Francuski referendum i Balkan u EU

Post Reply
gavrilo

#1 Francuski referendum i Balkan u EU

Post by gavrilo »

Image

Francuski referendum i Balkan u EU
31. maj 2005. | 09:23 -> 10:03 | Izvor: Beta

Brisel, Beograd -- Havijer Solana kaže da teškoće s usvajanjem ustava EU ne bi trebalo da imaju posledica na pridruživanje zapadnog Balkana.

Image

Visoki predstavnik Evropske unije veruje da će obaveze koje su šefovi država i vlada EU preuzeli na samitu u Solunu 2003. godine biti sprovedene, kao i usvajanje mehanizma stabilizacije i pridruživanja, koji je već stavljen u pogon sa državama zapadnog Balkana.

"Ja, prema tome, mislim da ću nastaviti da radim sa zapadnobalkanskim zemljama sa ciljem da se okonča proces stabilizacije i pridruživanja. A to je ključ koji otvara vrata EU. Ali sad nije trenutak da se o tome govori, bar verovatno ne danas", rekao je visoki prdstavnik EU novinarima u Briselu.

Na pitanje kakve će posledice za približavanje Srbije i Crne Gore i zapadnog Balkana EU imati odbijanje evropskog ustava na referendumu u Francuskoj, zvaničnici u Evropskoj komisiji u Briselu rekli su da je to trenutno nemoguće reći. To bi, smatraju zvaničnici Evropske komisije zaduženi za saradnju sa SCG, moglo imati nekog opipljivijeg nepovoljnog učinka više kad su u pitanju zemlje koje su već kandidati za članstvo, što SCG nije. [...]

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=169534
digger

#2 Re: Francuski referendum i Balkan u EU

Post by digger »

gavrilo wrote:Visoki predstavnik Evropske unije veruje da će obaveze koje su šefovi država i vlada EU preuzeli na samitu u Solunu 2003. godine biti sprovedene, kao i usvajanje mehanizma stabilizacije i pridruživanja, koji je već stavljen u pogon sa državama zapadnog Balkana.

"Ja, prema tome, mislim da ću nastaviti da radim sa zapadnobalkanskim zemljama sa ciljem da se okonča proces stabilizacije i pridruživanja. A to je ključ koji otvara vrata EU. Ali sad nije trenutak da se o tome govori, bar verovatno ne danas", rekao je visoki prdstavnik EU novinarima u Briselu.
Taj kljuc koji otvara vrata BiH za EU su 'slomili" glasaci u Francuskoj i Holandiji. Sta glasaci znaju je da bi nakon prihvatanja ustava EU, doslo do ubrzanog procesa prihvatanja trecerazrednih zemalja u EU, a obzirom da imaju dosta iskustva sa evropskom imigracijom iz istih, ta im opcija ne smeka.

Koliko shvatam, Francuska moze ratifikovati ustav putem parlamenta gdje bi mozda prosao--ali da nije bilo referenduma. Vjerovatno je slicno u Holandiji. Ali sada, ni vlada a ni izabrani clanovi lokalnih parlamenata u Francuskoj i Holandiji se nece truditi da glasaju protiv volje glasaca (citaj: protiv svog re-izbora). Sto znaci, Ustav EU ce se morati prilagoditi situaciji.

Kako li ce onda Paddy da plasi domace politicare ako su nase EU sanse sada jos tanje ili nikakve?

Stay tuned.
Soul_Sista

#3 Re: Francuski referendum i Balkan u EU

Post by Soul_Sista »

digger wrote:
gavrilo wrote:Visoki predstavnik Evropske unije veruje da će obaveze koje su šefovi država i vlada EU preuzeli na samitu u Solunu 2003. godine biti sprovedene, kao i usvajanje mehanizma stabilizacije i pridruživanja, koji je već stavljen u pogon sa državama zapadnog Balkana.

Taj kljuc koji otvara vrata BiH za EU su 'slomili" glasaci u Francuskoj i Holandiji. Sta glasaci znaju je da bi nakon prihvatanja ustava EU, doslo do ubrzanog procesa prihvatanja trecerazrednih zemalja u EU, a obzirom da imaju dosta iskustva sa evropskom imigracijom iz istih, ta im opcija ne smeka.

Koliko shvatam, Francuska moze ratifikovati ustav putem parlamenta gdje bi mozda prosao--ali da nije bilo referenduma. Vjerovatno je slicno u Holandiji. Ali sada, ni vlada a ni izabrani clanovi lokalnih parlamenata u Francuskoj i Holandiji se nece truditi da glasaju protiv volje glasaca (citaj: protiv svog re-izbora). Sto znaci, Ustav EU ce se morati prilagoditi situaciji.

Kako li ce onda Paddy da plasi domace politicare ako su nase EU sanse sada jos tanje ili nikakve?

Stay tuned.
Ja nisam bas sigurna da li su francuzi (a i holandjani) samo razmisljali o imigraciji. Ovaj proces integracije evropskih drzava ide brzo, ako ne i prebrzo i na prilicno visokom nivou. Hocu da kazem da mnogi smatraju da se evropska elita i birokracija udaljila od gradjana ovih drzava jer stopa nezaposljenja raste, previlikih rijeci i obecavanja a malo akcije (svakako prije drzavanih izbora), prevelik fokus na vanjsku politiku a malo na unutrsanje "probleme", sto bi mozda i imigracija bila jedna od njih. Mislim da nije cudno da su glasali ovako kako jesu jer ova "kriza", kako fino nazivaju, je nesto sto se odavno akumuliralo i moralo se negdje ispoljit.
digger

#4 Re: Francuski referendum i Balkan u EU

Post by digger »

Soul_Sista wrote: Ja nisam bas sigurna da li su francuzi (a i holandjani) samo razmisljali o imigraciji. Ovaj proces integracije evropskih drzava ide brzo, ako ne i prebrzo i na prilicno visokom nivou. Hocu da kazem da mnogi smatraju da se evropska elita i birokracija udaljila od gradjana ovih drzava jer stopa nezaposljenja raste, previlikih rijeci i obecavanja a malo akcije (svakako prije drzavanih izbora), prevelik fokus na vanjsku politiku a malo na unutrsanje "probleme", sto bi mozda i imigracija bila jedna od njih. Mislim da nije cudno da su glasali ovako kako jesu jer ova "kriza", kako fino nazivaju, je nesto sto se odavno akumuliralo i moralo se negdje ispoljit.
To tvoje apsolutno stoji.
Ja sam samo pokusao da dodam novi ugao. Naravno kada kao glasac cujem da bi za novu EU vladu trebalo godisnje odvojiti nekih 30 milijardi eura ili vec koliko, smatrao bih da taj novac moze bolje da se utrosi na socijalna davanja unutar svake zemlje. Itd. itd.
Post Reply