Fudbalska/nogometna pravila

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Edin H.

#1 Fudbalska/nogometna pravila

Post by Edin H. »

Poznato je da sudeci prema svim strucnim kriterijima NS BiH da je nivo sudjenja na visokoj razini u elitnim bosanskohercegovackim fudbalskim ligama :oops:

Medjutim, i najboljim sudijama se greske kadkada desavaju :-)

Na ovoj temi mozete postaviti pitanja o pravilima/interpreteciji potencijalnih situacija fubalskih utakmica i naravno pokusati pronaci pravilan odgovor.

Pa da pocnemo sa pitanjima:

Golman (vidno iscrpljen i stoga zedan :roll: ) uzme plasticnu bocu da popije vode.Odjednom napadac protivnickog tima probije odbranu i izlazi pred golmana. Golman baca plasticnu bocu iza sebe koja pada nedaleko od gol linije. Napadac protivnickog tima uspjeva zaobici golmana i upucuje loptu po zemlji prema praznom golu. Na putu prema otvorenom golu, lopta udara u plasticnu bocu koja mijenja pravac lopte i lopta odlazi sa strane, iza gola.

Da li ce sudija priznati pogodak?
elSaik

Post by elSaik »

Naravno da hoće. S tim da ti je scena ono impossible, jer koji golman pije vodu dok protivnik napada. :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Zedan golman :D

Nece priznati gol :-)

Sta mislite sta bi trebao dosuditi?
elSaik

Post by elSaik »

Pitanje. Igrač prođe sve igrače i puca. Lopta ide prema praznom golu dovoljnom brzinom da je niko ne može stići. Odjednom, pada meteor tačno na gol liniju i pravi rupu. Lopta ostaje u toj rupi. Hoće li sudija priznati gol ili ne? :oops:
Edin H.

Post by Edin H. »

Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.

Dva tima igraju utakmicu i jednima i drugima je samo potreban bod. Primjetno je da se ni jedni niti dugi ne trude da napadaju, onako dodaju se da prodje vrijeme - tzv. stela :D

Da li je sudijina duznost da prekine utakmicu?

Ima li neko drugi interesantnih primjera?
elSaik

Post by elSaik »

Ne znam ima li pravo prekinuti utakmicu. Mislim da bi pustio da se odigra do kraja, a da bi Savez reagovao i kaznio oba tima oduzimanjem bodova.

Međutim, jednom se na malonogometnom turniru desilo, u Njemačkoj, da je utakmica toliko bila dosadna da su čitavo vrijeme navijači zviždali. Na to je sudija zaustavio igru i opomenuo igrače da igraju bolje ili će prekinuti utakmicu. Poslije toga je palo 4-5 golova. :D
Edin H.

Post by Edin H. »

elSaik wrote:Pitanje. Igrač prođe sve igrače i puca. Lopta ide prema praznom golu dovoljnom brzinom da je niko ne može stići. Odjednom, pada meteor tačno na gol liniju i pravi rupu. Lopta ostaje u toj rupi. Hoće li sudija priznati gol ili ne? :oops:
U biti je interpretacija ista :-)

U pitanju je strani objekat na terenu koji je mogao utjecati na tok igre.

Sudija nece priznati gol.
U tvom slucaju pretpostavljam da bi prvo trazio da se zatrpa rupa :D a nakon toga bi izvukao loptu na peterac u liniji najblize moguce mjestu gdje se desila obstrukcija i izvrsio podbacivanje lopte.

U mom primjeru bi jos morao razmisliti da li kazniti golmana u ovisnost da li je bacanje flase imalo za cilj da izvrsi obstrukciju ili je to uradio nenamjerno.
Edin H.

Post by Edin H. »

elSaik wrote:Ne znam ima li pravo prekinuti utakmicu. Mislim da bi pustio da se odigra do kraja, a da bi Savez reagovao i kaznio oba tima oduzimanjem bodova.

Međutim, jednom se na malonogometnom turniru desilo, u Njemačkoj, da je utakmica toliko bila dosadna da su čitavo vrijeme navijači zviždali. Na to je sudija zaustavio igru i opomenuo igrače da igraju bolje ili će prekinuti utakmicu. Poslije toga je palo 4-5 golova. :D
Upravo tako :D Respect :D

Sudija je nominovan da sudi i nema pravo da intervenise u ovakvim situacijama. A naravno da bi trebao prijaviti Savezu i uloga Saveza je da dodijeli adekvatne kazne kao sto se vidjelo na primjeru munjevite akcije Srpskog Fudbalskog Saveza :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Evo jos jedan primjer:

Napadac u zaletu, u protivnickom sesnaestercu ne moze da se zaustavi i zamalo prelazi liniju gola.

U tom momentu ga ocigledno faulira igrac protivnickog tima.

S obzirom da je u momentu prekrsaja igrac bio van terena moze li sudija dosuditi jedanaesterac?
elSaik

Post by elSaik »

Ne, ali će igrač koji je napravio faul dobiti karton.
sinus

Post by sinus »

Edin H. wrote:Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.

Dva tima igraju utakmicu i jednima i drugima je samo potreban bod. Primjetno je da se ni jedni niti dugi ne trude da napadaju, onako dodaju se da prodje vrijeme - tzv. stela :D

Tamo 90 i neke igrao je mislim monaco i neko, ne mogu da se sjetim, a sudio je Kolina koliko se sjećam. Rezultat je bio neriješen i odgovarao je objema ekipama za prolaz dalje. I zadnjih 5 ili 10 minuta svi su stali i povukli se na svoje polovine i jedni su se dodavali na svojoj polovini, a Bartez je sjedio na liniji gola naslonjen na stativu, a Kolina stojao na centru terena i čekao da istekne 90-ta minuta da svira kraj.

