Freelancing....all about
Moderator: anex
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1101 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa u pozivu nema ni 4%, a zapravo ima. Ja ću uzeti advokata kada dođe plava koverta i gotovo. 
-
super_bayern
#1102 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo da upozorim i tebe i sve ostale "poštene" koji planiraju da plate od 2015 pa naovamo ono što su "dužni", prema riječima knjigovođe s kojim sam razgovarao na ovu temu: ZAKON VRIJEDI OD ONOG DANA KAD JE DONESEN, RETROAKTIVNO SE ZAKONI NE MOGU PRIMJENJIVATI, TAKO DA BUDITE SIGURNI DA DRŽAVA VAŠE BANKOVNE PODATKE I UPLATE MOŽE I HOĆE TERETITI ZA OVAJ POREZ OD DANA KAD JE POTPISAN I NIKAKO PRIJE TOG DANA. NE NASJEDAJTE NA OVO "POZIVAMO DA PRIJAVITE TE I TE PRIHODE OD 2015 ... "Floyd_666 wrote:prelivoda wrote:Ja iz licnog iskustva znam da nije tako jer mi je administracija sajta na kom radim naglasila da moram ugovore o povjerljivosti i prebacivanja intelektualne svojine (ako se to tako prevodi na nas jezik) potpisati fizicki i rijesiti sa klijentima. Cak su mi rekli da su sami svjesni pravne bezvrijednosti tih uslova koristenja. Ali ne bih stvarno o tome sada, americki zakoni i pravila su samo slag na ovu nasu poresku tortu.Floyd_666 wrote:
Ljudi imaju pisani trag na serverima. U USA je to praktičnije riješeno. Ne znam da li si ikada kupio neku originalnu licencu od Microsofta, i kad hoćeš da otpakuješ CD, na naljepnici piše "Otvarenjem ovog pakovanja, slažeš se uslovima korištenja bla, bla". Čim si otvorio CD sklopio si ugovor i moraš ga poštovoati i ako nisi nikad ni vidio ni čuo nikoga iz Microsofta.
Na platformi na kojoj radiš sigurno ima negdje obavijest o porezima.
Porez u inostranstvu vjeroatno nije plaćen, a ako jeste morao bi tražiti dokaz sa platforme, koji bi trebao predočiti poreskoj.
Negdje na ovoj temi je neko objašnjavao da se čak i usmena pogodba ili dogovor smatra jednom vrstom ugovora, kao kad recimo zidar treba da ti radi fasadu, pa se rukujete
U principu bih ja trebao na obrascu navesti 0 KM za porez placen u inostranstvu i to je to? Jos jedna stvar me buni, a to su ovi datumi isplate. Htio bih platit sve u jednom cugu, od 2015. naovamo, pa sam u nedoumici kako da to popunim, a da se ne zavade pogresno.
- SpecialOffer
#1103 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ali zakon vjerovatno postoji vec koliko dugo samo sto ga nisu provodili, a ako je tako znaci da nije retroaktivno. Neka me neko ispravi ako grijesim?
-
bosanka hercegovic
#1104 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Licni odbitak imaocq porezne kartice nije isto sto i priznavanje 20% rashoda po ugovoru od djeluRimes87 wrote:Druže, stoji u onom istom u kojem stoji da moraju platiti 10%. Odi na javni poziv i pročitaj ga još jednom. Kaže, citiram: 'bez prava na lični odbitak'.NikolaKZ91 wrote:Nzm ako neko eto moze da nadje taj clan u koje pise da lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva nemaju pravo na licni odbitak.
-
NikolaKZ91
#1105 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako je frilensing ugovor o djelu???bosanka hercegovic wrote:Licni odbitak imaocq porezne kartice nije isto sto i priznavanje 20% rashoda po ugovoru od djeluRimes87 wrote:Druže, stoji u onom istom u kojem stoji da moraju platiti 10%. Odi na javni poziv i pročitaj ga još jednom. Kaže, citiram: 'bez prava na lični odbitak'.NikolaKZ91 wrote:Nzm ako neko eto moze da nadje taj clan u koje pise da lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva nemaju pravo na licni odbitak.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1106 Re: Porez na dohodak na freelancing?
