Franz Kafka "Proces"

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
johnnykola

#26 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by johnnykola »

Prozor wrote:
BSn wrote:Mozda si je cit'o davno, il' sto si mor'o, pa samo da iz ruku ispadne. Procitaj je jos jednom, pa ces vidjeti da su i proces i sluzbenici i tavan, ukratko - cijelo djelo, metafora i da Kafka ne pise nesto sto je samo njemu jasno, nego da pise o nama, o svakodnevnim pojavama, o drustvu ovakvom kakvo je i dan danas i covjeku kao jedinki u tom drustvu.

Covjek je opisao toliko mnogo stvari iz ljudskog zivota na tako ubjedljiv nacin, da je to nevjerovatno.

Mozemo to sve i totalno uprostiti. Neke se drzavne sluzbe nase nam drzave nalaze u unajmljenim podrumima, administracija je sva nepovezana i ne zna ni samo gdje joj je glava, a gdje rep - a opet se u svojim ocima i svojim ponasanjem predstavlja kao nesto organizirano i realno jeste nesto sto zavodi red u drzavi. Ako u drzavi zavodi red nesto sto ni samo sebe ne moze dovesti u red, kakva je, onda, drzava? Kadija ti sudi, kadija te tuzi. Koliko je samo ljudi platilo glavom, a da nije ni znalo za sta je dade... Koliko je samo govor vlasti odvazan, a tako je besmislen (dovoljno pogledati bilo koje izdanje vijesti i sve ce biti jasno, sve ce biti tragi-komicno).

To su samo neke od stvari iz djela - onako povrsnih, koje mogu stati u nekoliko redova na forumu. Knjiga ima neke mnogo dublje poruke koje tjeraju na razmisljanje, a i daju povoda za visednevne diskusije.

Sve je tako stvarno, sve tako realno... :)

Eto, samo nekoliko crtica. I ja sam je poodavno citao. :D

Nema ljudi potrebe za vrijedjanjem, posebno ne na ovakvim temama.
čitao sam je u srednjoj. to da se radi o metafori je manje više jasno. ali lično meni je metafora toliko uvijena i smučena da je jedva razumijem. zapravo može se tumačiti na bilo koji način, pa i ovaj tvoj. a možda je čovjek, kao jevrej, govorio o položaju jevreja u društvu kojima se sudi "na tavanima" i bez stvarnog razloga.... :?: hoću reći da je djelo previše nelogično da bi ga prosječan čovjek tek tako shvatio i rekao ahaaaa. a to sad što se neki prave važni i načitani pa kao sve razumiju je druga stvar. tvoje tumačenje je sasvim realno i moguće, i definitivno ne ciljam na tebe sa ovim, jer ti takvi obično ni sami ne znaju šta to "razumiju" osim da je nešto "duboko". ali kao što rekoh mene je samo knjiga ostavila sa wtf izrazom. :roll: kad bih je opet pročitao možda bi je i bolje razumio. ali iskreno, nemam volje za to :-)
ma franc je bog i allah u jednom. procitaj kad sazrijes, naravno, :D zamak i ameriku, takodjer. i njegovu pricu preobrazaj. dobro ti covjek kaze, legenda je preslikala cijeli nas zivot u tu knjigu. svu besmislenost i suplju pricu vlasti, neorganiziranost administracije, sve one ublehase sto po firmama igraju igru ulizice i poltrona. znas, postoje i light verzije kafke. :-D ne moras odmah na glavu. preporucam ti da krenes recimo sa dozivljajima dobrog vojnika svejka od jaroslava haseka, pogledas nadrealiste. sve ti je to u pet deka, ali na razlicitim razinama. a kafku je zbilja lijepo istrpit. onda i ti sam mozes valjati nebuloze. istina, slabo ko cete kontati, :D ali tebi ce zato biti super. beton je ta gimnastika s rijecima. svako od nas ih ima, ali nazalost, u ovom nasem dobu gro ih koristi samo 1000 otprilike u svakodnevnom govoru. zasto bi ti bio taki. odskoci malo, ha ja. ;-)
GaRGa

