FTV i takse - pretplate

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

p0ltergeist

#1 FTV i takse - pretplate

Post by p0ltergeist »

Pozdrav ekipa,

Molio bih jednu informaciju vezano za FTV pretplatu od nekoga ko je bolje upucen od mene, a nadam se da ima puno takvih :)

Uz racun za fiksni telefon dolazi i pretplata (taksa, sta li vec) za FTV, u iznosu od nekih 8,00 KM. Zanemariv iznos. Inace ne gledam FTV jer smatram da je sadrzaj programa kvalitetan k`o kineska dukserica, a prilagodjen je osobama kojima je IQ manji od tjelesne temperature. Osim toga, svaki dnevnik se moze preimenovati u "Crna Hronika" jer nista osim toga nisu prikazali godinama. Losu situaciju u gradu vidjam svaki dan, pa jos moram navecer i na TV-u. Od silnih Savaša, Osmana, Careva, Vladara i Bogova imam nocne more. To sto ja ne gledam FTV njih zanima k`o finale Nepala u kriketu - znaci nimalo. Uredno se uz racun za telefon plati i FTV.

ALI, posto imam Telemach, na kojem takodjer ima FTV i koji placam 37,00 KM mjesecno, zapitao sam se zar nije logicno da Telemach, da bi prenosio program FTV-a, placa odredjeni anuitet (nesto kao prava prenosa, licenca, kako god se zvalo). Ako placa, zasto onda placam 2 puta? Ne pisem ovo zato sto mi je zao dati tih 8,00 KM, vec sam placajuci druge racune u banci vidio starijeg gospodina, koji racun od fiksnog telefona prepisuje na uplatnicu i uplacuje iznos umanjen za tih 8,00 KM, znaci samo telefon bez FTV-a. Iskreno, ne bih se drugacije ni sjetio ovoga pa me zanimalo vase misljenje, cisto informativno.

Hvala i lijep pozdrav,

Emir.
vjesticanametli

#2 Re: FTV i takse - pretplate

Post by vjesticanametli »

odjavi fiksni i zavrsi s tim ionako svi noHaju mobitele :)
ja sam odjavila prije 5 god. i rahat :D a i do odjave nisam placala :lol: uplatnicu uzmem i prepisem :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: FTV i takse - pretplate

Post by PipiDugaDevetka »

Taxa je na POSJEDOVANJE RTV PRIJEMNIKA, a program i uređivanje programa tv je nešto sasvim drugo.
Zašto je ispred RTV Sivog doma na početku rata bio parkiran policijski BOV?
To je jedan od stubova države i stoga redovno plaćam rtv. taxu za posjedovanje rtv. prijemnika.
Ko ne plaća ruši državu koja jedva diše na škrge.

Čim uvedu tzv. treći kanal (a nije 3. nego 4.) u svoju kanalizaciju, i ja se odjavljujem aBgd-a, inšalah!
p0ltergeist

#4 Re: FTV i takse - pretplate

Post by p0ltergeist »

Ok, zahvaljujem. BTW hocel` neko kupit` TV? :P
relevantan

#5 Re: FTV i takse - pretplate

Post by relevantan »

PipiDugaDevetka wrote:Taxa je na POSJEDOVANJE RTV PRIJEMNIKA, a program i uređivanje programa tv je nešto sasvim drugo.
Zašto je ispred RTV Sivog doma na početku rata bio parkiran policijski BOV?
To je jedan od stubova države i stoga redovno plaćam rtv. taxu za posjedovanje rtv. prijemnika.
Ko ne plaća ruši državu koja jedva diše na škrge.

Čim uvedu tzv. treći kanal (a nije 3. nego 4.) u svoju kanalizaciju, i ja se odjavljujem aBgd-a, inšalah!

E vala ako ćemo je tako srušit' onda i ne zaslužuje ništa bolje.....i onako je sve otišlo u vražiju mater.
Ne plaćam ovu taksu za tv, niti imam namjeru, sve dok se većinski dio odvaja za RTRS.....atak mi na zdrav razum da plaćam četaljima, kod nas je inače sve paradoks žešći.....zamisli, od svoje zarađene crkavice (penzije, plate...) odvajati i finansirati one koji su rokali po istom tom RTV domu, ovom gradu, nedam vala pa makar crkla.....ako je to rušenje države e onda potpisujem.
bebeSa

#6 Re: FTV i takse - pretplate

Post by bebeSa »

