Franšize kladionica u BiH.
Moderator: anex
-
Heller
#1 Franšize kladionica u BiH.
Zdravo ljudi, interesuje me jeli neko upoznat dali postoje kladionice u BiH koje nude franšizu, sa nekim početnim ulaganjem od 7-8.000.
-
rekla-kazala
#2 Re: Franšize kladionica u BiH.
Ne razumijem kako bi to moglo funcionisati jer zakon o igrama na sreću propisuje minimalni osnivački kapital od 1.000.000 maraka. Franšiza ili ne moraš ispunjavati minimalne uslove.Heller wrote:Zdravo ljudi, interesuje me jeli neko upoznat dali postoje kladionice u BiH koje nude franšizu, sa nekim početnim ulaganjem od 7-8.000.
- karanana
#3 Re: Franšize kladionica u BiH.
ejs jarane.....7-8 hiljada.....
sa tom lovom ne bi mogo zavrtiti ni internu kladionicu medju tvojom rajom.
-
Heller
#4 Re: Franšize kladionica u BiH.
Mislima na opremanje, TV, racunar, inventar, nisam siguran da i jedna kladionica kod nas traži nešto određeno i pretjerano, tipa high end plazme i računare taj novac je iskljucivo cifra za 5-6 tva, sto racunar itd... polog je nesto drugokaranana wrote:ejs jarane.....7-8 hiljada.....
Ne bi osnivao kladionicu nego bi uzeo franšizu od neke druge u BiH, tj otvorio uplatno mjesto kladionice koja ne postoji u mom gradu i dijelio zaradu, tako funkcionisu franšize, interesuje me zna li neko koliki je polog za jedno uplatno mjesto?
-
rekla-kazala
#5 Re: Franšize kladionica u BiH.
Ne bi se baš moglo reći da je to franšiza.
Kod franšize plaćaš pristupno pravo, procenat od prometa,.. da koristiš brand, sistem poslovanja davaoca franšize, da prodaješ njihovu robu ali se radi o potpuno odvojenom pravnom subjektu.
U tvom slučaju nema osnivanja novog pravnog subjekta nego podružnice, uplatnog mjesta.
Uz to troškovi otvaranja novog uplatnog mjesta nisu beznačajni.
"Za izdavanje odobrenja za otvaranje svakog novog uplatnog mjesta i preseljenje
uplatnog mjesta na novu lokaciju, priređivač iz člana 77. stav 1. tačka 2. ovog zakona
plaća naknadu u iznosu od 10.000,00 KM"
Kod franšize plaćaš pristupno pravo, procenat od prometa,.. da koristiš brand, sistem poslovanja davaoca franšize, da prodaješ njihovu robu ali se radi o potpuno odvojenom pravnom subjektu.
U tvom slučaju nema osnivanja novog pravnog subjekta nego podružnice, uplatnog mjesta.
uplatnog mjesta na novu lokaciju, priređivač iz člana 77. stav 1. tačka 2. ovog zakona
-
Heller
#6 Re: Franšize kladionica u BiH.
Hvala to me interesovalo, znam da neke kladionice u Srbiji 100% tako posluju samo što je kod njih oko 6.000rekla-kazala wrote:Ne bi se baš moglo reći da je to franšiza.
-
SSemir
#7 Re: Franšize kladionica u BiH.
heh, lijepo si ti to zamislio. ali najvise sto mozes je da dogovoris sa njima da im iznajmis svoj poslovni prostor