Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kica

#2176 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

SBB će predložiti zakonska rješenja da se uplate bh. građana iz inozemstva prestanu oporezivati

Povodom odluka da se imaju oporezivati uplate bh. građana iz dijaspore upućene njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini, odnosno i zarade freelancera koje se ostvaruju u inozemstvu, SBB saopćava da se mora napraviti porezni ambijent u kojem će država dobiti svoj dio.
Ali to ne može značiti ekonomsko uništavanje ionako siromašnih porodica ili ljudi koji pokušavaju da zarade novac u inozemstvu jer u svojoj zemlji godinama ne mogu dobiti posao.

SBB će se čvrsto zalagati da se usvoje zakonska rješenja gdje će se poreski osloboditi uplate koje se iz inozemstva šalju našim građanima.
Svaka državna vlast treba cijeniti patriotske, obiteljske i humane finansijske napore svojih građana u inozemstvu. Oni novac stečen svojim teškim radom, koji je već oporezovan u zemljama gdje žive, patriotski šalju u svoju domovinu BiH i u iznosu većem od 2,5 milijardi KM. Time pomažu povećanju potrošnje, a to znači i čuvanju postojećih i otvaranju toliko željenih novih radnih mjesta.

Zbog toga tih 50.000 ljudi zaslužuje sve moguće olakšice, a ne finansijske terete. To će na kraju platiti svi građani BiH kroz smanjenje životnog standarda

https://avaz.ba/vijesti/bih/400295/sbb- ... porezivati
glockov kolac

#2177 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

Treba pitati HDZ hoće li se oporezovati pomoć hrvatskom narodu u BiH od Hrvatske?
neon-x

#2178 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Rimes87 wrote:Samo da vas informišem da je neko napravio i ovo: https://www.change.org/p/svi-freelancer ... er-a-u-bih. Ne morate se slagati s nekim od navedenih stvari, ali suština ovoga je da se nađe neka kritična masa koja bi mogla pokrenuti nešto.
Ovo je na nivou teta iz PU koje su im 2015. i 2016. rekle da nemaju blage veze. Mora to puno smislenije i pismenije.

Evo SDP organizira okrugli sto u kojem ce ucestvovati ljudi koje se razumiju u problematiku. Bice sigurno donoseni neki zakljucci po kojima se onda mogu formirati legitimniji zahtjevi i sa njima ici jednoobrazno u peticije, proglase i sl.. Ovo peticiju iznad poptpisivati je cisti autogol.
kica

#2179 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

glockov kolac wrote:Treba pitati HDZ hoće li se oporezovati pomoć hrvatskom narodu u BiH od Hrvatske?
HDZ je krivac glavni, kao sto vidite ovo napada 90% znate vec koga ja nisam zatrovan po tom eko je ko je vjere, ali samo malo promislite i sve je jeasno, a sve radi kladionica !

http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html
Broj 05-02-112/18-2

Aprila 2018. godine

Sarajevo

Ministrica

Jelka Milićević, s. r.

Masovno im saljite emailove.
DexterTZ

#2180 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

kica wrote:
glockov kolac wrote:Treba pitati HDZ hoće li se oporezovati pomoć hrvatskom narodu u BiH od Hrvatske?
HDZ je krivac glavni, kao sto vidite ovo napada 90% znate vec koga ja nisam zatrovan po tom eko je ko je vjere, ali samo malo promislite i sve je jeasno, a sve radi kladionica !

Broj 05-02-112/18-2

Aprila 2018. godine

Sarajevo

Ministrica

Jelka Milićević, s. r.

Ovo je udruženi poduhvat HDZ i SDA.. Ministrica je donijela pravilnik ali SDA Šerif Isović provodi represiju.
kica

#2181 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

DexterTZ wrote:
kica wrote:

Broj 05-02-112/18-2

Aprila 2018. godine

Sarajevo

Ministrica

Jelka Milićević, s. r.

Ovo je udruženi poduhvat HDZ i SDA.. Ministrica je donijela pravilnik ali SDA Šerif Isović provodi represiju.
Dobio sam obavijest da su SVI U SDA upoznati i da hoce da se oblast regulise !!!! (za par dana ce biti obavjestenje) (INFORMACIJA 100% TACNA IZ GRUPE NA FB)

u DOMU NARODA IH RUSI HDZ - ZATO HDZ MORA DA SAZNA DA I "NJIHOVI" IMAJU ISTI PROBLEM JER ONI KONTAJU DA SU SVI IMUNI CIM SE NJIH NE DIRA.

Pucaju se preko nas' na kladionicama se godisnje gubi 200 miliona KM niko im nista ne moze.