#27 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by GaRGa »

BSn wrote:Mozda si je cit'o davno, il' sto si mor'o, pa samo da iz ruku ispadne. Procitaj je jos jednom, pa ces vidjeti da su i proces i sluzbenici i tavan, ukratko - cijelo djelo, metafora i da Kafka ne pise nesto sto je samo njemu jasno, nego da pise o nama, o svakodnevnim pojavama, o drustvu ovakvom kakvo je i dan danas i covjeku kao jedinki u tom drustvu.

Covjek je opisao toliko mnogo stvari iz ljudskog zivota na tako ubjedljiv nacin, da je to nevjerovatno.

Mozemo to sve i totalno uprostiti. Neke se drzavne sluzbe nase nam drzave nalaze u unajmljenim podrumima, administracija je sva nepovezana i ne zna ni samo gdje joj je glava, a gdje rep - a opet se u svojim ocima i svojim ponasanjem predstavlja kao nesto organizirano i realno jeste nesto sto zavodi red u drzavi. Ako u drzavi zavodi red nesto sto ni samo sebe ne moze dovesti u red, kakva je, onda, drzava? Kadija ti sudi, kadija te tuzi. Koliko je samo ljudi platilo glavom, a da nije ni znalo za sta je dade... Koliko je samo govor vlasti odvazan, a tako je besmislen (dovoljno pogledati bilo koje izdanje vijesti i sve ce biti jasno, sve ce biti tragi-komicno).

To su samo neke od stvari iz djela - onako povrsnih, koje mogu stati u nekoliko redova na forumu. Knjiga ima neke mnogo dublje poruke koje tjeraju na razmisljanje, a i daju povoda za visednevne diskusije.

O jebote pa ti bolje razumijes njegova dijela nego on

citiram Kafku:
Kein Wort fast, das ich schreibe, passt zum anderen, ich höre, wie sich die Konsonanten blechern aneinanderreihen und die Vokale singen dazu wie Ausstellungsneger. Meine Zweifel stehen um jedes Wort im Kreis herum, ich sehe sie früher als das Wort, aber was denn! Ich sehe das Wort überhaupt nicht, das erfinde ich.

P.S. Ako treba javi da ti prevedem il probaj google translate
Zux

#28 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Zux »

Kad god sam usao u onu nasu zgradu suda, tacno sam imao sliku onog o cemu je pisao u ovoj knjizi :-D Oni hodnici, prostorije, nekakvi ucmali sluzbenici koji lafo nesto rade...

Ali knjiga Proces je djecija pricica, kako je lud Preobrazaj :-) Probudi se covjek k'o neka odvratna buba, ne treba dalje nista pricati :D Naravno opet se radi o metafori, ali oni detalji i prica oko toga, stvarno ludo. Moze se protumaciti na 145 razlicitih nacina i da svaki zvuci kao da je bas na to mislio :)
Ave, Nijaz!

#29 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Ave, Nijaz! »

@Prozor je u pravu 100%.

Svako moze protumaciti na svoj nacin, ali niko nikad nece saznati sta je on htio reci sa tim, tako da se oko toga ne vrijedi raspravljati. Naravno, zanimljivo je razmijeniti misljenja i pokazati zasto neo misli da je to tako, a sad tvrditi da je on htio to i to je svojstvo laika. Evo, kako @ GaRGa napisa, mozda je samo tako bacao rijeci na papir, sta mu je prvo naumpalo, mada, sigurno je on nesto htio reci, ali mi to ne mozemo znati.
johnnykola

#30 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by johnnykola »

ukratko - cijelo djelo mu se moze svesti na:
tragikomedija srkleta drzave i pojedinca kao i ljudske tlapnje. :-D
Lakat Jebić

#31 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Lakat Jebić »

Chmoljo wrote:
Eborg wrote:Jesi li pročitao/la knjigu uopće?