1.4. je valjda eksplicitno promijenjeno nešto zbog freelancera. Mada za ovo sve treba potražiti pravnu pomoć, na forumu em ima previše zlonamjernih em slabo ko zna bilo šta o ovomeSpecialOffer wrote:Ali zakon vjerovatno postoji vec koliko dugo samo sto ga nisu provodili, a ako je tako znaci da nije retroaktivno. Neka me neko ispravi ako grijesim?
-
Floyd_666
#1107 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Aman covjece, zakon o porezu na dohodak je uvijek bio tu, nije to nista novo. Vidis da ima ljudi koji su placali taj porez uz manje komplikacije, ali sad imas obrazac namijenjen maksuz freelancerima. Moras platit porez drzavi svugdje. Srecom u ovoj nasoj smetljarskoj drzavi nije visok. Svaba bi mi kozu odero.
Sto se tice ovog odbitka, u zakonu o porezu na dohodak se u svim clanovima spominje "Rezidentnim poreznim obveznicima...". Jos uvijek nisam uspio naci clan u kome se izricito oduzima pravo odibtka nama koji primamo novac iz inostranstva. Mislim da se to moze dobro iskoristiti jer sve sto nije striktno definisano zakonom je manje-vise propust.
Sto se tice ovog odbitka, u zakonu o porezu na dohodak se u svim clanovima spominje "Rezidentnim poreznim obveznicima...". Jos uvijek nisam uspio naci clan u kome se izricito oduzima pravo odibtka nama koji primamo novac iz inostranstva. Mislim da se to moze dobro iskoristiti jer sve sto nije striktno definisano zakonom je manje-vise propust.
-
bosanka hercegovic
#1108 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vazeci porez na dohodak u FBiH je na snazi od 2009. godine i on je uopsten, pa se Pravilnicima uredjuje kako se Zakon primjenjuje....pitanje freelancera nije bilo uredjeno od 20. aprila ove godine, pitanje drzavljana koji rade fizickk u inostranstbj i oporezivanje njihovog dohotka je od pocetka savrseno jasno pojasnjeno....ako ti tamo poslodavac uplacuje porez na dohodak ovamo uz godisnju poreznu prijavu prikacis potvrdu da ti je placen dohodak, nema duplog oporezivanja...i nikom nistasuper_bayern wrote:Floyd_666 wrote:prelivoda wrote: Samo da upozorim i tebe i sve ostale "poštene" koji planiraju da plate od 2015 pa naovamo ono što su "dužni", prema riječima knjigovođe s kojim sam razgovarao na ovu temu: ZAKON VRIJEDI OD ONOG DANA KAD JE DONESEN, RETROAKTIVNO SE ZAKONI NE MOGU PRIMJENJIVATI, TAKO DA BUDITE SIGURNI DA DRŽAVA VAŠE BANKOVNE PODATKE I UPLATE MOŽE I HOĆE TERETITI ZA OVAJ POREZ OD DANA KAD JE POTPISAN I NIKAKO PRIJE TOG DANA. NE NASJEDAJTE NA OVO "POZIVAMO DA PRIJAVITE TE I TE PRIHODE OD 2015 ... "
-
bosanka hercegovic
#1109 Re: Porez na dohodak na freelancing?
[/quote]
Ako je frilensing ugovor o djelu???[/quote]
Tako porezna sad freelancera trpa u kategoriju ugovora o djelu za ino narucioca, jer nemaju alternativu dok se novi zakon koji je u pripremi ne usvoji...nemaju gdje u neku drugu grupu obveznika ih strpati, ugovor o djelu im nekako najslicniji
Ako je frilensing ugovor o djelu???[/quote]
Tako porezna sad freelancera trpa u kategoriju ugovora o djelu za ino narucioca, jer nemaju alternativu dok se novi zakon koji je u pripremi ne usvoji...nemaju gdje u neku drugu grupu obveznika ih strpati, ugovor o djelu im nekako najslicniji
-
bosanka hercegovic
#1110 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Taj lik nije procitao zakonbronhy wrote:Freelanceri nemaju pravo na neoporezivi dio prihoda. Danas je to neki lik iz PU potvrdio.
