FTV produkcija vs. BHT produkcija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

chelo

#1 FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by chelo »

Ogroman je kvalitativni jaz izmedju ove dvije sestre.
Elem, na stranu sto FTV program dize pritisak svojim sadrzajem, sve se vise cini da novinari sami za sebe postaju vijest. Nisi in ako neko cranje ne plasiras. Jest septicka atmosfera u drzavi, ali prosto me boli neka stvar, jer to postaje svakodnevnica od koje cu ja jos da obolim. Izbori su bili, glasao sam za promjene, ftv sjasite sada, hocu da mirno spavam. 60 minuta je postao demode sa svojim 15-minutnim prilozima koji zamaraju i odumrlom scenografijom jos vise deprimira. Avdo i njegova drama, da ne pricam. Sve sto znate ljudi, prosljedjujte SIPI ili kome vec. Ali nije to poenta :-) Kao esteta, po vokaciji sam istancao neka cula. Tako primjecujem raznorazne detalje na BHT na koje na FTV-u tesko mozete naici.
Meni se izrazito svidja graficka i tonska postproduktivna dimenzija kojom BHT oboji svoje sadrzaje i ucini ih socnijim. Za te stvari, potreban je jedan laptop, ako ne PC solidnih performansi. Doza entuzijazma svakako. Uglavnom, krajnje jeftin postupak. Da stvar šmeka, urade se jednostavne 2D špice, minimalisticke, jer su takve trenutno u trednu u evropskoj tv produkciji. Uporedite spicu magazina "Crta" i "Odgovorite ljudima". Ko se razumije, skontat ce koji je kic i neukusna pretencioznost prisutna medju grafickim kadrovima FTV-a. Da nije Fabrike, ko zna na sta bi Dnevnik licio. Pitanje je, da li FTV mozda robuje tolikom analogijom u tehnici da oni ne mogu ni jedan logo u cosku postaviti a da na njemu boje ne polude (odu u invert) na nekom "switch"-ovanju i onda gledas kako ga lola resetuje 16 puta, a on nece da se primi? Skace cijela slika, kao da je katoda pukla. Zvuci nejasno, jer zivimo u dobu jednog klika.
Primjetan je odliv jakih imena iz ove kuce, i sada su na sceni wannabe novinari, tinejdzeri do juce.
Lijepi su, narocito Delicka, ali ono pretenciozno glumatanje ozbiljnosti i repetiranje obrvama na svaki zarez, postaje predominantno. Zatim mehanicki dijalozi sa gostima, kao Maric, upadanje, brutalnosti. Tip jednostavno ne slusa goste, ne nadovezuje se, nego samo rafalise, jer je toboze u sluzbi gradjana.
Na FTV u 2010. u prime-timeu se pusta "Opsada" sa Steven Seagalom i ostali trash filmovi...no comment.
BHT-ovi voditelji su domisljatiji, i sarmantniji u svom nastupu, prihvatljiviji. FTV postaje sve zuca u nastojanju da isprovocira sve i jednog gosta.
Tonski promasaji, mozda obje televizije su sto nemaju najjednostavnije procesore AGC-a u svojim mixerima da nam ne vriste reklame, a filmovi sapucu. Znalci znaju, tu je OBN kao i NOVA vrlo opremljen.
Scenografije BHT-a su 5 koraka ispred FTV-a. Na federalnoj imam osjecaj ko da nisi ni usisane. Blijedilo, turobne boje, jeftini materijali, i onda lose video produkcija koja sve mane dovede do izrazaja. Kamere, sa jakom osjetljivoscu, koje ponekad likove ucine toiko bradavicastima i neurednog tena da vam se zgadi gledati.

Ako ima neko iz ovih tv kuca, neka mi pojasni neke od ovih teza koje sam mozda malo subjektivno obojio, mada u mnogo cemu stoji ovo sto sam rekao. Ko se razumije u tehniku, nek replicira.

