Jesu dosad freelanceri bili oslobodjeni poreza?kica wrote:Ma druze, trebali su samo ljudima reci npr: od 01.01.2019.g. ili 2020, svi da placaju, i zdravo512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza
da se ljudi pripreme kako kome odgovara, neko da otvori i firmu i slicno, a ne da traze unazad od 2015
Freelancing....all about
Moderator: anex
- 512MB
#626 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- TheHound
#627 Re: Porez na dohodak na freelancing?
@madner
Nemoj tako, ovaj s 26 godina novi Elon Musk pokupio svu pamet a osnove ne zna. A ovamo lopovluci gdje stigne.
Nemoj tako, ovaj s 26 godina novi Elon Musk pokupio svu pamet a osnove ne zna. A ovamo lopovluci gdje stigne.
Last edited by TheHound on 17/07/2018 13:17, edited 2 times in total.
- 512MB
#628 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Straha, ja derem 50% vani.NikolaKZ91 wrote:Nije 10% vec 14%.512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza
- 512MB
#629 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kenjas jarane, a onaj novi trotoar?Velkoski wrote:Mene ovdje ne liječi niko jer nikada nisam ni imao zdravstveno, nemam nikakvih prava ni kad platim porez (dakle mogu jedino obrisati guzicu porezom), nemam nikakve koristi od plaćanja, potencijalno će porez i biti mnogo veći, dakle šta je ovo nego pljačka od strane države koja nije uložila marku u mene i ja praktično sav svoj prihod ostavljam u istoj?
https://.klix.ba/biznis/finansije/politicka-matematika-kako-gradjani-fbih-grade-puteve-u-rs-u/180716093
Je l' vam i ovo normalno?
Dakle, NIKAKVI poticaji, apsolutno ništa i ljudima je to normalno i još je kao čudno što se neko buni. Pa i jeste za SDA vladavine do kraja ove države
-
Saka
#630 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Shvatite da ovaj zakon nije od juče. Uvijek si bio dužan plaćati, samo što je slabo ko plaćao, a zakon se nije sprovodio, slabo je ko kažnjavan. Sad su samo odlučili da ga malo sprovode, pa ne mogu ti sad oprostiti sve ove godine koje nisi plaćao a bio si dužan, osim ako je otišlo u zastaru po zakonu.kica wrote:Ma druze, trebali su samo ljudima reci npr: od 01.01.2019.g. ili 2020, svi da placaju, i zdravo512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza
da se ljudi pripreme kako kome odgovara, neko da otvori i firmu i slicno, a ne da traze unazad od 2015
- 512MB
#631 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zna li ko sta se sve financira u BiH od poreza na dohodak?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#632 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo sjajne prilike da preseliš ovamo, plaćaš 10% i imaš ovaj novi trotoar512MB wrote:Straha, ja derem 50% vani.NikolaKZ91 wrote:Nije 10% vec 14%.512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza
Sjajno pitanje, sad će ti odgovoriti ovi SDA kadrovi što se slomiše za šalterima osam sati dnevno512MB wrote:Zna li ko sta se sve financira u BiH od poreza na dohodak?
-
NikolaKZ91
#633 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisi samo naveo da nam je struja medju nasjkupljim u Evropi a zivotni standard najnizi, da nemamo neki iznos koji se ne oporezuje vec moram da uplatim cenera i ako mi neko posalje 100 KM i tako dalje... Zasto porez ako zaradjujem tipa minimalac od 450 KM? Kako ja da prezivim ako mi uzmu na porez 60 KM mjesecno od tog minimalca?? Da ne govorimo o tome sto dok si na birou nemas nikakvih primanja pa mozes ladno da umres gladi a drzava i ne pokusava da ti pomogne u trazenju posla... Dakle poenta je da kad je u pitanju uzimanje od naroda tu cemo da budemo Svabija al u svemu ostalom Somalija... e ne valja taj sistem bogami...TheHound wrote:Kad platis PDV platis zato sto si nesto sebi kupio a drzava uzme sebi 17% zato sto je obezbijedila infrastrukturu i sta sve vec da to uopste dodje do tebe i da moze kupiti. Rezije platis zato sto ih koristis, nemoj ih koristiti neces ih ni placati, nidje veze cuj rezije placa drzaviVelkoski wrote:A novac, PDV, režije i sve ostalo u mnogo većim iznosima nego ostali plaćam Ugandi, jelde? Za sav taj novac godinama dobijamo redukcije, rupe, opštinke radnike i nove predizborne kampanje.![]()
Hajd navedi sta to placas u mnogo vecim iznosima nego ostali bas da vidimo? Kakav novac, sad si rekao da marke drzavi nisi dao, samo kad sebi nesto hoces kupiti i kad platis ono sto si sam odlucio da ces koristiti (internet, struju, mobitel, itd), ne vidim kakav to novac dajes drzavi?
