Pa djelimicno i zbog ovih sto ne placaju a kukaju kako nije na visokom nivou.Horcrux wrote:Sva sreca pa su nam te usluge na vrlo visokom nivou.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
dzipalo
#4901 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- SpecialOffer
#4902 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovo su donacije za cuke preko PPferratilis wrote:Ljubomora je opasna stvar.
-
Horcrux
#4903 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma da, te institucije vrve od vrhunskih i jako sposobnih ljudi koji bi iste mogle dovesti na visok nivo, ali ne moze, nema para, ovi freelenceri ne daju.dzipalo wrote:Pa djelimicno i zbog ovih sto ne placaju a kukaju kako nije na visokom nivou.Horcrux wrote:Sva sreca pa su nam te usluge na vrlo visokom nivou.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
-
almir90
#4904 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Čudno je da uhljebi ne traže transparentnost kada je u pitanju da se usvoji zakon i da mi koji financiramo ovu državu imamo pravo da znamo u marku gdje se troše te pare; a bilo bi još bolje da imamo više koristi mi koji joj i doprinosimo.
Hoćemo zakon da se sve prikazuje gdje se troši, onda možemo dalje diskutovati....
Hoćemo zakon da se sve prikazuje gdje se troši, onda možemo dalje diskutovati....
-
dzipalo
#4905 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ako nista bile bi bar malo bolje uz vise para. Pod ovim vise ne mislim da porezi budu visi nego da ih placaju svi onako kako je propisano.Horcrux wrote: Ma da, te institucije vrve od vrhunskih i jako sposobnih ljudi koji bi iste mogle dovesti na visok nivo, ali ne moze, nema para, ovi freelenceri ne daju.
-
Heller
#4906 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije tačno, da su tu sposobni ljudi i sa se namjenski trosi rado bih placao, ovako dudlajte ga. Da moje poreze trose na namjestanje tendera SDA bratiji. Nedam.dzipalo wrote:Pa djelimicno i zbog ovih sto ne placaju a kukaju nije na visokom nivou.Horcrux wrote:Sva sreca pa su nam te usluge na vrlo visokom nivou.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
-
dzipalo
#4907 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nista bolje nije ni za ocekivati od nepismenog insanaHeller wrote:dzipalo wrote:Nije tačno, da su tu sposobni ljudi i sa se namjenski trosi rado bih placao, ovako dudlajte ga. Da moje poreze trose na namjestanje tendera SDA bratiji. Nedam.Horcrux wrote: Pa djelimicno i zbog ovih sto ne placaju a kukaju nije na visokom nivou.
-
Heller
#4908 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nećeš sa strankom moje pare razjebavat. Dođeš u hitnu nema nekog sranja koje je u apoteci 0,9 KM i da platim porez. Baj d vej kad mi već govoriš da sam nepsimen nauči makar citirati prije nego što sereš.dzipalo wrote:Nista bolje nije ni za ocekivati od nepismenog insanaHeller wrote:dzipalo wrote: Nije tačno, da su tu sposobni ljudi i sa se namjenski trosi rado bih placao, ovako dudlajte ga. Da moje poreze trose na namjestanje tendera SDA bratiji. Nedam.
-
amonimus
-
Matris
#4910 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vatrogasno, velika im strana pa nisu mogli uzaci kamionom.Dosli i gledali zajedno sa nama kako gori kuca.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Hitna nece da te primi ako nisi osiguran. Moras platiti (ne platiti porez, nego osiguranje)
Policija nece da uzme otiske da bi ustanovili ko je provalio u trafiku. Lijepo se vidi na staklu. kaze "nije ti ovo film. a znamo mi vec ko je ovo uradio po stilu provale". Ni dan danasnji da se sta rijesilo.
Sve tri te institucije su beskorisne osim ako ih ne podmitis da rade privatno za tebe.
