I ja sam Visu uzela..
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
PoluPatlidzan
#6477 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pitanje za kolege.
Da li se sa poreznom moze komunicirati preko pisama, mailova ako se dobije poziv da se dodje na razgovor?
Da li se sa poreznom moze komunicirati preko pisama, mailova ako se dobije poziv da se dodje na razgovor?
-
pinkman
#6478 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zakon o PU FBIH:PoluPatlidzan wrote: ↑16/02/2022 23:32 Pitanje za kolege.
Član 8.
Porezna uprava ima pravo da pozove bilo koje lice da da izjavu li da predoči dokumente ili druge knjige i evidencije potrebne za provedbu poreznih zakona.
Oblik poziva odredit će Porezna uprava i uključiti: svrhu poziva, vrijeme i mjesto davanja izjave ili predočavanja dokumenata, te prava i obaveze pozvane stranke.
Poziv će se uručiti licu najmanje tri (3) radna dana prije dana davanja izjave ili predočavanja dokumenata.
U slučajevima kada se u pozivu zahtijeva predočavanje knjiga i evidencija, dokumenata ili drugih predmeta u pozivima će se opisati, koliko je to moguće, koje je knjige i evidencije ili druge predmete potrebno predočiti.
Fizička lica koja nisu napunile osamnaest (18) godina bit će pozvana putem svojih roditelja ili drugih zakonskih zastupnika.
Lice koje je pozvano može zatražiti od poreznog organa da promijeni mjesto ili vrijeme davanja izjave ili predočavanja dokumenata navedenih u pozivu, a najkasnije jedan radni dan prije davanja izjave ili predočavanja dokumenata. Odluka o tome da li će ova promjena biti dozvoljena ili ne je u isključivoj nadležnosti lica koje je izdalo poziv.
Pozvana stranka ima pravo na to da njen ovlašteni punomoćnik sudjeluje u toku ispitivanja kao i da snimi cijeli tok ispitivanja na video ili audiokasetu.
Tokom ispitivanja porezni organ ne smije tražiti od pozvane stranke informacije koje su zabranjene Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.
Porezni organ nema pravo zatražiti da pozvana stranka ispunjava i (ili) potpisuje dokumente mimo svoje volje.
Pismeni zapisnik postavljenih pitanja i datih odgovora u toku davanja izjave sastavit će, potpisati i datirati lice koje vodi sastanak. Video ili audiokaseta sastanka može biti sastavni dio zapisnika.
Pozivanje stranke, ispitivanje pozvane stranke i sačinjavanje zapisnika provodi se u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, ako nije drugačije regulisano odredbama ovog Zakona.
-
pinkman
#6479 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Treba ti devizni racun, a ne transakcijski.
A odjel koji ti trazi je odjel koji se bavi sprecavanjem pranja novca.
- Averus
#6480 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vidim sve se više priča da je ta neka "Nova Banka" u RS-u odlična za Freelancere, jer izdaje VISU koja radi na PayPalu, a uz to se u RS-u još ne plaća porez na ovo...
Pije li ovo vode, je li neko upratio?
Pije li ovo vode, je li neko upratio?
-
Diverse
#6481 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako dobija uplate preko PayPal-a ne treba mu devizni racun. Isto tako, ne trazi im samo odjel za sprecavanje novca dokumentaciju o prilivu, i poreska moze da dodje u kontrolu.
-
Diverse
#6482 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naojbolje ti je da odes na razgovor. Sve se moze rijesiti normalnim razgovorom. Sada se pozivati na neke zakone o pravima u toku ispitivanja, a prekrsiti sve moguce zakone ne placajuci porez, nije rjesenje.pinkman wrote: ↑16/02/2022 23:42Zakon o PU FBIH:PoluPatlidzan wrote: ↑16/02/2022 23:32 Pitanje za kolege.
Član 8.