Franc Kafka je tako bolesno spaljen u glavi da svako njegovo djelo odiše dozom ludila pa je interesantno čitati. :-)
užasno dosadno :roll:

al štaš... i ja čudnog ukusa, uživao uz Crveno i crno... i Žerminal :lol:
isti sam ti takav :mrgreen:
Eborg

#32 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Eborg »

Više ne sjećam naslova ali meni su prelude bile one dvije Kafkine priče o onom liku što se izgladnjuje i druga kada ide u onaj neki dvorac pa se hvata sa onom konobaricom u krčmi. Kada se to usporedi sa njegovom biografijom fakat se vidi koliko je frajer bio iskompleksiran i seksualno devijantan do bola. :-)
BSn

#33 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by BSn »

Prozor wrote:

čitao sam je u srednjoj. to da se radi o metafori je manje više jasno. ali lično meni je metafora toliko uvijena i smučena da je jedva razumijem. zapravo može se tumačiti na bilo koji način, pa i ovaj tvoj. a možda je čovjek, kao jevrej, govorio o položaju jevreja u društvu kojima se sudi "na tavanima" i bez stvarnog razloga.... :?: hoću reći da je djelo previše nelogično da bi ga prosječan čovjek tek tako shvatio i rekao ahaaaa. a to sad što se neki prave važni i načitani pa kao sve razumiju je druga stvar. tvoje tumačenje je sasvim realno i moguće, i definitivno ne ciljam na tebe sa ovim, jer ti takvi obično ni sami ne znaju šta to "razumiju" osim da je nešto "duboko". ali kao što rekoh mene je samo knjiga ostavila sa wtf izrazom. :roll: kad bih je opet pročitao možda bi je i bolje razumio. ali iskreno, nemam volje za to :-)

Svako djelo govori upravo o onom sto je citaoc razumio. U nasem obrazovnom sistemu je totalna glupost, to sto se ocjenjuje da li si ti dobro, ili lose skontao o cemu "pjesnik" pise. Niko, osim samog pjesnika, ne zna o cemu je on pisao, a pjesnici rijetko kada kazu o cemu su govorili u djelu.

Ja se sjecam da sam se ostro borio protiv toga u srednjoj, pa sam tako jednom Anu Karanjeniu predstavio kao hrabru zenu, drugi put kao kurvu u najgorem smislu te rijeci. Imao sam srecu da sam u tom periodu imao normalnu i mladu profesoricu koja je ocjenjivala nacin kritike, a ne samo kritiku, jer kako rekoh svako moze neko djelo vidjeti na razlicite nacine i opet da niko nije u pravu.

Neko u "Zivotinjskoj farmi" vidi gomilu zivotinja i nesto sto nema veze s razumom, a drugi moze to smatrati odlicnom predstavom svijeta, treci radikalnim, a cetvrti skontati nesto sasvim deseto.
Svi su na kraju u pravu, jer je to upravo smisao cijele umjetnosti, pa i knjizevnosti.
BSn

#34 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by BSn »

Znam za slucaj jednog domaceg pjesnika za cije djelo svi kriticari govore da govori o zivotu, njegovoj prolaznosti itd., a lik kaze da je pisao o nekoj skroz bezveze stvari.

U tome je i kvaka. Ako pjesnik kaze da se napusio, pa pisao o oblacima, to opet ne daje nikom za pravo, pa cak ni pjesniku, da u tome pronadje nesto sasvim deseto.

Tako je i sa slikom, muzikom...

Pazi sad ovo (tamo negdje od 1') :D :
Eborg

#35 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Eborg »

BSn wrote:Svako djelo govori upravo o onom sto je citaoc razumio. U nasem obrazovnom sistemu je totalna glupost, to sto se ocjenjuje da li si ti dobro, ili lose skontao o cemu "pjesnik" pise. Niko, osim samog pjesnika, ne zna o cemu je on pisao, a pjesnici rijetko kada kazu o cemu su govorili u djelu.

