frustracija generacije bez djetinjstva i statusa

Post Reply
suncokret13

#1 frustracija generacije bez djetinjstva i statusa

Post by suncokret13 »

frustracija generacije bez djetinjstva i statusa
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=51

Hrvatska: frustracija generacije bez djetinjstva i statusa

Maloljetni dragovoljci: Tužit ćemo državu

Domovini su dali najbolje godine života, ali danas nemaju status branitelja te postavljaju pitanje: Tko će nam vratiti izgubljeno djetinjstvo? “Mnogi maloljetnici nemaju status branitelja jer se vrijeme do ostvarenja punoljetnosti ne broji kao provedeno na bojištu”. Tako je rekao predsjednik zagrebačke podružnice Udruge maloljetnih dragovoljaca Damir Rajković. Udruga je osnovana 2005. i ima 380 registriranih članova.
U Hrvatskoj je još uvijek neriješen problem statusa boraca koji su u Domovinski rat otišli mlađi od 18 godina.
Invalidi na rubu propasti
Rajković je u rat otišao kao 16-godišnjak. Za hrvatske medije ispričao je i detalje. “Na kolodvoru sam za rukav potezao naše borce moleći ih da me povedu na ratište. Smilovao mi se gardist iz Maksimira te sam se isti dan u rujnu 91. našao u Čepinu”, kazao je Rajković. Prema njegovim riječima, budući da su bili gotovo dječarci, njega i njegove prijatelje i vršnjake stariji borci prozvali su ‘ćelavci’. No, borili su se rame uz rame diljem Slavonije. Rajković je bio dvaput ranjavan, trpio je bolove te se, kako stoji u tekstu, navukao i na drogu. No, prevladao je taj problem. A danas, nakon svega, on je 80-postotni invalid i samohrani otac te preživljava s privremenom braniteljskom naknadom od 3,900 kuna.
Slično zvuči i životna priča Karlovčanina Bruna Kiša. On je imao samo 15 godina kada se u rujnu 1991. prijavio u Mjesni odbor Narodne zaštite i zadužio pušku M-48. Na poticaj novinara, ovaj danas 31-godišnjak prisjetio se noćnih dežurstava i snajperskih hitaca koji su u to vrijeme neprestano odzvanjali Karlovcem. “Sa starijim dečkima krenuo sam u osvajanje karlovačke vojarne. Pokraj ureda za obranu pala je granata, poginula je žena. Bilo je šokantno”, riječi su kojima je Kiš opisao svoja prva ratna iskustva. Kasnije je odlikovan visokim odličjima, Spomenicom i Zahvalnicom Domovinskog rata, ali zahtjev za statusom branitelja mu je odbijen zbog činjenice da je u to vrijeme bio maloljetan. U redovnoj vojsci zbog nepažnje eksplozija mu je odnijela obje šake, stoga Kiš danas živi od vrlo skromne mirnodopske vojne invalidnine u visini od 1.500 kuna.
Nikakva braniteljska prava nema ni Stanko Vukas iz Mokošice kod Dubrovnika. Danas je 20-postotni invalid a u rat je otišao sa 17 godina. Živi od 1.890 kuna koliko iznosi njegova vojna invalidnina, te je prisiljen raditi kao zaštitar kako bi prehranio obitelj. “Mnogi dečki odali su se drogi, alkoholu i kriminalu”, kaže Vukas, te pita: “Zašto nas Vlada ne izjednači u pravima s nestalim, zatočenim i poginulim braniteljima u čijem se zakonu 1994. godine spominjemo?”
U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, pak, kažu da nije moguće utvrditi točan broj maloljetnih branitelja u Domovinskom ratu, jer u vojnoj evidenciji nisu bili zasebno odijeljeni, već su se kartom vojnih obveznika vodili poimenično. Također su ustvrdili da nakon 15. siječnja 1992. nije moguće ostvariti status dragovoljca jer su sve maloljetne osobe trebale biti demobilizirane zbog dosluženja vojnog roka.
Do pravde u Strazbur

U Udruzi maloljetnih dragovoljaca, međutim, smatraju da država sve dragovoljce treba jednako tretirati. Upozoravaju da maloljetni borci zaslužuju biti u Zakonu o hrvatskim braniteljima. Ističu: u tom Zakonu ne piše da branitelj ne može biti maloljetnik. Spremni su tužiti državu ali, ako ustreba, potražiti pravdu i dalje, na Međunarodnom sudu u Strasbourgu. “Zahtijevamo izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima, da se uvrste i maloljetni branitelji. Inače ćemo bosi šetati od Vukovara do Zagreba”, poručio je hrvatskoj javnosti predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Damir Besednik.
cyprus

Post by cyprus »

Joj suncokret što si ti kreno sa postavljanjem tema. De ba uspori malo. :D
Edoxxx

Post by Edoxxx »

Ne znam sta hoces da postignes sa ovom temom ... Braniti domovinu je cast i obaveza za sve njene gradjane ... Ne znam sta ti momci hoce, i ja sam predeverao rat, i ja sam bez djetinjstva ostao, pa ne trazim nista za uzvrat ...
Shamrock

Post by Shamrock »

vala bas :D

zemlja puna problema on o hrv braniteljima, nek se bore za svoja prava sto se to koga ovdje tice... :?
suncokret13

Post by suncokret13 »

cyprus wrote:Joj suncokret što si ti kreno sa postavljanjem tema. De ba uspori malo. :D
a,s'o ?

:-)

@all,

pa ni jedan problem cestio nije ni rjesen,
po starom stilu i shakespearu :
''mnogo buku oko nicega''

''hvataju se i padaju misevi,dok krdo slonova slobodno prolazi''

vlada laze i vara narod,

djecu TRUJU trovaci ( dileri i naturalizovani bosnaci i hercegovci ),

gore nego u chicagu 30-tih godina,

( jos samo da zabrane Pivu i Rakiju,pa da se uvede i zakon o PROHIBICIJI )

nema posla,nema para,

sve u stilu:
''prevari bliznjeg svoga'',

pa ubij,otmi i opljackaj,

od kraja rata pa do danas,se napravilo STOTINE ,a obnovilo duplo vise fabrika i sve rade... ( al' u mislima )

Vazno je da se zna ko je koje vjere ili nacije

vlada i vladari u stilu : ''Sjase Murta,uzjase Kurta''.....

sve u svemu
@Shamrock,
gordijski čvor do gordijski čvora,
ma lanac gordijskih čvorova,
svi lako rjesivi,
za nas !

pa velim k'o biva da vidimo kakvih problema ima u zapadnom susjedstvu,znaju se problemi istocnih komsija.

dobro je sto ovdje upalise SVJETLO pocetkom devedesetih godina............
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Edoxxx wrote:Ne znam sta hoces da postignes sa ovom temom ... Braniti domovinu je cast i obaveza za sve njene gradjane ... Ne znam sta ti momci hoce, i ja sam predeverao rat, i ja sam bez djetinjstva ostao, pa ne trazim nista za uzvrat ...
Pogotovo za tadašnju djecu koja sada redom pate od PTSP-a i ne mogu ostvariti apsolutno nikakva prava.
saki

Post by saki »

Rekao bih da su ti bili dobro sjebani jos kao 15-godisnjaci. Samo nek nije kod kuce i u skoli :D
Post Reply