Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Moderator: anex
-
Nocturnal
#1 Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Pozdrav,
Zelim da pocnem da freelancam za strance i oni zahtjevaju B2B ugovor ili business-to-business, sto znaci da moram registrovati firmu (SP ili obrt).
Objasnili su mi u RS da ide ovako:
- ne treba fiskalna kasa(?) , ne treba prostor, moze se registrovati stan za obavljanje ove djelatnosti
- platiti doprinose za vlasnika (mene koji bi se bavio ovim poslom)
- 10% za prihod - rashod ILI pausalno 2% po svakom prihodu
- knjigovodstvene usluge
- ako se predje 50.000KM, ulazi se automatski u PDV.
E sad mene zanimaju neke stvari:
1. posto bih ja izvozio samo intelektualno vlasnistvo, da li je meni bolje ovo pausalno i da li bih imao nekih rashoda mozda da bi mi se isplatilo ici sa ovim 10% na dobit?
2. Ako udjem u PDV, sta to znaci za mene? Jel to znaci 17% na prihod, pa se onda racuna porez na dobit ili kako to tacno ide i ulazi u kalkulaciju?
3. Obrt u Federaciji ili preduzetnistvo u RS, ima li znacajnijih razlika i gdje bi bilo povoljnije registrovati?
4. Kako kasnije izvlaciti pare sa racuna firme, da li ja kao vlasnik mogu sebi prebaciti na svoj privatni racun iznos koji hocu ili ako ne, kako onda raspolagati sa uplacenim parama?
Hvala unaprijed na informacijama!
Zelim da pocnem da freelancam za strance i oni zahtjevaju B2B ugovor ili business-to-business, sto znaci da moram registrovati firmu (SP ili obrt).
- ne treba fiskalna kasa(?) , ne treba prostor, moze se registrovati stan za obavljanje ove djelatnosti
- knjigovodstvene usluge
1. posto bih ja izvozio samo intelektualno vlasnistvo, da li je meni bolje ovo pausalno i da li bih imao nekih rashoda mozda da bi mi se isplatilo ici sa ovim 10% na dobit?
2. Ako udjem u PDV, sta to znaci za mene? Jel to znaci 17% na prihod, pa se onda racuna porez na dobit ili kako to tacno ide i ulazi u kalkulaciju?
3. Obrt u Federaciji ili preduzetnistvo u RS, ima li znacajnijih razlika i gdje bi bilo povoljnije registrovati?
4. Kako kasnije izvlaciti pare sa racuna firme, da li ja kao vlasnik mogu sebi prebaciti na svoj privatni racun iznos koji hocu ili ako ne, kako onda raspolagati sa uplacenim parama?
-
Nocturnal
- madner
#3 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Ne znam za RS, obje racunice i mogucnosti su ti razliciti za obrt i d.o.o.
Vecina koja hoce da radi sama ide na obrt jer je lakse izvuci pare i manje kosta mjesecno.
Sto se tice ovog 10% ili 2% pausalno, to ti niko ne moze reci bez da zna koliko ces zaraditi. Prednost tih 10% je sto se prvo racunaju svi troskovi, pa od dobiti ide 10%. Vjerovatno ti samom se vise isplati tih 2%.
Ako udjes u PDV gubis prednosti obrta dok ti ostaju minusi.
Vecina koja hoce da radi sama ide na obrt jer je lakse izvuci pare i manje kosta mjesecno.
Sto se tice ovog 10% ili 2% pausalno, to ti niko ne moze reci bez da zna koliko ces zaraditi. Prednost tih 10% je sto se prvo racunaju svi troskovi, pa od dobiti ide 10%. Vjerovatno ti samom se vise isplati tih 2%.
Ako udjes u PDV gubis prednosti obrta dok ti ostaju minusi.
-
Nocturnal
#4 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Da li bih mogao neke hardverske nabavke i rezije za stan (gdje cu raditi, internet, struja i sl.), mozda i gorivo za auto provuci kroz rashode? Ako bih mogao onda bih mogao i razmisliti o ovom porezu na dobit.madner wrote: ↑18/02/2021 10:15 Ne znam za RS, obje racunice i mogucnosti su ti razliciti za obrt i d.o.o.
Ako udjes u PDV gubis prednosti obrta dok ti ostaju minusi.![]()
Takodje mi jos nije jasno ako udjem u PDV, sta mi to tacno znaci? U drugom thredu neko rece da ne ide pdv na ino promet, ali ne znam je li to istina i kako se to racuna u ovom mom slucaju? A ako to nije istina, imam li ikakve povlastice, kao povrat poreza i sl?
- madner
#5 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Mozes, za gorivo imas malo vise papirologije.
Rezije koje su na firmu mozes odbiti, ne mozes ako na racunu stoji tvoje licno ime.
Koliko znam ako udjes u PDV nemas vise mogucnost pausalnog obracuna niti rada bez fiskalne kase. Sto se tice oslobadjana od PDVa, ako ti djelatnost dozvoljava jednostavno ne naplacujes PDV, niti stavljas na racun. Povrat imas na ono sto kupis i proknjizis (ako ne radis pausalno), tj, ako ti je racunar 2000 KM imas povrat 340.
Rezije koje su na firmu mozes odbiti, ne mozes ako na racunu stoji tvoje licno ime.
Koliko znam ako udjes u PDV nemas vise mogucnost pausalnog obracuna niti rada bez fiskalne kase. Sto se tice oslobadjana od PDVa, ako ti djelatnost dozvoljava jednostavno ne naplacujes PDV, niti stavljas na racun. Povrat imas na ono sto kupis i proknjizis (ako ne radis pausalno), tj, ako ti je racunar 2000 KM imas povrat 340.
