Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
madner

#276 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Kakav dodatni trosak ima d.o.o?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#277 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by liaar »

Puf wrote:
liaar wrote:A šta da recimo ja odem sutra u Austriju, i otvorim račun kao strani državljanin, dobijem karticu, tu karticu povežem sa Paypalom, i onda radim kao freelancer ?
Pare dižem sa karticom austrijske banke na našim bankomatima, platim kamatu za dizanje i ne nerviram se oko naših poreznih orlova.
Jesi li ikad cuo za pojam rezidentnog stanovnika?
Pojasni mi kakve to veze ima sa otvaranjem računa u drugoj državi kao strani državljanin i dizanjem novca preko kartice od te banke ?
tnt-tunja

#278 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tnt-tunja »

Pozdrav imam jedno pitanje, kada smo vec kod poreza. Poslodavac ne zeli da mi uplacuje novac na moj privatni racun, nego zeli od mene ID broj, kao nekog obrta ili slicno, te da uplacuje novac na racun tog obrta.
Moje pitanje vezano za to, je li moze i neko udruzenje gradjana posluziti kao takvo, te da li sam ja obavezan uplacivati porez i doprinose? U tom slucaju mi se mozda cak ne bi isplatilo raditi, ukoliko sam obavezan i doprinose uplacivati. Ako neko zna malo vise, neka pojasni zacas u kojoj recenici.
Hvala
hekaton

#279 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

liaar wrote:
Puf wrote:
liaar wrote:A šta da recimo ja odem sutra u Austriju, i otvorim račun kao strani državljanin, dobijem karticu, tu karticu povežem sa Paypalom, i onda radim kao freelancer ?
Pare dižem sa karticom austrijske banke na našim bankomatima, platim kamatu za dizanje i ne nerviram se oko naših poreznih orlova.
Pojasni mi kakve to veze ima sa otvaranjem računa u drugoj državi kao strani državljanin i dizanjem novca preko kartice od te banke ?
Ima debelo ima...
Puf

#280 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

liaar wrote:
Puf wrote:
Ima veze jer u zakonu pise da kao rezidentni stanovnik ili obicni drzavljanin MORAS platiti porez na sve prihode ilitiga zaradu. Kraj price. To sto ti dizes pare preko neke X kartice i banke to te ne oslobadja toga da moras platiti. Druga stvar je sto oni ne znaju za to, kao sto sada ne znaju za moj Payoneer. Ali digni tako 100 000KM i otidji u banku sa namjerom da uplatis te pare npr za kupovinu stana :D, vices pitanja, morat ces dokazati porijeklo novca. Kada ga dokazes, morat ces i platiti porez :D
pinkman

#281 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

Voltriz wrote:Da li ljudi koji propagiraju placanje po svaku cijenu su zaista u situaciji da komentarisu na ovoj temi? Da li imate iskustva kao remote radnik/freelancer?

Sve sto je @victom naveo je u stvari istina u praksi. Ja radim preko 7 godina za stranu kompaniju, nema na koje nacine nisam pokusao da rijesim status ali to jednostavno nije moguce zbog zakonodavstva.

Sve sam izganjao bio za obrt da bi na kraju na "zavrsnim" razgovorima u poreskoj rekli da obrt ne moze da izvozi proizvode i usluge . Ja ne mogu da sa svojim prihodima pokrivam doo, mislim u praksi mogu ali bi radio za drzavu i bio gladan.

Sve poreske savjetnike prosao kao i advokate (pominjanje Deloitta i slicnih je nevjerovatna nebuloza) i niko nema odgovor na ovu problematiku. Shvatite da 10% koji se placa je obicni harac, zato i placate 10% jer nemaju osnova traziti vise.

Neko ko redovno prima prihode od svoga rada za kompaniju u inostranstvu, mora imati isti status u svojoj drzavi kao i oni zaposlenici koji su zaposleni u domacim kompanijama. To ukljucuje obaveze ali i prava. Sve drugo je bezakonje. Dok god se zakonski ne pokrije ova kategorija, nemaju pravo da traze ni fening. Koga uhvate na foru, plati 10% i slicno, njima dobro.

Ja sam potrosio dosta vremena, dosta sati na ovu tematiku i svoja prava cu u svakom trenutku braniti na sudu. Imao sam razgovore sa nekoliko zaposlenika razlicitih poreskih uprava i samo zalim svake izgubljene minute.