- kica
#1111 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako je 10.000,00KM prihoda po banci godisnje, ja nisam duzan nista platit, jer nemam te prihode.bronhy wrote:Sad je bio razgovor na TV-u sa nekim iz PU. I ovaj novinar kaže da su banke dostavile spiskove svih onih sa preko 10.000 KM prihoda( ne znam da li je to ukupno za 3 godine ili za svaku godinu pojedinačno) i da je kazna za one koji se ne odazovu 500 KM.free_too wrote:Na osnovu cega to zakljucujes, po mojim saznanjima je dosta random, znam covjeka koji duguje preko 10k bio je pozvan, i covjek koji je dugovao 25eura (spominjao sam to).bronhy wrote:Ipak je onaj forumaš bio u pravu da će prvo provjeravati ove sa 10.000 KM ostvarenih prihoda
To bi bilo perfektno
- SpecialOffer
#1112 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znaci zakon postoji vec dugo vremena, jedino ostaje ostaje ta uredba od tih 20% koja bi se mozda mogla oboriti ako se ko malo bolje konta u pravo i zakone neka napise svoje misljenje.Velkoski wrote:1.4. je valjda eksplicitno promijenjeno nešto zbog freelancera. Mada za ovo sve treba potražiti pravnu pomoć, na forumu em ima previše zlonamjernih em slabo ko zna bilo šta o ovomeSpecialOffer wrote:Ali zakon vjerovatno postoji vec koliko dugo samo sto ga nisu provodili, a ako je tako znaci da nije retroaktivno. Neka me neko ispravi ako grijesim?
Mada mislim da ima je sad ovo samo uvod da nas ubace u sistem prije novog zakona gdje ce da nas gule. Znaci da nas imaju u evidenciji i da nas lakse mogu pratiti i onda guljenje sa novim zakonom.
Ali ako ga usvoje ja istog trenutka idem u RS dok i tamo ne povecaju pa onda kud koji mili moji
- SpecialOffer
#1113 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa perfektno tebi, neka stave 1.000.000 da i meni bude perfektokica wrote:
Ako je 10.000,00KM prihoda po banci godisnje, ja nisam duzan nista platit, jer nemam te prihode.
To bi bilo perfektno
- kica
#1114 Re: Porez na dohodak na freelancing?
hahahhahhahahSpecialOffer wrote:Pa perfektno tebi, neka stave 1.000.000 da i meni bude perfektokica wrote:
Ako je 10.000,00KM prihoda po banci godisnje, ja nisam duzan nista platit, jer nemam te prihode.
To bi bilo perfektno
pa covjece sta je problem, otvori u 15 banki, pa prati da bude do 9.900 KM
Il meni prebaci posla
- SpecialOffer
#1115 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa otvori 1000 racuna kad preko JMBG mogu naci sve tvoje racune, pa da je to tako otvori razlicitim bankama racune i rijesio si problem to bi bio raj na zemljikica wrote:hahahhahhahahSpecialOffer wrote:Pa perfektno tebi, neka stave 1.000.000 da i meni bude perfektokica wrote:
To bi bilo perfektno
pa covjece sta je problem, otvori u 15 banki, pa prati da bude do 9.900 KM![]()
![]()
![]()
Il meni prebaci posla
-
NikolaKZ91
#1116 Re: Porez na dohodak na freelancing?
. Ja sam pomjesao licni odbitak i to 20%. Licni odbitak je ono 3600 godisnje i pise da rezidentni porezni obveznici imaju pravo na to. A frilenser je valjda vanzemaljac pa nema pravo na to.bosanka hercegovic wrote:Taj lik nije procitao zakonbronhy wrote:Freelanceri nemaju pravo na neoporezivi dio prihoda. Danas je to neki lik iz PU potvrdio.
- kica
#1117 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ha ha ha ma zezam se.
Ja mislim da je najbolje da naprave kvalitetan zakon i to regulisu fino za naredni period kako treba.
Ja cu placat bez obzira sto imam manje od 10k godisnje.
Ja mislim da je najbolje da naprave kvalitetan zakon i to regulisu fino za naredni period kako treba.
Ja cu placat bez obzira sto imam manje od 10k godisnje.