-
Nocturnal
#6 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Sta tacno mislis pod ovim? Jel to znaci ako ja toj inostranoj firmi ne naplatim pdv, onda nisam duzan da platim pdv ni nasoj drzavi? I kako bih znao jel moja djelatnost to dozvoljava?
- madner
#7 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
-
Damian83
#8 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
To je najbolje da pitas racunovodju da ti detaljno objasni.Nocturnal wrote: ↑17/02/2021 13:00 Pozdrav,
- knjigovodstvene usluge
- victom
#9 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
najbolje ti je da odeš i zapališ zgradu poreske u opštini gdje živiš... to je nekako najjača poruka i najbolja opcija..
dobićeš 2 godine za piromaniju, radit možeš iz zatvora, a imaš besplatno smještaj, poslovni prostor i hranu
dobićeš 2 godine za piromaniju, radit možeš iz zatvora, a imaš besplatno smještaj, poslovni prostor i hranu
Last edited by victom on 25/02/2021 14:32, edited 1 time in total.
-
cetiri4
#10 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
.....
Last edited by cetiri4 on 11/03/2021 20:38, edited 1 time in total.
-
tindbe
#11 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Tebi sretno, al' za mene su lično ovakve avanture u legalitet gotove.
Isprva sam plaćao onaj famozni porez i zdravstvo, to je trajalo par godina, dok se nisam razbolio i nisam mogao ovjeriti knjižicu.
Hajd kontam, ne ide to, neću ni plaćati. Sljedeći potez: pokrenuti obrt i tako legalizovati svoj biznis. Nameti jesu astronomski u odnosu na ono što sam dobio od države, al hajd rekoh da sam čist.
Odem da se to pokrene, porezna, jedva nekako pojasnim čime se bavim. Nije (barem tada) bilo na spisku djelatnosti, pa smo nešto najsličnije uzeli. Hajd to i nekako. Neznatan problem.
Tamo vamo, gore dole, rekoše mi da moram imati prostor za obavljanje djelatnosti sa naznakom na ulazu za moju djelatnost.
Šta ću, na stan okačit S.D??
A da iznajmljujem, ne dolazi u obzir, ode to u nerentabilan biznis, postaje preživljavanje.
Ali, ne samo to, moram i fiskalnu kasu imati, plaćati održavati i šta već, van svake pameti.
Hvala, doviđenja, čujemo se 2050. kad budete živjeli u 21. stoljeću.
Isprva sam plaćao onaj famozni porez i zdravstvo, to je trajalo par godina, dok se nisam razbolio i nisam mogao ovjeriti knjižicu.
Hajd kontam, ne ide to, neću ni plaćati. Sljedeći potez: pokrenuti obrt i tako legalizovati svoj biznis. Nameti jesu astronomski u odnosu na ono što sam dobio od države, al hajd rekoh da sam čist.
Odem da se to pokrene, porezna, jedva nekako pojasnim čime se bavim. Nije (barem tada) bilo na spisku djelatnosti, pa smo nešto najsličnije uzeli. Hajd to i nekako. Neznatan problem.
Tamo vamo, gore dole, rekoše mi da moram imati prostor za obavljanje djelatnosti sa naznakom na ulazu za moju djelatnost.
Šta ću, na stan okačit S.D??
A da iznajmljujem, ne dolazi u obzir, ode to u nerentabilan biznis, postaje preživljavanje.
Ali, ne samo to, moram i fiskalnu kasu imati, plaćati održavati i šta već, van svake pameti.
-
cetiri4
#12 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
.....
Last edited by cetiri4 on 11/03/2021 20:37, edited 1 time in total.
-
Nocturnal
#13 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Dvoje knjigovodja mi nisu znali reci ovo za PDV za moju struku, ovaj treci je znao ali on vec radi sa par IT firmi. I on je potvrdio da ako i udjes u PDV, to znaci vise papirologije (i samim tim vise platiti knjigovodju), ali da se nece placati PDV, jer ga ja necu naplacivati klijentu, samim tim nisam duzan ni drzavi. Nesto o zakonu da se ne moze u dvije drzave placati PDV. Jos cu se raspitati oko detalja kad dodjem do toga.cetiri4 wrote: ↑25/02/2021 16:35Sta su ti rekli za PDV, jesi li oslobodjen. Autorska djela, izvoz intelektualne svojine i sl. ne znam sta radis, ali tvrde da se ne placa. A ni poreski savjetnik nije sto posto siguran, kaze ne zna se, to su nove djelatnosti. I onda covjek poslusa, pa ne placa, a ovi dodju u kontrolu za par godina i naplate ti. I sta si radio - nista. jer tu ti sa PDVom pojede jedno pola zarad koja je vec umanjena za sve te namete. Tacno bolje ni ne raditi. Oni bi trebali malo da se udube u problematiku, da pocnu da misle kako da rijese nagomilane probleme i da odgovore na milion pitanja na koje nemaju odgovora.tindbe wrote: ↑25/02/2021 15:43 Tebi sretno, al' za mene su lično ovakve avanture u legalitet gotove.
Šta ću, na stan okačit S.D??![]()
-
cetiri4
#14 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
.....
Last edited by cetiri4 on 11/03/2021 20:37, edited 1 time in total.
-
pinkman
#15 Re: Freelancing i firma, potrebna pomoc i detalji
Kad ti nesto nije jasno, napises zahtjev za misljenje i posaljes u PU odnosno UIO.
-
cetiri4