Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
madner

#501 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

MrShadow wrote:
TRANCE wrote:Raja koja se bavi freelancingom nažalost nije svjesna šta im se sprema prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

Tako neko ko ostvari prihod od freelancinga će prvo morati platiti doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje od 18,5% i 13,5% (ukupno 32%).
Član 30.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 20-bos.pdf

Nakon toga će slijediti porez na dohodak, 10% na prihod do 800 KM mjesečno i 20% na razliku preko 800 KM mjesečno, s tim da će imati pravo na porezni odbitak u iznosu od 10% od prihoda.
Članovi 42, 43, 45, 53
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... ak_bos.pdf

Na primjeru:
Prihod: 3000 KM mjesečno.
Troškovi doprinosa (32% na prihode): 960 KM
Osnova za obračunavanje poreza: 3000 KM
Porezni odbitak (10% na prihode): 300 KM
Porezna osnovica: 2700 KM (3000 - 300)
Troškovi poreza: 460 KM, izračunato na način (800 x 0,1) + ((2700-800) x 0,2)
Neto plata: 1580 KM, izračunato na način: 3000 KM - 960 KM (doprinosi) - 460 KM (porez na dohodak)

Znači na prihod od npr. 3000 KM mjesečno, država će uzeti sebi 1420 KM ili 47,3%, a freelanceru će ostati 1580 KM.
Na prihod od 2000 KM mjesečno će uzeti 920 KM ili 46%, a freelanceru će ostati 1080 KM.
Na prihod od 1000 KM mjesečno će uzeti 420 KM ili 42%, a freelanceru će ostati 580 KM.
I tako dalje...
konkretno na mom primjeru, uz 46% drzavi, 5.5 %koje uzme paypal i jos 30-40% koje imam troskova ja mogu kljuc u bravu staviti
Otvori doo, gdje si samozaposlen, ne treba ti onda paypal, troskovi se odbijaju prije poreza i imas mogucnosti da puno manje platis poreza.
Ne valja ova racunica za poreze gore, doprinosi umanjuju poresku osnovicu.
Uz promjenu poreskih razreda ide i povecanje osnovice, bar u trenutnom prijedlogu.
Moj excel kaze da bi covjeku ostalo 1864 KM.
NikolaKZ91

#502 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

SmokingMan wrote:Ne piše striktno u detalje,ali zakon obuhvata tu djelatnost.
Obuhvatao je i prije, ne vidim sta se sa ovim mijenja. Poenta je da ti zakoni postoje odavno samo ih niko jos nije sprovodio. Takodje, ako bi frilenseri moraju da placaju doprinose, onda bi to znacilo da moraju da placaju i ljudi kojima tetka, strina saljne po pet stoja, ljudi koji rade na kruzerima ili u Rusiji na gradjevini kojima poslodavac posalje pare na racun i sl. Srecno im sa tim.
SmokingMan

#503 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SmokingMan »

NikolaKZ91 wrote:
SmokingMan wrote:Ne piše striktno u detalje,ali zakon obuhvata tu djelatnost.
Obuhvatao je i prije, ne vidim sta se sa ovim mijenja. Poenta je da ti zakoni postoje odavno samo ih niko jos nije sprovodio.
Ma neće ovo niko samovoljno plaćati,jedino ukoliko država ne bude strogo pratila protok novca na korisničkim računima,ne znam da li uopđte imaju te kapacitete.
ferratilis

#504 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

Imaju kapacitete, moje kolege iz USK su vec dobile plave koverte, tamo je porezna najstrozija, kako sam cuo. U drugim kantonima su malo sporiji, ali definitivno imaju te kapacitete.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#505 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ovo kad se promijeni ide prodaja svega i odlazak :mrgreen:
NikolaKZ91

#506 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

ferratilis wrote:Imaju kapacitete, moje kolege iz USK su vec dobile plave koverte, tamo je porezna najstrozija, kako sam cuo. U drugim kantonima su malo sporiji, ali definitivno imaju te kapacitete.
Jel se dobija neki poziv da se to plati ili odmah ide kazna? U Hrvatskoj 2016 su prvo ljudi dobili pozive da se plati, nisu ih instant kaznjavali. Samo nzm kako to sad ide za nekoga ko porez nije placao od Boga pitaj kad.
neon-x