Za kraj. Nije sve u lovi, koju FTV mozda nema. Rekoh, za neke obrade je dovoljan jedan PC i lik koji zna znanje.
addem

#2 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by addem »

Ne valjaju ni jedna ni druga. Najbolje je ukinuti i jednu i drugu da narod ne placa pertplatu. Jer ono sto gledamo ne vrijedi nista.
BSn

#3 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by BSn »

BHT je po programu i vlastitoj produkciji HRT za FTV.
Informativni program ne pratim.
chelo

#4 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by chelo »

BSn wrote:BHT je po programu i vlastitoj produkciji HRT za FTV.
Informativni program ne pratim.
Slazem se stvarno. BHt vlastitom produkcijom mirise nekako.
FTV ima napadacki informativni, beskrupolozan, i tako se bore za gledanost. Ali ne mogu vise to da podnesem.
Vjerujte mi!

#5 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Vjerujte mi! »

FTV je imao onu noć klasika, ali je sada ne vidim u programu za četvrtak.

BHT ima četiri skakaonice.
BarbaDue

#6 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by BarbaDue »

federalna je tako jednolicna da je vise od dosade, samo pogledajte emisije...jedina svijetla tacka na ftv-u su delicka i kazagic. kad ste neku utakmicu ili sport ,osim CL pogledali na ftv? (mozda je i bilo ali se ne sjecam).

dnevnik odnosno info redakcija je posebna prica, uzasano malo je reci, crno da ne moze biti crnje, a nije tako.
uvjerio sam se da je to dio politike kuce, stjecajem okolnosti znam novinara dopisnika ftv-a koji pita svog urednika da uradi afirmativan prilog iz grada o tome kako se otvara pogon (u pitanju je prevent) koji u stratu zaposljava 40 a u ovoj godini planira zaposliti jos 160 radnika.

ovaj naravno odbija da se radi taj prilog kao nije to bas zanimljivo, a ne zna papak koliko je za gorazde znacajno kada se otvori 40 radnih mjesta i ne samo za gorazde nego za citavu bih.

znaci politika kuce im je brutalna, ubija gradove redom, gorazde cini mi se posebno, kad ste culi na ftv neku dobru vijest iz gorazda a ima ih. malo malo pa se otvori neki pogon...ljudi rade sve je vise zaposlenih, ako nastavi ovakav trend za 3 god. neceš naci radne snage.
StupskaBitanga

#7 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by StupskaBitanga »

BarbaDue wrote:jedina svijetla tacka na ftv-u su delicka i kazagic.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ona wannabe novinarka svijetla tačka
hahhahahahahaha
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
svašta
BarbaDue

#8 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by BarbaDue »

ma dobro ne zamjerite, tu sam malo subjektivan...jer moje je gore list :D
skojotovski

#9 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by skojotovski »

barba, ovo ti je minus, bez obzira na gore list :D treba jedan veliki list fikusa ili filadenrona da pokrije onu kazagicku, gluho i daleko bilo.
delicka ti je +
BarbaDue

#10 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by BarbaDue »

eh sta cu kako je tako je :D nego obratite paznju na drugi dio teksta :?:
Ductus Holedocus

#11 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Ductus Holedocus »

BarbaDue wrote:eh sta cu kako je tako je :D nego obratite paznju na drugi dio teksta :?:
Barbaduo Kazagic :D
Slazem se s tobom,uvijek:P
Nego fakat,za sta da placamo pretplatu?
Bas sam se razbjesnjala ,kad sam malo proklikerala i skuzila da ona "modeluša"sa obn-a vodi dnevnik :evil: na drzavnoj televiziji
:run:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/05/2015 06:31, edited 2 times in total.
Ductus Holedocus

#13 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

dzemmo wrote:nemam namjeru da je branim, ali nerijetko je slucaj da je voditelj samo voditelj
(to se zna odraziti i na kvalitet vijesti, emisije)

hocu da kazem ako je neko voditelj ne mora znaciti da je i novinar
takve novinare izbjegavaju stavljati u vatru - breaking news, bitni intervjui ili u najgorem slucaju
dobivaju intrukcije ne od reditelja kao sav normalan svijet :D nego od urednika: sta, kako i kada pitati
u smislu ti si fikus lijepi i postupat ces kako ti mi kazemo
(primjer: misica i emisija Vecera sa Anom Mirjanom)

takvi ljudi ne znaju uraditi reportazu, prilog ili neki live event

slazem se sa tobom :wink:
najmanje sto nam treba na drzavnoj televiziji je jos jedan model

p.s. nije problem sto je ekonomista, bila bi bolja za business news ako mene bitas
(naravno ako je to ekonomija po PS-u a ne stela)
zavrsen fakultet nije mjerilo pismenosti,elokventnosti..ili sposobnosti.
ali vala ono da vodi dnevnik na drzavnoj........ :-x :? :shock:
Baron_Samedi

#14 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Baron_Samedi »

RTRS je urbanija tv od FTV, I to je ono sto je najporaznije za grad Sarajevo. Oni su ubili duh Sarajeva.