Porezna uprava ima pravo da pozove bilo koje lice da da izjavu li da predoči dokumente ili druge knjige i evidencije potrebne za provedbu poreznih zakona.
Oblik poziva odredit će Porezna uprava i uključiti: svrhu poziva, vrijeme i mjesto davanja izjave ili predočavanja dokumenata, te prava i obaveze pozvane stranke.
Poziv će se uručiti licu najmanje tri (3) radna dana prije dana davanja izjave ili predočavanja dokumenata.
U slučajevima kada se u pozivu zahtijeva predočavanje knjiga i evidencija, dokumenata ili drugih predmeta u pozivima će se opisati, koliko je to moguće, koje je knjige i evidencije ili druge predmete potrebno predočiti.
Fizička lica koja nisu napunile osamnaest (18) godina bit će pozvana putem svojih roditelja ili drugih zakonskih zastupnika.
Lice koje je pozvano može zatražiti od poreznog organa da promijeni mjesto ili vrijeme davanja izjave ili predočavanja dokumenata navedenih u pozivu, a najkasnije jedan radni dan prije davanja izjave ili predočavanja dokumenata. Odluka o tome da li će ova promjena biti dozvoljena ili ne je u isključivoj nadležnosti lica koje je izdalo poziv.
Pozvana stranka ima pravo na to da njen ovlašteni punomoćnik sudjeluje u toku ispitivanja kao i da snimi cijeli tok ispitivanja na video ili audiokasetu.
Tokom ispitivanja porezni organ ne smije tražiti od pozvane stranke informacije koje su zabranjene Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.
Porezni organ nema pravo zatražiti da pozvana stranka ispunjava i (ili) potpisuje dokumente mimo svoje volje.
Pismeni zapisnik postavljenih pitanja i datih odgovora u toku davanja izjave sastavit će, potpisati i datirati lice koje vodi sastanak. Video ili audiokaseta sastanka može biti sastavni dio zapisnika.
Pozivanje stranke, ispitivanje pozvane stranke i sačinjavanje zapisnika provodi se u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, ako nije drugačije regulisano odredbama ovog Zakona.
-
pinkman
#6483 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da bi poreska dosla, prvo trebaju pare da dodju.
A covjek je spomenuo Google AdSense sto znaci da nije PayPal.
- Ajatolah_
#6484 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Porez na dohodak u RS iznosi 10%. U svakom slučaju, porez plaćaš tamo gdje si rezident a ne po sjedištu banke u kojoj imaš račun.
-
Diverse
#6485 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
tester19
#6486 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Je li netko predava ovu godisnju prijavu poreza na dohodak za 2021. (GPD-1051)?
Nisam popunio jos pa me zanima kako se radi.
Nisam popunio jos pa me zanima kako se radi.
-
cba
#6487 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ima li neko preporučiti banku sa nekim normalnim provizijama za prilive iz inostranstva
Unicredt hladno uze 1% (!)
a pored toga oderu te i 0.30% za konverziju valute tako da full provizija bude oko 1.3%
Unicredt hladno uze 1% (!)
a pored toga oderu te i 0.30% za konverziju valute tako da full provizija bude oko 1.3%
-
Diverse
#6488 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisu ti puno ni uzeli. A mozda nisu ni uzeli oni vec posrednicka banka, na to i nemaju uticaja. Je li bilo i konverzije valute tu i koja je valuta u pitanju? Ako su dolari, tu je dranje kako god okrenes. Mislim da cak pretvaraju u evre, pa nazad u dolar. 0.3% ce ti isto svako uzeti. Nece niko dzabe vrsiti konverziju deviza, kako bi mjenjacnice radile. Sacekaj da neko mozda predlozi nesto bolje, ali to to je to uglavnom, nazalost.
