Pozdrav,
Nasao sam klijenta koji bi mi mejsecno uplacivao preko 50000 godisnje da za njega programiram jedan software odnosno bio bi kao obrt u sustavu PDV-a. S obzirom da je klijent firma ocekuje da mu ispostavim racun na osnovu kojega bi mi mogao uplatiti pare i uplatu pravdati.
Kako bi to uradio moram registrovati doo ili obrt. Obrt mi zvuci logican ali cuo sam da obracunaju puno poreza za dolazak do gotovine.
Zna li mi iko reci koliko bi efektivno dobio gotovine nakon odbitka svih poreza?
- Cijena ino transakcije u banci
- Konverzija valute
- Porez na dobit
- PDV jer je preko 50000 godisnje
- i neki porez koji se placa prilikom dizanja para sa racuna obrta ?
Cuo sam i nesto da su prije koji mjesec nesto mijenjali da sevise ne mogu dignuti pare direkt sa racuna te da se ne mogu lagano pravdati materijalni troskovi?
Freelance programer - Obrt
Moderator: anex
- apsidejzi
#2 Re: Freelance programer - Obrt
Nemam iskustva vlastitim biznisom ali znam da ako hoces izvuci gotovinu oderacete kao jarca. Ako ces pak "re-investirati" to sto naplatis onda imas pravo na odbijanje poreza. Kupis sebi mocan kompjuter i prikazes kao firminu aktivu. Vjerovatno mozes i automobil prikazati... Sve zavisi za sta ti trebaju te pare. Ako ces ih trositi na nesto sto bi se moglo poistovjetiti sa biznisom i opravdati istim, onda je vjerovatno bolje kupiti to preko tvoje firme. Nisam ti nesto konkretno u brojkama pomogao, ali eto... cisto da uzmes u obzir ako ranije vec nisi 
-
Bolonjac
#3 Re: Freelance programer - Obrt
Naisao sam na zanimljiv clanak
http://chronos.ba/2013/03/porez-0-km-je-moguca-misija/
http://chronos.ba/2013/03/porez-0-km-je-moguca-misija/
-
Ci-Nick
#4 Re: Freelance programer - Obrt
Znaš kako pitanje zvuči:
"Koliko ću platiti poreza ako dobijem milion maraka na lotu" ?
Jebo porez, da je dobiti ili u tvom slučaju zaraditi.
Izvoz roba i usluga je stimulativan.
Ne obračunava se i ne naplaćuje PDV.
Konverzija je oko 0,20 %, trošak transakcije je sića.
Sve ukupno će to sa vođenjem računa biti daleko ispod 1%.
Što se poreza na dobit tiče ne znam, on je 10% ali je za izvoznike bio 0%.
Tako da te ne trebaju brinuti troškovi nego samo prihodi.
-
Bolonjac
#5 Re: Freelance programer - Obrt
Jel isto i za Obrt mislim za izvoz ? I cuo sam da bi se ovo moglo promijeniti u februaru tj promjene zakona koje premijer Novalic gura?Ci-Nick wrote:Znaš kako pitanje zvuči:
-
Ci-Nick
#6 Re: Freelance programer - Obrt
Nemam iskustva sa obrtom,... obrt = fizičko lice,..... d.o.o. = pravno lice. Velika je prednost imati d.o.o. po mnogim pitanjima, od tretmana banaka, prikupljanja dozvola, odgovornosti, plaćanja i naplate, mogućnosti proširenja djelatnosti,.... Ne treba izbjegavati registraciju d.o.o. ako je posao siguran.Bolonjac wrote:Jel isto i za Obrt mislim za izvoz ? I cuo sam da bi se ovo moglo promijeniti u februaru tj promjene zakona koje premijer Novalic gura?Ci-Nick wrote:Znaš kako pitanje zvuči:
Raspitaš se o nekom pouzdanom računovođi i on će ti istražiti i pojasniti sve o razlikama između d.o.o. i obrta i o fiksnim i variabilnim troškovima.
-
prog321
#7 Re: Freelance programer - Obrt
Kakav ba D.o.o ?
Navlacite ga na bespotrebne dodatne troskove. Nece on nista izvoziti osim znanja.
Najpametnije bi mu bilo da pogleda registraciju firme na Keyman ostrvima ili nekim drugim poreznim rajevima.
Navlacite ga na bespotrebne dodatne troskove. Nece on nista izvoziti osim znanja.
Najpametnije bi mu bilo da pogleda registraciju firme na Keyman ostrvima ili nekim drugim poreznim rajevima.
- jalijas74
#8 Re: Freelance programer - Obrt
Moras se svakako savjetovati u nekoj agenciji za knjigovodstvo.
- moras imati agenciju koja te vodi (ako nadjes pravu ona ce te voditi i kroz postupak registracije, sud i ta sranja)
ovdje dobro pazi pri izboru nemoj d abude zajebo me knjigovodja.
- moras imati fiskalni uredja za evidenciju prometa (kupiti ga i pronaci odgovarajuci servis za odrzavanje)
- ako mislis izdavati samo jednu mjesecnu fakturu tom svom strancu onda ce ista biti BEZ PDV-a tako da ti se usustini nece imati ni sta odbijati jer neces imati izlaznog PDV-a (ali opet ce ti u agenciji pojasniti)
U sustini imaces ulazni PDV za struju, grijanje, komunalije... ali neces imati izlazni tako da ce ti PDV prijava najvjerovatnije biti prazna
- kako izvlaciti lovu sa racuna, napucas platu ali i platis drzavi sve doprinose
ili nadzes neku rupicu u zakonu ....
Dobro moras paziti u sta se upustas jer mozes zbog jednog racun koji nije opravdan recimo iz nekog hotela da popusis kaznu od 5 milja KM
- moras imati agenciju koja te vodi (ako nadjes pravu ona ce te voditi i kroz postupak registracije, sud i ta sranja)
ovdje dobro pazi pri izboru nemoj d abude zajebo me knjigovodja.
- moras imati fiskalni uredja za evidenciju prometa (kupiti ga i pronaci odgovarajuci servis za odrzavanje)
- ako mislis izdavati samo jednu mjesecnu fakturu tom svom strancu onda ce ista biti BEZ PDV-a tako da ti se usustini nece imati ni sta odbijati jer neces imati izlaznog PDV-a (ali opet ce ti u agenciji pojasniti)
U sustini imaces ulazni PDV za struju, grijanje, komunalije... ali neces imati izlazni tako da ce ti PDV prijava najvjerovatnije biti prazna
- kako izvlaciti lovu sa racuna, napucas platu ali i platis drzavi sve doprinose
Dobro moras paziti u sta se upustas jer mozes zbog jednog racun koji nije opravdan recimo iz nekog hotela da popusis kaznu od 5 milja KM
-
prog321