Sve da se slomi na freelencerima, i na socijalnim slucajevima.
Last edited by kica on 26/07/2018 18:31, edited 1 time in total.
glockov kolac

#2182 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by glockov kolac »

Zato kažem, treba oporezovati pomoć HDZ-a RH hrvatskom narodu u BiH, pa da vidiš kako će se stvar brzo rješiti. Jel to donacija/uplata iz vana? Jeste... hvala i doviđenja (ja kao poreznik amater :oops: )
vjesticanametli

#2183 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

glockov kolac wrote:Zato kažem, treba oporezovati pomoć HDZ-a RH hrvatskom narodu u BiH, pa da vidiš kako će se stvar brzo rješiti. Jel to donacija/uplata iz vana? Jeste... hvala i doviđenja (ja kao poreznik amater :oops: )
:thumbup:
kica

#2184 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

vjesticanametli wrote:
glockov kolac wrote:Zato kažem, treba oporezovati pomoć HDZ-a RH hrvatskom narodu u BiH, pa da vidiš kako će se stvar brzo rješiti. Jel to donacija/uplata iz vana? Jeste... hvala i doviđenja (ja kao poreznik amater :oops: )
:thumbup:
Al vrh HDZ-a zanima samo kladionica, jer od nje imaju 100tinjak miliona KM da koriste kako hoce.

Zaboli njih za "hrvatima"
victom

#2185 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

koji je email od Jelke , da i ja jedan pošaljem
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
Rimes87

#2186 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

neon-x wrote:
Rimes87 wrote:Samo da vas informišem da je neko napravio i ovo: https://www.change.org/p/svi-freelancer ... er-a-u-bih. Ne morate se slagati s nekim od navedenih stvari, ali suština ovoga je da se nađe neka kritična masa koja bi mogla pokrenuti nešto.
Ovo je na nivou teta iz PU koje su im 2015. i 2016. rekle da nemaju blage veze. Mora to puno smislenije i pismenije.

Evo SDP organizira okrugli sto u kojem ce ucestvovati ljudi koje se razumiju u problematiku. Bice sigurno donoseni neki zakljucci po kojima se onda mogu formirati legitimniji zahtjevi i sa njima ici jednoobrazno u peticije, proglase i sl.. Ovo peticiju iznad poptpisivati je cisti autogol.
Ti znaš da se nas dvojica u principu u većini stvari slažemo, ali ja smatram da za bilo koje promjene je potrebna kritična masa. Slažem se da ovo mora bolje i pismenije, ali je ovo za sada jedina stvar u kojoj mogu učestvovati gotovo pa svi freelanceri.
victom

#2187 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

ma ništa peticija. oni to ne kontaju.

oni tek počnu razmišljat kad im email sanduče bude zatrpano.
Šaljit svaki dan po par mailova sa raznim accounta na razne adresa, i na pomoćnike, i na info mail. sve.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
DexterTZ

#2188 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

victom wrote:koji je email od Jelke , da i ja jedan pošaljem
Imas na stranici ministarstva finansija sve email adrese
kica

#2189 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

[email protected]; [email protected].
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2190 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Hahahahahaha vidi internet ratnika. Smatra da će neko pročitati mail, a još gore, uraditi nešto po pitanju tog mala. Malo mrdnuti guzicu, izdvojiti nesto keša otići do advokata. Cuj šalju mailove hahaha
sandra01

#2191 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

redhat wrote:
NikolaKZ91 wrote:
sandra01 wrote:Evo malo i pravnog aspekta o ovom pokusaju pljacke gradjana BiH:
Zakon samo daje upućujuću normu, a podzakonskim aktom se ta norma razrađuje, uslovi i ostalo. Ako nakon usvajanja Zakona o oporezivanju 2009. nisu doneseni podzakonski akti - zakon je neprovodiv u praksi. On je samo teorija. Fikcija. Želja. Zamisao.

Dakle važni su podzakonski akti koji definišu, određuju na koji način se taj porez ubire. Ako njih nema - onda nema ni poreza. A izgleda da ih nije bilo čim niko iz Porezne uprave nije znao uputiti freelancer-e kako i na koji način da uplate porez. Tek prije neki dan su se sjetili kako.

Pitanje je, dakle: da li su i kada su doneseni ti podzakonski akti?

Ako su doneseni npr. prošlog mjeseca, onda zakon u najmanju ruku važi od prošlog mjeseca, a ne od 2009. Mada ni to ne pije vode jer se podzakonski akti moraju donjeti najkasnije 60 dana od usvajanja zakona inače sve pada u vodu.
U potpunosti se slazem s tobom. Ovo je ipak specificna oblast i na nju se ne mogu primjenjivati odredbe kao za ostala zanimanja tipa sportista, umjetnik i sl.
Podzakonski akti doneseni 2009. godine. Novim pravilnikom propisala se obaveza mjesecnog podnosenja. Do tada ljudi prijavljivali ili kroz godisnju prijavu ili kao ugovor o djelu. Helem da neduzim, sve je po zakonu :D Znam dosta ljudi koji su redovno placali porez i 4% doprinosa jos od 2009. godine na prihode iz inostranstva. Znam i neke koji nisu jer nisu htjeli jer su mislili da nece ni morati. Mene vise fascinira da se ovde neko cudi nakon 10 godina i pita, pa kako, nama niko nista nije rekao. Aha.