Jos nesto, retroaktivno ne mogu da naplacaju ako u prethodnom periodu nije postojao pravni okvir. Ja bih sutra prijavio obrt da mi to omoguce ako nista neka prepisu zakon iz Srbije o pausalnim agencijama, i to je neki pocetak.
]]

Znam ja ljudi koji regularno placaju. Nema tu nikakvih nejasnoca i situacija "nema odgovora".

Ako je nesto nejasno, ima misljenje PU:
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... uprave.pdf
Voltriz

#282 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Voltriz »

pinkman wrote:
Voltriz wrote:Da li ljudi koji propagiraju placanje po svaku cijenu su zaista u situaciji da komentarisu na ovoj temi? Da li imate iskustva kao remote radnik/freelancer?

Sve sto je @victom naveo je u stvari istina u praksi. Ja radim preko 7 godina za stranu kompaniju, nema na koje nacine nisam pokusao da rijesim status ali to jednostavno nije moguce zbog zakonodavstva.

Sve sam izganjao bio za obrt da bi na kraju na "zavrsnim" razgovorima u poreskoj rekli da obrt ne moze da izvozi proizvode i usluge . Ja ne mogu da sa svojim prihodima pokrivam doo, mislim u praksi mogu ali bi radio za drzavu i bio gladan.

Sve poreske savjetnike prosao kao i advokate (pominjanje Deloitta i slicnih je nevjerovatna nebuloza) i niko nema odgovor na ovu problematiku. Shvatite da 10% koji se placa je obicni harac, zato i placate 10% jer nemaju osnova traziti vise.

Neko ko redovno prima prihode od svoga rada za kompaniju u inostranstvu, mora imati isti status u svojoj drzavi kao i oni zaposlenici koji su zaposleni u domacim kompanijama. To ukljucuje obaveze ali i prava. Sve drugo je bezakonje. Dok god se zakonski ne pokrije ova kategorija, nemaju pravo da traze ni fening. Koga uhvate na foru, plati 10% i slicno, njima dobro.

Ja sam potrosio dosta vremena, dosta sati na ovu tematiku i svoja prava cu u svakom trenutku braniti na sudu. Imao sam razgovore sa nekoliko zaposlenika razlicitih poreskih uprava i samo zalim svake izgubljene minute.

Jos nesto, retroaktivno ne mogu da naplacaju ako u prethodnom periodu nije postojao pravni okvir. Ja bih sutra prijavio obrt da mi to omoguce ako nista neka prepisu zakon iz Srbije o pausalnim agencijama, i to je neki pocetak.
]]

Znam ja ljudi koji regularno placaju. Nema tu nikakvih nejasnoca i situacija "nema odgovora".

Ako je nesto nejasno, ima misljenje PU:
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... uprave.pdf
Ne sumnjam ja da TI znas "ljudi" zato sam i pitao jesi li ti i slicni koji zagovaraju politiku placanja posto poto u takvoj situaciji i da li se vas tice ova tema?

Ti koji placaju su morali da prihvate alternativna rjesenja jer ovakav pravni status NIJE pokriven zakonodavstvom. To sto su oni svojevoljno krenuli alternativnim putem (u nedostatku adekvatnog rjesenja) je njihov licni odabir. Moj licni odabir - obrt je takodjer bio alternativno rjesenje gdje se na neke stvari gledalo kroz prste (sifra djelatnosti) samo da bi se uklopili nekako sto je apsurd.

Shvati da ja, ti, peti deseti ne bi trebali da izmisljamo pravna rjesenja za svoj status nego je to zadatak pravne drzave. Sve stvari koje si ti naveo u svojim postovima su nesto o cemu sam ja mlad i zelen sa isprintanim papirama posjetio poresku upravu trazeci odgovore na svoja pitanja.