#507 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

madner wrote:
MrShadow wrote:
TRANCE wrote:Raja koja se bavi freelancingom nažalost nije svjesna šta im se sprema prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

Tako neko ko ostvari prihod od freelancinga će prvo morati platiti doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje od 18,5% i 13,5% (ukupno 32%).
Član 30.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 20-bos.pdf

Nakon toga će slijediti porez na dohodak, 10% na prihod do 800 KM mjesečno i 20% na razliku preko 800 KM mjesečno, s tim da će imati pravo na porezni odbitak u iznosu od 10% od prihoda.
Članovi 42, 43, 45, 53
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... ak_bos.pdf

Na primjeru:
Prihod: 3000 KM mjesečno.
Troškovi doprinosa (32% na prihode): 960 KM
Osnova za obračunavanje poreza: 3000 KM
Porezni odbitak (10% na prihode): 300 KM
Porezna osnovica: 2700 KM (3000 - 300)
Troškovi poreza: 460 KM, izračunato na način (800 x 0,1) + ((2700-800) x 0,2)
Neto plata: 1580 KM, izračunato na način: 3000 KM - 960 KM (doprinosi) - 460 KM (porez na dohodak)

Znači na prihod od npr. 3000 KM mjesečno, država će uzeti sebi 1420 KM ili 47,3%, a freelanceru će ostati 1580 KM.
Na prihod od 2000 KM mjesečno će uzeti 920 KM ili 46%, a freelanceru će ostati 1080 KM.
Na prihod od 1000 KM mjesečno će uzeti 420 KM ili 42%, a freelanceru će ostati 580 KM.
I tako dalje...
konkretno na mom primjeru, uz 46% drzavi, 5.5 %koje uzme paypal i jos 30-40% koje imam troskova ja mogu kljuc u bravu staviti
Otvori doo, gdje si samozaposlen, ne treba ti onda paypal, troskovi se odbijaju prije poreza i imas mogucnosti da puno manje platis poreza.
Ne valja ova racunica za poreze gore, doprinosi umanjuju poresku osnovicu.
Uz promjenu poreskih razreda ide i povecanje osnovice, bar u trenutnom prijedlogu.
Moj excel kaze da bi covjeku ostalo 1864 KM.
Freelancerima se mislim ne priznaju nikakvi rashodi osim tih 10% za one koji obavljaju povremene slobodne aktivnosti, medjutim cini mi se da se to odnosi na one koji rade za domace poslodavce po nekom ugovoru o djelu koji onda izvrse te uplate prema drzavi za njih. Ovi internet freelanceri koji rade sa inostranstvom i dobijaju sredstva na racun mislim da spadaju u kategoriju "ostali prihodi" za koje se ne priznaje ni tih 10 posto rashoda. Naravno nema ni licnog odbitka, a po vazecim zakonima nema niti staza niti zdravstvene zastite. Da li ce se tu nesto izmijeniti da se omoguci barem taj staz i zdravstveno s obzirom da se daje pola zarade drzavi vidjecemo.

Internet freelanceri su u velikoj vecini ljudi koji zaradjuju 1000-2000KM mjesecno. Naravno, postoji manjina koja zaradjuje puno ozbiljnjije pare, ali je i puno vise onih koji ne dosegnu ni 1000KM mjesecno. Nakon sto budu usvojeni novi zakoni ovi ljudi ce biti direktno stimulisani da napuste ovu zemlju, jer jednostavno gotovo da nece imati drugu opciju ako zele i dalje da se bave svojim poslom. Registracija obrta nije opcija jer je izvoz zabranjen a freelanceri se bave izvozom usluga dok bi registraciju doo bilo nemoguce podnijeti sa 1000-2000KM ukupnih prihoda. Nakon sto se usvoje novi zakoni vjerovatno ce FBiH postati najdestimulativnije mjesto za zivot u Evropi za internet freelancere.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#508 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ne znači li ovaj zakon gore da će svi na ugovoru o djelu plaćati sebi ovo gore?
ferratilis