- madner
#634 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma ja postenije je uzeti od onih sto rade 60 sati sedmicno i pisaju u pelene jer ne mogu u wc, nego od freelancera koji imaju jedva 2000. 
- TheHound
#635 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne valja ni ovaj sto freelanceri koji zaradjuju par milja mjesecno ne daju marke nego uredno na biro pa koristi sve na racun nas koji placamo doprinose. Sve nesto ne valja a niko od njih da ode odavde pa da u Njemackoj isto tako ne placa (malo sutra).NikolaKZ91 wrote: Nisi samo naveo da nam je struja medju nasjkupljim u Evropi a zivotni standard najnizi, da nemamo neki iznos koji se ne oporezuje vec moram da uplatim cenera i ako mi neko posalje 100 KM i tako dalje... Zasto porez ako zaradjujem tipa minimalac od 450 KM? Kako ja da prezivim ako mi uzmu na porez 60 KM mjesecno od tog minimalca?? Da ne govorimo o tome sto dok si na birou nemas nikakvih primanja pa mozes ladno da umres gladi a drzava i ne pokusava da ti pomogne u trazenju posla... Dakle poenta je da kad je u pitanju uzimanje od naroda tu cemo da budemo Svabija al u svemu ostalom Somalija... e ne valja taj sistem bogami...
-
prelivoda
#636 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi dajte se vratite na temu. Bitnije su informacije, a zašto se nešto dešava ili ne, treba raspravljati na političkim temama.
-
caros
#637 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovaj Hound je klasični primjer frajera koji ovdje zarađuje 800 KM u nekoj IT firmi, ne može više koliko god se polomio i sad je toliko salty na cijeli svijet, a pogotovo one koji uzimaju više od njega. Većina ovdje je već rekla da nema veze s biroom, ali i to si im odlučio prišiti. Meni je loše pa neka bude i svima ostalim, bošnjačka politika prema kojoj se više mrzi onaj uspješniji nego vladajuća garnitura koja nas je dovela do svega ovoga.
-
MrShadow
#638 Re: Porez na dohodak na freelancing?
zastara je 3 godine? Nema mi smisla jer svakodnevno citam kako je neko optuzen jer je 2012 ili 2013 utajio 2,3 miliona maraka itd sto znaci da zastare nemaSaka wrote:Shvatite da ovaj zakon nije od juče. Uvijek si bio dužan plaćati, samo što je slabo ko plaćao, a zakon se nije sprovodio, slabo je ko kažnjavan. Sad su samo odlučili da ga malo sprovode, pa ne mogu ti sad oprostiti sve ove godine koje nisi plaćao a bio si dužan, osim ako je otišlo u zastaru po zakonu.kica wrote:Ma druze, trebali su samo ljudima reci npr: od 01.01.2019.g. ili 2020, svi da placaju, i zdravo512MB wrote:Koja halabuka zbog 10% poreza
-
NikolaKZ91
#639 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne valja, slazem se. Ali ima bruka njih koji ne zaradjuju ni blizu tog iznosa pa i njih hoce da oporezuju. Mislim kontam, radis negdje ovde kod poslodavca, mora da ti placa poreze, doprinose i sl i tebi mozda ne ostane puno. Ali ima i ljudi koji na netu rade za satnicu 3-4 dolara, pa moraju da tuku svaki dan po 6-7 sati da bi izasli na 700 KM. I daj oporezuj i to.TheHound wrote:Ne valja ni ovaj sto freelanceri koji zaradjuju par milja mjesecno ne daju marke nego uredno na biro pa koristi sve na racun nas koji placamo doprinose. Sve nesto ne valja a niko od njih da ode odavde pa da u Njemackoj isto tako ne placa (malo sutra).NikolaKZ91 wrote: Nisi samo naveo da nam je struja medju nasjkupljim u Evropi a zivotni standard najnizi, da nemamo neki iznos koji se ne oporezuje vec moram da uplatim cenera i ako mi neko posalje 100 KM i tako dalje... Zasto porez ako zaradjujem tipa minimalac od 450 KM? Kako ja da prezivim ako mi uzmu na porez 60 KM mjesecno od tog minimalca?? Da ne govorimo o tome sto dok si na birou nemas nikakvih primanja pa mozes ladno da umres gladi a drzava i ne pokusava da ti pomogne u trazenju posla... Dakle poenta je da kad je u pitanju uzimanje od naroda tu cemo da budemo Svabija al u svemu ostalom Somalija... e ne valja taj sistem bogami...