Daj link ili dokument tog podzakonskog akta iz 2009.
Nemoguce da ih niko ne moze naci a ti eto znas da postoji.Daj ga ovde da ga vidimo.
Ili postoji ili je nevidljiv kao i Fadilov autoput :D
sandra01

#2192 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

victom

#2193 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

un1ted wrote:Hahahahahaha vidi internet ratnika. Smatra da će neko pročitati mail, a još gore, uraditi nešto po pitanju tog mala. Malo mrdnuti guzicu, izdvojiti nesto keša otići do advokata. Cuj šalju mailove hahaha
to su govorili i kad su uveli špediciju na pošiljke iz inostrnasta, pa smo uspjeli to promjeniti.

Isto su neki govorili: "ta će te vi, internet ratnici, ko da oni čitaju mailove"

Međutim, ja sam se silom prilika telefonski čuo sa radnicom iz UIO-a , koja je vidno uzbuđeno rekla,
da je dobila ujutro 60 mailova, i da je ne zna gdje udara i da će se žaliti šefu (u tom kontekstu).
Znači svaki protest ostavlja trag, bio to email, upit u parlamentu, tv kuća, youtube ili priča sa komšijom.
Ja licno sam dao izjavu za 3 TV kuće, jer mi je baterija bila na carini zaglavila.

Najgore se pomiriti sa lošim, bez ispaljenog metka.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 4 times in total.
victom

#2194 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

kica wrote:

[email protected]; [email protected]...
napisaću joj sutra. nemam tretnutno inspiraciju.
kica

#2195 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

@victom, ne obaziri se na takve'
TheHound

#2196 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:47, edited 1 time in total.
phillie

#2197 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by phillie »

Samo da se upisem...

Ocito je da ovo nije vezano samo za freelancer-e, jer u jednom clanku od prije neki dan: prvo je pocela prica o oporezivanju freelancera koji primaju 10.000 KM i vise u toku godine. Pa su detektovali 843 takva slucaja. U istom clanku se onda provlaci prica da se sve uplate izvana moraju i trebaju oporezovati. Dakle i freelancer od 10.000 KM i freelancer od 1000 KM prihoda, i penzioner koji prezivljava od donacije izvana, i bilo koje druge osobe koje primaju novac izvana. Licno sam misljenja da je do vlasti dosla informacija da je dijaspora u 2017 u Bosnu i Hercegovinu poslala 2,5 milijardi KM. 10% bi bilo 250 miliona KM. Tako da vjerujem da je njima bas zivo jebe sta "cvikerasi" kuckaju i preko PP to naplacuju. Njima je zinula guzica na milijarde.

Znaci li to da ce sad sve transakcije putem npr Western Uniona ili ako imam Payoneer karticu, i podignem kes na nasem bankomatu da li i to racunaju kao priliv sredstava iz inostranstva?
redhat

#2198 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by redhat »

@sandra01:

Pravilnik Zakona o porezu na dohodak. Samo ga ukucaj na google. Imao do sada 5 ili 6 dopuna.
redhat

#2199 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by redhat »

PeroVelikiZdero wrote:
redhat wrote:
Podzakonski akti doneseni 2009. godine. Novim pravilnikom propisala se obaveza mjesecnog podnosenja. Do tada ljudi prijavljivali ili kroz godisnju prijavu ili kao ugovor o djelu. Helem da neduzim, sve je po zakonu :D Znam dosta ljudi koji su redovno placali porez i 4% doprinosa jos od 2009. godine na prihode iz inostranstva. Znam i neke koji nisu jer nisu htjeli jer su mislili da nece ni morati. Mene vise fascinira da se ovde neko cudi nakon 10 godina i pita, pa kako, nama niko nista nije rekao. Aha.
A sta imas reci na mene jos mnoge koji su htjeli platiti porez, pokusali otvorti obrt da im se priznaju rashodi ali ne, nisu mogli jer nasa drzava ne omogucaava otvaranje obrta koji moze prodavati proizvode preko interneta?
U svim drzavama u okruzenju je to regulirano, ali u nas ne.
Sta bi ti da si na mom mjestu, ne daju ti da legalno radis iako zelis?
Ti nisi free lancer, nego trgovac.
kica

#2200 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

@redhat trgovce su stavili u "freelancing"
Post Reply