Ostale utiske ne mogu iznijeti na ovom cenzorskom mediju.
Ductus Holedocus

#15 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

"Priznajem, donedavno nisam znala ništa o političkoj sceni, ekonomiji i sličnim pitanjima. Međutim, sada sam svakodnevno u toku zbivanja i uopće mi to nije teško palo. Pratim sve moguće informativne emisije, a čak sam i ljude iz svog okruženja, članove porodice i prijatelje, natjerala da to rade - ističe novinarka Federalne TV."
jelena blagojevic :D
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 13/05/2015 06:30, edited 2 times in total.
StupskaBitanga

#17 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by StupskaBitanga »

Ductus Holedocus wrote:"Priznajem, donedavno nisam znala ništa o političkoj sceni, ekonomiji i sličnim pitanjima. Međutim, sada sam svakodnevno u toku zbivanja i uopće mi to nije teško palo. Pratim sve moguće informativne emisije, a čak sam i ljude iz svog okruženja, članove porodice i prijatelje, natjerala da to rade - ističe novinarka Federalne TV."
jelena blagojevic :D
bože svašta
ni sova joj nije ravna
Pa ja hoće FTV da bude multietnički pa uvozi donedavne Sarajlije čija je adresa sada na Palama
A Maju Beker otpustili koja nije uvozna
Ja televizije i govana
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Chmoljo »

Baron_Samedi wrote:RTRS je urbanija tv od FTV, I to je ono sto je najporaznije za grad Sarajevo. Oni su ubili duh Sarajeva.

neki problem?
karbofix

#19 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by karbofix »

jadno je što su komercijalne televizije bolje od javnih....pogledaj samo studio ip-a ntv hayat i ftv-a....pa otkad znam za sebe, znam i za onu uvodnu špicu za 2. dnevnik ftv-a (a boga mi i 1.) :-)
BSn

#20 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by BSn »

Baron_Samedi wrote:RTRS je urbanija tv od FTV, I to je ono sto je najporaznije za grad Sarajevo. Oni su ubili duh Sarajeva.

Dobro sad, necemo pretjerivati . PTPC su jedino jednom bili blizu necemu sto ima veze s urbanoscu, a to je kad su greskom pustili spot Damira Urbana.

A da FTV nema nista urbano, pa FTV nema gotovo nista u globalu, a i to sto ima da je djikanluk i to si upravu. Tanka je granica izmedju PTPC-a i FTV-a, posebno otkako je FTV se poistovjetila sa PTPC-om, tj. skontali da im nije lose da postanu televizija jedne partije i da pustaju ono sto voli gledati/slusati vecina (djiberanu i ocajno bljutavu Zikinu dinastiju i sl. turbo-folk), a to nije ono sto treba predstavljati javni servis. Javni servis nije tu da se bori sa komercijalnim kucama, nego da pusta stvari koje nisu mainstream, umjetnost, etc. No, FTV je zin'o za lovom, a nema ko da ih smiri.

Primjer BBC-a i serije "Mucke". Nakon privih nekoliko tjedana emitovanja haman niko nije gledoa tu seriju (i kod njih je turbo-folk drazi od kvalitete), ali BBC nije ukinuo seriju, nego je bas zato ustrajao na njoj - sto ima kvalitetu i sto ima smisao i sto je BBC javni servis, a ne privatni medij. Na kraju su Mucke postale to sto su postale.
Baron_Samedi

#21 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Baron_Samedi »

BSn wrote:

Dobro sad, necemo pretjerivati . PTPC su jedino jednom bili blizu necemu sto ima veze s urbanoscu, a to je kad su greskom pustili spot Damira Urbana.

Cesto pustaju koncerte sa Exita. A nemalo sam se iznenadio kad su prenosili Demo Fest iz BL u prime-time terminu. Znaci, drogerashi 'ladno pice u 21 h. A ovamo si do jucer imao Folk Show.... I to u reprizama.

