Frustracija srpskog naroda

miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:
miro777 wrote:
PetiKorpus wrote:Nije u pitanju frustracija Bosnjaka zbog i samo zbog presude.

U pitanju je paralela izmedju frustracija naroda na prostoru bivse drzave.

Kad je u pitanju ono kukanje, samo da kazem nesto da budemo nacisto oko toga. Dodik treba biti sretan sto danas moze davati izjave iz Banskih dvora u Banjaluci. Jer, da Delic nije naredio Dudaku (a Delicu je naredio Izetbegovic, a Izetbegovicu rekao, valjda Holbruk, a ....) da ne ulazi u Banjaluku (i Prijedor), danas bi Dodik davao izjave u Paracinu. Ili Surdulici.

Banjaluka se vec spakovala.

Zato je Dodik navalio na Dudaka. Iako je i on svjestan velicine Dudakovica, koji je iz cetverogodisnjeg okruzenja poveo vojsku i uz minimalne gubitke i razaranja, naglasavam minimalna razaranja, proveo akciju oslobadjanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Dodiku bi bolje i pametnije bilo da razmislja o hapsenju Karadzica, jer mu malo ko vjeruje da "njegova" policija, koju tako ljubomorno cuva kao "garanta" opstojnosti RS-a, nije u stanju uhvatiti najveceg zlocinca u Evropi poslije Hitlera. Ja sam uvjeren da je "Dodikova policija" garant da ce, dok ona postoji, Karadzic biti na slobodi. To je samo jedan od razloga zasto takve, entitetske policije, ne treba biti.
Peti, nahvali ti tog Dudaka i V korpus malo ohohoho :D !
Ja sam u sklopu HVO-a prošao sve, od Grahova, Kupresa, Šipova, Mrkonjić Grada do Male Manjače. Nemoj se uvrijediti, ali reci istinu kako je bilo u stvarnosti, netko sa strane tko ovo čita pomislio bi da je V korpus bio jačine Njemačke armije "E", a znamo svi što se dešavalo i koja je prava istina oko Banja Luke! :)
:lol: :lol: :lol: :lol: ma jeli ? kada nisi pijauckao pivu u Mostaru onda si isao ratovati u Bosansko Grahovo ><>>> Ja sam se sa HVO-om malo vise nasetao nego ti .....a sta je bilo u Grahovu ? Galmocu ? Kupresu , Sipovu , Mrkonjicu .....sta je bilo ? uslo se u prazne gradove sa pokojom babom > sve stvar dogovora iz Kradjordjeva i Graza .HVO nije metka opalio prema srbima i njihovoj vojsci .Onaj ko je pomislio da ratuje sa srbima ( Blaz Kraljevic ) izgubio je glavu . Gdje je HVO potrosio jedan jedini metak u ratu proticv cetnika ? Gdje ? Koliko HVO ima gubitaka u borbi sa cetnicima ? Hajde daj broj >>> Daj imena >>> Hajde . Imas gubitke na Kupresu na samom pocetku kada su one jadnike iz Duvna u plavim uniformama zrtvovali pijanom cetniku majoru Lisici .Poslije toga je pao dogovor o prodaji i predaji Jajca , Posavine ....itd i tsl .......HVO i cetnici su bili saveznici od prvog trena .Koristili isto naoruzanje , trgovali ...suradjivali ( Kiseljak , Stup , Vares , Zepce .....benzin iz hrvatske isao redovno cetnicima za njihove tenkove , cijeli rat preko Kamenskog i Duvna ....Cisto Prova , Podgradina ....za Glamoc i Bosansko Grahovo.I onda dodjes ti i oslobodis Glamoc i Grahovo( koje si cijelo vrijeme snabdijevao sa naftom ) tisucljetnju hrvatsku zemlju od cetnika u kojem je zivilo 0, 0000001 % Hrvata.Peti Korups je odolijevao 4 godine cetnicima koji su kidisali sa snagama tri korpusa.Da te cuje forumas @ Nosferatu , sta pises o Petom Korpusu a sta o drugim stvarima ................ I daj nam tu istinu sta se desavlo oko Banja Luke , da cujemo .....osim sto je hrvatska vojska usla u teritorij Bosne iskoristila guzvu i zauzela busije bas kao da je to njihovo.Mislili i tu se moze ukrasti balijma.Tada je malo falilo da ne dodje do sukoba izmedju Dudakovica i Gotovine i njihovih vojski.Dlaka je falila .Kasnije je UNPROFOR morao hrvatsku vojsku istjerati iz tih pogranicnih dijelova.
Idi igraj se lego kockicama, to najbolje liječi dječije frustracije! :D