Moj otac ima dva fiksna telefonska broja na svoje ime na istoj adresi, i dobar dio poslijeratnih godina uplacivao dvije takse. Kad smo nazvali da jednu taksu odjavimo, a i to je bilo prije ihihi godina, kazu na televiziji: "Nemoze, sigurno imate dva prijemnika. Dva telefona = dva tv prijemnika!!! Halo gospodjo jedna adresa!" :-) Mi kazemo da nemamo dva TV-a i da cemo ih tuziti a oni kao eto poslat ce ekipu da utvrdi imamo li dva prijemnika! Uzas. Naravno dosli, vidjeli jedan stari TV, ukinuli taksu sa jednog racuna, i sve uplate po tom racunu prebacili kao predplatu!!! Tad se mogla i po jos nekom osnovu odjaviti taksa!
Red Wolf

#7 Re: FTV i takse - pretplate

Post by Red Wolf »

bebeSa wrote:Moj otac ima dva fiksna telefonska broja na svoje ime na istoj adresi, i dobar dio poslijeratnih godina uplacivao dvije takse. Kad smo nazvali da jednu taksu odjavimo, a i to je bilo prije ihihi godina, kazu na televiziji: "Nemoze, sigurno imate dva prijemnika. Dva telefona = dva tv prijemnika!!! Halo gospodjo jedna adresa!" :-) Mi kazemo da nemamo dva TV-a i da cemo ih tuziti a oni kao eto poslat ce ekipu da utvrdi imamo li dva prijemnika! Uzas. Naravno dosli, vidjeli jedan stari TV, ukinuli taksu sa jednog racuna, i sve uplate po tom racunu prebacili kao predplatu!!! Tad se mogla i po jos nekom osnovu odjaviti taksa!
Po zakonu ti smiju naplatiti samo JEDNU rtv taksu-pretplatu,bez obzira koliko imas tv-a u stanu,tako da su te (oca)obmanjivali i naplacivali duplu taksu
bebeSa

#8 Re: FTV i takse - pretplate

Post by bebeSa »

Ma na kraju su ukinuli jednu i priznali pretplatu za sve duple uplacene....samo mi je bilo katastrofalno sto su stvarno poslali kontrolu da provjeri koliko TV-a imamo u kuci :-) Napominjem, bilo je to daaaaaavnooooo!
Red Wolf

#9 Re: FTV i takse - pretplate

Post by Red Wolf »

bebeSa wrote:Ma na kraju su ukinuli jednu i priznali pretplatu za sve duple uplacene....samo mi je bilo katastrofalno sto su stvarno poslali kontrolu da provjeri koliko TV-a imamo u kuci :-) Napominjem, bilo je to daaaaaavnooooo!
Pazi nema veze koliko imas tv-a,pretplata za jedan objekat moze biti samo jedna,hvataju naforu pa ako upali upali
doff

#10 Re: FTV i takse - pretplate

Post by doff »

Najjača izjava ili ti izvala: "Ko ne plaća ruši državu koja jedva diše na škrge." :run: Zna se ko su rušioci države, nikako neplatiše. Ja ne plačam taksu jer godinama ne dobivam račun. Zašto izbjegavaju slati račune? Da im možda ja na noge ne bih nosio, uffff. Uostalom , zakon o zaštiti potrošaća je jasan,uslugu ste dužni platiti ukoliko vam je uredno ispostavljen račun.
Last edited by doff on 13/02/2013 20:35, edited 1 time in total.
Halcyon

#11 Re: FTV i takse - pretplate

Post by Halcyon »

Kako li su države postojale prije, kad TV-a i radija nije bilo ni na mapi?
starii

#12 Re: FTV i takse - pretplate

Post by starii »

juce zvoni na vrata neko otvorim kad rtv inkasant, kontam dosao meni kad on trazi komsinicu a ona ne zivi vec 20 godina u stanu izdaje ga...helem poceli su opet kruziti i urucivati rtv takse, tako ne otvaraj te vrata iza 17h sigurno je neko od ovih delegata :)
uglavnomja

#13 Re: FTV i takse - pretplate

Post by uglavnomja »

znam 2 slucaja u zadnjih par mjeseci, ljudi umjesto telecoma uzeli paket tv-internet-telefon i mislili rahat od takse :-)

ali malo sutra, postoje inkasanti koji imaju spisak ko je odjavio fiksni bhtelecom, dolaze na vrata i uzimaju podatke. kako naplacaju, ne znam, ali da svi moraju placati za smece od televizije (ftv i bht valjda) - moraju.
pathyeshme