-
jahh
#4911 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Netacno. Sta nam je bolje kako cu akcize uveli i uzmu mjesecno dodatnih cca 20 mil. maraka? Teoretski moze nam biti i gore sa vise para, da jos uhljeba zaposle koje je kasnije tesko skiniti sa budzeta.dzipalo wrote:Pa ako nista bile bi bar malo bolje uz vise para. Pod ovim vise ne mislim da porezi budu visi nego da ih placaju svi onako kako je propisano.Horcrux wrote: Ma da, te institucije vrve od vrhunskih i jako sposobnih ljudi koji bi iste mogle dovesti na visok nivo, ali ne moze, nema para, ovi freelenceri ne daju.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4912 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naivni bošnjo. Daj pare za akcize za atutoput 
-
nekome
#4913 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by nekome on 02/07/2025 14:51, edited 1 time in total.
-
trougao
#4914 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ja mislim, ustvari, siguran sam da ti samo lažeš..Heller wrote:Ja zaradio oko 2400€ ove godine. Nisam ni marke platio niti ću, zaobišo sam ih totalno, ko im jebe materVelkoski wrote:Jao SDA glasila![]()
Jeste, on je zaradio dok vi sisate budžet, nikad više na vlast ne došli, amenSljedeće će bit duplo više posla one tam možda i otkaz na poslu dam. Al neću marke poreza nikad platiti.
Radije 90% provizije da keš izvučem.
-
dzipalo
#4915 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koliko su ih zato vatrogasci ugasili, oni inace samo postoje fiktivno u BiH, nista ne rade?Matris wrote:Vatrogasno, velika im strana pa nisu mogli uzaci kamionom.Dosli i gledali zajedno sa nama kako gori kuca.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Hitna nece da te primi ako nisi osiguran. Moras platiti (ne platiti porez, nego osiguranje)
Policija nece da uzme otiske da bi ustanovili ko je provalio u trafiku. Lijepo se vidi na staklu. kaze "nije ti ovo film. a znamo mi vec ko je ovo uradio po stilu provale". Ni dan danasnji da se sta rijesilo.
Sve tri te institucije su beskorisne osim ako ih ne podmitis da rade privatno za tebe.
Hitna ce te primiti uvijek ako je hitno, a zasto neko ne bi bio osiguran? Ako si na birou osiguran si preko biroa, ako radis osiguran si preko firme, ako radis na crno ne znam kakva je situacija niti me zanima.
Sve tri institucije su onakve kakvi smo i mi, slika i prilika.
-
Matris
#4916 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U kojoj ti drzavi zivis?dzipalo wrote:Koliko su ih zato vatrogasci ugasili, oni inace samo postoje fiktivno u BiH, nista ne rade?Matris wrote:Vatrogasno, velika im strana pa nisu mogli uzaci kamionom.Dosli i gledali zajedno sa nama kako gori kuca.dzipalo wrote:A kad je neki belaj, prvi su kmeeee u policiji, vatrogasnom, hitnoj.
Hitna ce te primiti uvijek ako je hitno, a zasto neko ne bi bio osiguran? Ako si na birou osiguran si preko biroa, ako radis osiguran si preko firme, ako radis na crno ne znam kakva je situacija niti me zanima.
Sve tri institucije su onakve kakvi smo i mi, slika i prilika.
U BiH ti je ovako,
Vatrogasno se financira preko budzeta opstine, ne iz poreza na dohodak
Hitna te NECE primiti ako nisi osiguran bez da platis. Ako si na birou nemas zdravstveno preko biroa. Na birou sam pa znam. Od njega nemam nista osim sto bi se kao trebao javljati svaki mjesec. pitao sam jel imam zdravstveno ako se javljam i rekli su da nemam. Prema tome to ti je netacna informacija.
Tako da opravdavanje poreza na dohodak sa ovim institucijama nema smisla jer se ne financiraju na taj nacin.
-
dzipalo
#4917 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ti sad posto si na birou nemas pravo ni na kakvo lijecenje u ovoj drzavi? Ne pricajte svasta ljudi razmislite malo.Matris wrote: U kojoj ti drzavi zivis?