A što bi ti čovjek drugo rekao, vidim da si obični internet ratnik koji je bojište možda vidio negdje u Njemačkoj na CNN-u! :-D

Bez uvrede, ali si stvarno smiješan! :D
Šandor

Post by Šandor »

miro777 wrote:Ma to je mazanje očiju naivnima. Ok, izgubit će Kosovo - neminovno, ali im to "međunarodna zajednica" nastoji izrefati sa pola BiH. Ali, ja mislim da to na kraju balade neće ići, nema ta RS po meni neku svijetlu budućnost. Ipak je okružena sa svih strana Hrvatima i Bošnjacima, i prvi pogrešan korak ili jednostavno tijek života će taj pojam eliminirati sa mape.
Miro, s koje planete si ti pao? Objektivno, nema nikakve šanse da se to desi. To bi značilo da će Hrvati sklopiti savez sa Bošnjacima i boriti se za oslobođenje BiH. Razvoj događaja ne ide u tom smjeru.

Prema tome, da bi ovo o čemu pišeš bilo moguće mora doći do zaokreta koji nije na vidiku.

Da, mi već jesmo saveznici (mi...Bošnjaci i Hrvati :D ). Ali to je samo formalno. Daleko je to od zagrljaja u kojem su prije nekih 14 godina bili Hrvati i Srbi u BiH.

Osim toga, procenat Hrvata koji bi se borili za oslobođenje BiH je jednocifren. Većini Hrvata želja je pripojenje Hrvatskoj. Znam da je to trenutno nemoguće :D ali većina diše za tu ideju.

Ako misliš oslobađat Banja Luku ovo se mora promijeniti. A sve ukazuje na to da nema šansi da dođe do promjene.

Da, pišem samo o Hrvatima. Bošnjaci nisu nevinašcad ali Hrvati drže ključ sudbine (za razliku od Bošnjaka Hrvati imaju zaleđe....a i kršćani su :D ). Tako je bilo i prošli put. Samo što su prošli put ključ okrenuli 3 puta. I ključ se slomio u bravi. Ne vidim da su shvatili da je politika koju su vodili potpuno pogrešna? Iako ih je ista skupo koštala.

Mislim da Bošnjacima preostaje da se na vrijeme naoružaju. Nikome se ne može vjerovati.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Miro, s koje planete si ti pao? Objektivno, nema nikakve šanse da se to desi. To bi značilo da će Hrvati sklopiti savez sa Bošnjacima i boriti se za oslobođenje BiH. Razvoj događaja ne ide u tom smjeru.
Razvoj dogadjaja ide upravo u tom smjeru. HDZ 1990 je postao skoro pa ispostava SBiH, a drugi HDZ vise nema potencijal za diktaturu u kljucnim kantonima, jos manje za stvaranje Herceg Bosne. Velikohrvati su promjenom kursa u Zagrebu slomljeni i ne predstavljaju prijetnju drzavi.
djape

Post by djape »

Kad je u pitanju ono kukanje, samo da kazem nesto da budemo nacisto oko toga. Dodik treba biti sretan sto danas moze davati izjave iz Banskih dvora u Banjaluci. Jer, da Delic nije naredio Dudaku (a Delicu je naredio Izetbegovic, a Izetbegovicu rekao, valjda Holbruk, a ....) da ne ulazi u Banjaluku (i Prijedor), danas bi Dodik davao izjave u Paracinu. Ili Surdulici.

