimani) bili konstitutivan narod od samog početka i da se u Kosovo ulagalo ravnomjerno Albanci ne bi bili remetilački faktor u Jugoslaviji. Razumjet će oni koji znaju o čemu pričam. Kosovo nije slučajno bilo najnerazvijeniji region u bivšoj SFRJ. A Kosovski Srbi bili su u povlaštenom položaju. Otprilike, nešto slično kao u Južnoj Africi. Barem kad je u pitanju zapošljavanje gdje su Srbi imali veliku prednost iako ih je bilo negdje između 20-25% na teritoriji Kosova.

Albanci su bili u neuporedivo gorem položaju u poređenju s bosanskim muslimanima.

S druge strane, Srbi nisu mogli otrpiti gubitak dominacije i neophodnost saradnje sa drugim narodima jer je vremenom uspostavljena ravnopravnost u značajnoj mjeri. Sigurno da Albanci nisu nevini ali oni su bili ugnjetavani i potpuno obespravljeni. Da je bilo drukčije, da je Srbija investirala u Kosovo i pomagala Albance...našlo bi se neko rješenje. Srbi su kao najbrojniji narod uništili Jugoslaviju. Od njih je ovisio opstanak države.

Srbi su nebrojeno puta dokazali da nisu sposobni za saradnju. To vidimo i na primjeru naše zemlje.

Nisi ti mene razumio Sandore, Kosovo nije ni trebalo pripasti srbiji 1912. To je ono o cemu ja govorim. Pozivanje na to da je Kosovo prije Kosovske bitke bilo srpsko je trebalo da bude bitno koliko i cinjenica da je Vojvodina prije 1918 bila Madjarska. Nidje veze, pripajanjem Kosova Srbiji 1912, samo se destabilizovao Balkan


Da je bilo kako treba i da je ostalo izvan Srbije mozda bi i Jugoslavija opstala


da,u toj Jugoslaviji bi bili Srbi,Hrvati I Slovenci,muslimani bi vjerovatno bili asimilirani izmedju Srba i Hrvata jer su bili vjerska anacionalna amorfna masa,bez nacionalne osvijestenosti i nacionalnih institucija.

ipak bi se kad tad pojavili novi antagonizmi izmedju ova tri naroda i doslo bi do razlaza,

jedino mozda ne bi bilo rata izmedju njih jer bi lako podijelili Bosnu,jer nebi bilo muslimanskog faktora koji im se isprijecio '92.godine.

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

#13

Post by suncokret13 » 10/06/2007 04:47

hmmmmmmm,
Bosna i Hercegovina i nije mogla biti podjeljena i zbog AVNOJ-a ( 29.XI.1943 ) !

Odredjene povelje UN, su strikno donesene s naznakom da NEMA promjena granica !

A sad sto je ona ovakva kakva je ............to treba pitati klintona i ostale koji su to potisali..........ostali su jos samo ganic i silajdzic.

sada ista ta stvar igra i u problemu kosovo vs srbija.
ukoliko kosovo dobije samostanost,neovisnost pokrenuce se slicni problemi u evropi s ocjepljenjem drzavica,a druga stvar,malo bi bilo cudno da jedan narod u evropi ima 2 drzave ???
Mozda ce se ovakvo stanje ima-nema jos dugo odrzavati,dok se ne promjeni generacija trenutnih politicara,zapad vjerovatno ocekuje i trazi malo fleksibilnije ljude za pregovore.....ili ce praviti tvorevinu kao sto su nappravili u Daytonu.

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

#14

Post by basta sljezove boje » 11/06/2007 11:36

Bush jucer u Albaniji obecao Kosovu neovisnost, a na sa-x portalu sve neke bajate vijesti

User avatar
bijelo_dugme
Posts: 1991
Joined: 06/06/2007 23:13
Location: Dodik's Democratic Republic of Srpska (DDRS)

#15

Post by bijelo_dugme » 11/06/2007 21:55

Srbe nemeres nikad zadovoljit, da G8 dadne cijelli balkan srbiji oni bi onda poceli trazit Austriju jer su srbi ginili da nebi turci dosli do austrije. Dobijul Austriju trazice Bayern jer tamo ima srba. Tako sve dok oni neoslobode njihov de facto glavni grad, den Haag.

oslobad
Posts: 205
Joined: 17/05/2007 23:12

#16

Post by oslobad » 11/06/2007 21:58

basta sljezove boje wrote:Bush jucer u Albaniji obecao Kosovu neovisnost, a na sa-x portalu sve neke bajate vijesti


ko biva zao im.

Post Reply