Tvoj subjektivni dojam i percepcija i nacin kako stvari funkcionisu na "terenu" su dva razlicita svijeta.
sinus

#283 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

Da li iko zna koliko 1 dan proveden u zatvoru je proporcionalno u KM-ovima? Zanima me iz razloga da uradim kalkulaciju šta mi je ispativije platiti porez na crkavicu ili robijati ako ikada dođe naplata poreza i tako to :bih:
Puf

#284 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Puf »

sinus wrote:Da li iko zna koliko 1 dan proveden u zatvoru je proporcionalno u KM-ovima? Zanima me iz razloga da uradim kalkulaciju šta mi je ispativije platiti porez na crkavicu ili robijati ako ikada dođe naplata poreza i tako to :bih:
Ja sam nekad cuo da je oko 50KM
MrShadow

#285 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

sinus wrote:Da li iko zna koliko 1 dan proveden u zatvoru je proporcionalno u KM-ovima? Zanima me iz razloga da uradim kalkulaciju šta mi je ispativije platiti porez na crkavicu ili robijati ako ikada dođe naplata poreza i tako to :bih:
lol, za utaju poreza mozs dobiti i do 5-10 god, pa ako si mlatnuo milione na freelancingu onda ne placaj porez i plati 50km dan zatvora :D

PS

Ima druga caka, kazete da ste razvijali ilegalne aplikacije za cracking, naplacivali ddos napade isl i onda nista duzni platiti porez na nesto sto je ilegalno, a posto kod nas zakonom nisu bogzna definisane ove ilegalne IT aktivnosti mozda se provucete sa uvjetnom :lol: :twisted:
victom

#286 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

ti bi besplatnu hranu, smještaj, teretanu i zdravstvene usluge ?
eeeeee, drug. čekaj na red. :D
Nije lako ući u hotel "Zatvor"
Last edited by victom on 01/03/2021 05:58, edited 2 times in total.
free_too

#287 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Evo izgleda da su se sjetili napisati i pravni status za freelancing:

https://www.akta.ba/legislativa/praviln ... odak/89444

Član 8.

Iza člana 70a. dodaje se novi čl. 70b. koji glasi:

"Član 70b.

(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.

(2) Lica iz stava (1) ovog člana dužna su Obrazac AMS-1035 dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Uz Obrazac AMS-1035 se dostavlja i dokaz da je

plaćen porez na dohodak u inostranstvu u slučaju primjene člana 35. stav (5) zakona.

(3) Isplatilac prihoda koji nisu navedeni u članu 5. zakona odnosno koji su isplaćeni iznad propisanih iznosa u članu 6. zakona, dužan je pri svakoj isplati obračunati, obustaviti i uplatiti akontaciju poreza.

(4) Lica iz stava (2) ovog člana dužna su Obrazac APR-1036dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Obrazac APR-1036 se dostavlja u slučaju kada prihod nije obuhvaćen čl. 10. i 12. zakona."

Pitam se da li oni imaju pravo retroaktivno primjenjivati ovaj pravilnik, ako sam dobro iscitao nema se pravo retroaktivno primjenjivati nova pravila?
vjesticanametli

#288 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Od pon. Pravna drzava hahahha
Piko18

#289 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Piko18 »

free_too wrote:Evo izgleda da su se sjetili napisati i pravni status za freelancing:

https://www.akta.ba/legislativa/praviln ... odak/89444

Član 8.

Iza člana 70a. dodaje se novi čl. 70b. koji glasi:

"Član 70b.

(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.

(2) Lica iz stava (1) ovog člana dužna su Obrazac AMS-1035 dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Uz Obrazac AMS-1035 se dostavlja i dokaz da je

plaćen porez na dohodak u inostranstvu u slučaju primjene člana 35. stav (5) zakona.

(3) Isplatilac prihoda koji nisu navedeni u članu 5. zakona odnosno koji su isplaćeni iznad propisanih iznosa u članu 6. zakona, dužan je pri svakoj isplati obračunati, obustaviti i uplatiti akontaciju poreza.

(4) Lica iz stava (2) ovog člana dužna su Obrazac APR-1036dostaviti u roku od pet dana nadležnoj jedinici Porezne uprave. Obrazac APR-1036 se dostavlja u slučaju kada prihod nije obuhvaćen čl. 10. i 12. zakona."

Pitam se da li oni imaju pravo retroaktivno primjenjivati ovaj pravilnik, ako sam dobro iscitao nema se pravo retroaktivno primjenjivati nova pravila?
Hahaha znaci cim legne lova od freelancinga trk u poreznu :D
vjesticanametli

#290 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Pa to hahhahah e da ne bi....budale
zetareticula

#291 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by zetareticula »

Radije cu švabi dati ako treba i 50% nego ovim uhljebskim govnarima pa bilo to i 1%, sjetim im se mame 23 :D
madner

#292 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Nije stvar izbora.
ExNihilo

#293 Re: Freelancing

Post by ExNihilo »

Image
Averus

#294 Re: Freelancing

Post by Averus »

Radim full time, ali pored toga radim i freelance.