Zato je Dodik navalio na Dudaka. Iako je i on svjestan velicine Dudakovica, koji je iz cetverogodisnjeg okruzenja poveo vojsku i uz minimalne gubitke i razaranja, naglasavam minimalna razaranja, proveo akciju oslobadjanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Dodiku bi bolje i pametnije bilo da razmislja o hapsenju Karadzica, jer mu malo ko vjeruje da "njegova" policija, koju tako ljubomorno cuva kao "garanta" opstojnosti RS-a, nije u stanju uhvatiti najveceg zlocinca u Evropi poslije Hitlera. Ja sam uvjeren da je "Dodikova policija" garant da ce, dok ona postoji, Karadzic biti na slobodi. To je samo jedan od razloga zasto takve, entitetske policije, ne treba biti.
e da je vosjka rs-a 92-93 kada je bila dominatna osvojila celu bh

ili zasto srbi nisu usli u sarajevo ili ga "makar" sravnili sa zemljom

ljudi u pitanju je bila politicka volja
i 92 i 95
a manje hrabrost i nesutrasivost
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Citajuci postove vecine gradjana na site-ovima koji imaju predznak srpski, dolazi se do zakljucka da je velika vecina Srba u Milosevica vise razocarana iz razloga sto nije uspio u svojim osvajanjima, nego sto je bio balkanski kasapin. Vecina Srba bi mu sve masakre, Srebrenice, Vukovare, Sarajeva, Dubrovnike, i ostale oprostila, da je uspio u svom planu. Tesko je reci da li ce se ta razmisljanja i kada promijeniti, ali cinjenica je da je od rata proslo 12 godina, a da za sve to vrijeme veliki broj Srba, eto smatra da su medjunarodne sankcije prema Srbiji nepravedne. A taj (stalno ponavljam, da ne generalizujem) veliki dio Srba je izabrao, ustolicio, podrzao, potvrdio Milosevica.
ovan_

Post by ovan_ »

Hmmm, da se i ja zapitam malo na ovu temu....

Vidite, Bosnjaci imaju clana Predsjednistva Harisa Silajdzica, lik iz ratnog perioda. Zasto ga niko, ama bas niko ne priupita zasto ABIH nije reagovala na pokolj Srebrenici.

Molim, samo bez kuknjave kako, nije bilo oruzja ovog, onog kad evo svi govore da se ta ista Armija sama dosetala do Banja Luke i to samo dva mjeseca nakon Srebrenice. Pazite, samo dva mjeseca, za to vrijeme se ni ceta ne moze cestito naoruzati i opremiti, a kamoli citavi korpusi.

Pitam vas gospodo vojnici, zasto Armija BiH nije zapalila citavu liniju fornta kako bi odvukla snage VRS sa lova oko Srebrenice. Taj pokolj je trajao 10-tak dana, i niko nije opalio metak da se olabavi stisak oko Srebrenice. Zasto?

Koliko mi je poznato, u tom pohodu VRS je angazovala dosta vojne sile koju je prethodno morala osloboditi sa drugih frontova jer vise nisu imali slobodnih rezervi. Zasto su ti frontovi cutali? Zasto ti frontovi nisu zapucali kad se izgubila veza sa preko 8.000 vojno sposobnih ljudi u Srebrenici? Haris je bio prvi do Alije, sve je znao, neka ga neko pita sta se to desilo.

Da ne pricamo o Harisovim kontaktima na Zapadu, kad je i zbog mnogo manjih sitnica dobijao skoro sve sto je pozelio....

Da li su ti ljudi svjesno zrtvovani?

I zasto je odluka o masakru pala tek nakon zauzimanja Srebrenice iako prije toga nije bilo rijeci o tome??? Sta je razlog i povod tom? Da li se nesto desilo u medjuvremenu?

Ne znam, samo se pitam. Sve je to previse mutno da bi bilo crno-bijelo.
njonjica

Post by njonjica »

Jastreb35 wrote:
Da ti malo pojasnim "frustraciju srpskog naroda" kada je međunarodna zajednica u pitanju. krenimo hronološki:
1991 Evropska zajednica uvodi ....
Kolega, naoruzane formacije pobunjenika na podrucju kninske krajine su postale nasa stvarnost jos u avgustu 1990. Ne moramo se prisjecati prijeratnih mitinga na kojim su govornici bili podrzani skandiranjem "hocemo oruzje", "pobicemo baliste" itd, ali ne mozemo ignorisati konkretne poteze, poput djelovanja spomenutih formacija. Mora se platiti ono sto je uradjeno Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu itd. Tacno je da medjunarodni centri moci brane svoje interese, a ne pravdu i ljudskost, ali kada im se interes (na neodredjeno vrijeme) poklopi sa postulatima pravde, casni ljudi mogu biti zadovoljni. Za sankcije Srbiji postoji opravdanje, pa da ih je sam Hitler nametnuo.
Porodicne obaveze zatekle su me sa par mojih blizih rodjaka u Kninu na proputovanju; sjeli smo u neki lokalni bircuz da odmorimo uz sok i nastavimo put. Godina 1990-ta, juni.

