Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DexterTZ

#4226 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

free_too wrote:Ovo je vec drugi lik na temi koji prica o Bosni i njezinoj poreznoj politic a vec odavno ne zivi u istoj. Najjaci definitivno.
Najjace sto svi "znaju" da postoji poreska obaveza ali niko da nama neznalicama pokaže kako po zakonu da ispunimo svoju obavezu.Neki su toliko komentara ostavili da su mogli do sada bar 30x da nam sve razjasne.
Piklic

#4227 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piklic »

Poreski kredit i gubitak su isljucivo vezani za placanje poreza u inostranstvu i sa pojmom poreski odbitak. Poreski kredit umanjuje poresku obavezu, ali to na takav nacin da ako ste platili odrejenu sumu novca u ino ta suma novca se odbija od vase poreske obaveze u maticnoj zemlji.
Rezidentu Federacije koji ostvari dohodak u drugoj državi, na koji je plaćen porez u toj državi, odobrava se
porezni kredit.
=> iz prijedloga zakona
Ako fizičko lice iz Federacije stekne
dohodak u stranoj državi ili u Republici Srpskoj
ili u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine (u
daljnjem tekstu: druga teritorija Bosne i
Hercegovine), ostvareni prihod se oporezuje i
u Federaciji i u stranoj državi ili na drugoj
teritoriji Bosne i Hercegovine. U tom slučaju
porez na dohodak koji je plaćen u stranoj
državi ili na drugoj teritoriji Bosne i
Hercegovine odbija se od poreza na dohodak
u Federaciji.
Postojeci Zakon
A to placanje poreza se dokazuje izvodom iz strane zemlje
Poreska obaveza jeste ono sto se utvrdi na kraju kao razlika izmedju stvarno utvrdjene obaveze i uplacenih akontacija, odnosno moze doci do povrata poreza ili doplate. U ovome slucaju poreska obaveza je nastala nastupanjem dana odnosno roka.

https://www.klix.ba/biznis/objavljen-po ... /180321055 => A ovdje isto u povratu samo navodi honorare i tretira samostalce povremene kao honorare i naglasava da dostavlja isplatilac
prelivoda

#4228 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

vjesticanametli wrote:Jesul platili ovi sto su dobili kUverte
Ja sam uplatio. Nisu mi računali 20% odbitka, ali su me poslije zvali da promijenim obrazac. Sad sam u predplati, dok ne zaradim neku novu lovu.
free_too

#4229 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Piklic wrote:Poreski kredit i gubitak su isljucivo vezani za placanje poreza u inostranstvu i sa pojmom poreski odbitak. Poreski kredit umanjuje poresku obavezu, ali to na takav nacin da ako ste platili odrejenu sumu novca u ino ta suma novca se odbija od vase poreske obaveze u maticnoj zemlji.
Rezidentu Federacije koji ostvari dohodak u drugoj državi, na koji je plaćen porez u toj državi, odobrava se
porezni kredit.
=> iz prijedloga zakona
u Federaciji.
Postojeci Zakon
Poreska obaveza jeste ono sto se utvrdi na kraju kao razlika izmedju stvarno utvrdjene obaveze i uplacenih akontacija, odnosno moze doci do povrata poreza ili doplate. U ovome slucaju poreska obaveza je nastala nastupanjem dana odnosno roka.

https://www.klix.ba/biznis/objavljen-po ... /180321055 => A ovdje isto u povratu samo navodi honorare i tretira samostalce povremene kao honorare i naglasava da dostavlja isplatilac

Bravo, PU sama napisala:

"- potvrdu isplatioca o prijavljenom i obustavljenom porezu po odbitku za povremene samostalne djelatnosti (isplate po ugovoru o djelu i autorskim honorarima) - Obrazac AUG-1031, koje isplatilac prihoda dostavlja fizičkom licu do 28.02. tekuće godine;"
Puf

#4230 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

Ja ne znam sta se ovde vise raspravlja. Ovde nema mjesta za polemiku, naplata nema zakonsko uporiste i tu sva prica zavrsava. Znaci od placanja nema nista. Tacka. Period. Ende.
damsic