Možda oni koji se ove utakmice sjećaju bolje bi mogli detaljnije objasniti ovo.

U svakom slučaju utakmica nije prekinuta.
abondanzieri

Post by abondanzieri »

Tamo 90 i neke igrao je mislim monaco i

...Bayer Leverkusen :dance:
TM1987

Post by TM1987 »

sinus wrote:
Edin H. wrote:Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.

Tamo 90 i neke igrao je mislim monaco i neko, ne mogu da se sjetim, a sudio je Kolina koliko se sjećam. Rezultat je bio neriješen i odgovarao je objema ekipama za prolaz dalje. I zadnjih 5 ili 10 minuta svi su stali i povukli se na svoje polovine i jedni su se dodavali na svojoj polovini, a Bartez je sjedio na liniji gola naslonjen na stativu, a Kolina stojao na centru terena i čekao da istekne 90-ta minuta da svira kraj.

Možda oni koji se ove utakmice sjećaju bolje bi mogli detaljnije objasniti ovo.

U svakom slučaju utakmica nije prekinuta.
Bayer Leverkusen 2–2 AS Monaco
1997/98
olduser

Post by olduser »

elSaik wrote:koji golman pije vodu dok protivnik napada. :D
mogo bi piplica to odradit ako nije vec :D :D

on je napravio kolut naprijed kad je neki protivnicki napadac izaso sam ispred njega :lol: :lol:
elSaik

Post by elSaik »

olduser wrote:
elSaik wrote:koji golman pije vodu dok protivnik napada. :D
mogo bi piplica to odradit ako nije vec :D :D

on je napravio kolut naprijed kad je neki protivnicki napadac izaso sam ispred njega :lol: :lol:
:shock:
Edin H.

#16 Re: ZADACHA

Post by Edin H. »

Evo kada niko drugi nije raspolozen da zada zadacu da vam ja provucem jos koju realnu situaciju :skoljka:

Gutava utakmica - jedan tim mahom napada drugi se grcevito brani.

Odbrambeni igrac ekipe koja se brani pokusava da izbaci loptu duboko u out. Medjutim cim je presla liniju pomocni sudija zaustavlja loptu. Tim koji napada brzo izvodi out i njihov napadac postize gol.

Tim koji se brani protestira zbog postupka pomocnog sudije. Sta ce odluciti glavni sudija?
Edin H.

#17 Re: ZADACHA

Post by Edin H. »

Evo jos jedna :D

Branic rukom zaustavlja loptu. Pomocni sudija signalizira da je lopta presla liniju i glavni sudija priznaje gol.

Sudija prilazi branicu koji se brani da nista pogresno nije uradio s obzirom da je lopta vec presla gol crtu kada je on zaustavio rukom.

Kako ce postupiti sudija?
elSaik

#18 Re: ZADACHA

Post by elSaik »

Edin H. wrote:Evo jos jedna :D

Branic rukom zaustavlja loptu. Pomocni sudija signalizira da je lopta presla liniju i glavni sudija priznaje gol.

Sudija prilazi branicu koji se brani da nista pogresno nije uradio s obzirom da je lopta vec presla gol crtu kada je on zaustavio rukom.

Lopta je prešla liniju što znači da je van igre. Gol i bez kartona za igranje rukom.
Edin H.

#19 Re: ZADACHA

Post by Edin H. »

elSaik wrote:
Edin H. wrote:Evo jos jedna :D

Lopta je prešla liniju što znači da je van igre. Gol i bez kartona za igranje rukom.
Ti elSaik ubijas ovu igru posto uvijek tacno odgovoris :mrgreen:

Sto nam ti nesto ne zadas?
cyprus

#20 Re: ZADACHA

Post by cyprus »

Imam ja pitanje: lopta pređe tačno iznad korner zastavice: šta treba sudit: korner ili aut? :D
Edin H.

#21 Re: ZADACHA

Post by Edin H. »

Ja odgovor ne znam, ali pretpostavljam da sudija mora procijeniti da li je lopta vecim obimom (slicno kao kod slucaja vecim obimom presla liniju i da li ce priznati gol ili ne) presla na stranu kornera ili auta.

Mozda ce nam ovo el-Saik razjasniti :D
cyprus

#22 Re: ZADACHA

Post by cyprus »

Još jedno: ako se lopta zaputi prema praznom golu, al ono ide blizu stative i uleti navijač i odbrani, šta treba dosudit? :D
campa_xxx

#23 Re: ZADACHA

Post by campa_xxx »

cyprus wrote:Još jedno: ako se lopta zaputi prema praznom golu, al ono ide blizu stative i uleti navijač i odbrani, šta treba dosudit? :D
Ja bi mu dao crveni karton i poslao ga na tribinu :D :lol: :lol:
elSaik

#24 Re: ZADACHA

Post by elSaik »

cyprus wrote:Još jedno: ako se lopta zaputi prema praznom golu, al ono ide blizu stative i uleti navijač i odbrani, šta treba dosudit? :D
Baš sam to juče s haverom pričao. Mislim, ne šta bi sudija uradio, već da tako nešto treba uraditi na derbiju. :mrgreen:
Epitop

#25 Re: ZADACHA

Post by Epitop »

Ovo su sve situacije isto kada je neki efendija bio sudija na utakmici pa igrač opalio loptu, ali ona okrzne stativu i ode u gol aut, a efendija pokazuje centar. Igrači protivničke ekipe pitaju kako gol, a on kaže imao je igrač nijet da pogodi gol pa se priznaje. :lol:
Post Reply