Ja se sjecam da sam se ostro borio protiv toga u srednjoj, pa sam tako jednom Anu Karanjeniu predstavio kao hrabru zenu, drugi put kao kurvu u najgorem smislu te rijeci. Imao sam srecu da sam u tom periodu imao normalnu i mladu profesoricu koja je ocjenjivala nacin kritike, a ne samo kritiku, jer kako rekoh svako moze neko djelo vidjeti na razlicite nacine i opet da niko nije u pravu.

Neko u "Zivotinjskoj farmi" vidi gomilu zivotinja i nesto sto nema veze s razumom, a drugi moze to smatrati odlicnom predstavom svijeta, treci radikalnim, a cetvrti skontati nesto sasvim deseto.
Svi su na kraju u pravu, jer je to upravo smisao cijele umjetnosti, pa i knjizevnosti.
Mene je profesor u srednjoj napao jer "nisam pokazao dovoljno poštovanja prema piscu" jer sam ga isflejmao samo tako, ne sjećam se više ni o kome se radilo. :lol: Ali ono u fazonu, "da sam odviše malen da si dajem za pravo da kritikujem tako velike umjetnike". Ma da. :lol:
BSn

#36 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by BSn »

Eborg wrote:
BSn wrote:Svako djelo govori upravo o onom sto je citaoc razumio. U nasem obrazovnom sistemu je totalna glupost, to sto se ocjenjuje da li si ti dobro, ili lose skontao o cemu "pjesnik" pise. Niko, osim samog pjesnika, ne zna o cemu je on pisao, a pjesnici rijetko kada kazu o cemu su govorili u djelu.

Mene je profesor u srednjoj napao jer "nisam pokazao dovoljno poštovanja prema piscu" jer sam ga isflejmao samo tako, ne sjećam se više ni o kome se radilo. :lol: Ali ono u fazonu, "da sam odviše malen da si dajem za pravo da kritikujem tako velike umjetnike". Ma da. :lol:

To samo pokazuje kol'ko je nas obrazovni sistem kontraproduktivan i da predavati moze ko god hoce, tj. ne postoji konstantno pracenje profesora i njihovog rada. Cak i kad (jednom u 100 godina) dodje ona isnpekcija, nikakve koristi od nje.

Sta sam puta dobio 4, uz konstataiju otprilike "Ovo je odlicno, al' ovo nisi ti mogao napisati. Mora da si prepisao neku kritiku." :-)
Pa, ubiju ti svaku volju i zelju za radom.

Vise sam volio onu hemiju gdje sam se cesto borio za 2, 3, nego ovo gdje ti kazu to tako "ti si mal' da kritikujes". Pa, sto onda, uopce, dikutujemo o djelu?

Cesto sam znao skroz desete stavove iznijeti i argumentovati. Kaze "to nije tako", rek'o ako nije Vi meni keca upisite, samo mi iznesite kontra-argumente. Da ih vidis kako se posute. :D
Amazonka27

#37 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Amazonka27 »

to vam je isto kao da gledate jako vaznu utakmicu i u zadnjoj minuti lopta leti prema golu dok golman veze pertle...dodje vam zena i iskljuci TV i kaze, hajd ba vecera, necu te 3 puta zvat'
pustopoljina

#38 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by pustopoljina »

