Franjo Topic za gradonacelnika
-
b_stulic
#26 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Prica je jednostavna - Ako Franjo prihvati ponudu SDA da bude gradonacelnik Sarajeva, gradonacelnika Mostara (i onog hrvatskog) bira SDA... E pa to ne odgovara gay skupini prepoznatih bosnoljubaca predvodjenih izvjesnim Ratkom (ne Mladicem nego Perićem). Nije u skladu sa granicama HR HB...
- and
#27 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
ako je sve tako onda bi trebao biti nadbiskup a ne gradonačelnik.ISKO wrote:Ne razumijem zasto je toliko lose da jedan svecenik - dokazano probosanski orjentiran, posten i odmjeren, ugledan i voljen od gradjana - bude gradonacelnik. Mislim, glupost je i pomisliti kako bi svecenik (ili bilo koje vjersko lice) na bilo koji nacin magao uticati na sekularno uredjenje Drzave. A pogotovo pozicija gradonacelnika koja je vise simbolicna funkcija.
Nevidim da bilo ko od vas ima lose misljenje o Topicu, naprotiv. Jedino vam smeta sto je svecenik, i naravno, jer ga je predlozila SDA. Za ovo drugo mi je sasvim jasno (jer koga god da SDA predlozi nece vam valjati) ali mi nije jasno ovo prvo.
Dakle, mozete li mi pojasniti kako to negativno moze uticati cinjenica da je G. Franjo Topic svestenik.
inače u modi su gradonačelnici-dobri menadžeri,a takvih za predložiti nema?
-
ISKO
#28 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Nisi razumio moje pitanje. Pitanje je zasto je problem da svecenik bude gradonacalnik, a ne jeli on dobar menadzer.and wrote:ako je sve tako onda bi trebao biti nadbiskup a ne gradonačelnik.ISKO wrote:Ne razumijem zasto je toliko lose da jedan svecenik - dokazano probosanski orjentiran, posten i odmjeren, ugledan i voljen od gradjana - bude gradonacelnik. Mislim, glupost je i pomisliti kako bi svecenik (ili bilo koje vjersko lice) na bilo koji nacin magao uticati na sekularno uredjenje Drzave. A pogotovo pozicija gradonacelnika koja je vise simbolicna funkcija.
Nevidim da bilo ko od vas ima lose misljenje o Topicu, naprotiv. Jedino vam smeta sto je svecenik, i naravno, jer ga je predlozila SDA. Za ovo drugo mi je sasvim jasno (jer koga god da SDA predlozi nece vam valjati) ali mi nije jasno ovo prvo.
Dakle, mozete li mi pojasniti kako to negativno moze uticati cinjenica da je G. Franjo Topic svestenik.
-
ISKO
#29 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Gledao sam Topica na HRT-u, nedeljom u 2, prosle sedmice. Rekao je da bi bilo dobro da bude gradonacelnik, iako nije direktno rekao hoce li prihvatiti. Ali je ocigledno htio da bude.Uhoda wrote:Sasvim razumljivo da je odustao. Ne znam samo otkud SDA stranci takva glupa ideja. Katolički svećenik na svjetovnoj poziciji? Ako već treba biti nebošnjak gradonačelnik Sarajeva bilo bi umjesno da su kandidirali nekog ko ne dolazi iz "tri bh. naroda" već nekog iz reda ostalih. Hrvata i Srba ima više na raznoraznim funkcijama nego što to realno zaslužuju.
Predpostavljam da je razlog odustajanja agresivna kampanja protiv njega, obzirom da ga je predlozila SDA, kampanja od strane agresivnog SDP-a.
Ma nije covjek lud. Lajali bi na njega kad bi i zlatan bio. Tako se kod nas rusi svaki potez i projekat politickih oponenata, bio on dobar ili los...
-
Bolonjac
#30 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Sta bi sa Divjakom ?
- and
#31 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
sveštenik gradonačelnik-sekularna država ne idu baš zajedno.ISKO wrote:Nisi razumio moje pitanje. Pitanje je zasto je problem da svecenik bude gradonacalnik, a ne jeli on dobar menadzer.and wrote:ako je sve tako onda bi trebao biti nadbiskup a ne gradonačelnik.ISKO wrote:Ne razumijem zasto je toliko lose da jedan svecenik - dokazano probosanski orjentiran, posten i odmjeren, ugledan i voljen od gradjana - bude gradonacelnik. Mislim, glupost je i pomisliti kako bi svecenik (ili bilo koje vjersko lice) na bilo koji nacin magao uticati na sekularno uredjenje Drzave. A pogotovo pozicija gradonacelnika koja je vise simbolicna funkcija.