Zanima me jedna stvar oko PayPal-a. Do sad sam koristio "normalni" račun i nisam imao problema.
Da li trebam u budućnosti račun prebaciti na business account ili mogu nastaviti koristiti kao i do sad?
Vidim često se po netu spominje blokada računa itd., pa me malo paranoja puca :D

EDIT:
Nađoh na netu odgovor, pa možda nekome bude korisno:
Može ostati normalni account. Business je za veće poslovne subjekte (firme, uglavnom) i jedina je razlika što omogućava istovremeno korištenje od strane više korisnika.
PeeJay

#295 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Averus wrote:Radim full time, ali pored toga radim i freelance.

Zanima me jedna stvar oko PayPal-a. Do sad sam koristio "normalni" račun i nisam imao problema.
Da li trebam u budućnosti račun prebaciti na business account ili mogu nastaviti koristiti kao i do sad?
Vidim često se po netu spominje blokada računa itd., pa me malo paranoja puca :D

EDIT:
Nađoh na netu odgovor, pa možda nekome bude korisno:
Može ostati normalni account. Business je za veće poslovne subjekte (firme, uglavnom) i jedina je razlika što omogućava istovremeno korištenje od strane više korisnika.
Koliko imas godisnjeg limita (za prilive) na normalnom PayPal accountu? Obicno se radi o vrlo malom limitu. Ja npr. imam default limit (mislim, da je 2.500 evra na godinu - nemoj me za rijec drzat, ali tu negdje) i brez dogovora sa PayPal-om o povisici income limita ne bi mogao (kad bi hteo) poslovat preko PayPal-a. Provjeri i kako je sa tim aspektom. :idea:
PeeJay

#296 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Koliko vas razumijem, vecina vas radi za strane firme? Kako to, da u BiH nema potrazivanja za ljudima sa idejama za rijesavanje nekih akutnih (strucno/tehnickih) problema?
Piko18

#297 Re: Freelancing

Post by Piko18 »

PeeJay wrote:Koliko vas razumijem, vecina vas radi za strane firme? Kako to, da u BiH nema potrazivanja za ljudima sa idejama za rijesavanje nekih akutnih (strucno/tehnickih) problema?
Mozda zato sto placaju mizerno u odnosu na strance, a vec kad imas citav svijet na raspolaganju zasto raditi sa nasim ljudima.
Radim ja i sa jednom domacom bankom, to mi je stalni klijent dok ostalo zavisi od ponude.
PeeJay

#298 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Piko18 wrote:
PeeJay wrote:Koliko vas razumijem, vecina vas radi za strane firme? Kako to, da u BiH nema potrazivanja za ljudima sa idejama za rijesavanje nekih akutnih (strucno/tehnickih) problema?
Mozda zato sto placaju mizerno u odnosu na strance, a vec kad imas citav svijet na raspolaganju zasto raditi sa nasim ljudima.
Radim ja i sa jednom domacom bankom, to mi je stalni klijent dok ostalo zavisi od ponude.
Nisam sasvim siguran, da razumijem. Ako govorimo, kako oni placajau, tad je rijec o prekariatu (raditi za nekoga pod njegovim uslovima, ali brez prava, koja poticu iz radnog odnosa). A ako govorimo o freelancingu, onda (naravno, uz aspekte trzista) freelancer postavlja uslove za sprovodjenje svoje ideje (free lancing - slobodno, t.j. nezavisno lansiranje - ideja odn. produkta na trziste) narucniku, koji je zainteresiran, da se ta ideja implementira kod njega. Ja imam u mislima freelancing, a ne prekariat.
Averus

#299 Re: Freelancing

Post by Averus »

@PJ Hvala :)

A po pitanju "domaćih" poslodavaca, meni ne bi bio problem raditi čak ni za znatno manje novca, da je odnos normalan.
Radim od svoje devete godine i imao sam iskustva sa dosta firmi, kao i mnoštvom vlasnika, direktora itd.

Radim full-time, ali mimo toga radim i freelancing čisto da ne živim od prvog do prvog u mjesecu, nego da imam zaradu i sa strane, da počastim sebe i ženu nekim putovanjem isl.