#4231 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

Rimes87 wrote:
damsic wrote:
cekaj, ti nisi upucen u nista izvan svog tor-a? je li znas da je Lajka bila u svemiru?
Wow, koji sick burn, de mi molim te hladne vode da se oporavim. Ne zelim uopste da ulazim u raspravu s tobom nakon tako glupog ispada, a pogotovo zato sto nisi upucen u tematiku nikako. Deder se ti bavi politikom drzave u kojoj se trenutno nalazis jer ti je to bitnije, vjeruj mi. I, btw, shockingly, ja nisam freelancer.
Toliko si kontradiktoran. kazes da drugi ne smiju ulaziti u polemiku jer nisu,izmedju ostalog, freelance, a ti sam kazes da ni ti nisi, a polemises po forumu
Drugo, kazes da neces da ulazis u diskusiju a odgovaras na moj post (u roku od minute)
I trece, nisi mi odgovorio da li znas da je Lajka bila u svemiru?
damsic

#4232 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by damsic »

free_too wrote:Ovo je vec drugi lik na temi koji prica o Bosni i njezinoj poreznoj politic a vec odavno ne zivi u istoj. Najjaci definitivno.
Nego free_too, kako gospodja racunovodja?
Piklic

#4233 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piklic »

free_too wrote:
Piklic wrote:Poreski kredit i gubitak su isljucivo vezani za placanje poreza u inostranstvu i sa pojmom poreski odbitak. Poreski kredit umanjuje poresku obavezu, ali to na takav nacin da ako ste platili odrejenu sumu novca u ino ta suma novca se odbija od vase poreske obaveze u maticnoj zemlji.
porezni kredit.
=> iz prijedloga zakona
u Federaciji.
Postojeci Zakon

Bravo, PU sama napisala:

"- potvrdu isplatioca o prijavljenom i obustavljenom porezu po odbitku za povremene samostalne djelatnosti (isplate po ugovoru o djelu i autorskim honorarima) - Obrazac AUG-1031, koje isplatilac prihoda dostavlja fizičkom licu do 28.02. tekuće godine;"
http://www.pufbih.ba/v1/stranica/37 - cak i u ovome obrascu elektronskom oni navode za autorska djela i ugovor o djelu cak i kad se otvori xmls file vidie se primjer popunjavanja
madner

#4234 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

DexterTZ wrote:
DexterTZ wrote:
madner wrote:Ljudi u svojoj glavi ubijaju argumentima, objektivno ne znaju ni sta je akontacija. Odgovarajuca dokumentacija nije isto sto i akontacije. :roll:
Odgovarajuća dokumentacija:

1. AUG-1031 koji dobiješ od poslodavca
2.Ugovor o djelu (koji je kako i u odgovoru stoji jedini valjan osnov za prijavu ove vrste djelatnosti)
Postoji razlog zašto mora preko mjesečne akontacije.Preko godišnje prijave ne možeš ostvariti odbitke od 20% koji su ti dati zakonom.Godišnja prijava nije predviđena za plaćanje poreske obaveze već za zatvaranje poreske obaveze odnosno sve to što si uplatio mjesečno uokviriš i zatvoriš godišnjom prijavom.
Plaćanjem poreza na određeni račun nisi ispunio poresku obavezu već si uplatio poreski kredit.Tek kad to provučeš kroz obrasce i kad se to proknjiži,time si zatvorio poresku obavezu.

Plaćati na AUG-1031 nije moglo fizičko lice a ne može ni danas.Strana firma ne može pogotov jer nije predviđen za strane firme,svim pametnjakovićima preporučujem da uzmu Citizen ID neke druge države i ID kompanije sa zapada i nek unesu u prostor predviđen za JMBG/JIB,nek nam svima pokažu kako su to oni radili i kako se to po zakonu radi.
Prvenstveno niko vam neće dati ID ili SSN jer je i njihovim zakonom definisano strogo čuvanje tog broja jer tim brojem se ostvaruju razne beneficije i razna prava.
Zakon je propisao podnošenje mjesečne akontacije znači nema "moglo se preko godišnje" nije moglo jer je tačno propisano kako se to radi.
Da Freelancing ne postoji to i sam prijedlog zakona kaže.Gdje kaže da se tek u novom zakonu ubacuje Freelancing kao djelatnost koja ne spada ni u samostalnu ni u nesamostalnu djelatnost.
Zakon je propisao podnosenje mjesecne akontacije poslodavcu. Tvrdite da niste isti, dakle nemate ni obavezu da se podnesete akontacije. Vasa obaveza kao fizicko lice jeste da platite porez na dohodak. Posto nema akontacija od strane firme, vi ste ti koji na kraju godine morate izmiriti poresku obavezu. Ovo je potpuno isto i za covjeka koji ima ugovor o djelu sa domacom firmom, ali ona ne uplati porez niti dostavi obrasce.