-
cba
#6489 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nema tu šta da se računa, u njihovom cjenovniku piše ovoDiverse wrote: ↑21/02/2022 19:46Nisu ti puno ni uzeli. A mozda nisu ni uzeli oni vec posrednicka banka, na to i nemaju uticaja. Je li bilo i konverzije valute tu i koja je valuta u pitanju? Ako su dolari, tu je dranje kako god okrenes. Mislim da cak pretvaraju u evre, pa nazad u dolar. 0.3% ce ti isto svako uzeti. Nece niko dzabe vrsiti konverziju deviza, kako bi mjenjacnice radile. Sacekaj da neko mozda predlozi nesto bolje, ali to to je to uglavnom, nazalost.
To je po meni uzimanje LOPATOM, za šta 1%? A što se tiče konverzije, EUR u BAM je. Da sam slučajno imao dolare to bi tek bio pokolj: računaju po kursu 1 USD = 1.62 BAM
Isto tako sam nedavno otkrio da UNICREDIT za novo otvorene račune naplaćuje mjesečno održavanje procentualno:
Samo po ovome se vidi da se radi o jako pohlepnoj banci
Unicredit, not even once.
Procredit on the other hand:
https://www.procreditbank.ba/upload/doc ... 1.2021.pdf
Ako sam dobro razumio kod njih NEMA provizije na priliv, i najviše uzimaju do 15 km za konverziju (poslao sam upit da potvrdim)
EDIT: potvrdio sam informaciju, procredit NEMA PROVIZIJE na prilive, tako da goodbye unicredit
- canvra888
#6490 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hvala na info. Možeš li mi samo reći je li debitnu karticu vadiš u Procredit i je li Visa u pitanju? Ja sam u Raiffeisen godinama, i oni isto tako ubijaju sa provizijama i nepovoljnim kursevima pa tražim bolju opciju.cba wrote: ↑21/02/2022 20:55Nema tu šta da se računa, u njihovom cjenovniku piše ovoDiverse wrote: ↑21/02/2022 19:46
Nisu ti puno ni uzeli. A mozda nisu ni uzeli oni vec posrednicka banka, na to i nemaju uticaja. Je li bilo i konverzije valute tu i koja je valuta u pitanju? Ako su dolari, tu je dranje kako god okrenes. Mislim da cak pretvaraju u evre, pa nazad u dolar. 0.3% ce ti isto svako uzeti. Nece niko dzabe vrsiti konverziju deviza, kako bi mjenjacnice radile. Sacekaj da neko mozda predlozi nesto bolje, ali to to je to uglavnom, nazalost.
To je po meni uzimanje LOPATOM, za šta 1%? A što se tiče konverzije, EUR u BAM je. Da sam slučajno imao dolare to bi tek bio pokolj: računaju po kursu 1 USD = 1.62 BAM
Isto tako sam nedavno otkrio da UNICREDIT za novo otvorene račune naplaćuje mjesečno održavanje procentualno:
Ako sam dobro razumio kod njih NEMA provizije na priliv, i najviše uzimaju do 15 km za konverziju (poslao sam upit da potvrdim)
EDIT: potvrdio sam informaciju, procredit NEMA PROVIZIJE na prilive, tako da goodbye unicredit
-
cba
#6491 Re: Porez na dohodak na freelancing?
debitna, visa kartice većinom ne izdaju banke višecanvra888 wrote: ↑22/02/2022 13:02Hvala na info. Možeš li mi samo reći je li debitnu karticu vadiš u Procredit i je li Visa u pitanju? Ja sam u Raiffeisen godinama, i oni isto tako ubijaju sa provizijama i nepovoljnim kursevima pa tražim bolju opciju.cba wrote: ↑21/02/2022 20:55
Nema tu šta da se računa, u njihovom cjenovniku piše ovo
što se tiče drugih valuta ne znam kako procredit radi, za eur uzimaju 0.35% do 15 km znači ako 10k eura pretvaraš neće uzet više od 15 km - isto tako, kurs je po centralnoj banci.