U BiH ti je ovako,
Hitna te NECE primiti ako nisi osiguran bez da platis. Ako si na birou nemas zdravstveno preko biroa. Na birou sam pa znam. Od njega nemam nista osim sto bi se kao trebao javljati svaki mjesec. pitao sam jel imam zdravstveno ako se javljam i rekli su da nemam. Prema tome to ti je netacna informacija.
Tako da opravdavanje poreza na dohodak sa ovim institucijama nema smisla jer se ne financiraju na taj nacin.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4918 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa samom prijavom na biro nemaš automatski i zdravstveno osiguranje. Postoje uslovi 
-
Puf
#4919 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Edukuj se. Nemas ako se nisi "na vakat" prijavio nakon prestanka radnog odnosa.dzipalo wrote:Ti sad posto si na birou nemas pravo ni na kakvo lijecenje u ovoj drzavi? Ne pricajte svasta ljudi razmislite malo.Matris wrote: U kojoj ti drzavi zivis?
U BiH ti je ovako,
Tako da mozes krepat, drzave zaboli qrac.
-
Matris
#4920 Re: Freelancing
Citam ovo
Znam da je tako u praksi, ali to ne znaci da je normalno, samo sto se narod navikao na to.
I kontam one americke filmove i serije gdje ako nesto nije definisano u zakonu nemas ni obavezu. Ljudi nadju zarez fali negdje i oslobodjeni obaveze. Kod nas obratno, cak i ako nema zakon definisan moras sam skontati kad bi bio zakon kakav bi bio pa onda platis na osnovu tog pogadjanja.svi ovi upisi mi samo govore da je dobar dio vas bio operisan od realnosti našeg državnog aparata koji uključuje i poreznu. mi koji smo radili i radimo u realnom sektoru, sa ovim se godinama suočavamo i snalazimo kako i koliko možemo. hiljadu puta se dešavaju situacije u kojima ne znaš kako postupiti, niti ti u poreznoj znaju reći kako ćeš to riješiti. i onda moliš Boga da si sve dobro uradio, da te još inspekcija ne pukne po ušima, iako si uradio najbolje što si znao.
-
dzipalo
#4921 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa sto se ne bi na vakat prijavio, valjda ti je stalo da imas zdravstveno.Puf wrote:Edukuj se. Nemas ako se nisi "na vakat" prijavio nakon prestanka radnog odnosa.dzipalo wrote:Ti sad posto si na birou nemas pravo ni na kakvo lijecenje u ovoj drzavi? Ne pricajte svasta ljudi razmislite malo.Matris wrote: U kojoj ti drzavi zivis?
U BiH ti je ovako,
Tako da mozes krepat, drzave zaboli qrac.
-
Matris
#4922 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A sto bi se uslovljavalo kad se moras prijaviti?
U cemu je smisao toga?
recimo u rok za prijavu je svaki mjesec u 5tog. Ako dodjem 6tog gubim pravo na zdravstveno. Recimo da mi se spava taj dan duze i hocu da dodjem sutra. Ili recimo pada kisa i lakse bi mi bilo doci neki drugi dan.
To sto sam zakasnio dan, da li me to cini zaposlenim?
Na koji nacin to utice na moj status kao nezaposlenog?
To je samo izivljavanje ljudi. Recimo mogli su uvesti da dodjes jedan dan i citav dan provedes sjedeci kod njih.
Ili da moras svake sedmice dolaziti.
Ili da moras uraditi 5 sklekova, 5 trbusnjaka itd.
I nasao bi se neko i rekao "pa sta ti fali uraditi 5 sklekova, 5 trbusnjaka ili provesti cijeli dan sjedeci kod njih, ili doci tacno taj dan kad oni kazu.
Na status nezaposlenog ne bi trebalo da ima uticaja da li sam ja uspio ispuniti neka njihova pravila koja nemaju veze sa tim jesam li ja zaposlen ili nezaposlen. Da li sam dosao 5tog, 16tog ili 2 mjeseca poslije. Da li sam uradio 5 sklekova ili nisam ne bi trebalo da ima veze sa zdravstvenim osiguranjem jer ono bi trebalo biti na osnovu toga sto sam nezaposlen, a ne na osnovu toga jesam se javio na vrijeme ili nisam.
