Elem, na stranu sto FTV program dize pritisak svojim sadrzajem, sve se vise cini da novinari sami za sebe postaju vijest. Nisi in ako neko cranje ne plasiras. Jest septicka atmosfera u drzavi, ali prosto me boli neka stvar, jer to postaje svakodnevnica od koje cu ja jos da obolim. Izbori su bili, glasao sam za promjene, ftv sjasite sada, hocu da mirno spavam. 60 minuta je postao demode sa svojim 15-minutnim prilozima koji zamaraju i odumrlom scenografijom jos vise deprimira. Avdo i njegova drama, da ne pricam. Sve sto znate ljudi, prosljedjujte SIPI ili kome vec. Ali nije to poenta
Meni se izrazito svidja graficka i tonska postproduktivna dimenzija kojom BHT oboji svoje sadrzaje i ucini ih socnijim. Za te stvari, potreban je jedan laptop, ako ne PC solidnih performansi. Doza entuzijazma svakako. Uglavnom, krajnje jeftin postupak. Da stvar šmeka, urade se jednostavne 2D špice, minimalisticke, jer su takve trenutno u trednu u evropskoj tv produkciji. Uporedite spicu magazina "Crta" i "Odgovorite ljudima". Ko se razumije, skontat ce koji je kic i neukusna pretencioznost prisutna medju grafickim kadrovima FTV-a. Da nije Fabrike, ko zna na sta bi Dnevnik licio. Pitanje je, da li FTV mozda robuje tolikom analogijom u tehnici da oni ne mogu ni jedan logo u cosku postaviti a da na njemu boje ne polude (odu u invert) na nekom "switch"-ovanju i onda gledas kako ga lola resetuje 16 puta, a on nece da se primi? Skace cijela slika, kao da je katoda pukla. Zvuci nejasno, jer zivimo u dobu jednog klika.
Primjetan je odliv jakih imena iz ove kuce, i sada su na sceni wannabe novinari, tinejdzeri do juce.
Lijepi su, narocito Delicka, ali ono pretenciozno glumatanje ozbiljnosti i repetiranje obrvama na svaki zarez, postaje predominantno. Zatim mehanicki dijalozi sa gostima, kao Maric, upadanje, brutalnosti. Tip jednostavno ne slusa goste, ne nadovezuje se, nego samo rafalise, jer je toboze u sluzbi gradjana.
Na FTV u 2010. u prime-timeu se pusta "Opsada" sa Steven Seagalom i ostali trash filmovi...no comment.
BHT-ovi voditelji su domisljatiji, i sarmantniji u svom nastupu, prihvatljiviji. FTV postaje sve zuca u nastojanju da isprovocira sve i jednog gosta.
Tonski promasaji, mozda obje televizije su sto nemaju najjednostavnije procesore AGC-a u svojim mixerima da nam ne vriste reklame, a filmovi sapucu. Znalci znaju, tu je OBN kao i NOVA vrlo opremljen.
Scenografije BHT-a su 5 koraka ispred FTV-a. Na federalnoj imam osjecaj ko da nisi ni usisane. Blijedilo, turobne boje, jeftini materijali, i onda lose video produkcija koja sve mane dovede do izrazaja. Kamere, sa jakom osjetljivoscu, koje ponekad likove ucine toiko bradavicastima i neurednog tena da vam se zgadi gledati.
Ako ima neko iz ovih tv kuca, neka mi pojasni neke od ovih teza koje sam mozda malo subjektivno obojio, mada u mnogo cemu stoji ovo sto sam rekao. Ko se razumije u tehniku, nek replicira.
Za kraj. Nije sve u lovi, koju FTV mozda nema. Rekoh, za neke obrade je dovoljan jedan PC i lik koji zna znanje.