Par stolova od nas (dva stola, ako se dobro sjecam) sjedi grupa muskaraca, jedan od njih u milicijskoj uniformi.
Krece pjesma: "Mili Boze salji nam salate, bice mesa" (da ne nastavljam, mislim da svi znate kako ide dalji "text").
Cula svojim usima.
Sok nam je u grlu zastao; pobjegli smo glavom bez obzira :(
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Pitam vas gospodo vojnici, zasto Armija BiH nije zapalila citavu liniju fornta kako bi odvukla snage VRS sa lova oko Srebrenice.
Drugi korpus ARBiH jeste djelovao, ali za znacajno pomjeranje linije nije postojao potencijal. Napade po koloni koja se kretala ka Kladnju, nije se moglo sprijeciti.
miro777

Post by miro777 »

njonjica wrote:
Jastreb35 wrote:
Da ti malo pojasnim "frustraciju srpskog naroda" kada je međunarodna zajednica u pitanju. krenimo hronološki:
1991 Evropska zajednica uvodi ....
Kolega, naoruzane formacije pobunjenika na podrucju kninske krajine su postale nasa stvarnost jos u avgustu 1990. Ne moramo se prisjecati prijeratnih mitinga na kojim su govornici bili podrzani skandiranjem "hocemo oruzje", "pobicemo baliste" itd, ali ne mozemo ignorisati konkretne poteze, poput djelovanja spomenutih formacija. Mora se platiti ono sto je uradjeno Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu itd. Tacno je da medjunarodni centri moci brane svoje interese, a ne pravdu i ljudskost, ali kada im se interes (na neodredjeno vrijeme) poklopi sa postulatima pravde, casni ljudi mogu biti zadovoljni. Za sankcije Srbiji postoji opravdanje, pa da ih je sam Hitler nametnuo.
Porodicne obaveze zatekle su me sa par mojih blizih rodjaka u Kninu na proputovanju; sjeli smo u neki lokalni bircuz da odmorimo uz sok i nastavimo put. Godina 1990-ta, juni.

Par stolova od nas (dva stola, ako se dobro sjecam) sjedi grupa muskaraca, jedan od njih u milicijskoj uniformi.
Krece pjesma: "Mili Boze salji nam salate, bice mesa" (da ne nastavljam, mislim da svi znate kako ide dalji "text").
Cula svojim usima.
Sok nam je u grlu zastao; pobjegli smo glavom bez obzira :(
Prisjela im je pjesma na kraju! :D

http://www.youtube.com/watch?v=lvcsr3J_fyA

A evo šta ti "pjevači" rade kad spašavaju svoju guzicu! :-?

http://www.youtube.com/watch?v=pj2CTwwY3ZQ&mode
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Sta bi bilo da je bilo.

Mnogi su slusali radio u vrijeme kad je Srebrenica padala u ruke cetnika.

Sa jedne strane, ja mogu za sebe reci da vjerujem da nije niko, koliko god "vidovit" bio, mogao pretpostaviti zvjerstva i masakre i konacno - (potvrdjeni) genocid kakav se u narednim danima u Srebrenici desio. Bilo je i ranije zarobljavanja, razmjena, vjerujem da su vojni stabovi vjerovali u mogucnost da ce se (veci) dio ljudi uspjeti prebaciti do podrucja koje je kontrolisao Drugi korpus Armije BiH, a ostali, ako budu zarobljeni, da ce se ici na neku razmjenu zarobljenika.

Tesko je bilo i pretpostaviti, zamisliti, iako je rat vec do tada pokazao svu svoju surovost, da ce se tako masovan zlocin dogoditi.

Sa druge strane, jasno je da aktivna krivica pada na Mladica i njegove vojne snage. U svojoj glavi, on je imao bolne neuspjehe na nekim frontovima (izmedju ostalog, moram uzeti primjer neuspjeli pokusaj zauzimanja Bihackog okruga), tako da je morao dokazati i pokazati svoju snagu, koja kolika god da je bila, nije bila onakva kao na pocetku rata. Zato je izabrao Srebrenicu, nedovoljno jaku u smislu broja branitelja, oruzja, podrske. Na Srebrenici je iskalio sav svoj bijes.