Isto tako njihov e-banking nudi 10 uplatnica mjesečno besplatno što isto korisno poredeći se sa unicreditom koji uzima 0.60 za svaku uplatnicu
-
Seherovac
#6492 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pozz svima,
Da li moze neko ukratko objasnit koji su trenutno nacini operativni tj. rade, i legalni za povlacnje novca koji je zarađen na stranicama za freelancing?
Konkretno na stranici o kojoj pričam (freelancer.com) nude četri načina isplate:
- Express whitdrawal, za BiH nije dostupna ova opcija
- Paypal
- Skrill
- Wire transfer
Pretpostavljam da wire transfer može, međutim to zahtijeva prijavu dohodka PU? I da li bi ovo recimo moglo na Uncr. devizni račun ili se mora otvarati račun u nekoj drugoj banci ili online servisu? Nisam baš informisan na ovu temu, a niti sam ikada prije povlačio pare na ovaj ili sličan način. Svaki odgovor je dobrodošao
Hvala unaprijed
Da li moze neko ukratko objasnit koji su trenutno nacini operativni tj. rade, i legalni za povlacnje novca koji je zarađen na stranicama za freelancing?
Konkretno na stranici o kojoj pričam (freelancer.com) nude četri načina isplate:
- Paypal
- Skrill
- Wire transfer
Pretpostavljam da wire transfer može, međutim to zahtijeva prijavu dohodka PU? I da li bi ovo recimo moglo na Uncr. devizni račun ili se mora otvarati račun u nekoj drugoj banci ili online servisu? Nisam baš informisan na ovu temu, a niti sam ikada prije povlačio pare na ovaj ili sličan način. Svaki odgovor je dobrodošao
Hvala unaprijed
-
Diverse
#6493 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koji god od ponudjenih budes koristio, pare ce ti leci na racun u domacoj banci. Tako da je svaki zreo za prijavu u PU, da tako kazem.Seherovac wrote: ↑27/02/2022 21:50 Pozz svima,
- Paypal
- Skrill
- Wire transfer
Hvala unaprijed
-
mega_mashcine
#6494 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Po meni je najbolja i najpovoljnija opcija je Paypal (moguće i skrill da je ok, ali ga ja nisam koristio), s tim da u tom slučaju moraš imati VISA karticu da bi povukao novac sa Paypala. Automatski free transfer sa Paypala je svakog prvog u mjesecu.Seherovac wrote: ↑27/02/2022 21:50 Pozz svima,
- Paypal
- Skrill
- Wire transfer
Hvala unaprijed
Wire transfer ti uzima proviziju 25USD, mislim za svako povlačenje, s tim da minimalno možeš povući 500 USD. Ako dobro zarađuješ, onda ti ovih 25USD i nisu bitni, a imaćeš pare vrlo brzo na računu.
Svakako u oba slučaja računaj i proviziju koju će uzeti tvoja banka.
Što se tiče prijave poreznoj, forumaš iznad ti je odgovorio, s tim da mislim da se ne moraš zamarati sa tim ako su ti manji iznosi u pitanju (rekao bih ispod 1000 KM mjesečno).
-
Seherovac
#6495 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@Diverse , @mega_mashcine
Hvala na odgovorima.
I ja sam sad nakon istraživanja došao do tog zaključka, da je PayPal nekako najpraktičniji i kao što kažeš najpovoljnija, mada nisam toliko upoznat sa potencijalnim naknadama koje PP naplaćuje za svoje usluge. Ako se ima pravo jednom mjesečno besplatno povuči novac, i to je sasvim ok, mogu se uklopit u to. Svakako, još uvijek kada nisam stigao do nekih cifara kada je freelancing upitanju. Ovu temu sam i uzeo istraživati, jer hoću nekih 90tak $ do sad zarađenih da pokušam prebaciti na račun, i slijedeći put ko zna kad
Ali, inače planiram držati aktivnim ovaj freelance i po mogučnosti biti aktivan, jer mi djeluje da se može solidno zaraditi kao neki dodatni prihod uz malo truda i aktivnosti na duže staze.
