Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
free_too

#576 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Pod uslovom da zemlja u kojoj je radio ima sporazum s Bih o dvostrukom oporezivanju, a meni se cini da Afganistan nema... Provjeri to ako te bas zanima, sigurno ima na netu lista zemalja.
Hajvan

#577 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

free_too wrote:Pod uslovom da zemlja u kojoj je radio ima sporazum s Bih o dvostrukom oporezivanju, a meni se cini da Afganistan nema... Provjeri to ako te bas zanima, sigurno ima na netu lista zemalja.
pa vjerovatno nije radio za firmu prjavljenu ua afg

mnoge od tih firmi za koje su radili nasi ljudi u IRAKU, AFG i slicnim lokacijama su imale sestrinske firme osnovane recimo u UAE ili negdje drugo izvan drzava porijkla, tako da je gro ljudi bio zaposlen za te komplanije a ne zao ne za koje su mislili da rade… i da, te firme nisu placale poreze, uglavnom…
kica

#578 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Pa da, jer da su te firme plaćale poreze sigurno bi Plate našim bila mnogo manje.

I isplata bi išla u AFG ili UAE a ne u BiH

Čovječe pa ti ljudi unose sigurno 1 milijardu KM godišnje u BiH
tester33

#579 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

kica wrote:Ma i mene samo onako zanima to sve jer čitam u Hrvatskoj koja je u EU ljudi Freelanceri preko 50.000kn mjesečno zarađuju preko 50.000 kuna i nemaju problema sve preko PayPal-a.

Zato mi samo zvuci nevjerovatno da u BiH rade bolje od EU.

Previse ti citas te lazne clanke poput: branjem malina 8-)
kica

#580 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

tester33 wrote:
kica wrote:Ma i mene samo onako zanima to sve jer čitam u Hrvatskoj koja je u EU ljudi Freelanceri preko 50.000kn mjesečno zarađuju preko 50.000 kuna i nemaju problema sve preko PayPal-a.

Zato mi samo zvuci nevjerovatno da u BiH rade bolje od EU.

Previse ti citas te lazne clanke poput: branjem malina 8-)
Kakvih malina ?
TRANCE

#582 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

Reče Damir Nikšić koji će se nakon izbora uvaliti na budžet preko SDP-a :lol: Ali druga tema...
Horcrux

#583 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Horcrux »

TRANCE wrote:
Reče Damir Nikšić koji će se nakon izbora uvaliti na budžet preko SDP-a :lol: Ali druga tema...
Vala ne gledam ga vise ni ja nakon takvog poteza, ali upravu je ovdje sve sto kaze. Drzava je parazitska! Nesto slicno stanje je i u Hrvatskoj. Sto kaze Matija Babic, jedina moralna stvar je ili otici ili utajiti porez.
Rimes87

#584 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

Vala i vi odoste u off bezze...
Haris.ba

#585 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote:
kica wrote:Šta će ovi iz Afganistana ? Imam druga koji 8 godina radi ima platu preko 7.000$

Sve potrošio i kupio nekretnine ?

Sad da mu obračunaju nema para da plati 20% obracuna

ima nekretnine
Ako je bio van države duže od 183 dana neJma poreza u FBiH tek tako.

Neće se još porezna uprava baviti porijeklom novca na velikom uzorku. To će doći tek za nekih 5-10 godina.
kica

#586 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Haris.ba wrote:
Hajvan wrote:
kica wrote:Šta će ovi iz Afganistana ? Imam druga koji 8 godina radi ima platu preko 7.000$

Sve potrošio i kupio nekretnine ?

Sad da mu obračunaju nema para da plati 20% obracuna

ima nekretnine
Ako je bio van države duže od 183 dana neJma poreza u FBiH tek tako.

Neće se još porezna uprava baviti porijeklom novca na velikom uzorku. To će doći tek za nekih 5-10 godina.
Al svi imaju odmor svaka 3 mjeseca max 4, po mjesec u BIH.
Haris.ba

#587 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

4x30=120

Eto, nije 183. Haj bolan ne sekiraj se. Neće niko pitati onoga što je šljakao vani da plati porez. Može ga samo pitati za dokaz o porijeklu novca. I ako ne bude imao - oduzeti nekretninu u koju je uložio.
kica

#588 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Haris.ba wrote:4x30=120

Eto, nije 183. Haj bolan ne sekiraj se. Neće niko pitati onoga što je šljakao vani da plati porez. Može ga samo pitati za dokaz o porijeklu novca. I ako ne bude imao - oduzeti nekretninu u koju je uložio.
Pa ima ugovor o radu valjda :-)
madner

#589 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Pravda za ljude koji zaradjuju 7000$ mjesecno i nisu platili marku poreza. :D
Alfons Kauders

#590 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pravda za ljude koji zaradjuju 7000$ mjesecno i nisu platili marku poreza. :D
Suti i ne ofiraj polozaj!
kica

#591 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

madner wrote:Pravda za ljude koji zaradjuju 7000$ mjesecno i nisu platili marku poreza. :D
Dobra lova ja bih bio zadovoljan sa 10% te cifre :-)
Alfons Kauders