Hipoteza da je Drugi korpus mogao nesto vise uraditi (ili bilo koji korpus) stoji, ali se mora nesto imati u vidu. Vrlo je moguce, da je tadasnje predsjednistvo BiH, imajuci u vidu da je Srebrenica (uz ostale) bila zasticena zona UN-a, zatrazila po vojnokomandnoj liniji preko Rasima Delica od komande Drugog korpusa da ne ide prema Srebrenici (kao sto je i Petom Korpusu iz drugih razloga naredjeno da ne ulazi u Banjaluku) jer bi to stvorilo problem za Srebrenicu kao zasticenu zonu. U dubini te odluke mozda je uvjerenje da ce NATO braniti Srebrenicu UN zasticenu zonu, a reakcija Drugog korpusa bi situaciju ucinila slozenijom.

Mladic cini jedan potez koji dodatno odlaze reakcije. Pojavljuje se na televiziji dijeleci Srebrenickoj djeci cokolade (sto predstavlja vrhunac zlocinackog uma), dovozi autobuse, transportuje djecu, zene i starce prema Tuzli. Za to vrijeme njegove jedinice uveliko cine masakre.
miro777

Post by miro777 »

Ovo sa tragedijom Srebrenice je skroz "mutno", ima tu i dosta igre "iza kulisa", ali bez obzira što su se tih dana raspadali Srpski korpusi u zapadnoj BiH, II korpus jednostavno nije imao snage (prvenstveno topničke i tehničke) da bilo šta učini da spasi Srebrenicu!

Za proboj do Srebrenice, tko imalo poznaje vojnu problematiku, trebalo je imati 2 do 3 tenkovske profesionalne brigade koje bi eventualno brzim klinovima razbile srpske linije i spasili stvar! :-?
ovan_

Post by ovan_ »

Presudnu ulogu oko Bihaca u jesen 1994. nije imao Mladic (bio na nekim pregovorima u inostranstvu), vec Manojlo Milovanovic, isti onaj za koga se prica da je 2005. organizovao povlacenje VRS prema Banja Luci i jedini oficir VRS iz najuzeg vrha kojeg ne goni Hag. Jasnije?

Btw. ima tu i nekih miliona prema Rasi, da ne ulazi u Bihac... Tako se prica...

Btw. Znalo se od prvog dana da to oko Srebrenice nece stati. Tesko bi bilo pretpostaviti da ce stati kad je vec krenulo.
ovan_

Post by ovan_ »

Mozda drugi K. nije imao snage a gdje su ostali jer sam kazes da je VRS oskudijavala u ljudstvu na zapadu sto znaci da im je ganjanje oko Srebrenice sulud takticki potez koji odvlaci dosta vojske i sredstava.

Zarad izivljavanja su se kockali sa svim ostalim frontovima? Glupo, zar ne?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

frustriranom serafinu samo mogu reci

da bog da vam se desilo istom mjerom (ni manje ni vise) ono sto ste nama ucinili...
bio to genocid, gradjanski rat, par granata, ili kako ga god zvao...

have a nice day :D
miro777

Post by miro777 »

ovan_ wrote:Mozda drugi K. nije imao snage a gdje su ostali jer sam kazes da je VRS oskudijavala u ljudstvu na zapadu sto znaci da im je ganjanje oko Srebrenice sulud takticki potez koji odvlaci dosta vojske i sredstava.

VRS nije oskudijevala ljudstvom na zapadu, već je u pitanju bio totalni raspad srpskih korpusa, prvo Krajiških u Oluji, a zatim i bosansko-srpskih u Bosanskoj krajini pod jakim pritiskom i naletom HV-a, ali prvenstveno hrvatskih tenkovskih gardijskih brigada. Tu se pokazalo da je ta VRS u stvari totalno nesposobna i zasnovana na zastarjeloj doktrini i taktici, jer je ona bila naučena na duge, frontovske, linijske borbe sa znatno manje naoružanim protivnikom. Na tom se primjeru pokazalo da ih je HV lomio ubitačno jako, i to tenkovskim klinovima, normalno podržanim helikopterima MIL 24 hind i vrlo jakim topništvom. Jedino se na taj način može ostvariti dnevni proboj fronta od cca. 10-20 km.