A samo još da raščistim vezano za PP kad smo ga već pominjali. S obzirom da za primanje novca na račun preko PP je potrebna VISA kartica, da li neko može preporučiti gdje otvoriti račun, a da izdaju VISA kartice debitne, s obzirom da je VISA uglavnom za obročna plačanja i traži stalno zaposlenje.
Ja što sam našao do sad je ova nova MF banka, imaju neki freelancer paket (https://mfbanka.com/novosti/no-stress-f ... lavobolje/):
No Strees Free paket za fizička lica donosi:
Otvaranje i mjesečno održavanje KM i deviznog računa;
SMS uslugu;
Dostavljanje izvoda putem e-maila;
VISA ELECTRON INTERNET debitnu karticu;
Mogućnost uvezivanja kartice sa PayPal računom;
Besplatnu instalaciju i aktivaciju mobilnog bankarstva;
Popust za elektronska plaćanja preko M-bank: plaćanja unutar banke -30% od stranih tarifa, odnosno -50% za plaćanja prema drugim bankama u BiH;
Povlaštene tarife za prilive doznaka iz inostranstva: naknada za ino prilive 12,00 KM fiksno.
Cijena ovog paketa je 8,50 KM mjesečno.
Neko je još spominjao NLB banku i BBI prepaid. Za BBI prepaid VISA karticu nešto sumnjam da se na nju mogu primati sredstva - ispravite me ako griješim.
I to što kažeš za PU, da se ovi manji iznosi ne moraju prijavljivati - da li je legit? Nije mi problem platiti porez, mislim naravno bilo bi bolje da se ne mora
, ne volim što je sve u ovoj državi procedura.. To predpostavljam zahtjeva lično otići u PU i popunit neke formulare što se spominju ovdje na temi?
P.S. Na online korisničkoj podršci NLB banke kažu da se tekuči račun sa VISA debit karticom može otvoriti samo sa ugovorom o radu ili na osnovu neke druge potvrde koja dokazuje redovna mjesečna primanja.. Rigorozni su, iako je upitanju debitna kartica
Pozz
Hvala na odgovorima.
I ja sam sad nakon istraživanja došao do tog zaključka, da je PayPal nekako najpraktičniji i kao što kažeš najpovoljnija, mada nisam toliko upoznat sa potencijalnim naknadama koje PP naplaćuje za svoje usluge. Ako se ima pravo jednom mjesečno besplatno povuči novac, i to je sasvim ok, mogu se uklopit u to. Svakako, još uvijek kada nisam stigao do nekih cifara kada je freelancing upitanju. Ovu temu sam i uzeo istraživati, jer hoću nekih 90tak $ do sad zarađenih da pokušam prebaciti na račun, i slijedeći put ko zna kad
A samo još da raščistim vezano za PP kad smo ga već pominjali. S obzirom da za primanje novca na račun preko PP je potrebna VISA kartica, da li neko može preporučiti gdje otvoriti račun, a da izdaju VISA kartice debitne, s obzirom da je VISA uglavnom za obročna plačanja i traži stalno zaposlenje.
Ja što sam našao do sad je ova nova MF banka, imaju neki freelancer paket (https://mfbanka.com/novosti/no-stress-f ... lavobolje/):
SMS uslugu;
Popust za elektronska plaćanja preko M-bank: plaćanja unutar banke -30% od stranih tarifa, odnosno -50% za plaćanja prema drugim bankama u BiH;
Povlaštene tarife za prilive doznaka iz inostranstva: naknada za ino prilive 12,00 KM fiksno.
Neko je još spominjao NLB banku i BBI prepaid. Za BBI prepaid VISA karticu nešto sumnjam da se na nju mogu primati sredstva - ispravite me ako griješim.