#592 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Jedva cekam da pokusaju naplatiti kumu u mene. Godinama radi po Iraku i Afganistanu... Jednom je dobio otkaz kad je prebio nekog marinca, sjebo mu nos i vilicu

Bas me zanima kako ce se provesti ovi iz poreske kad ga zamole da im pokloni pola para
kica

#593 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

hahahaahah pa nije pola para, 10 % ;-)
madner

#594 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Samo ove sto zive 181 dan u FBiH :evil: , njega neka ganja Irak i Afganistan. Prgav nekav. :D
prelivoda

#595 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Ima li neka minimalna cifra koja se ne smatra oporezivom zaradom? Nekad se desi da nema puno posla i sjede mi nešto tipa 150-200KM mjesečno.
Haris.ba

#596 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Jedva cekam da pokusaju naplatiti kumu u mene. Godinama radi po Iraku i Afganistanu... Jednom je dobio otkaz kad je prebio nekog marinca, sjebo mu nos i vilicu

Bas me zanima kako ce se provesti ovi iz poreske kad ga zamole da im pokloni pola para
Jednostavno. Uzimaju mu nekretnine, ili pare sa računa. Ali, od toga nema ništa. Nisu ti ljudi zanimljivi još.

Stvar je da je porezna uprava organ sa najviše moći u državi. Može bez problema riješiti mnoge stvari u društvu. Treba im dati još neke instrumente, ali i sada već kada hoće mogu uraditi mnoge stvari.

Ali, doće i taj trenutak. Neće u slijedećih 5-10 godina. Ali, biće. Samo dobiješ pismo - imate nekretninu tu i tu, imate pare tu i tu, imate auto to i to, a niste u zadnje tri godine podnijeli nijednu poreznu prijavu - odakle vam lova.

Katastar nekretnina je već digitaliziran. Već su napravili bazu podataka cijena nekretnina. Trenutno samo sa ciljem poreza na nekretine. Pare na računu su već dostupne. Vlasništvo nad vozilom - isto. Neće to biti sada masovno na početku. Sistem će krenuti od pojedinaca. Ali, dovoljno da se narod zapita.
kica

#597 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Slazem se sa tobom Haris, Hrvatska je 01.01.2017.g. uvela novi zakon i od tada je svima rekal da se ubuduce placa porez i na sve wire transakcije.

I ljudi su jednostavno bili spremni i krenuli sa tim.

Mislim da to tako treba regulisati, za buduce vrijeme...

Znaci BiH kaze od 01.01.2020.g. ce se oporezovati svaka uplata preko Wire, PayPal, rad u inostranstvu itd.

I onda svi spremni krenu u to.

Kome ne stima odseli se i prima zaradu u drugoj drzavi.
isx

#598 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by isx »

.
DaffyDuck

#599 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Jedva cekam da pokusaju naplatiti kumu u mene. Godinama radi po Iraku i Afganistanu... Jednom je dobio otkaz kad je prebio nekog marinca, sjebo mu nos i vilicu

Jednostavno. Uzimaju mu nekretnine, ili pare sa računa. Ali, od toga nema ništa. Nisu ti ljudi zanimljivi još.

Stvar je da je porezna uprava organ sa najviše moći u državi. Može bez problema riješiti mnoge stvari u društvu. Treba im dati još neke instrumente, ali i sada već kada hoće mogu uraditi mnoge stvari.

Ali, doće i taj trenutak. Neće u slijedećih 5-10 godina. Ali, biće. Samo dobiješ pismo - imate nekretninu tu i tu, imate pare tu i tu, imate auto to i to, a niste u zadnje tri godine podnijeli nijednu poreznu prijavu - odakle vam lova.

Katastar nekretnina je već digitaliziran. Već su napravili bazu podataka cijena nekretnina. Trenutno samo sa ciljem poreza na nekretine. Pare na računu su već dostupne. Vlasništvo nad vozilom - isto. Neće to biti sada masovno na početku. Sistem će krenuti od pojedinaca. Ali, dovoljno da se narod zapita.
Eno na drugoj temi je neko pisao da mu je poreska mami blokirala nekretninu zbog duga.

Sve je to ok, doci ce taj trenutak kada bude zakon o porijeklu imovine. I treba da dodje. ALI je problem sto ce to doci kad se najveci lopovi ove drzave operu kroz pravni sistem. I opet po sitnoj buraniji.
free_too

#600 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

DaffyDuck wrote:
Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:
Eno na drugoj temi je neko pisao da mu je poreska mami blokirala nekretninu zbog duga.

Sve je to ok, doci ce taj trenutak kada bude zakon o porijeklu imovine. I treba da dodje. ALI je problem sto ce to doci kad se najveci lopovi ove drzave operu kroz pravni sistem. I opet po sitnoj buraniji.
Na kojoj temi? To vezano za ovu situaciju ili ? Mozes li linkati
Last edited by free_too on 17/07/2018 10:43, edited 1 time in total.
Post Reply