-
Rimes87
#640 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.TheHound wrote:Ne valja ni ovaj sto freelanceri koji zaradjuju par milja mjesecno ne daju marke nego uredno na biro pa koristi sve na racun nas koji placamo doprinose. Sve nesto ne valja a niko od njih da ode odavde pa da u Njemackoj isto tako ne placa (malo sutra).NikolaKZ91 wrote: Nisi samo naveo da nam je struja medju nasjkupljim u Evropi a zivotni standard najnizi, da nemamo neki iznos koji se ne oporezuje vec moram da uplatim cenera i ako mi neko posalje 100 KM i tako dalje... Zasto porez ako zaradjujem tipa minimalac od 450 KM? Kako ja da prezivim ako mi uzmu na porez 60 KM mjesecno od tog minimalca?? Da ne govorimo o tome sto dok si na birou nemas nikakvih primanja pa mozes ladno da umres gladi a drzava i ne pokusava da ti pomogne u trazenju posla... Dakle poenta je da kad je u pitanju uzimanje od naroda tu cemo da budemo Svabija al u svemu ostalom Somalija... e ne valja taj sistem bogami...
- 512MB
#641 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na zapadu je 7 godina.MrShadow wrote:zastara je 3 godine? Nema mi smisla jer svakodnevno citam kako je neko optuzen jer je 2012 ili 2013 utajio 2,3 miliona maraka itd sto znaci da zastare nemaSaka wrote: Shvatite da ovaj zakon nije od juče. Uvijek si bio dužan plaćati, samo što je slabo ko plaćao, a zakon se nije sprovodio, slabo je ko kažnjavan. Sad su samo odlučili da ga malo sprovode, pa ne mogu ti sad oprostiti sve ove godine koje nisi plaćao a bio si dužan, osim ako je otišlo u zastaru po zakonu.