Generalno - da, naši plaćaju mizerno s obzirom koliko moja struka (IT) vrijedi, ali najgori je mentalitet... Ono "možel' kompenzacija" i "uhh, to ti mene hoćeš da zajebeš" kad mu kažeš sasvim korektnu (često i prenisku) cifru za ono što trebaš uraditi... To mi se freelancanjem za strance još nikad nije desilo.
PeeJay

#300 Re: Freelancing

Post by PeeJay »

Averus wrote:@PJ Hvala :)

A po pitanju "domaćih" poslodavaca, meni ne bi bio problem raditi čak ni za znatno manje novca, da je odnos normalan.
Radim od svoje devete godine i imao sam iskustva sa dosta firmi, kao i mnoštvom vlasnika, direktora itd.

Radim full-time, ali mimo toga radim i freelancing čisto da ne živim od prvog do prvog u mjesecu, nego da imam zaradu i sa strane, da počastim sebe i ženu nekim putovanjem isl.

Generalno - da, naši plaćaju mizerno s obzirom koliko moja struka (IT) vrijedi, ali najgori je mentalitet... Ono "možel' kompenzacija" i "uhh, to ti mene hoćeš da zajebeš" kad mu kažeš sasvim korektnu (često i prenisku) cifru za ono što trebaš uraditi... To mi se freelancanjem za strance još nikad nije desilo.
Meni je dosta interesantno, kako djecki uopste uspijete da odradite posao i pokrivate sve potrebne troskove. Ako uzmem zadnji primjer, gdje sam radio izdaju servisnih naloga (na JIT linijskoj produkciji)...

Imamo Laptop.........................................1.500 EUR
Imamo VMWare Workstation........................ 200 EUR
Imamo Windows 7 (u VM) ........................... 120 EUR
Imamo Windows 2012 Server (u VM) ............. 500 EUR
Imamo Embarcadero RAD Studio .................. 1.800 EUR
Visual Studio 2010 Professional (brez MSDN).... 650 EUR
Visual Studio 2015 Community (brez MSDN)..... 0 EUR
DevExpress (za VS) ................................ 1.800 EUR
DevExpress (za E. RAD Studio) .................. 1.300 EUR
Office 2010 Professional ......................... 650 EUR
Office 2013 Professional ......................... 450 EUR
Office 2016 Professional ......................... 120 EUR (godisnja subskripcija)
Ostale sitnice za ostale radnje (ScreenShot manager, Project, Visio, ...)

Znaci samo Laptop sa licencijama me kosta ca. 10.000 EUR (znacu 20.000 BAM) godisnje. To je oko 7,50 evra (15 BAM) na svaki efektivan sat (znaci sat, koji mogu prodat). Hotelska soba me kosta u rangu 65 evra na noc (u prosjeku). U BiH je ta cifra, koliko sam upoznat, niza, tamo od 20 do 50 BAM na noc. Znaci kod mene je to oko 250 evra a u bih recimo oko 150 BAM na tjedan. To je dodatnih 6 evra (odnosno 4 BAM) na sat. Znaci za pokrivane troskova izvan domace lokacije, na sat nam samo alatke, smjestaj i osnovna oskrba uzme oko 15 evra meni (odnosno nekih 22 BAM u BiH). Sad treba zaradit neku platu. Ja zaradjujem negde oko 3,2 prosjecne njemacke plate na netto strani. U BiH je to znaci oko 2.500 BAM netto, odnosno 30.000 na godinu netto. To je jos oko 22 BAM po obracunskom satu. To sve skupa iznosi oko 44 BAM po satu.

Dodajmo jos troskove kancelarije, dva servera, koja mi teku u pozadini, troskove "cluda", telefon, voznju (kod mene oko 2.000 evra godisnje, kod vas vjerojatno malo manje)... Ocijenimo to sve ukupno kod vas jos na nekih 4.000 BAM godisnje i vec smo na 47 BAM "troska" po satu. Za primjer... moja produkcijski trosak satnice iznosi oko 54 evra. Ako uzmemo, da naplacujem izmedju 65 i 85 evra po satu (all inclusive), znaci vi bi trebali naplacivat oko 70 BAM po satu, da se mozete igrat frilensere (sto nije isto, kao biti prekarni radnik).

Moze li to ekonomija u BiH da podnese? Mislim ovako, sasvim pragmaticno pitanje.... brez cinizma.
Post Reply