#14 Re: FTV i takse - pretplate

Post by pathyeshme »

Oni prijete nekim tužbama, a istina je da se mora platiti 80 KM da bi se pokrenula tužba protiv neplaćenog računa. Oni pare za te tužbe sigurno nemaju, jer hiljade i hiljade ljudi ne plaća, i jednostavno im se ne isplati podići tužbu protiv svakog ponaosob (jer tako mora, ne može kolektivno). Zato ne trebate nasjedati na priče o tužbama... Obično inkasanti time zaprijete pa ljudi plate, al' istina je da nema ništa od toga.
starii

#15 Re: FTV i takse - pretplate

Post by starii »

ma treba placati jednu tv i to nesto simbolicno i da se na toj tv eminutuju samo vijesti...programe koje nudi ftv i bhtv ne vrijede ni 1KM...pa sinoc je po ko zna koji put bio film miris dunja..pa jel neko lud da ga gleda toliko ili brojne partizanske filmove...a sad i zakon je upitan jer se placa taksa na tv a danasnji televizori se mogu prikljuciti na internet i koristiti monitori, e haj sad dokazi da ga koristim kao tv il kao monitor...
i zasto placati ftv kad su oni sponzori najvece parade primitivizma i kiča od nasih para
Image
fortaleza

#16 Re: FTV i takse - pretplate

Post by fortaleza »

poticaj wrote:
uglavnomja wrote:znam 2 slucaja u zadnjih par mjeseci, ljudi umjesto telecoma uzeli paket tv-internet-telefon i mislili rahat od takse :-)

ali malo sutra, postoje inkasanti koji imaju spisak ko je odjavio fiksni bhtelecom, dolaze na vrata i uzimaju podatke. kako naplacaju, ne znam, ali da svi moraju placati za smece od televizije (ftv i bht valjda) - moraju.
Ne znam kako se to reguliše, ali sam za opciju da svi plaćaju (neka nađu način za to) ili neka ukinu pretplatu.
Ja sam za opciju reguliranja zastupljenosti određenih sadržaja tv programa od strane nadležnih institucija, među njima "transparentnog" RAK-a te uvođenja zakona o javnim servisima sličnih onima u okruženju.

Konkretno uvođenje emisija za nacionalne manjine, nepristranog izvještavanja, dokumentaraca, turizma, vijesti iz kulture, odgovarajućeg dječjeg programa, kulturno obrazovnog programa i filmova, sedme umjetnosti, a ne propagandnih filmova prošlog vremena. Inače, javni servis nema smisla i ne ispunjava svoju primarnu djelatnost, FTV (i ostali) se ne razlikuje od komercijalnih televizija.

Čini mi se sve i da postoji neka volja i želja onakvih televizija za poboljšanjem da je to nemoguće upravo zbog nestručnog kadra nesposobnih čak i za vođenje informativnog programa i još gorih uprava, direktora, huškača i kojekakvih politički obo(l)jenih likova.

Znači, nisam za ukidanje ili plaćanje RTV takse već za potpuno ukidanje ovog smeća od televizije.
uglavnomja

#17 Re: FTV i takse - pretplate

Post by uglavnomja »

fortaleza wrote:
Znači, nisam za ukidanje ili plaćanje RTV takse već za potpuno ukidanje ovog smeća od televizije.
:thumbup:

:lol:

fakat su odron, nema ni jedna emisija, osim malo sporta da se moze pogledati. a taj sport postoji na kablovskoj, i to sa komentatorima koji nesto i znaju o sportu, tako da mogu :run:
sarajlija80

#18 Re: FTV i takse - pretplate

Post by sarajlija80 »

zalosno tolike pretplate tolike pare program VELIKA 0,a plate imaju bogovske.visak zaposlenih lezihljebovica ,koje hranimo mi za njihov ne rad.
misaoni

#19 Re: FTV i takse - pretplate

Post by misaoni »

Uzeo Moja TV uslugu i onda mi nije vise dolazio racun za RTV taksu. I kako vec rekose gore, dodje inkasant da naplati.
Dobro rekoh, daj mi broj racuna i ja cu preko uplatnice - kaze on, ne moze nema, mozete dati meni. Pitam ga ja, kako cu ja znati da ces to to tamo dati gdje treba. On meni, nista vi ne brinite to je njegova briga.
Ma nema sanse, kazem ja njemu, samo broj racuna i ja cu platiti, ovako nista.
On meni poce morete - tuzice vas, u tom izadje moja zena i rece, samo tuzuj, onda nesto zagalmise,i ja mu rekoh na kraju - MRS odavde :D
polis