RTRS je dno dna, zato kazem da su ovi jos ispod, i da je bruka da se uopste moraju poredit s njima. Pretplata nije izvlakausa, ondnosno to sto se njima namanji procenat slijeva.

Treba skinut te urednike muzickog i filmskog programa; poticati mlade da realizuju svoju kreativnost kroz neku svoju zabavno-muzicku emisiju; otkupit neku extru seriju koju ne emituju konkurenti (npr The Wire); da im se ne desavaju propusti i najave Talentovanog Mr Ripleya kao sega-mega premijere (a OBN ga emituje triput godisnje); ukinu reprize repriza Vize za B; amaterskih partizanskih filmova; zapale spotove nekakvih Don Almira, Tinki i td. i td

Sto se tice informativnog programa, tu nemam nikakve iluzije. Mada bi trebali udarat penale nadobudnim vIdi_me_sto_sam_zajeban pjevcima

nosara

#22 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by nosara »

Baron_Samedi wrote: Treba skinut te urednike muzickog i filmskog programa; poticati mlade da realizuju svoju kreativnost kroz neku svoju zabavno-muzicku emisiju; otkupit neku extru seriju koju ne emituju konkurenti (npr The Wire); da im se ne desavaju propusti i najave Talentovanog Mr Ripleya kao sega-mega premijere (a OBN ga emituje triput godisnje); ukinu reprize repriza Vize za B; amaterskih partizanskih filmova; zapale spotove nekakvih Don Almira, Tinki i td. i td

Sto se tice informativnog programa, tu nemam nikakve iluzije. Mada bi trebali udarat penale nadobudnim vIdi_me_sto_sam_zajeban pjevcima
Ti bi malo ustasko-cetnickih...? Pretpostavljam, zavrsio si istoriju i reziju...?
Better Man

#23 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Better Man »

nosara wrote:
Baron_Samedi wrote: Treba skinut te urednike muzickog i filmskog programa; poticati mlade da realizuju svoju kreativnost kroz neku svoju zabavno-muzicku emisiju; otkupit neku extru seriju koju ne emituju konkurenti (npr The Wire); da im se ne desavaju propusti i najave Talentovanog Mr Ripleya kao sega-mega premijere (a OBN ga emituje triput godisnje); ukinu reprize repriza Vize za B; amaterskih partizanskih filmova; zapale spotove nekakvih Don Almira, Tinki i td. i td

Ti bi malo ustasko-cetnickih...? Pretpostavljam, zavrsio si istoriju i reziju...?
Rec za partizanske filmove da su amaterski moze samo neko ko nema pojma o filmu. Partizanski filmovi Sibe Krvavca su remek djela, a sam Siba je bio genije, a da ne spominjem neretvu od Veljka Bulajica.
Last edited by Better Man on 04/01/2011 20:35, edited 1 time in total.
Baron_Samedi

#24 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by Baron_Samedi »

Better Man wrote:
nosara wrote:

Rec za partizanske filmove da su amaterski moze samo neko ko nema pojma o filmu. Partizanski filmovi Sibe Krvavca su remek djela, a sam Siba je bio genije, a da ne spominjem neretvu od veljka Bulajica.
Ne radi se o Walteru, Neretvi, Igmanskom marsu...nego o amaterskim filmovima, koji vjerovatno ni u Yu nisu emitovani. Zasto letite pred rudu?

Obzirom da ste obojica politicki ostrasceni apartcici, koji sve gledaju crno-bijelo, nema smisla duljit dalje.

Pozdrav od Ayatolaha, koji samo zeli cetnicko-ustaske filmove na FTV :bih:
nosara

#25 Re: FTV produkcija vs. BHT produkcija

Post by nosara »

Baron_Samedi wrote: Ne radi se o Walteru, Neretvi, Igmanskom marsu...nego o amaterskim filmovima, koji vjerovatno ni u Yu nisu emitovani. Zasto letite pred rudu?

Obzirom da ste obojica politicki ostrasceni apartcici, koji sve gledaju crno-bijelo, nema smisla duljit dalje.

Pozdrav od Ayatolaha, koji samo zeli cetnicko-ustaske filmove na FTV :bih:
???

:bih:
Post Reply