Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Poznato je da sudeci prema svim strucnim kriterijima NS BiH da je nivo sudjenja na visokoj razini u elitnim bosanskohercegovackim fudbalskim ligama
Medjutim, i najboljim sudijama se greske kadkada desavaju
Na ovoj temi mozete postaviti pitanja o pravilima/interpreteciji potencijalnih situacija fubalskih utakmica i naravno pokusati pronaci pravilan odgovor.
Pa da pocnemo sa pitanjima:
Golman (vidno iscrpljen i stoga zedan ) uzme plasticnu bocu da popije vode.Odjednom napadac protivnickog tima probije odbranu i izlazi pred golmana. Golman baca plasticnu bocu iza sebe koja pada nedaleko od gol linije. Napadac protivnickog tima uspjeva zaobici golmana i upucuje loptu po zemlji prema praznom golu. Na putu prema otvorenom golu, lopta udara u plasticnu bocu koja mijenja pravac lopte i lopta odlazi sa strane, iza gola.
Pitanje. Igrač prođe sve igrače i puca. Lopta ide prema praznom golu dovoljnom brzinom da je niko ne može stići. Odjednom, pada meteor tačno na gol liniju i pravi rupu. Lopta ostaje u toj rupi. Hoće li sudija priznati gol ili ne?
Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.
Dva tima igraju utakmicu i jednima i drugima je samo potreban bod. Primjetno je da se ni jedni niti dugi ne trude da napadaju, onako dodaju se da prodje vrijeme - tzv. stela
Ne znam ima li pravo prekinuti utakmicu. Mislim da bi pustio da se odigra do kraja, a da bi Savez reagovao i kaznio oba tima oduzimanjem bodova.
Međutim, jednom se na malonogometnom turniru desilo, u Njemačkoj, da je utakmica toliko bila dosadna da su čitavo vrijeme navijači zviždali. Na to je sudija zaustavio igru i opomenuo igrače da igraju bolje ili će prekinuti utakmicu. Poslije toga je palo 4-5 golova.
elSaik wrote:Pitanje. Igrač prođe sve igrače i puca. Lopta ide prema praznom golu dovoljnom brzinom da je niko ne može stići. Odjednom, pada meteor tačno na gol liniju i pravi rupu. Lopta ostaje u toj rupi. Hoće li sudija priznati gol ili ne?
U biti je interpretacija ista
U pitanju je strani objekat na terenu koji je mogao utjecati na tok igre.
Sudija nece priznati gol.
U tvom slucaju pretpostavljam da bi prvo trazio da se zatrpa rupa a nakon toga bi izvukao loptu na peterac u liniji najblize moguce mjestu gdje se desila obstrukcija i izvrsio podbacivanje lopte.
U mom primjeru bi jos morao razmisliti da li kazniti golmana u ovisnost da li je bacanje flase imalo za cilj da izvrsi obstrukciju ili je to uradio nenamjerno.
elSaik wrote:Ne znam ima li pravo prekinuti utakmicu. Mislim da bi pustio da se odigra do kraja, a da bi Savez reagovao i kaznio oba tima oduzimanjem bodova.
Međutim, jednom se na malonogometnom turniru desilo, u Njemačkoj, da je utakmica toliko bila dosadna da su čitavo vrijeme navijači zviždali. Na to je sudija zaustavio igru i opomenuo igrače da igraju bolje ili će prekinuti utakmicu. Poslije toga je palo 4-5 golova.
Upravo tako Respect
Sudija je nominovan da sudi i nema pravo da intervenise u ovakvim situacijama. A naravno da bi trebao prijaviti Savezu i uloga Saveza je da dodijeli adekvatne kazne kao sto se vidjelo na primjeru munjevite akcije Srpskog Fudbalskog Saveza
Edin H. wrote:Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.
Dva tima igraju utakmicu i jednima i drugima je samo potreban bod. Primjetno je da se ni jedni niti dugi ne trude da napadaju, onako dodaju se da prodje vrijeme - tzv. stela
Da li je sudijina duznost da prekine utakmicu?
Ima li neko drugi interesantnih primjera?
Tamo 90 i neke igrao je mislim monaco i neko, ne mogu da se sjetim, a sudio je Kolina koliko se sjećam. Rezultat je bio neriješen i odgovarao je objema ekipama za prolaz dalje. I zadnjih 5 ili 10 minuta svi su stali i povukli se na svoje polovine i jedni su se dodavali na svojoj polovini, a Bartez je sjedio na liniji gola naslonjen na stativu, a Kolina stojao na centru terena i čekao da istekne 90-ta minuta da svira kraj.
Možda oni koji se ove utakmice sjećaju bolje bi mogli detaljnije objasniti ovo.
Edin H. wrote:Ako ti je ovo prvo impossible, evo situacije koja je mnogo prisutnija na nasim terenima.
Da li je sudijina duznost da prekine utakmicu?
Ima li neko drugi interesantnih primjera?
Tamo 90 i neke igrao je mislim monaco i neko, ne mogu da se sjetim, a sudio je Kolina koliko se sjećam. Rezultat je bio neriješen i odgovarao je objema ekipama za prolaz dalje. I zadnjih 5 ili 10 minuta svi su stali i povukli se na svoje polovine i jedni su se dodavali na svojoj polovini, a Bartez je sjedio na liniji gola naslonjen na stativu, a Kolina stojao na centru terena i čekao da istekne 90-ta minuta da svira kraj.
Možda oni koji se ove utakmice sjećaju bolje bi mogli detaljnije objasniti ovo.
Evo kada niko drugi nije raspolozen da zada zadacu da vam ja provucem jos koju realnu situaciju
Gutava utakmica - jedan tim mahom napada drugi se grcevito brani.
Odbrambeni igrac ekipe koja se brani pokusava da izbaci loptu duboko u out. Medjutim cim je presla liniju pomocni sudija zaustavlja loptu. Tim koji napada brzo izvodi out i njihov napadac postize gol.
Tim koji se brani protestira zbog postupka pomocnog sudije. Sta ce odluciti glavni sudija?
Ja odgovor ne znam, ali pretpostavljam da sudija mora procijeniti da li je lopta vecim obimom (slicno kao kod slucaja vecim obimom presla liniju i da li ce priznati gol ili ne) presla na stranu kornera ili auta.
Ovo su sve situacije isto kada je neki efendija bio sudija na utakmici pa igrač opalio loptu, ali ona okrzne stativu i ode u gol aut, a efendija pokazuje centar. Igrači protivničke ekipe pitaju kako gol, a on kaže imao je igrač nijet da pogodi gol pa se priznaje.