Ovo sam opisao kako bih potkrijepio tvrdnju da II korpus ABiH jednostavno nije bio u stanju bez rečene tehnike da iole ozbiljnije pomogne Srebrenici. Sve je to OK, moral, motivacija vojske, patriotizam, ali za velike stvari treba nešto puno više od toga! :)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ovan_ wrote:Hmmm, da se i ja zapitam malo na ovu temu....

Vidite, Bosnjaci imaju clana Predsjednistva Harisa Silajdzica, lik iz ratnog perioda. Zasto ga niko, ama bas niko ne priupita zasto ABIH nije reagovala na pokolj Srebrenici.

Molim, samo bez kuknjave kako, nije bilo oruzja ovog, onog kad evo svi govore da se ta ista Armija sama dosetala do Banja Luke i to samo dva mjeseca nakon Srebrenice. Pazite, samo dva mjeseca, za to vrijeme se ni ceta ne moze cestito naoruzati i opremiti, a kamoli citavi korpusi.

Pitam vas gospodo vojnici, zasto Armija BiH nije zapalila citavu liniju fornta kako bi odvukla snage VRS sa lova oko Srebrenice. Taj pokolj je trajao 10-tak dana, i niko nije opalio metak da se olabavi stisak oko Srebrenice. Zasto?

Koliko mi je poznato, u tom pohodu VRS je angazovala dosta vojne sile koju je prethodno morala osloboditi sa drugih frontova jer vise nisu imali slobodnih rezervi. Zasto su ti frontovi cutali? Zasto ti frontovi nisu zapucali kad se izgubila veza sa preko 8.000 vojno sposobnih ljudi u Srebrenici? Haris je bio prvi do Alije, sve je znao, neka ga neko pita sta se to desilo.

Da ne pricamo o Harisovim kontaktima na Zapadu, kad je i zbog mnogo manjih sitnica dobijao skoro sve sto je pozelio....

Da li su ti ljudi svjesno zrtvovani?

I zasto je odluka o masakru pala tek nakon zauzimanja Srebrenice iako prije toga nije bilo rijeci o tome??? Sta je razlog i povod tom? Da li se nesto desilo u medjuvremenu?

Ne znam, samo se pitam. Sve je to previse mutno da bi bilo crno-bijelo.
sve je to upravu.... jesu bili su zrtvovani...

ali ko je izvrsio masakr?? mogli su ljude protjerati bez klanja.. ali im to nije u krvi
Romanopisac

Post by Romanopisac »

miro777 wrote:Peti, moj potpis X :)
Peti, moj potpis X
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

miro777 wrote:
ovan_ wrote:Mozda drugi K. nije imao snage a gdje su ostali jer sam kazes da je VRS oskudijavala u ljudstvu na zapadu sto znaci da im je ganjanje oko Srebrenice sulud takticki potez koji odvlaci dosta vojske i sredstava.

VRS nije oskudijevala ljudstvom na zapadu, već je u pitanju bio totalni raspad srpskih korpusa, prvo Krajiških u Oluji, a zatim i bosansko-srpskih u Bosanskoj krajini pod jakim pritiskom i naletom HV-a, ali prvenstveno hrvatskih tenkovskih gardijskih brigada. Tu se pokazalo da je ta VRS u stvari totalno nesposobna i zasnovana na zastarjeloj doktrini i taktici, jer je ona bila naučena na duge, frontovske, linijske borbe sa znatno manje naoružanim protivnikom. Na tom se primjeru pokazalo da ih je HV lomio ubitačno jako, i to tenkovskim klinovima, normalno podržanim helikopterima MIL 24 hind i vrlo jakim topništvom. Jedino se na taj način može ostvariti dnevni proboj fronta od cca. 10-20 km.

Ovo sam opisao kako bih potkrijepio tvrdnju da II korpus ABiH jednostavno nije bio u stanju bez rečene tehnike da iole ozbiljnije pomogne Srebrenici. Sve je to OK, moral, motivacija vojske, patriotizam, ali za velike stvari treba nešto puno više od toga! :)
Dijelom se slazem. Ali....