i ja sam je citala kao lektiru, tad mi je legla kao budali samar :)
taman sam pocela uvidjati milion beskorisnih administrativnih sluzbi, prestupe koji su iz nekog nepoznatog razloga pogresni, neki besmisleni protokoli, tri sluzbe za jedan formular,koji ti treba da bi ti rekli da sa tim formularom ides po drugi,treci i pedeseti. i tako se probijas kroz zivot, pazis kako se izrazavas, pazis da ne pogrijesis, ides po prav'lima koja su nelogicna...koja sutradan mozda ne vrijede...zivot ti prolazi u tom nekom "rjesavanju slucajeva" ,uvijek spadas u neku "kategoriju" ,unesen kao podatak sa vise parametara (na vise razlicitih mjesta)i onda jednog dana skoncas "kao pseto".
sva ta neka pravila i "civilizacija" i "drustvo" nasuprot faktu da je umiranje jedna tako beznacajna,tiha,organska,zivotinjska stvar i da te neko jednostavno ubije. tj. da sva ta " egzistencija na visem nivou" nije nista nego varka kojom se bakces dok ne iskrvaris kao i neka zivotinja sto iskrvari...bez ikakvog "znacaja,uzvisenosti" u tome.
nije za zanemariti ni onaj rat gdje silna zasjedanja i rezolucije i ku.ci palci nisu sprijecili egzekucije ljudi mimo svih "(ljudskih) normi".
u takvoj interpretaciji nema mjesta za Boga. bas ono...besmisleno zivljenje i jos besmislenije umiranje.

doduse, ja mislim da sam opterecena smrcu i prilicno razocarana u "civilizaciju".

to mi je bila jedna od "jacih" knjiga...
i voljela sam punooo vise zerminal- koji se zavrsava tako da ti daje nadu u buducnost, pored "svega",ono da je zivot i napredak u svojoj esenciji neunistiv...ali tjeskoba dok sam citala proces se cinila pravo poznata i time je i knjiga bila tako istinita.
Last edited by pustopoljina on 08/04/2010 15:09, edited 1 time in total.
seln

#39 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by seln »

Za razumijevanje Kafke je potrebno razumjeti i okolnosti u kojima je zivio i stvarao - u Austrougarskoj monarhiji na zalasku moci, a na vrhuncu ludila, sa besmisleno prenapuhanom administracijom. Ne stoji tvrdnja o nekoj njegovoj devijaciji ili seksualnoj frustraciji, bio je u vezi sa vise zena. I nikako ne stoji sumnja u njegov knjizevni genij, sam "Preobrazaj" je dovoljan za literarni Pantheon.
Richard Sorge

#40 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Richard Sorge »

Svashta ljudi .. najmanja usluga koju mozete uchiniti sebi i rahmetli Kafki je da ne dajete ocjene i sudove o onome stho ne znate i ne razumijete .. inache Kafka i njegov svijet izvrnute rukavice koji je uvijek apstraktan ali niakd dovoljno apstraktan je jedan od ugaonih kamenova svjetske knjizevnosti ... ali treba to razumjeti ...

nego nazalost prekasno vidjeh ovu temu .. a inache igrom sluchaja ili chudnih okolnosti posjedujem dosta nekih seminarskih i diplomskih radova o poznatim piscima i njihovim djelima, domachih i svjetskih .. tako da ako opet kome bude gorilo, a bude imao dobre razloge, neka mi se javi ... naravno kao i uvijek .. dame imaju prednost ...

Ps. Sorel .. ako se ne varam nik ti je upravo iz romana crveno i crno, chudi me da neko ko onda ochigledno voli da chita ima problem sa ako nishta, nalazenjem potrebnih informacija o nekom piscu ili djelu ... ili si se samo shalio i trzo raju ??
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#41 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Chmoljo »

pustopoljina wrote: to mi je bila jedna od "jacih" knjiga...
i voljela sam punooo vise zerminal- koji se zavrsava tako da ti daje nadu u buducnost, pored "svega",ono da je zivot i napredak u svojoj esenciji neunistiv...ali tjeskoba dok sam citala proces se cinila pravo poznata i time je i knjiga bila tako istinita.
upravo to. :) i koliko je žrtve moralo biti položeno da bi se samo osjetila nada. dobra knjiga za one što povazdan kukaju u ovoj našoj hudoj državi :) ;-)
Prozor

#42 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Prozor »

(As the novel was never completed, certain inconsistencies exist within the novel, such as disparities in timing in addition to other flaws in narration.)