- 512MB
#642 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije neobicno vracati u ratama.Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
-
free_too
#643 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Po mojim nekim citanjima, zastara je 5 godina. Jer nakon 5 godina i banke brisu podatke o tebi ako zatrazis. Sad ako se pokrene postupak npr, onda se taj period zamrzne, tako da pretpostavljam da je taj postupak vec bio pokrenut pa znas kako to ide sa sudom kod nas, etcMrShadow wrote:zastara je 3 godine? Nema mi smisla jer svakodnevno citam kako je neko optuzen jer je 2012 ili 2013 utajio 2,3 miliona maraka itd sto znaci da zastare nemaSaka wrote:Shvatite da ovaj zakon nije od juče. Uvijek si bio dužan plaćati, samo što je slabo ko plaćao, a zakon se nije sprovodio, slabo je ko kažnjavan. Sad su samo odlučili da ga malo sprovode, pa ne mogu ti sad oprostiti sve ove godine koje nisi plaćao a bio si dužan, osim ako je otišlo u zastaru po zakonu.kica wrote:
Ma druze, trebali su samo ljudima reci npr: od 01.01.2019.g. ili 2020, svi da placaju, i zdravo
-
Rimes87
#644 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Prvi put da ja cujem za to. Ako mozes, elaboriraj.512MB wrote:Nije neobicno vracati u ratama.Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
-
Saka
#645 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, mislim da je zastara 5 godina, osim ako nije u pitanju grubo krivično djelo, onda je 10. Ali to bi neko upućeniji u zakon mogao potvrditi.free_too wrote:Po mojim nekim citanjima, zastara je 5 godina. Jer nakon 5 godina i banke brisu podatke o tebi ako zatrazis. Sad ako se pokrene postupak npr, onda se taj period zamrzne, tako da pretpostavljam da je taj postupak vec bio pokrenut pa znas kako to ide sa sudom kod nas, etcMrShadow wrote:zastara je 3 godine? Nema mi smisla jer svakodnevno citam kako je neko optuzen jer je 2012 ili 2013 utajio 2,3 miliona maraka itd sto znaci da zastare nemaSaka wrote:Shvatite da ovaj zakon nije od juče. Uvijek si bio dužan plaćati, samo što je slabo ko plaćao, a zakon se nije sprovodio, slabo je ko kažnjavan. Sad su samo odlučili da ga malo sprovode, pa ne mogu ti sad oprostiti sve ove godine koje nisi plaćao a bio si dužan, osim ako je otišlo u zastaru po zakonu.
Last edited by Saka on 17/07/2018 14:32, edited 1 time in total.
- TheHound
#646 Re: Porez na dohodak na freelancing?
100%caros wrote:Ovaj Hound je klasični primjer frajera koji ovdje zarađuje 800 KM u nekoj IT firmi, ne može više koliko god se polomio i sad je toliko salty na cijeli svijet, a pogotovo one koji uzimaju više od njega. Većina ovdje je već rekla da nema veze s biroom, ali i to si im odlučio prišiti. Meni je loše pa neka bude i svima ostalim, bošnjačka politika prema kojoj se više mrzi onaj uspješniji nego vladajuća garnitura koja nas je dovela do svega ovoga.
Prije ce biti da sam se nagledao bahatih freelancera koji marke nigdje ne daju a kad im nesto bude prvi su u redu u hitnoj, naravno Zdravstvena je ovjerena preko biroa, ne daj Boze da se sta uplatilo.
Pa ako se uzima porez onima koji rade u Preventu za 450KM zasto ne bi freelancerima koji isto toliko zarade?NikolaKZ91 wrote: Ne valja, slazem se. Ali ima bruka njih koji ne zaradjuju ni blizu tog iznosa pa i njih hoce da oporezuju. Mislim kontam, radis negdje ovde kod poslodavca, mora da ti placa poreze, doprinose i sl i tebi mozda ne ostane puno. Ali ima i ljudi koji na netu rade za satnicu 3-4 dolara, pa moraju da tuku svaki dan po 6-7 sati da bi izasli na 700 KM. I daj oporezuj i to.
Ne ocekujem, a mislim da ni drzava ne ocekuje, naci ce se neko rjesenje sigurno kad ovo sve pocne funkcionisati i dolaziti na naplatu.Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
Poenta je da treba poceti placati i naplacivati, sto se mene tice ja bih da se sad krene placati a da se retroaktivno ne naplati nista, ko je kriv drzavi sto je dopustila da ljudi cine krivicna djela godinama bez ikakvih sankcija pa ljudima to postalo normalno.
Last edited by TheHound on 17/07/2018 14:31, edited 2 times in total.
- 512MB
#647 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sa poreznom se mpres oko svega dogovorit, neboj se hoce oni svoju lovu nazadRimes87 wrote:Prvi put da ja cujem za to. Ako mozes, elaboriraj.512MB wrote:Nije neobicno vracati u ratama.Rimes87 wrote: Samo mi reci kako ocekujes da neko plati 5 do 8 hiljada maraka odjednom? Neko ko zaradjuje 500 do 800 KM mjesecno. Bolan, najlakse se praviti pametan i govoriti treba platiti, bas bih tebe vidio kad bi to morao uraditi, sigurno bi govorio kako je drzava med i mlijeko. Ali, kao sto rece kolega iznad, ovo je sve off prica, tako da treba prepustiti ljudima koji imaju nove informacije da pisu.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#648 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne dam iz pasjaluka.Nikad. 