Jos jednom, niko vas ne ganja za to sto nema akontacija. Niko ne kaze da moraju biti. Tj. da su morale, po novom ce morati.
Ne vidim ni zasto bi strana firma popunjavala obrazac ako nije isplatila poreze BiH.
free_too

#4235 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

damsic wrote:
Nego free_too, kako gospodja racunovodja?
Za razliku od tebe zna svoj posao i cijenjena je, a ne kao ti podvio rep i otisao na drugi kontinent. Pa mu sad svi ostali krivi,motaj kablove i hvati se mjesalice, to je za tebe :)
Matris

#4236 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

"Jos jednom, niko vas ne ganja za to sto nema akontacija. Niko ne kaze da moraju biti."

Akontacija je jedini nacin placanja poreza. Na kraju godine imas samo obracun, na osnovu uplacenih akontacija.
Ne postoji opcija da se moze uplatiti porez a da nije akontacija. Akontacija = placanje poreza = obaveza isplatioca.
Obracun nije isto sto i placanje. Obracun je cisto sravnjivanje dokumentacije, nista vise. Ti govoris o obracunu kao da je obracun prilika da se plati. Nije, ako nisi placao citavu godinu akontacije, i dodjes na obracun, poslali bi te da platis akontaciju jer koji ce klinac obracunavati kad nista nije placeno.
free_too

#4237 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

madner wrote:
DexterTZ wrote:
DexterTZ wrote:
Odgovarajuća dokumentacija:

1. AUG-1031 koji dobiješ od poslodavca
2.Ugovor o djelu (koji je kako i u odgovoru stoji jedini valjan osnov za prijavu ove vrste djelatnosti)
Postoji razlog zašto mora preko mjesečne akontacije.Preko godišnje prijave ne možeš ostvariti odbitke od 20% koji su ti dati zakonom.Godišnja prijava nije predviđena za plaćanje poreske obaveze već za zatvaranje poreske obaveze odnosno sve to što si uplatio mjesečno uokviriš i zatvoriš godišnjom prijavom.
Plaćanjem poreza na određeni račun nisi ispunio poresku obavezu već si uplatio poreski kredit.Tek kad to provučeš kroz obrasce i kad se to proknjiži,time si zatvorio poresku obavezu.

Plaćati na AUG-1031 nije moglo fizičko lice a ne može ni danas.Strana firma ne može pogotov jer nije predviđen za strane firme,svim pametnjakovićima preporučujem da uzmu Citizen ID neke druge države i ID kompanije sa zapada i nek unesu u prostor predviđen za JMBG/JIB,nek nam svima pokažu kako su to oni radili i kako se to po zakonu radi.
Prvenstveno niko vam neće dati ID ili SSN jer je i njihovim zakonom definisano strogo čuvanje tog broja jer tim brojem se ostvaruju razne beneficije i razna prava.
Zakon je propisao podnošenje mjesečne akontacije znači nema "moglo se preko godišnje" nije moglo jer je tačno propisano kako se to radi.
Da Freelancing ne postoji to i sam prijedlog zakona kaže.Gdje kaže da se tek u novom zakonu ubacuje Freelancing kao djelatnost koja ne spada ni u samostalnu ni u nesamostalnu djelatnost.
Zakon je propisao podnosenje mjesecne akontacije poslodavcu. Tvrdite da niste isti, dakle nemate ni obavezu da se podnesete akontacije. Vasa obaveza kao fizicko lice jeste da platite porez na dohodak. Posto nema akontacija od strane firme, vi ste ti koji na kraju godine morate izmiriti poresku obavezu. Ovo je potpuno isto i za covjeka koji ima ugovor o djelu sa domacom firmom, ali ona ne uplati porez niti dostavi obrasce.