U toku rata, Peti Korpus je oslobodio Kulen Vakuf (oko 45km od Bihaca).

Klin, brza akcija, jasno je da se takav pravac nije mogao drzati mjesecima, ali vec tad se znalo da VRS ide nizbrdo.

Postoji niz razloga zasto Drugi korpus nije reagovao, a slazem se da je jedan od razloga bio pitanje tehnike.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

ovan_ wrote:Presudnu ulogu oko Bihaca u jesen 1994. nije imao Mladic (bio na nekim pregovorima u inostranstvu), vec Manojlo Milovanovic, isti onaj za koga se prica da je 2005. organizovao povlacenje VRS prema Banja Luci i jedini oficir VRS iz najuzeg vrha kojeg ne goni Hag. Jasnije?

Btw. ima tu i nekih miliona prema Rasi, da ne ulazi u Bihac... Tako se prica...

Btw. Znalo se od prvog dana da to oko Srebrenice nece stati. Tesko bi bilo pretpostaviti da ce stati kad je vec krenulo.
Znam ja dobro ko je komandovao oko Bihaca. Ali njemu je nadredjeni bio Mladic. Mladic je prvi vojnik (vojnik ?!??!) VRS i taj neuspjeh smatrao svojim neuspjehom. Mladicu je hitno trebala pobjeda.

Price ostavi za sebe. Da je mogao, cetnik bi usao u Bihac. Ako mislis da je cetniku nekoliko miliona bilo bitno, moglo mu se platiti i za Srebrenicu. Bilo je para u Sarajevu. Ovo sto si rekao cu zapamtiti kao jedan od ljigavijih postova. Slusao sam srpski radio u to vrijeme, razgovore novinara sa vojnicima oko Bihaca. Bilo je zestokih gubitaka na strani VRS oko Bihaca.

U moralnom smislu Mladic zna da bi osvajanje Bihaca bilo neprocjenjivo. U taktickostrateskom smislu VRS bi preuzeo kontrolu nad kompletnom prugom Banjaluka - Knin, sto bi dugorocno znacilo brz i jeftin transport ljudstva i tehnike (tenkova, haubica) izmedju centara VRS i VRSK.
ovan_

Post by ovan_ »

....
Last edited by ovan_ on 03/03/2007 19:38, edited 1 time in total.
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote:Citajuci postove vecine gradjana na site-ovima koji imaju predznak srpski, dolazi se do zakljucka da je velika vecina Srba u Milosevica vise razocarana iz razloga sto nije uspio u svojim osvajanjima, nego sto je bio balkanski kasapin. Vecina Srba bi mu sve masakre, Srebrenice, Vukovare, Sarajeva, Dubrovnike, i ostale oprostila, da je uspio u svom planu. Tesko je reci da li ce se ta razmisljanja i kada promijeniti, ali cinjenica je da je od rata proslo 12 godina, a da za sve to vrijeme veliki broj Srba, eto smatra da su medjunarodne sankcije prema Srbiji nepravedne. A taj (stalno ponavljam, da ne generalizujem) veliki dio Srba je izabrao, ustolicio, podrzao, potvrdio Milosevica.
menjash temu korpuse

i generalizujesh a to nije lepo

slobodno procitaj ponovo moj post pa pronadji zal za neosvojenim teritorijama
:roll:
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote:Citajuci postove vecine gradjana na site-ovima koji imaju predznak srpski, dolazi se do zakljucka da je velika vecina Srba u Milosevica vise razocarana iz razloga sto nije uspio u svojim osvajanjima, nego sto je bio balkanski kasapin. Vecina Srba bi mu sve masakre, Srebrenice, Vukovare, Sarajeva, Dubrovnike, i ostale oprostila, da je uspio u svom planu. Tesko je reci da li ce se ta razmisljanja i kada promijeniti, ali cinjenica je da je od rata proslo 12 godina, a da za sve to vrijeme veliki broj Srba, eto smatra da su medjunarodne sankcije prema Srbiji nepravedne. A taj (stalno ponavljam, da ne generalizujem) veliki dio Srba je izabrao, ustolicio, podrzao, potvrdio Milosevica.
menjash temu korpuse

i generalizujesh a to nije lepo

slobodno procitaj ponovo moj post pa pronadji zal za neosvojenim teritorijama
:roll:
Pa, kako si samo uspio od tri konstatacije da Ti sve tri budu krive?