On his thirtieth birthday, a senior bank clerk, Josef K., who lives in lodgings, is unexpectedly arrested by two unidentified agents for an unspecified crime. The agents do not name the authority for which they are acting. He is not taken away, however, but left at home to await instructions from the Committee of Affairs.

K. goes to visit the magistrate, but instead is forced to have a meeting with an attendant's wife. Looking at the Magistrate's books, he discovers a cache of pornography.

K. returns home to find Fräulein Montag, a lodger from another room, moving in with Fräulein Bürstner. He suspects that this is to prevent him from pursuing his affair with the latter woman. Yet another lodger, Captain Lanz, appears to be in league with Montag.

Later, in a store room at his own bank, K. discovers the two agents who arrested him being whipped by a flogger for asking K. for bribes, as a result of complaints K. previously made about them to the Magistrate. K. tries to argue with the flogger, saying that the men need not be whipped, but the flogger cannot be swayed. The next day he returns to the store room and is shocked to find everything as he had found it the day before, including the Whipper and the two agents.

K. is visited by his uncle, who is a friend of a lawyer. The lawyer was with the Clerk of the Court. The uncle seems distressed by K.'s predicament. At first sympathetic, he becomes concerned K. is underestimating the seriousness of the case. The uncle introduces K. to an advocate, who is attended by Leni, a nurse, who K.'s uncle suspects is the advocate's mistress. K. has a sexual encounter with Leni, whilst his uncle is talking with the Advocate and the Chief Clerk of the Court, much to his uncle's anger, and to the detriment of his case.

K. visits the advocate and finds him to be a capricious and unhelpful character. K. returns to his bank but finds that his colleagues are trying to undermine him.

K. is advised by one of his bank clients to visit Titorelli, a court painter, for advice. Titorelli has no official connections, yet seems to have a deep understanding of the process. K. learns that, to Titorelli's knowledge, not a single defendant has ever been acquitted. He sets out what K.'s options are, but the consequences of all of them are unpleasant: they consist of different delay tactics to stretch out his case as long as possible before the inevitable "Guilty" verdict. Titorelli instructs K. that there's not much he can do since he doesn't know of what crime he has been accused.

K. decides to take control of his own life and visits his advocate with the intention of dismissing him. At the advocate's office he meets a downtrodden individual, Block, a client who offers K. some insight from a client's perspective. Block's case has continued for five years and he appears to have been virtually enslaved by his dependence on the advocate's meaningless and circular advice. The advocate mocks Block in front of K. for his dog-like subservience. This experience further poisons K.'s opinion of his advocate, and K is bemused as to why his advocate would think that seeing such a client, in such a state, could change his mind. (This chapter was left unfinished by the author.)

K. is asked to tour an Italian client around local places of cultural interest, but the Italian client short of time asks K. to tour him around only the cathedral, setting a time to meet there. When the client doesn't show up, K. explores the cathedral which is empty except for an old woman and a church official. K. decides to leave as a priest K. notices seems to be preparing to give a sermon from a small second pulpit, lest it begin and K. be compelled to stay for its entirety. Instead of giving a sermon, the priest calls out K.'s name, although K. has never known the priest. The priest works for the court, and tells K. a fable, (which has been published separately as Before the Law) that is meant to explain his situation, but instead causes confusion, and implies that K.'s fate is hopeless. Before the Law begins as a parable, then continues with several pages of interpretation between the Priest and K. The gravity of the priest's words prepares the reader for an unpleasant ending.

Over the course of the year, the stress of the case weighs on K. He begins a gradual decline from confident to a nervous state similar to that of the client, Block, and those of other broken defendants K. meets in the explosively hot law offices. At the bank, he is humiliated by his inability to handle an important client as he is constantly exhausted from worry.