- vjesticanametli
#1118 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A gdje pise to godisnje za 10 milja
-
Floyd_666
#1119 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne pise nigdje nego je poreska navodno trazila od banaka da dostave sve racune koji su ostvarili godisnji promet veci od 10 milja. Navodno.vjesticanametli wrote:A gdje pise to godisnje za 10 milja
-
NikolaKZ91
#1120 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Godisnji ili za 3 godine?Floyd_666 wrote:Ne pise nigdje nego je poreska navodno trazila od banaka da dostave sve racune koji su ostvarili godisnji promet veci od 10 milja. Navodno.vjesticanametli wrote:A gdje pise to godisnje za 10 milja
- kica
#1121 Re: Porez na dohodak na freelancing?
po mom misljenju smjesno bi bilo da je za 3 godine tako malo prometa.
99% godisnje.
99% godisnje.
- bronhy
#1122 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Svi trebaju platiti porez, pa makar i na 1KM. Samo je stvar u tome što PU vjerovatno nema vremena i resurse da prati sve građane pa su tražili od banaka da im dostave samo imena onih koji su ostvarili 10.000 KM prihoda.kica wrote: Ako je 10.000,00KM prihoda po banci godisnje, ja nisam duzan nista platit, jer nemam te prihode.
To bi bilo perfektno
I rekli su da idu od onih najvećih dužnika prema ovim sitnijim ribama i da će svi doći na red.
-
Floyd_666
#1123 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moja pretpostavka je godisnje jer 10k za 3 godine obuhvata puno veci broj ljudi za koje oni nemaju dovoljno resursa i kapaciteta. Ako je 10k za 3 godine, onda sam ga naj***NikolaKZ91 wrote:Godisnji ili za 3 godine?Floyd_666 wrote:Ne pise nigdje nego je poreska navodno trazila od banaka da dostave sve racune koji su ostvarili godisnji promet veci od 10 milja. Navodno.vjesticanametli wrote:A gdje pise to godisnje za 10 milja
-
bosanka hercegovic
#1124 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Po meni ovaj poziv sluzbenika iz porezne da se porez prijavi i plati pocev od 2015.godine je za krivicnog djela, jer porez na dohodak se ponosi po zakonu do 31.03 tekuce godine za prethodnu godinu, i ta odredba je sankcionisana po Zakonu o poreznoj upravi. Nadalje, ako su iz porezne javno izjavili da ih zanimaju samo ovi sa preko 10.000 KM, to je opet krsenje Zakona i diakriminacija gradjana, jer zakon mora biti transparentan za sve, ako nece preceljati svaki primitak iz inostranstva pocev od 2015. ne trebaju ni ulaziti u tu proceduru jer krse Ustav koji garantuje jednak tretman svih gradjana pred zakonomNikolaKZ91 wrote:Godisnji ili za 3 godine?Floyd_666 wrote:Ne pise nigdje nego je poreska navodno trazila od banaka da dostave sve racune koji su ostvarili godisnji promet veci od 10 milja. Navodno.vjesticanametli wrote:A gdje pise to godisnje za 10 milja
- kica
#1125 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Neka stave porez na 0.1 KM zaradu po godini, samo neka kazu 6 mjeseci ranije da se svi pripremimo.bronhy wrote:Svi trebaju platiti porez, pa makar i na 1KM. Samo je stvar u tome što PU vjerovatno nema vremena i resurse da prati sve građane pa su tražili od banaka da im dostave samo imena onih koji su ostvarili 10.000 KM prihoda.kica wrote: Ako je 10.000,00KM prihoda po banci godisnje, ja nisam duzan nista platit, jer nemam te prihode.
To bi bilo perfektnoVjerovatno su proizvoljno postavili tu granicu.
I rekli su da idu od onih najvećih dužnika prema ovim sitnijim ribama i da će svi doći na red.
Neka stave akcize 5 KM na kutiju cigara, i 4 km da ide na zdravstvo, 1 km na puteve.
Neka dignu jos cijenu akciza na gorivo i sve uloze u ceste.
I neka stomatolog ili doktor izdaju fiskalne racune, kao i svi kafici u BiH, restorani u BiH, i svi drugi.
neka se kroz carinu ne moze proci sa 10t tekstila za 1000 KM
neka se iskljuci gotov novac, i bude samo elektronski.
Nemam nista protiv.