- kockica_kockica
#32 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
sveštenik gradonačelnik-sekularna država ne idu baš zajedno.[/quote]and wrote:Nisi razumio moje pitanje. Pitanje je zasto je problem da svecenik bude gradonacalnik, a ne jeli on dobar menadzer.ISKO wrote:ako je sve tako onda bi trebao biti nadbiskup a ne gradonačelnik.and wrote:Ne razumijem zasto je toliko lose da jedan svecenik - dokazano probosanski orjentiran, posten i odmjeren, ugledan i voljen od gradjana - bude gradonacelnik. Mislim, glupost je i pomisliti kako bi svecenik (ili bilo koje vjersko lice) na bilo koji nacin magao uticati na sekularno uredjenje Drzave. A pogotovo pozicija gradonacelnika koja je vise simbolicna funkcija.
Franjo Topic je svecenik ( katolicki) a ne svestenik ( pravoslavni)
u sekularnoj drzavi nema niko prava da te bije jer si gey pa su se digli da biju u ime vjere ....
i za kraj mislim da Topic nece prihvatiti ovu funkciju jer to povlaci niz radnji za njega, od dopustenja Nadbiskupa do Pape, a onda bi morao uskladjivati svoje obaveze kako obaveze kao svecenika do obaveza u Napredku koje su ionako prevelike... zato za dusobrisnike koji se brinu o sekularnoj drzavi nek budu s mirom nema razloga za stresiranja
- Lincoln-Burrows
#33 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Javno očitovanje biskupa i drugih koji progovaraju iz duha katoličke vjere,ISKO wrote: Nisi razumio moje pitanje. Pitanje je zasto je problem da svecenik bude gradonacalnik, a ne jeli on dobar menadzer.
bilo da je riječ o zakonskim prijedlozima ili bitnim odlukama važnim za dobro društva,
države, svih građana, nipošto nije iskorak Crkve na »političko tržište« nego je to
izvršavanje svoga poslanja služenja boljitku ljudi i čitave društvene zajednice.
Iz dokumenta II. vatikanskog koncila koji je polazni i obvezujući za sve članove Crkve,
se doslovno ističe »da Crkva ne djeluje politički«.
Znači svaki angažman svećenika u politici je protivan njegovom poslanju.
Eto tako bi izgledala situacija s one strane t.j. Franje Topića,
i sve što on može da napravi je da progovori i da savjet, ali ne
i da bude gradonačelnik.
- Vincent Raine
#34 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Priopcenje prof.dr. Topica u cijelosti kao i audio intervju koji je dao za radio postaju Vrhbosna:
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=18241
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=18241
-
rudi
#35 Re: franjo topic za gradonacelnika
Lincoln-Burrows wrote:Slažem se sa tim da se svećeik ne smije baviti politikom jer kad tad doći će u poziciju da mora "blagosloviti"rudi wrote:Franjo Topić je sjajna osoba, ali nisam za to da postane gradonačelnik. Razlog? Neka me niko krivo ne shvati, ali je on ipak član crkve. Snažno sam protiv toga da crkvene osobe (mislim na bilo koju konfesiju) obavljaju javne funkcije u laičkim, svjetovnim državama kakvom želim vidjeti svoju Bosnu. Sama ideja da se pozicija sarajevskog gradonačelnika (ionako simbolična) dodijeli Hrvatu il Srbinu je beskrajno pozitivna, i može samo osnažiti i Sarajevo i Bosnu. Kao što bi i neki Bošnjak jako dobro došao kao gradonačelnik Banja Luke ili Čapljine. Ali pri svemu tome čvrsto smatram da ne treba miješati religiju i javne poslove. Pozdrav gospodinu Topiću!
neku odluku parlamenta koja je u suprotnosti s vjerom i samim time će patiti njegovo poslanje.
A ovo boldano je pomalo ironično, jer zbog čega se to radi ako je samo simbolično a ne stvarno.