Jos jednom, niko vas ne ganja za to sto nema akontacija. Niko ne kaze da moraju biti. Tj. da su morale, po novom ce morati.
Ne vidim ni zasto bi strana firma popunjavala obrazac ako nije isplatila poreze BiH.
Ti si zapravo najgora vrsta ljudi sto postoji, tipican Bosnjo koji misli da sve zna, i djaba sto ti ljudi crtaju i argumentuju, ti i dalje po svom. Toliko si se drzao zakona kad treba dokazati da postoji zakonska osnova za placanje poreza, ali kad zakon ne poznaje dovoljno jasnu proceduru onda ubacujes i "podrazumijeva" se.

Gledaj, vec sam ti jednom rekao, dovoljno dobar dokaz ti je clan 70b gdje akontacije prebacuju na primaoca, i novi zakon gdje ubacuju i/ili primaoc.

I ti nama nikako da kazes cim se ti bavis, jesi ti standardni pljuvator po forumu ili imas neko stvarno zanimanje s kojom bi mogao argumentovati sve ove tvoje izjave, tipa mozda si sin Serifa Isovica, ili ti mama radi u PU, ili si mozda zaposlen u PU, ili si mozda pravnik, ili racunovodja ? I najbitnije, zivis li ti u Bosni uopce?
Ricken

#4238 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

Meni su najsimpatičniji ovi koji dokazuju da nisu obveznici akontacije poreza na dohodak. Svaka čast, strašna strategija. :lol:

I još onda maltretiraju i vrijeđaju ljude po forumu, a čitavo vrijeme suštinski igraju na empatiju naroda, taj mitski sukob zlih vlastodržaca i jadnog plebsa. Na stranu što ovi na čiju empatiju igraju, vrlo uredno plaćaju poreze.

Da nije bezobrazno, bio bi simpatično.
bedakb

#4239 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Ja evo jos nisam platio, a dobio sam kovertu.Nisam platio, zato sto su mi u poreznoj rekli da ne placam jos nista.

Neki dan sam opet bio gore, malo pricao sa gospodjom kod koje idem.Pitao sam je prilicno jednostavno pitanje - sta da sam ja dosao 2016 godine i trazio da platim porez, kako bi to mogao uraditi ? Ona je na to odgovorila da to tada ne bi bilo moguce platiti :)

Ok, dovidjenja.

Znam da ovo spada pod rekla-kazala i da nema neki znacaj, ali eto cisto da iznesem svoja neka iskustva.
Piklic

#4240 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piklic »

Ricken wrote:Meni su najsimpatičniji ovi koji dokazuju da nisu obveznici akontacije poreza na dohodak. Svaka čast, strašna strategija. :lol:

I još onda maltretiraju i vrijeđaju ljude po forumu, a čitavo vrijeme suštinski igraju na empatiju naroda, taj mitski sukob zlih vlastodržaca i jadnog plebsa. Na stranu što ovi na čiju empatiju igraju, vrlo uredno plaćaju poreze.

Niko ovdje nije rekao da nije poreski obveznik po sili zakona, ali nacin obracunavanja tj. u zakonu jasno stoji da je u ovome slucaju akontacija na teretu isplatioca i to po osnovu ugovora o djelu, odnosno freelancer ti je pojednostavljeno receno izjednacen sa profesorom koji radi na jednom univerzitetu kao radnik i u drugom slucaju,i za svaki ugovor se placa odredjeni dio poreza na dohodak. E sad iako ti imas kao frelancer ugovor sa inostranstvom po clanu zakona on ti kaze da je to isplatilac duzan da obracuna a ne isplatilac, odnosno primalac dohotka (sto je rijeseno u novome prijedlogu zakona). Isto tako ovdje niko ne osporava svoju obavezu vec do 2018. godine nije postajao nijedan obrazac koji su sugerisao kako da se uplati taj porez. U konretnome slucaju univerziteta ovdje je obveznik akontacije poreza na dohodak profesor ali je nacin obracuna duzan da ispostavi racunovodja univerziteta, ne obracunava ga profesor. Istina je u nekim zemljama poput Švedske za freelancera je propisana obaveza da mora da vodi knjige na osnovu kojih se utvrdjue poreska obaveza, odnosno akontacija. ovdje nije problem porez kao porez vec je problem retroaktivno placanje poreza
madner

#4241 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

free_too wrote:
madner wrote:
DexterTZ wrote: Postoji razlog zašto mora preko mjesečne akontacije.Preko godišnje prijave ne možeš ostvariti odbitke od 20% koji su ti dati zakonom.Godišnja prijava nije predviđena za plaćanje poreske obaveze već za zatvaranje poreske obaveze odnosno sve to što si uplatio mjesečno uokviriš i zatvoriš godišnjom prijavom.

