Franjevci u BIH
- animals
#1 Franjevci u BIH
Sta mislite o Franjevcima BIH..jesu li oni jedna od rijetki svijetli tacaka u BIH..sta misle pripadnici drugi religijski skupina o njima..da li svi trebaju biti kao oni ili su i oni po vama isti kao i ostali..ko ne zna nista o njima, nek pogleda emisiju, nedeljom u dva..razgovor sa fra Ivom Markovicem..iako sam znao da su uvijek pozitivni, iznenadio sam se kako jedan franjevac moze biti tako razuman i pozitivan..da su bogdom svi Hrvati takvi i da imaju takav stav..
- elma89_
#2 Re: Franjevci u BIH
Uvijek sam ih vidjela kao dervisima/sufijama katolicke vjere. I sufije uvijek tako djeluju,da ih cujes,ima onaj na tv1 dervis Edin ,milina kad prica.Mimo toga ne znam puno o njima
- drunken tiger
#3 Re: Franjevci u BIH
Franjevci su jedna od rijetkih svijetlih tačaka u našoj historiji7istoriji. Bez njih sumnjam da bi se nešto znalo o srednjovijekovnoj Bosni. Oni su zaslužni za očuvanje sjećanja na te dane i na tu Bosnu. Za mene jako pozitivni!
- cyprus
#4 Re: Franjevci u BIH
Doduše... treba razdvojiti franjevce B od franjevaca H
Nije baš isto...
- animals
#5 Re: Franjevci u BIH
Pa normalno..sam fra Ivo Markovic govori da je Bosanskim franjevcima vazna Bosna, a Hercegovcima je vaznije biti Hrvat..cyprus wrote:Doduše... treba razdvojiti franjevce B od franjevaca HNije baš isto...
- elma89_
#6 Re: Franjevci u BIH
Jesul oni ikako uticali na katolicanstvo u hrvata? recimo kao sufizam na islam u bosnjaka(recimo sufija nema puno ali njihov uticaj se jako primjeti..dal je tako i kod katolika?)
- animals
#7 Re: Franjevci u BIH
Sama ideja o religijskom pjevanju, kad kaze daj zovite sve..i muslimane i pravoslavce, pjevacemo svi zajedno..pa, nisam znao da su pjevali muslimanske pjesme, i Srpske pravoslavne pjesme i da je i to jedan put ka pomirenju i suzivotu..
-
m_l
#8 Re: Franjevci u BIH
cyprus wrote:Doduše... treba razdvojiti franjevce B od franjevaca HNije baš isto...
Jasta, Nino Raspudic bi svasta imao reci na tu temu.
Kao muslimanka, postujem ih i mislim da su pozitivni.
- Gojeni H
#9 Re: Franjevci u BIH
Historijski/povijesno gledano, medju franjevcima je bilo nekoliko izuzetno pozitivnih i isti ili priblizno isti broj izuzetno negativnih likova, kako za Bosnu, katolicki puk, tako i za ostale a kojima dijele zivotni prostor.
Posmatram ih odvojeno od dominikanaca naravno, ali ne kao jednu cjelinu, vec pogotovo u vremenu u kojem zivimo, kao najmanje dvije grupe. Jedna djeluje za dugorocni interes katolickog puka, a druga u najmanju ruku zvuci kao religijska sekcija populistickog odjela Covica & Co.
Posmatram ih odvojeno od dominikanaca naravno, ali ne kao jednu cjelinu, vec pogotovo u vremenu u kojem zivimo, kao najmanje dvije grupe. Jedna djeluje za dugorocni interes katolickog puka, a druga u najmanju ruku zvuci kao religijska sekcija populistickog odjela Covica & Co.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10 Re: Franjevci u BIH
pa i među franjevcima u bosni ima ultradesničara ne znam što vi mislite da su svi oni ljevičari
samo je lijeva struja dominantija... tzv. bistrički fratri
isto kao što je desna struja dominantnija u hercegovini
dominikanci... nisu dominikanci nego dijecezanski (biskupijski) svećenici ne znam otkud vam ovo dominikanci
samo je lijeva struja dominantija... tzv. bistrički fratri
dominikanci... nisu dominikanci nego dijecezanski (biskupijski) svećenici ne znam otkud vam ovo dominikanci
- animals
#11 Re: Franjevci u BIH
Pa normalno da jesu, ali ne radikalni katolicizam, vec suzivot sa drugim religijama, bez kojeg nem opstanka za BIH..znaci postivanje i suradnja sa drugim narodima i religijama u BIH..elma89_ wrote:Jesul oni ikako uticali na katolicanstvo u hrvata? recimo kao sufizam na islam u bosnjaka(recimo sufija nema puno ali njihov uticaj se jako primjeti..dal je tako i kod katolika?)
- sinuhe
#12 Re: Franjevci u BIH
Sto u Bosni valja to nigdje drugo ne valja.
Franjevci sa dominikancima su bili velika prepreka italijanskim bankarima za vrijeme renesanse.
Franjevci sa dominikancima su bili velika prepreka italijanskim bankarima za vrijeme renesanse.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Franjevci u BIH
dominikanci su otišli iz bosne jer su ljude vodili u biblioteke
a franjevci su uspjeli jer su ljude vodili u kuhinje

a franjevci su uspjeli jer su ljude vodili u kuhinje
- Gojeni H
#14 Re: Franjevci u BIH
Ja znam da oni nisu nikakvi ljevicari. U pitanju je samo koliko je ko spreman da se "aklimatizuje" i prezivi udare vremena.Black swan wrote:pa i među franjevcima u bosni ima ultradesničara ne znam što vi mislite da su svi oni ljevičari
samo je lijeva struja dominantija... tzv. bistrički fratriisto kao što je desna struja dominantnija u hercegovini
Neki jesu, a drugi nisu.
Nego molim te, hajde jos jednom ovo boldirano ali malo sire, jer se fakat decenijama i medju rajom ali i u novinama govori o dominikancima, a ne d-i-j-e ... ne mogu dalje od smijeha.
- animals
#15 Re: Franjevci u BIH
Nisam znao da postoje i dominikanci u Bosni, stvarno ..Gojeni H wrote:Ja znam da oni nisu nikakvi ljevicari. U pitanju je samo koliko je ko spreman da se "aklimatizuje" i prezivi udare vremena.Black swan wrote:pa i među franjevcima u bosni ima ultradesničara ne znam što vi mislite da su svi oni ljevičari
samo je lijeva struja dominantija... tzv. bistrički fratriisto kao što je desna struja dominantnija u hercegovini
Neki jesu, a drugi nisu.
Nego molim te, hajde jos jednom ovo boldirano ali malo sire, jer se fakat decenijama i medju rajom ali i u novinama govori o dominikancima, a ne d-i-j-e ... ne mogu dalje od smijeha.