U cemu je smisao toga?
recimo u rok za prijavu je svaki mjesec u 5tog. Ako dodjem 6tog gubim pravo na zdravstveno. Recimo da mi se spava taj dan duze i hocu da dodjem sutra. Ili recimo pada kisa i lakse bi mi bilo doci neki drugi dan.
To je samo izivljavanje ljudi. Recimo mogli su uvesti da dodjes jedan dan i citav dan provedes sjedeci kod njih.
I nasao bi se neko i rekao "pa sta ti fali uraditi 5 sklekova, 5 trbusnjaka ili provesti cijeli dan sjedeci kod njih, ili doci tacno taj dan kad oni kazu.
Na status nezaposlenog ne bi trebalo da ima uticaja da li sam ja uspio ispuniti neka njihova pravila koja nemaju veze sa tim jesam li ja zaposlen ili nezaposlen. Da li sam dosao 5tog, 16tog ili 2 mjeseca poslije. Da li sam uradio 5 sklekova ili nisam ne bi trebalo da ima veze sa zdravstvenim osiguranjem jer ono bi trebalo biti na osnovu toga sto sam nezaposlen, a ne na osnovu toga jesam se javio na vrijeme ili nisam.
-
dzipalo
#4923 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sve navedeno je tacno, moglo bi se to rijesiti malo bezbolnije. Ali to spavalo mi se, kisa, itd. pokusaj kod poslodavca pa javi utiske. Kao sto neko moze otici na posao na vrijeme tako bi trebalo da moze i na biro, al nejse, poenta je da ljudi na birou imaju zdravstveno.Matris wrote:A sto bi se uslovljavalo kad se moras prijaviti?
U cemu je smisao toga?
-
Matris
#4924 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Poenta je da si na birou. Nije biro poslodavac nego biro je sluga naroda. Mi ih placamo iz poreza tako kad ostanemo bez posla da imamo neke koristi od njih. Recimo zdravstveno. Nisu tu da kupe porez od mene kad radim a da me prcaju u zdrav mozak kad nemam posao. Osim ako nemaju neki posao za mene cemu obaveza javljanja svaki mjesec u tacno odredjeno vrijeme? Kakvu korist imaju od toga? Zar ih nije sramota da me zovu svaki mjesec a nemaju posao za mene? I bez obzira kakav razlog kasnjenja bio gubis zdravstveno. Ja sam naveo banalan razlog ali bez obzira kakav je razlog rezultat je isti. "Poenta" kako je ti nazivas je u tome da ostanes bez zdravstvenog ne zbog toga sto ti ne treba, ne zbog tog sto odjednom imas posao, nego sto nisi skocio kad oni kazu hop. Znaci na birou nemas pravo na zdravstveno na osnovu toga sto nemas posao. Ta cinjenica da nemas posao je nebitna. Imas zdravstveno samo ukoliko ispunjavas njihove uslove da se javljas u odredjeno vrijeme u mjesecu. Ako preskocis jednom iz bilo kojeg razloga lose si srece. Da se razumijemo, i dalje nemas posao ali iz nekog razloga tvoje pravo na zdravstveno osiguranje je oduzeto. Ljudi ce i dalje placati poreze, socijalno itd. ali bez obzira sto ti to zdravstveno koji si placao treba ne mozes ga dobiti.dzipalo wrote:Sve navedeno je tacno, moglo bi se to rijesiti malo bezbolnije. Ali to spavalo mi se, kisa, itd. pokusaj kod poslodavca pa javi utiske. Kao sto neko moze otici na posao na vrijeme tako bi trebalo da moze i na biro, al nejse, poenta je da ljudi na birou imaju zdravstveno.Matris wrote:A sto bi se uslovljavalo kad se moras prijaviti?
U cemu je smisao toga?
-
ado_sar
#4925 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izmedju ostalog hoce da znaju da si u drzavi makar