Ti si zapravo najgora vrsta ljudi sto postoji, tipican Bosnjo koji misli da sve zna, i djaba sto ti ljudi crtaju i argumentuju, ti i dalje po svom. Toliko si se drzao zakona kad treba dokazati da postoji zakonska osnova za placanje poreza, ali kad zakon ne poznaje dovoljno jasnu proceduru onda ubacujes i "podrazumijeva" se.

Gledaj, vec sam ti jednom rekao, dovoljno dobar dokaz ti je clan 70b gdje akontacije prebacuju na primaoca, i novi zakon gdje ubacuju i/ili primaoc.

I ti nama nikako da kazes cim se ti bavis, jesi ti standardni pljuvator po forumu ili imas neko stvarno zanimanje s kojom bi mogao argumentovati sve ove tvoje izjave, tipa mozda si sin Serifa Isovica, ili ti mama radi u PU, ili si mozda zaposlen u PU, ili si mozda pravnik, ili racunovodja ? I najbitnije, zivis li ti u Bosni uopce?
Razumijem ja da nemas para, nisi navikao placati porez i da ti 10% znaci puno. No nacin na koji komuniciras je dosta kontraproduktivan. Pokusavas igrati na covjeka, umjesto da shvatim sta ti govorim. Mozda jeste ispravno, mozda nije, mada znam da jeste. To da li sa Serifom pijem kafu, potpisujem racune ili pravim te zakone je potpuno nebitno.

Ja jos jednom kazem, niko ne tvrdi da ste imali obavezu vrsenja akontiranja dosad.
madner

#4242 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Ricken wrote:Meni su najsimpatičniji ovi koji dokazuju da nisu obveznici akontacije poreza na dohodak. Svaka čast, strašna strategija. :lol:

Bice poslje kako je sud podkupljen. :D
Matris

#4243 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Matris »

Zakon je jasan da smo obveznici, ali nije obezbjedio uslove da se ta obaveza ispuni. Iz tog razloga ne moze se smatrati obavezom.
Ovo je isto kao da su rekli "obavezan si da placas 10% poreza".
Nacin placanja: Djed Mraz da uplati za tebe, a mi cemo na kraju godine sravniti dokumentaciju.
Ti dodjes na kraju godine i on te pita "gdje su ti uplatnice od Djeda Mraza?"
Ti kazes kako je to glupo, da djed mraz u ovom slucaju ne postoji. Oni onda kazu "haj nema veze, samo potpisi ovdje pod punom krivicnom i materijalnom odgovornoscu da si ti Djed mraz i mi cemo uzeti pare od tebe, djede mraze, wink wink :wink: :wink: "
free_too

#4244 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

madner wrote:

Bice poslje kako je sud podkupljen. :D

Pa daj nam konacno reci cim se bavis pa imas toliko strucnog znanja na sve tematike, od Bih, sirije, ljubav i seks, racunari, kucni ljubimci. I da li zivis u Bosni uopce? Objasni nam.
Indigont

#4245 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

Dobro jeste li vi svjesni da ministrica u javnom pojašnjenju traži da uplatimo pozivajući se na član 70b po AMS akontaciji koja je nastala kad i taj član (april 2018) porez za period kad ta izmjena pravilnika nije postojala? Prvo to je ilegalno. U 2015. je postojao samo član 30 stav 2 zakona koji kaže da je isplatilac dužan obračunati i platiti porez, kao i član 66 pravilnika koji za povr. samostalne djelatnosti kaže da se na godišnjoj prijavi moraju dostaviti te akontacije koje ti je isplatilac dužan dati da bi ti mogao podnijeti godišnju prijavu, kaže da ih moraš priložiti uz god. prijavu. Ti članovi postoje i dan danas, tako da nije samo pravilnik u koliziji sa zakonom nego su bukvalno i neki članovi pravilnika u koliziji sa drugim članovima pravilnika koje su zaboravili obrisati/izmijeniti kad su nabrzaka dodali ovaj član koji je pokrenuo cijelo sranje.

