Funkcije platnog bilansa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Callofduty2

#1 Funkcije platnog bilansa

Post by Callofduty2 »

Pozdrav,

U skoli sam dobio zadatak da napisem nesto vise o funkcijama platnog bilansa, ali nazalost na internetu nisam pronasao nista kao ni u knjigama koje se koriste na fakultetu, te sam dosao ovdje da zatrazim pomoc od onih koji se razumiju u platni bilans i njegove funkcije.

Ne treba mi mnogo teksta, samo osnovne funkcije i njihovo objasnjenje.

Unaprijed zahvalan,

Bojan
Kona__

#2 Re: Funkcije platnog bilansa

Post by Kona__ »

Možeš ovo iskoristiti: http://www.ekof.bg.ac.yu/nastava/medjun ... BILANS.ppt

Platna bilanca je usustavljen iskaz vrijednosti svih međunarodnih transakcija jedne zemlje u određenom razdoblju izražen u valuti neke zemlje.

Prema odnosu aktive i pasive platna bilanca može biti:

* Suficitarna - kada je aktiva veća od pasive
* Deficitarna - kada je aktiva manja od pasive
* Uravnotežena - kada je aktiva jednaka pasivi

Vodoravno presijecanje platne bilance pokazuje koja vrsta međunarodne transakcije najviše pridonosi suficitarnom, odnosno deficitarnom stanju. Okomiti odnos u platnoj bilanci pokazuje udio pojedine vrste transakcija u platnoj bilanci.

Model platne bilance [uredi]

Danas se najviše primjenjuje model MMF-a iz 1977. godine. Razlikuju se dvije vrste bilančnih pozicija:

* izvozne stavke (eng. Credit item) po kojima se ostvaruje devizni priljev
* uvozne stavke (Debit item) po kojima se ostvaruje devizni odljev.
Razlika predstavlja saldo platne bilance (pozitivan ili negativan).

Uravnoteženje platne bilance [uredi]

Unutarnja ravnoteža je tržišno stanje u kojem su ponuda i potražnja uravnotežene (stabilizacija). U tom slučaju vrijednost domaće valute ne aprecira i ne deprecira, te nema potreba za mijenjanjem odnosa domaće i strane valute.

Vanjska ravnoteža održava se stabilnim deviznim tečajem.

Tri su načina uravnoteženja platne bilance po F. Machlupu:

1. Stvarno uravnoteženje preko četiri legitimna procesa uravnoteženja: deflacijom cijena i dohotka u deficitarnim zemljama, inflacijom cijena i dohotka u suficitarnim zemljama, deprecijacijom valute deficitarne zemlje, aprecijacijom valute suficitarne zemlje
2. Financiranje depozita smanjenjem monetarnih rezervi, povećnjem zaduženja u inozemstvu, odlaganjem plaćanja dospjelih inozemnih zajmova, smanjenjem zaliha uvezene robe u deficitarnim zemljama, te suprotnim kretanjima u suficitarnim zemljama
3. Kompenzatornim korekcijama: smanjenje troškova proizvodnje radi povećanja izvoza i smanjenja uvoza, supstitucija uvoza, povećanje kamatne stope radi smanjenja odljeva i privlačenja u zemlju stranog kapitala u deficitarnoj zemlji, te suprotne mjere u suficitarnoj zemlji.
Last edited by Kona__ on 03/04/2009 15:55, edited 1 time in total.
Callofduty2

#3 Re: Funkcije platnog bilansa

Post by Callofduty2 »

Kona__ wrote:Možeš ovo iskoristiti: http://www.ekof.bg.ac.yu/nastava/medjun ... BILANS.ppt

hvala, sve mi moze pomoci :)
omar little

#4 Re: Funkcije platnog bilansa

Post by omar little »

kako nema na internetu? ukucaj u google "balance of payments"
Kona__

#5 Re: Funkcije platnog bilansa

Post by Kona__ »

Mozda covjek ne zna engleski. :D
Callofduty2

#6 Re: Funkcije platnog bilansa

Post by Callofduty2 »

Evo ovo sam sastavio na osnovu tekstova koje sam nasao na netu, pa bih bio zahvalan ukoliko bi neko mogao da mi potvrdi da sam ovo dobro uradio

Pod platnim bilansom podrazumjevamo potpuni pregled svih novčanih primanja i izdavanja koji nastaju u transakcijama države sa inostranstvom u određenom vremenskom periodu iz koji proističu plaćanja i primanja bez obzira da li su prispjela ili ne.

Zadaci bilansa:

1. Primarni cilj je zastita poverilaca, pribavljanje dodatnog kapitala se vrsi tako sto su se trazili krediti kod banaka tako da su trazioci sredstava prezentovali svoje poslovanje i imovinu koju poseduju.

2. za kontrolu ocuvanja kapitala i uspeh firmi, sa razvojem korporacija, fin. Izv. Dobijaju sve vise na znacaju a javljaju se i investitori. Dolazi do razdvajanja vlasnistva i upravljanja. Kontrolu preduzeca vrse i drzavni organi i to preko fin. Izvestaja.

3. Bilans pruza osnovu za donosenje odluka o raspodeli rezultata. Raspodela ne zavisi samo od rezultata vec i od fin. Polozaja i ciljeva. Preduzeca sa gubitkom ne mogu celu dobit raspodeliti vec zadrzati deo za poboljsanje strukture sopstvenog kapitala i likvidnosti.

Platni bilans ima 5 funkcija, a to su:

1. Utvrđivanje rezultata poslovanja – ima zadatak da izrazi uspješnosti upravljanja državom na temelju praćenja svih poslovnih promjena unutar jednog obračunskog perioda. Rezultat može biti pozitivan, negativan i jednak nuli, zavisno od razlike između prihoda i rashoda.

2. Informaciona funkcija - ima značajnu ulogu u funkcionisanju preduzeća jer pruža informacione usluge ostalim poslovnim funkcijama.

3. Funkcija polaganja računa – pod ovom funkcijom podrazumjevamo sastavljanje izviještaja o stanju, uspjehu i promjenama u finansijskom položaju države u toku jednog obračunskog perioda koji se podnosi svim članicama Europske Unije

4. Sigurnosna funkcija – zadatak ove funkcije je održanje uloženog kapitala u zemlji u inflatornim uslovima. Ova funkcija veću pažnju posvećuje održanju realnog za razliku od nominalnog kapitala, tj. održanju kupovne moći prvobitno investiranog kapitala.

5. Dokumentacijska funkcija – cilj dokumentacijske funkcije je pružanjem objektivnih, tačnih i pravodobnih informacija osigurati:

• stručnu podršku državi u procesu stvaranja finansijskog izvještaja;
• pristup informacijama i dokumentima nužnima za funkcioniranje privrednog sistema države;
• brz i jednostavan pristup bazama podataka Službe za sve njezine interne i vanjske korisnike.
Post Reply