Prvo, pogledaj koja je tema gore.

Drugo, svaki put zbog one progresivne manjine kod Srba koju postujem, kazem "vecina Srba".

Trece, obidji malo srpske site-ove, pa "lepo" vidi.

A, sad.
Jesu li to mozda Slobu izabrali (vise puta) Albanci ili Bugari?
Dirnuo je Sloba najveci dio Srba u dusu. Naobecavao. Oruzje nije iskljucio. Nego upotrebljavao u enormnim kolicinama.

Jedna od najporaznijih stvari za integritet Srba kao ljudi je to da 28% Srba bira nacistu Nikolica. Cetnika.

Onaj dan kad je u Skupstini Srbije cetnik izjednacen sa partizanom (ne trebam biti clan SDP-a BiH da bih ovo napisao, dakle nisam u SDP-u i ni u jednoj drugoj stranci) bilo mi je puno toga jasnije. Dakle, izabrani predstavnici srpskog naroda u Srbiji, vecinom misle da su cetnici i partizani isto. To nije samo sramota. To je dokaz revizionizma u Srbiji. To je dokaz da je Srbija moralno deformisana. Eto, to je Srbija.

Ona saka progresivnih ljudi u Srbiji, koji zele bolju, novu, zdravu Srbiju, imaju tezak zadatak.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:

e da je vosjka rs-a 92-93 kada je bila dominatna osvojila celu bh

ili zasto srbi nisu usli u sarajevo ili ga "makar" sravnili sa zemljom

ljudi u pitanju je bila politicka volja
i 92 i 95
a manje hrabrost i nesutrasivost
Ovaj post sam maloprije vidio. Ne mogu ostaviti neodgovoreno.

Kad kazes, kao Srbin "zasto srbi nisu usli u sarajevo ili ga 'makar' sravnili sa zemljom", generalizujes, ja bih rekao, Karadzicevi Srbi, dakle oni koji politiku Karadzica smatraju svojom politikom, dakle vecina Srba.

Cetnici su ocekivali da ce, iscrpljivanjem, izgladnjivanjem postici velike rezultate.

Da su mogli, usli bi oni u sve gradove, ali, cetnik k'o cetnik, njemu nije ubiti i ubiti isto. Treba izmrcvariti.

Iz Bihaca je po direktivi SDSa u jednom danu izaslo dvije trecine Bihackih Srba. Fotografije i video snimci govore da je ves jos bio na strikovima (to je ono sto se vidi na stanovima izvana), tako da je rijec o jednoj dirigovanoj, brzoj odluci. Kako je to Karadzic uspio?

Karadzic je psihijatar (mozda, pacijent??!?) koji je znao dobro da jedna prava recenica koja u sebi sadrzi i strah (SDS poziva sve Srbe da izadju iz grada, oni koji to ne urade ostace sami) i spas (nasa vojska ce brzo "osloboditi" gradove) moze ubijediti covjeka da uradi svasta. Da, vjerujuci u to sto se kaze, u sat vremena spremi stvari i nepusti sve sto je sticao godinama.
djape

Post by djape »

meni oba slucaja izgledaju kao primeri poliitcke volje

.... iznurivanje grada ladju je kukavicki tj dzukadzki (ne mislim da vredjam pse) da ne psujem sada

ali i dalje mislim da je u pitanju bila politicka volja

a da su gradjani tu volju platjali krvlju
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:meni oba slucaja izgledaju kao primeri poliitcke volje

.... iznurivanje grada ladju je kukavicki tj dzukadzki (ne mislim da vredjam pse) da ne psujem sada

ali i dalje mislim da je u pitanju bila politicka volja

a da su gradjani tu volju platjali krvlju
Pitaj one iz VRS koji su bili na frontu kod Bihaca koliko su puta pokusali uci (jos od '92) i kako su prosli.

Raspitaj se kod Milovanovica kojim pravcima je sve pokusao, koliko gubitaka je na kom pravcu imao. Pitaj kakve je izjave general davao za radio stanice i televiziju.

Mladic je upao tamo gdje je mogao upasti. Da je mogao ista vise uraditi, on bi to uradio.

Ali, sve to tebi "izgleda". I "mislis".
Post Reply