Šta je vaša sugestija uopće? Da uplatimo retroaktivno za 3 godine unazad samo na račun porezne svotu, dostavimo samu uplatnicu i to je to?

Inače jedan od vas dvojice se dotakao toga da ako firma ne uplati radniku doprinose i porez na platu da je on dužan, ako ne uspiju od firme naplatiti ni prinudno. Kad se to ikad desilo u ovoj državi? Navedite jedan primjer da je radnik već dobrano isfrustriran što mu nije uplatio privatnik staž, porez i doprinos za zdr. da je onda morao još platiti on te dadžbine? Ja ne znam za nijedan slučaj takav. Mislim da bi radnici nekih propalih firmi bukvalno zapalili grad kad bi im se na svu muku još i to spomenulo, da su oni krivi i dužni.

A što je najjače zakon baš propisuje da je radnik zaista dužan platiti porez ako privatnik ne uplati, tim nedvosmislenim riječima. A za povr. samostalne djelatnosti takvo nešto ne piše. Prekopao sam zakon i pravilnik, uzuzev novog člana 70b iz aprila 2018. nijedan član ne kaže šta je procedura ako isplatitelj naknade nije obračunao i uplatio i dostavio akontacije fizičkom licu. A na sve to, taj jedini član, 70b, je u koliziji sa zakonom. Kad je bilo koji član pravilnika u koliziji sa zakonom primijenjuje se zakon.
mirsek

#4246 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirsek »

Indigont wrote:Dobro jeste li vi svjesni da ministrica u javnom pojašnjenju traži da uplatimo pozivajući se na član 70b po AMS akontaciji koja je nastala kad i taj član (april 2018) porez za period kad ta izmjena pravilnika nije postojala? Prvo to je ilegalno. U 2015. je postojao samo član 30 stav 2 zakona koji kaže da je isplatilac dužan obračunati i platiti porez, kao i član 66 pravilnika koji za povr. samostalne djelatnosti kaže da se na godišnjoj prijavi moraju dostaviti te akontacije koje ti je isplatilac dužan dati da bi ti mogao podnijeti godišnju prijavu, kaže da ih moraš priložiti uz god. prijavu. Ti članovi postoje i dan danas, tako da nije samo pravilnik u koliziji sa zakonom nego su bukvalno i neki članovi pravilnika u koliziji sa drugim članovima pravilnika koje su zaboravili obrisati/izmijeniti kad su nabrzaka dodali ovaj član koji je pokrenuo cijelo sranje.

Šta je vaša sugestija uopće? Da uplatimo retroaktivno za 3 godine unazad samo na račun porezne svotu, dostavimo samu uplatnicu i to je to?

Inače jedan od vas dvojice se dotakao toga da ako firma ne uplati radniku doprinose i porez na platu da je on dužan, ako ne uspiju od firme naplatiti ni prinudno. Kad se to ikad desilo u ovoj državi? Navedite jedan primjer da je radnik već dobrano isfrustriran što mu nije uplatio privatnik staž, porez i doprinos za zdr. da je onda morao još platiti on te dadžbine? Ja ne znam za nijedan slučaj takav. Mislim da bi radnici nekih propalih firmi bukvalno zapalili grad kad bi im se na svu muku još i to spomenulo, da su oni krivi i dužni.

A što je najjače zakon baš propisuje da je radnik zaista dužan platiti porez ako privatnik ne uplati, tim nedvosmislenim riječima. A za povr. samostalne djelatnosti takvo nešto ne piše. Prekopao sam zakon i pravilnik, uzuzev novog člana 70b iz aprila 2018. nijedan član ne kaže šta je procedura ako isplatitelj naknade nije obračunao i uplatio i dostavio akontacije fizičkom licu. A na sve to, taj jedini član, 70b, je u koliziji sa zakonom. Kad je bilo koji član pravilnika u koliziji sa zakonom primijenjuje se zakon.
Tacno, i sasvim dovoljno da se nista ne plati po pravilniku dok pravilnik ne usaglase sa zakonom.
Ricken

#4247 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

bedakb wrote:Ja evo jos nisam platio, a dobio sam kovertu.Nisam platio, zato sto su mi u poreznoj rekli da ne placam jos nista.