I to što kažeš za PU, da se ovi manji iznosi ne moraju prijavljivati - da li je legit? Nije mi problem platiti porez, mislim naravno bilo bi bolje da se ne mora
P.S. Na online korisničkoj podršci NLB banke kažu da se tekuči račun sa VISA debit karticom može otvoriti samo sa ugovorom o radu ili na osnovu neke druge potvrde koja dokazuje redovna mjesečna primanja.. Rigorozni su, iako je upitanju debitna kartica
Pozz
-
kao_kaoty
#6496 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da li predavanjem godisnje prijave poreza na dohodak (GPD-1051) postoji mogucnost da nas porezna malo proceslja i nadje neke transakcije iz proslih godina na koje se nije platio porez?
-
Diverse
#6497 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da. Ali puno manja nego sto se misli. Svjesni su i oni da kada bi to bila uobicajena praksa, vrzino kolo se nikada ne bi razrijesilo. Ljudi bi bili u strahu da pocnu da prijavljuju, dug bi bio sve veci, pa bi sto duze cekaju, strah bio jos veci, pa i sama neodlucnost da se prijavi, a to poreskoj nije cilj. Tako da, ako pitas da li je bolje da pocnem da prijavljujem u smislu - bolje ikad nego nikad - da, bolje je da pocnes da prijavljujes.
- canvra888
#6498 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na tih 90ak dolara bi trebao platiti oko 15-ak KM dadžbina. Ne znam, nisam neko ko advocira neplaćanje poreza, ali je velika šansa da će te provizija za 3 uplatnice koje budeš trebao uplatiti izaći približno pola vrijednosti dadžbina koje trebaš platitiSeherovac wrote: ↑03/03/2022 11:46 @Diverse , @mega_mashcine
Hvala na odgovorima.
I ja sam sad nakon istraživanja došao do tog zaključka, da je PayPal nekako najpraktičniji i kao što kažeš najpovoljnija, mada nisam toliko upoznat sa potencijalnim naknadama koje PP naplaćuje za svoje usluge. Ako se ima pravo jednom mjesečno besplatno povuči novac, i to je sasvim ok, mogu se uklopit u to. Svakako, još uvijek kada nisam stigao do nekih cifara kada je freelancing upitanju. Ovu temu sam i uzeo istraživati, jer hoću nekih 90tak $ do sad zarađenih da pokušam prebaciti na račun, i slijedeći put ko zna kadAli, inače planiram držati aktivnim ovaj freelance i po mogučnosti biti aktivan, jer mi djeluje da se može solidno zaraditi kao neki dodatni prihod uz malo truda i aktivnosti na duže staze.
SMS uslugu;
I to što kažeš za PU, da se ovi manji iznosi ne moraju prijavljivati - da li je legit? Nije mi problem platiti porez, mislim naravno bilo bi bolje da se ne mora, ne volim što je sve u ovoj državi procedura.. To predpostavljam zahtjeva lično otići u PU i popunit neke formulare što se spominju ovdje na temi?
P.S. Na online korisničkoj podršci NLB banke kažu da se tekuči račun sa VISA debit karticom može otvoriti samo sa ugovorom o radu ili na osnovu neke druge potvrde koja dokazuje redovna mjesečna primanja.. Rigorozni su, iako je upitanju debitna kartica![]()
Pozz
Ako počneš redovno raditi i primati novac, to je druga stvar, naravno, ali neće te niko zbog $90 peglat.
Što se tiče VISE, Raiffeisen je nudio (barem 2020. kad sam ja svoju izvadio) VISA debitne kartice bez potrebe da budeš vezan nekim ugovorom o radu ili slično. Tad je paket sa uključenim mobilnim bankarstvom iznosio 4,50 KM mjesečno, a načuo sam da je sada 5,00 KM mada ni to nisam siguran da li je još poskupljivalo. Samo odmah da znaš, Raiffeisen dere sa provizijama i lošim kursevima po kojim obračunavaju konverziju.