#509 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

NikolaKZ91 wrote:
ferratilis wrote:Imaju kapacitete, moje kolege iz USK su vec dobile plave koverte, tamo je porezna najstrozija, kako sam cuo. U drugim kantonima su malo sporiji, ali definitivno imaju te kapacitete.
Jel se dobija neki poziv da se to plati ili odmah ide kazna? U Hrvatskoj 2016 su prvo ljudi dobili pozive da se plati, nisu ih instant kaznjavali. Samo nzm kako to sad ide za nekoga ko porez nije placao od Boga pitaj kad.
Evo nasao sam screenshot koji je kolegica postavila u fb grupi, to je bilo prije par mjeseci
Image
Image
prelivoda

#510 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

Nisam siguran da se ovaj član 30 odnosi na freelancere:

Code: Select all

Primanja po osnovu obavljanja privremenih i
povremenih poslova, od povremenih slobodnih zanimanja, dopunskog rada i
ostalih aktivnosti)

(1) Obveznik doprinosa iz osnovice po osnovu primanja od obavljanja privremenih i
povremenih poslova, povremenih slobodnih zanimanja, dopunskog rada i ostalih
aktivnosti: po osnovu članstva u predstavničkim i izvršnim tijelima državne, entitetske i
kantonalne vlasti i jedinicama lokalne samouprave koji mu isplaćuje za rad u tim tijelima
i jedinicama ako to primanje nije obuhvaćeno članom 17. st. (1) i (2) ovog zakona, iz
osnova ugovora o djelu, ugovora o autorskom djelu, po osnovu rada u komisijama,
radnim tijelima i sl., na osnovu članstva u skupštini, nadzornom odboru privrednog
društva, člana upravnog odbora, člana odbora za reviziju, člana upravnog vijeća i drugih
njima odgovarajućih tijela drugih pravnih lica, člana komisije i odbora tih tijela, stečajnog
upravnika i sudije porotnika koji nema svojstvo zaposlenika na sudu, primanja za
povremene djelatnosti revizora, poreznih savjetnika, računovođa, inžinjera, arhitekata,
geodeta, prevodilaca, dizajnera, organizatora, turističkih vodiča, aktuara, ovlaštenih
procjenjivača, naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih
putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i sl., je osiguranik. 
Ja sam jutros bio u poreskoj, obračunali mi sve po sistemu, osnovica-4%zdravstvo i na to obračunali 10% poreza. Najgore što je tri godine unazad
MrShadow

#511 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

prelivoda wrote:Nisam siguran da se ovaj član 30 odnosi na freelancere:

Code: Select all

Primanja po osnovu obavljanja privremenih i
povremenih poslova, od povremenih slobodnih zanimanja, dopunskog rada i
ostalih aktivnosti)

(1) Obveznik doprinosa iz osnovice po osnovu primanja od obavljanja privremenih i
povremenih poslova, povremenih slobodnih zanimanja, dopunskog rada i ostalih
aktivnosti: po osnovu članstva u predstavničkim i izvršnim tijelima državne, entitetske i
kantonalne vlasti i jedinicama lokalne samouprave koji mu isplaćuje za rad u tim tijelima
i jedinicama ako to primanje nije obuhvaćeno članom 17. st. (1) i (2) ovog zakona, iz
osnova ugovora o djelu, ugovora o autorskom djelu, po osnovu rada u komisijama,
radnim tijelima i sl., na osnovu članstva u skupštini, nadzornom odboru privrednog
društva, člana upravnog odbora, člana odbora za reviziju, člana upravnog vijeća i drugih
njima odgovarajućih tijela drugih pravnih lica, člana komisije i odbora tih tijela, stečajnog
upravnika i sudije porotnika koji nema svojstvo zaposlenika na sudu, primanja za
povremene djelatnosti revizora, poreznih savjetnika, računovođa, inžinjera, arhitekata,
geodeta, prevodilaca, dizajnera, organizatora, turističkih vodiča, aktuara, ovlaštenih
procjenjivača, naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih
putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i sl., je osiguranik. 
Ja sam jutros bio u poreskoj, obračunali mi sve po sistemu, osnovica-4%zdravstvo i na to obračunali 10% poreza. Najgore što je tri godine unazad
Ma nisi trebao bas 3 godine unazad, trebao si ovu godinu i 2017, treba biti realan, rijetko ko prijaavljuje 100% sve cisto kroz pdv.
ovime ne stimulisem ilegalne radnje, placaj od sada 100%, ali ovo retroaktivno moze samo da ukupa covjeka.