- Hajvan
#649 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Freelanceri su prekarni radnici, pripadnici prekarijata, klasa koja nema nikakvih radnickih prava.
Porezom se isplacuju plate salarijata (to su ovi sto ce te ganjat za te poreze), a cime se odrzava pliutokratija (oligarhija) na vlasti…
Dakle, najniza klasa, klasa koja sistematski gubi sva prava je ta koja svojim znanjem i radom obezbjedjuje egzistenciju, (ne)rad, javsluk ovih iznad.
Plutokrati stite salarijat, kako bi isti mogao nesmetano da oduzima radne stecevine nove vrijednosti koje su stvorili prekarijat, proleteri i profesionalci (neki od freelacera upadnu i u ovu klasu, na njihovu srecu).
Stoga je neplacanje poreza ove vrste (nezaboravimo da vec imam PDV koji je haman duplo vece od desetine iz feudalizma) ultimativni oblik patriotizma.
Uostalom, u trenutnoj konstalaciji odnosa gdje su plutokratije postalo gotovo pa nedostizne, a salarijat i profesionalci su klase koji u mnogome uspijevaju svoje potomke uciniit svojm nasljednicima(npr. doktorske pordice nekoliko koljena u nazad, strancki poslusnici koji jedni drugima za uslugu zaposljavaju potomke i sl), nama koji nismo ili iz nekog razloga ne zelimo biti dio tih i takvih skupina je vrlo tesko zadrzati i/ili ostvariti kotinuirane prilive novca.
Zato, ukoliko dodju na naplatu treba to svesti na licni nivo…
Tvoja djeca, porodica i ti protiv onog cinovnik koji ti obradjuje porrez, njegove djece i porodice…
pa nek ga/ih oligarsi cuvaju, ako zele, smiju i/ili mogu…
jer je ovo lagano sve postaje pitanje opstanka, zivota ili smrti… bukvalno
Porezom se isplacuju plate salarijata (to su ovi sto ce te ganjat za te poreze), a cime se odrzava pliutokratija (oligarhija) na vlasti…
Dakle, najniza klasa, klasa koja sistematski gubi sva prava je ta koja svojim znanjem i radom obezbjedjuje egzistenciju, (ne)rad, javsluk ovih iznad.
Plutokrati stite salarijat, kako bi isti mogao nesmetano da oduzima radne stecevine nove vrijednosti koje su stvorili prekarijat, proleteri i profesionalci (neki od freelacera upadnu i u ovu klasu, na njihovu srecu).
Stoga je neplacanje poreza ove vrste (nezaboravimo da vec imam PDV koji je haman duplo vece od desetine iz feudalizma) ultimativni oblik patriotizma.
Uostalom, u trenutnoj konstalaciji odnosa gdje su plutokratije postalo gotovo pa nedostizne, a salarijat i profesionalci su klase koji u mnogome uspijevaju svoje potomke uciniit svojm nasljednicima(npr. doktorske pordice nekoliko koljena u nazad, strancki poslusnici koji jedni drugima za uslugu zaposljavaju potomke i sl), nama koji nismo ili iz nekog razloga ne zelimo biti dio tih i takvih skupina je vrlo tesko zadrzati i/ili ostvariti kotinuirane prilive novca.
Zato, ukoliko dodju na naplatu treba to svesti na licni nivo…
Tvoja djeca, porodica i ti protiv onog cinovnik koji ti obradjuje porrez, njegove djece i porodice…
pa nek ga/ih oligarsi cuvaju, ako zele, smiju i/ili mogu…
jer je ovo lagano sve postaje pitanje opstanka, zivota ili smrti… bukvalno
-
walk_M-A-N
#650 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Radi li vama ovaj link za izračun http://www.fmf.gov.ba/v2/stranica.php?idstranica=192 ? Meni ne.
Vidim u komentaru da je pogrešno računao, da nisu uklonili ili šta.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/fe ... /180713027
Vidim u komentaru da je pogrešno računao, da nisu uklonili ili šta.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/fe ... /180713027