On the last day of K.'s thirtieth year, two men arrive to execute him. He offers little resistance, suggesting that he has realised this as being inevitable for some time. They lead him to a quarry where he is expected to kill himself, but he cannot. The two men then execute him. His last words describe his own death: "Like a dog!"
http://en.wikipedia.org/wiki/Der_process

E sad hajde reci šta ovo treba da znači?!
johnnykola

#43 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by johnnykola »

Prozor wrote: K. goes to visit the magistrate, but instead is forced to have a meeting with an attendant's wife. Looking at the Magistrate's books, he discovers a cache of pornography.

E sad hajde reci šta ovo treba da znači?!
pojasnit cu ti ovaj deo, nis ne brini. :D vidi pod:

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100319058

nema tu nikakvih filozofija kad se sve ogoli. tumaci knjigu sam. naravno, teze ces ju tumaciti
ako po zadzepcima nosas bodeze i napucavas nekog bildovanog dzukca na kakvog jadnog dodza.
pisem, imat ces problema i nerijetko biti u gresci kod skrabanja ako si taki lik, narocito ako ti je neko iz uze
ili dalje skvadre, ili ne do allah familije, pismen kano ovaj ovdjekana:

http://img468.imageshack.us/img468/8998/nepravda0tt.jpg
http://img468.imageshack.us/img468/4189 ... vak8gb.jpg

:D :D :D

ne mozes gledati sindibada iskrivljenih cvalja na federalnoj, pa onda skociti na francija. ne ide to tako.
kao i s ajvarom treba to voljeti, zeljeti, htjeti, osjecati....

:razz: :razz: :razz:
Zatamnjena stakla

#44 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Zatamnjena stakla »

Richard Sorge@
Evo stari citam sad lektiru "Hrvatski bog Mars" pa ako naletim probleme javim
A Sorel normala, junak lik nemam sta pricat,kreno sam citat lektire kako sam u srednjoj skoli pa se obrazujem :D hvala
crusader

#45 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by crusader »

Kafka car, dijalozi u knjizi su vrh. Ne mogu nikako prezaliti 8 glavu (otkazivanje advokatu) koja nije dovrsena, a smatram da je to jedan od bitnijih dogadjaja u knjizi.

"Vrlo brzo je zaspao, a prije sna je još malo razmišljao o svom ponašanju i bio njime zadovoljan; čudio se što nije još zadovoljniji, ali je zbog kapetana bio ozbiljno zabrinut za gospođicu Bürstner."

"K. na to ne reče ništa, jer bi je već kod prve riječi morao izjuriti iz sobe, a to nije želio. Zadovoljio se time da pije kafu i da prepusti gospođi Grubach da sama osjeti da je suvišna."

"Pravu vrijednost imaju samo čestite osobne veze, i to s višim službenicima, pod kojima se, naravno, podrazumijevaju samo viši službenici nižeg ranga."

"Zakon, naime, zapravo i ne dopušta obranu nego je samo trpi, a sporno je čak i to treba li to mjesto u zakonu protumačiti tako da se obrana uopće trpi. Stoga, strogo uzevši, taj sud uopće ne priznaje odvjetnike, i svi oni koji pred tim sudom nastupaju kao odvjetnici, zapravo su samo nadriodvjetnici. To je, naravno, sramota za cijeli odvjetnički stalež."
perhan99

#46 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by perhan99 »

Kakfka je jedan iskompleksirani pisac bio
Zatamnjena stakla

#47 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by Zatamnjena stakla »

Eh sad kad se sjetim Kafke i "Procesa" :D
Zanimljivi su dani u srednjoj bili a to je stvarno teško djelo bilo a zavolio sam ga :D
nOrMaLaC

#48 Re: Franz Kafka "Proces"

Post by nOrMaLaC »

Po meni skroz zanimljiva knjiga, malo luckasta ali hajd Bože ima i gorih :D
Čitao sam je ove godine u gimnaziji.
Znaš li šta ona osoba na kraju knjige kada K biva odveden i ubijen predstavlja što skriveno gleda smaknuće??

Pa naše društvo :)
Post Reply