Neki dan sam opet bio gore, malo pricao sa gospodjom kod koje idem.Pitao sam je prilicno jednostavno pitanje - sta da sam ja dosao 2016 godine i trazio da platim porez, kako bi to mogao uraditi ? Ona je na to odgovorila da to tada ne bi bilo moguce platiti :)

Ok, dovidjenja.

Znam da ovo spada pod rekla-kazala i da nema neki znacaj, ali eto cisto da iznesem svoja neka iskustva.
Ja osobno znam 10 ak ljudi koji uredno plaćaju i prijavljuju porez po osnovu naknada iz inostranstva zadnjih 9 godina.
DexterTZ

#4248 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Kad mi raja na forumu objašnjava šta je akontacija.Kako smo mi glupi i ne kontamo,kako je naše da podnesemo godišnju prijavu i platimo jer poslodavac nije platio.Kako mi ne trebamo ni nositi akontacije.
Pa čovječe isto kao da smo mi sa marsa pali i ovdje nagađamo.ja sam lično pričao sa ljudima iz ministarstva finansija i šefom poreske, akontacija je obavezna i preko toga se i plaća porez a ne preko godišnje prijave.
Prestanite više lupati kako je moglo samo preko godišnje prijave kako mi ne znamo šta je ustvari dokumentacija koja ide uz godišnju prijavu itd.
Uz godišnju mora ići: AUG-1031 ili sad AMS-1035.
Onaj gore piše nije postojala obaveza podnošenja akontacije.Ko ti to kaže bgt?Pročitaj zakon koji nalaže obavezu podnošenja akontacije i koji kaže da je obaveza na isplatiocu.
DexterTZ

#4249 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Ricken wrote:
bedakb wrote:Ja evo jos nisam platio, a dobio sam kovertu.Nisam platio, zato sto su mi u poreznoj rekli da ne placam jos nista.

Ok, dovidjenja.

Ja osobno znam 10 ak ljudi koji uredno plaćaju i prijavljuju porez po osnovu naknada iz inostranstva zadnjih 9 godina.
Pitaj ih onda kako kad već znaš.Nek nam napišu da i mi uplatimo.Ako uplaćuju preko AUG-1031 kao što mi je šefica poreske rekla onda to nije po zakonu.Jer nisu mogli unijeti ID broj stranaca u naš JIB/JMBG sistem i morali su da lažu u prijavi iako su je popunili pod punom krivičnom odgovornošću.

Morali su unijeti svoj JMBG i prihvatiti da su oni i isplatioc i primatelj što nema smisla.
Ricken

#4250 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ricken »

Indigont wrote:Dobro jeste li vi svjesni da ministrica u javnom pojašnjenju traži da uplatimo pozivajući se na član 70b po AMS akontaciji koja je nastala kad i taj član (april 2018) porez za period kad ta izmjena pravilnika nije postojala? Prvo to je ilegalno. U 2015. je postojao samo član 30 stav 2 zakona koji kaže da je isplatilac dužan obračunati i platiti porez, kao i član 66 pravilnika koji za povr. samostalne djelatnosti kaže da se na godišnjoj prijavi moraju dostaviti te akontacije koje ti je isplatilac dužan dati da bi ti mogao podnijeti godišnju prijavu, kaže da ih moraš priložiti uz god. prijavu. Ti članovi postoje i dan danas, tako da nije samo pravilnik u koliziji sa zakonom nego su bukvalno i neki članovi pravilnika u koliziji sa drugim članovima pravilnika koje su zaboravili obrisati/izmijeniti kad su nabrzaka dodali ovaj član koji je pokrenuo cijelo sranje.

Primjer moja supruga, bivši poslodavac joj nije primjenio pravi lični odbitak. Njena greška bila što nije dostavila ažuriranu poreznu karticu. Platila dodatnog poreza 2.500 KM. Inače nemam namjeru ulaziti dalje u diskusiju, jer zakon vrlo jasno definiše ko je sve obveznik poreza na dohodak, i ne vidim ništa sporno. Da su uplate iz inostranstva oslobođene to bi ti stajalo u članovima od 3-7 zakona. Ne sugerišem ja tebi ništa, samo kažem da ne vidim smisao dokazivati kako nisi imao obavezu plaćanja akontacije, a vjejrovatno nisi nikad podnio konačnu godišnju poreznu prijavu. Toliko.
Post Reply