-
ISKO
#36 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Ovo je validan argument iz perspektive Franje Topica odnosno Katolicke crkve. Ali iz perspektive nas gradjana, ne vidim zasto bi bilo lose da jedan svecenik bude gradonacelnik Sarajeva. Drustva su sekularna, nisu ljudi.Lincoln-Burrows wrote:Javno očitovanje biskupa i drugih koji progovaraju iz duha katoličke vjere,ISKO wrote: Nisi razumio moje pitanje. Pitanje je zasto je problem da svecenik bude gradonacalnik, a ne jeli on dobar menadzer.
bilo da je riječ o zakonskim prijedlozima ili bitnim odlukama važnim za dobro društva,
države, svih građana, nipošto nije iskorak Crkve na »političko tržište« nego je to
izvršavanje svoga poslanja služenja boljitku ljudi i čitave društvene zajednice.
Iz dokumenta II. vatikanskog koncila koji je polazni i obvezujući za sve članove Crkve,
se doslovno ističe »da Crkva ne djeluje politički«.
Znači svaki angažman svećenika u politici je protivan njegovom poslanju.
Eto tako bi izgledala situacija s one strane t.j. Franje Topića,
i sve što on može da napravi je da progovori i da savjet, ali ne
i da bude gradonačelnik.
Kao sto ne vidim da su Hodze, kao Haris Silajdzic, Dr Enes Karic, Safet Halilovic, Ibrahim Efendic, Adil Osmanovic i drugi, u tom smislu uticali na sekularno drustvo.
-
Uhoda
#37 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
To bi super izbor bio.Jazz_Junkie wrote:Predlazem Ceha za nacelnika. Mozel´ Boris Tihi?Uhoda wrote:Sasvim razumljivo da je odustao. Ne znam samo otkud SDA stranci takva glupa ideja. Katolički svećenik na svjetovnoj poziciji? Ako već treba biti nebošnjak gradonačelnik Sarajeva bilo bi umjesno da su kandidirali nekog ko ne dolazi iz "tri bh. naroda" već nekog iz reda ostalih. Hrvata i Srba ima više na raznoraznim funkcijama nego što to realno zaslužuju.![]()
http://www.ceskabesedasa.ba/
-
Uhoda
#38 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Gledao sam i ja mislim da je taktizirao u toj emisiji. On je još tad odlučio ali ništa nije htio unaprijed govorit dok nije dobio zvaničnu ponudu od SDA. A što se tiče SDA mislim da je trebala za gradonačelnika kandidirati nekog ko ne dolazi iz striktno nacionalne (Napredak) organizacije i usto još teolog, ako je htjela plasirati priču o multi-kulti Sarajevu.ISKO wrote:Gledao sam Topica na HRT-u, nedeljom u 2, prosle sedmice. Rekao je da bi bilo dobro da bude gradonacelnik, iako nije direktno rekao hoce li prihvatiti. Ali je ocigledno htio da bude.Uhoda wrote:Sasvim razumljivo da je odustao. Ne znam samo otkud SDA stranci takva glupa ideja. Katolički svećenik na svjetovnoj poziciji? Ako već treba biti nebošnjak gradonačelnik Sarajeva bilo bi umjesno da su kandidirali nekog ko ne dolazi iz "tri bh. naroda" već nekog iz reda ostalih. Hrvata i Srba ima više na raznoraznim funkcijama nego što to realno zaslužuju.
Predpostavljam da je razlog odustajanja agresivna kampanja protiv njega, obzirom da ga je predlozila SDA, kampanja od strane agresivnog SDP-a.
Ma nije covjek lud. Lajali bi na njega kad bi i zlatan bio. Tako se kod nas rusi svaki potez i projekat politickih oponenata, bio on dobar ili los...
-
Uhoda
#39 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
- lopta
#40 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Zar je bitno iz koje ce stranke? Dajte imena.
- Adriatic
#41 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Izgleda da pamćenje nije jača strana ljudi sa ovih prostora.
Podsjetio bih mnoge na kampanju koja je vođena protiv tzv. mješovitih brakova. (kojeg li groznog naziva)
U toj kampanji istaknuto mjesto pored Džeme Latića, imao je i dotični gospodin, moralni, ugledni itd.
E pa gospodo, ne mogu biti za njega, upravo zbog toga.