#20 Re: FTV i takse - pretplate

Post by polis »

Evo da i ovdje nalijepim:

Odjavio Fixni BH Telekoma u Decembru jer nisam zelio da plaćam tu RTV Taxu. Tv posjedujem ali sigurno 10 godina nije nikad upaljen. Vec u januaru dolazi inkasant da naplati taxu. Kažem podstanar. Gazde nema. Ima ovde tv ali sve je na monitoru. Opet u februaru dolazi. MEni se ova taxa nikako ne plaća, sad pa sad.

Plaćaju li hrvati u hercegovini istu ovu pretplatu? Srbi u rs? Samo bošnje u kantonu? :idea:
Skyfox

#21 Re: FTV i takse - pretplate

Post by Skyfox »

kolega na poslu prije 3g presao na telemach i svo to vrijeme nije placao taxu. Nedavno mu pokucaju na vrata i kao ako nastavite placati oprostit cemo dug!? Jel' to pravila vaze individualno, za svakog korisnika posebno... Mene su ganjali ko Bog maglu za jedan mjesec duga :skoljka:
modem33

#22 Re: FTV i takse - pretplate

Post by modem33 »

Skyfox wrote:kolega na poslu prije 3g presao na telemach i svo to vrijeme nije placao taxu. Nedavno mu pokucaju na vrata i kao ako nastavite placati oprostit cemo dug!? Jel' to pravila vaze individualno, za svakog korisnika posebno... Mene su ganjali ko Bog maglu za jedan mjesec duga :skoljka:

to ti je bio neciji rodjak od politicara ....... jer tako ti je i sa centrlanim grijanjem i za struju .....

ljudi nista ne placaju ..... a ljudi ocitavaju sa smjeskom na licu ....
Ned071

#23 Re: FTV i takse - pretplate

Post by Ned071 »

pretplata ne znaci placanje ftv-u. pretplata je porez na tv prijemnik. kada placas pretplatu, ne placas samo ftv, nego sva tri javna emitera, dakle bht, ftv, rtrs plus njihovi radijski programi. plus odrzavanje raznorazne opreme koje koriste telekom operateri te kablovski operateri.
modem33

#24 Re: FTV i takse - pretplate

Post by modem33 »

doff wrote:Najjača izjava ili ti izvala: "Ko ne plaća ruši državu koja jedva diše na škrge." :run: Zna se ko su rušioci države, nikako neplatiše. Ja ne plačam taksu jer godinama ne dobivam račun. Zašto izbjegavaju slati račune? Da im možda ja na noge ne bih nosio, uffff. Uostalom , zakon o zaštiti potrošaća je jasan,uslugu ste dužni platiti ukoliko vam je uredno ispostavljen račun.

pogresno...

Zakon o potrosacu je jasan -> nitko vam ne moze naplatiti uslugu ako Vi to ne zelite koristiti .....

RTV pretplata je protuustavno krsenje prava gradjana ..... kad je SDP kontrolisao TV i plasirao lazi ..... onda je njima to bilo super a drugima nanijelo stetu ....

Ja ne zelim nista placati ako to ne koristim. Internet placam jer ga koristim i podnio zahtjev za tim ..... za RTV pretplatu nisam podnio zahtjev, tako i za elektorprivredu imam primjedbu gdje nam naplacuju "brojilo" ..... sto je protuustavno ..... umjesto o potrosnji ...

Ocigledno mnogima na drzavnim jaslama sa "izmisljenim pretplatama" nije jasno ..... da je mnogim ljudima 8 KM mjesecno puno .... i mogli su kupiti za godinu dana nove cipele .... pogotov onima koji nisu plate na budzetu pa jos kasne. .....
fortaleza

#25 Re: FTV i takse - pretplate

Post by fortaleza »

Bas tako, rtv pretlata je protuustavno krsenje prava gradjana i nitko je ne mora placati. Oni idu na fazon ako prodje prodje, zato i izmisljanje teza "ako sad pocnete placati zaboravit cemo vam prethodni dug", a nikoga ne tuze zbog neplacanja jer bi popusili na sudu kao sto se to dogadja i u Hrvatskoj.
Post Reply