BTW
za ovu djevojku iznad, trebala si im samo reci da oni tebi dokazu da nije od rodbine.
Meni takodje nisu trazili dokaz, samo izjavu. Kaze teta u banci, ne treba nama dokaz, znamo mi sve, samo ti uplati 10% :evil:

Meni su u banci trazili imena ljudi koji mi uplacuju. Ja rekao ne dam i pitaju ih jesu li ikada culi za licnu zastitu podataka?
Oni su rekli, pa eto mi bi trebali znati ko vam placa.
Ja rekao da pitaju Paypal.
Njihov odgovor je da nemaju trenutno nikakve pravne regulacije sa paypal.
Moj odgovor je bio da nemam ni ja.
Tu se zavrsilo sve.
prelivoda

#512 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

MrShadow wrote:

Ma nisi trebao bas 3 godine unazad, trebao si ovu godinu i 2017, treba biti realan, rijetko ko prijaavljuje 100% sve cisto kroz pdv.
ovime ne stimulisem ilegalne radnje, placaj od sada 100%, ali ovo retroaktivno moze samo da ukupa covjeka.

BTW
za ovu djevojku iznad, trebala si im samo reci da oni tebi dokazu da nije od rodbine.
Meni takodje nisu trazili dokaz, samo izjavu. Kaze teta u banci, ne treba nama dokaz, znamo mi sve, samo ti uplati 10% :evil:

Meni su u banci trazili imena ljudi koji mi uplacuju. Ja rekao ne dam i pitaju ih jesu li ikada culi za licnu zastitu podataka?
Tu se zavrsilo sve.
Gospođa iz poreske je već imala listing iz banke i znala je moju poresku osnovicu, tako da nema mrdanja.
MrShadow

#513 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

prelivoda wrote:
MrShadow wrote:

BTW

Tu se zavrsilo sve.
Gospođa iz poreske je već imala listing iz banke i znala je moju poresku osnovicu, tako da nema mrdanja.
A ti si otisao na poziv ili si se sam prijavio te odnio listing?
Listing se odnosio na paypal ili neki drugi vid transfera?
Haris.ba

#514 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

MrShadow wrote:BTW
Meni takodje nisu trazili dokaz, samo izjavu. Kaze teta u banci, ne treba nama dokaz, znamo mi sve, samo ti uplati 10%

Tu se zavrsilo sve.
Ma ne treba njima da ništa dokazuju. Oni donesu rješenje i razrežu porez - pa ti plati. Ili imaš sud pa se žali.Ti si dužan njima dokazivati, a ne oni tebi.

U banci mogu da ti zamrznu isplatu ako im ne daš podatke. Možeš se onda žaliti kome hoćeš. Samo te stave na sumnjivu listu - pa onda ti njima moraš dokazati da nije pranje novca ili finansiranje terorizma. Stvar je samo da li žele, ili dobiju uputu da ispitaju.
MrShadow wrote:Ma nisi trebao bas 3 godine unazad, trebao si ovu godinu i 2017, treba biti realan, rijetko ko prijaavljuje 100% sve cisto kroz pdv.
Pa nije bilo hoću - neću. Tri godine je porezna zastara koliko se sjećam.
MrShadow wrote:A ti si otisao na poziv ili si se sam prijavio te odnio listing?
Nemaju u poreznoj paypal transfere. Ne trebaju im. Jer valjda je cilj pare unijeti u državu. Kada paypal uplati na bankovni račun - porezna to dobije od banke.
l33t

#515 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

Čekati famoznu plavu kovertu, ili otići dobrovoljno prijaviti porez za 2017 godinu ?

Šta sa 6mj. iz 2018god. ?
prelivoda

#516 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

MrShadow wrote:
Dobio sam poziv iz poreske. Oni su imali listing iz dvije banke preko kojih sam primao uplate sa PayPal-a.
Haris.ba

#517 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

l33t wrote:Čekati famoznu plavu kovertu, ili otići dobrovoljno prijaviti porez za 2017 godinu ?