Podsjetio bih mnoge na kampanju koja je vođena protiv tzv. mješovitih brakova. (kojeg li groznog naziva)
U toj kampanji istaknuto mjesto pored Džeme Latića, imao je i dotični gospodin, moralni, ugledni itd.
-
ISKO
#42 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Mozes li nam dati malo vise informacija o ovome. Neki tekst, link, bilo sta. Cisto me zanima.Adriatic wrote:Izgleda da pamćenje nije jača strana ljudi sa ovih prostora.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#43 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
ISKO wrote:Mozes li nam dati malo vise informacija o ovome. Neki tekst, link, bilo sta. Cisto me zanima.Adriatic wrote:Izgleda da pamćenje nije jača strana ljudi sa ovih prostora.
"Mjesoviti brakovi, neka vrsta zastave pogresno shvacenog zajednickog zivota, vecinom su propali brakovi, u njima nastaju teski sukobi, djeca iz takvih brakova se frustrirana porijeklom i sa takvim degutantnim preporukama valjalo bi jednom prestati", kaze Latic, pa nastavlja u stilu da su razlike izmedju Muslimana i nemuslimana tolike da treba sugerisati mladim ljudima da stupaju u bracnu zajednicu samo sa istomisljenicima jer ce "lakse doci do drustva bez trauma". Latic se ne zalaze za neke zakone koji bi takve brakove sankcionisali, nego preporucuje da bi "Islamska zajednica, i ne samo ona, konacno morala izaci sa javnim stavom da Islam u okolnostima kakve su u BiH ne dopusta ni zenidbu ni udaju izmedju Muslimana i nemuslimana".
-
ISKO
#44 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Mislio sam tekst gdje Topic govori o ovome. Hvala u svakom slucaju.mIRCerka wrote:ISKO wrote:Mozes li nam dati malo vise informacija o ovome. Neki tekst, link, bilo sta. Cisto me zanima.Adriatic wrote:Izgleda da pamćenje nije jača strana ljudi sa ovih prostora.
E pa gospodo, ne mogu biti za njega, upravo zbog toga."Mjesoviti brakovi, neka vrsta zastave pogresno shvacenog zajednickog zivota, vecinom su propali brakovi, u njima nastaju teski sukobi, djeca iz takvih brakova se frustrirana porijeklom i sa takvim degutantnim preporukama valjalo bi jednom prestati", kaze Latic, pa nastavlja u stilu da su razlike izmedju Muslimana i nemuslimana tolike da treba sugerisati mladim ljudima da stupaju u bracnu zajednicu samo sa istomisljenicima jer ce "lakse doci do drustva bez trauma". Latic se ne zalaze za neke zakone koji bi takve brakove sankcionisali, nego preporucuje da bi "Islamska zajednica, i ne samo ona, konacno morala izaci sa javnim stavom da Islam u okolnostima kakve su u BiH ne dopusta ni zenidbu ni udaju izmedju Muslimana i nemuslimana".
-
mIRCerka
#45 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
http://www.google.ba "franjo topic mjesoviti brak"
-
ISKO
#46 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Nema nista o tome kako Topic kritikuje mjesovite brakove.mIRCerka wrote:http://www.google.ba "franjo topic mjesoviti brak"
- Adriatic
#47 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Ma ima. Bila je emisija o ovoj temi i između ostalih bili su i Latić i Topić.
Zato sam ga i zapamtio. Inače me on uopšte ne zanima kao i njegove izjave.
Govorio je zašto su ovakvi brakovi nepoželjni i tome slično.
Nisam mogao da vjerujem da neko to tako javno govori a što je prije bilo nezamislivo.
Nisam mogao da vjerujem da neko to tako javno govori a što je prije bilo nezamislivo.
-
ISKO
#48 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Bas me cudi da je Topic o tome govorio u negativnom kontekstu. Vjerujem da mora biti neko logicko objasnjenje...Adriatic wrote:Ma ima. Bila je emisija o ovoj temi i između ostalih bili su i Latić i Topić.
-
mIRCerka
#49 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
ja ne znam cemu uopste rasprava o svemu ovome kad je Franjo sam rekao da NECE PREUZETI TU KANDIDATURU...
-
M na 2
#50 Re: Franjo Topic za gradonacelnika
Jedan od rijetkih "realnih" Hrvata!