-
rainbowz998
#6499 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pozdrav raja,
Zarovio sam se u ovaj post ali ne mogu nigdje naci odgovor na ova moja pitanja, a mislim da cete mi vi najbolje pomoci, jer vec imate iskustva.
Naime, pogodio sam freelance posao i klijenti trebaju da uplate novac. Otvorio sam devizni racun i sve je spremno ali me malo sluzbenik u banci zabrinuo. Prvo sam 30min objasnjavao kako ja nemam ugovor sa tom inostranom firmom, te da ne mogu nista potpisati sa njima jer sa ja vec zaposlen kao programer u BiH firmi. Nakon sto smo sve zavrsili i otvorili devizni racun, rekao mi je da pisem neke vidove racuna i cuvam ih, u slucaju da banka pozove i da budem morao predati te racune inace, noga iz banke.
Takodjer, nasao sam informaciju kako pravilno placati taj porez za freelancing ali ako nisi zaposlen pored freelancinga. Medjutim ja sam zaposlen na puno vrijeme u jednoj firmi, i ona mi vec placa zdravstveno penziono itd., tj. imam pravu platu.
1. Kako je najbolje praviti ove racune kako bi moja guzica bila sigurna ako bi me neko sutra zvao da to sve donesem?
2. Sta je ustvari trebam platiti drzavi kad mi uplata legne? Je li samo 10% od novaca koji mi legnu na racun ili moram sve isto kao da nisam zaposlen u BiH firmi? Takodjer da li uplacujem porez za 1000EUR ili za novac nakon konverzije tj. 1950KM? (ako moze malo detaljnije objasnjenje odgovora na ovo pitanje).
Zarovio sam se u ovaj post ali ne mogu nigdje naci odgovor na ova moja pitanja, a mislim da cete mi vi najbolje pomoci, jer vec imate iskustva.
Naime, pogodio sam freelance posao i klijenti trebaju da uplate novac. Otvorio sam devizni racun i sve je spremno ali me malo sluzbenik u banci zabrinuo. Prvo sam 30min objasnjavao kako ja nemam ugovor sa tom inostranom firmom, te da ne mogu nista potpisati sa njima jer sa ja vec zaposlen kao programer u BiH firmi. Nakon sto smo sve zavrsili i otvorili devizni racun, rekao mi je da pisem neke vidove racuna i cuvam ih, u slucaju da banka pozove i da budem morao predati te racune inace, noga iz banke.
Takodjer, nasao sam informaciju kako pravilno placati taj porez za freelancing ali ako nisi zaposlen pored freelancinga. Medjutim ja sam zaposlen na puno vrijeme u jednoj firmi, i ona mi vec placa zdravstveno penziono itd., tj. imam pravu platu.
1. Kako je najbolje praviti ove racune kako bi moja guzica bila sigurna ako bi me neko sutra zvao da to sve donesem?
2. Sta je ustvari trebam platiti drzavi kad mi uplata legne? Je li samo 10% od novaca koji mi legnu na racun ili moram sve isto kao da nisam zaposlen u BiH firmi? Takodjer da li uplacujem porez za 1000EUR ili za novac nakon konverzije tj. 1950KM? (ako moze malo detaljnije objasnjenje odgovora na ovo pitanje).
-
Diverse
#6500 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://www.hocu.ba/indexphp/hocuinfo/f ... i-obaveze/rainbowz998 wrote: ↑10/03/2022 13:52 Pozdrav raja,
Imas ovdje objasnjeno. Placas u markama, po kursu na dan uplate. Placas na ukupni iznos, prije bilo koje provizije banaka. Trazi neki ugovor o saradnji od poslodavca, ako nista neki uopsteni sto se moze skinuti sa njihove platforme, bilo sta. Cisto da ispunis zahtjev banke. Nikakve racune ti ne trebas cuvati, jer ni nemas. Jedino fakture, u slucaju da si registrovao djelatnost. Ali kao fizicko lice, stvarno ne znam na kakve racune misle, kada ti ne mozes izdati racun.