Porez za 2017. si trebao prijaviti od kraja 2017. do kraja marta 2018.

Porez za 2018. imaš fore do kraja marta 2019. E sad. Imaju one neke prijave koje trebaš valjda mjesečno - to nisam upratio je li bila zakonska izmjena.

Sačekaj plavu kovertu. Bolje tako, nego da sam čačkaš. Mogu ti onda i kaznu za zakašnjelu prijavu sastaviti. Izgleda da sada samo porez uzimaju, ne računaju zatezne kamate. Cilj im je stavitit te u sistem, a ne kazniti. Osim ako nisu u pitanju neke ogromne cifre.
Last edited by Haris.ba on 16/07/2018 12:19, edited 1 time in total.
krofnaa*

#518 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by krofnaa* »

Da li se placa porez na novac od rodbine? Moja mama godinama na racun dobija uplate od rodbine iz dijaspore, nije to neka velika suma oko 300KM ali je redovno svaki mjesec. Da li sad mora platiti porez za sve godine unazad?
ExNihilo

#519 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

prelivoda wrote:
MrShadow wrote:
Dobio sam poziv iz poreske. Oni su imali listing iz dvije banke preko kojih sam primao uplate sa PayPal-a.
Koje banke su u pitanju?
prelivoda

#520 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

ExNihilo wrote:
prelivoda wrote:
MrShadow wrote:
Koje banke su u pitanju?
RFB i UniCredit
Haris.ba

#521 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

krofnaa* wrote:Da li se placa porez na novac od rodbine? Moja mama godinama na racun dobija uplate od rodbine iz dijaspore, nije to neka velika suma oko 300KM ali je redovno svaki mjesec. Da li sad mora platiti porez za sve godine unazad?
Ma to su pokloni. Nije to obuhvaćeno porezom na dohodak. Pokloni su kantonalni porezi. Evo u Kantonu Sarajevo je 10% na iznose veće od 2000 KM.

Mislim da za takve poklone nema poreza. Sumnjam da će porezna problematizirati nekoga ko prima 300KM svaki mjesec. Cilj je da se spriječi da neko fiktivno prima poklone, a u stvari se radi o dohotku.
free_too

#522 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

prelivoda wrote:
MrShadow wrote:
Iz kojeg si grada? Ne kontam ti ovo sto si gore napisao, -4%, jesi mislio da si na osnovicu platio 14% ili sta ?
prelivoda

#523 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

l33t wrote:Čekati famoznu plavu kovertu, ili otići dobrovoljno prijaviti porez za 2017 godinu ?

Mislim da je bolje čekati kovertu za 2017, a 2018 počni plaćati imaju mjesečni obrazac.
Mislim da neke manje cifre oni ne uzimaju u obračun, možda ti osnovica za 2017 bude manja kada oni obračunaju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#524 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Haris.ba wrote:
krofnaa* wrote:Da li se placa porez na novac od rodbine? Moja mama godinama na racun dobija uplate od rodbine iz dijaspore, nije to neka velika suma oko 300KM ali je redovno svaki mjesec. Da li sad mora platiti porez za sve godine unazad?
Ma to su pokloni. Nije to obuhvaćeno porezom na dohodak. Pokloni su kantonalni porezi. Evo u Kantonu Sarajevo je 10% na iznose veće od 2000 KM.

Mislim da za takve poklone nema poreza. Sumnjam da će porezna problematizirati nekoga ko prima 300KM svaki mjesec. Cilj je da se spriječi da neko fiktivno prima poklone, a u stvari se radi o dohotku.
Image
prelivoda

#525 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

free_too wrote:
prelivoda wrote:
MrShadow wrote:
Iz kojeg si grada? Ne kontam ti ovo sto si gore napisao, -4%, jesi mislio da si na osnovicu platio 14% ili sta ?
Ja sam USK kanton.

Znači uzmu ti osnovicu za porez i računaju 4% za zdravstvo, i tako dobiju novu osnovicu na koju ide 10%.

Ako si imao 1000KM onda ide 1000*0,04=40KM za zdravstvo i onda ide (1000-40)*0,1= 96KM poreza. Znači na 1000KM platiš ukupno 136KM
Post Reply